Φάνης Αναβάλογλου

Φάνης Αναβάλογλου

fanis4Με τον φετινό χειμώνα τα χρειαστήκαμε λίγο. Ήτανε χειμώνας με τα όλα του. Είχε και μεγάλες παγωνιές, έριξε και πολλές βροχές, είχε και δυνατούς ανέμους, πέσανε και χιόνια πάρα πολλά, να φαν κι οι κότες. Όλα απειλητικά και μακράς διαρκείας. Με μια λέξη βαρυχειμωνιά.

Έντονα ήταν φυσικά και τα χειμωνιάτικα μικρά, ή μεγάλα επεισόδια τα σχετικά με την υγεία μας, όπως κρυολογήματα, συνάχια, και σε βαθμό μεγάλης ανησυχίας η περιλάλητη γρίπη.

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 16:23

Ένα δάκρυ και για το τέρας παρακαλώ σας!

 

fanis2Μια διαμάχη που όσο θυμάμαι, δεν έπαψε να απασχολεί σοβαρά τους επιστήμονες αλλά και σαν πνευματικό παιχνίδι τους κοινούς θνητούς, είναι αυτή που κωδικοποιημένα ρωτάει: Γεννιέται ο Άνθρωπος ή γίνεται;

Μέγιστο ζήτημα κι ας μην του φαίνεται.

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 16:45

Την χωθήκατε και στο Σύνταγμα μωρέ!

syntagma2Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ιδέα ποιο είναι το πιο πολυδιαβασμένο σύγγραμμα στην Ελλάδα τα τελευταία διακόσια περίπου χρόνια.

Να είναι  η Βίβλος, να είναι ο Τσελεμεντές, το Κουμουνιστικό Μανιφέστο ή μήπως "Αι Δύο Ορφαναί" των Ενερί και Κορμόν; Δεν ξέρω.

Είμαι όμως σχεδόν βέβαιος ότι το πιο αδιάβαστο κείμενο, όσο κι αν φαίνεται περίεργο  και ανεξήγητο, είναι το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 17:25

Ένας φόβος ετών εξήντα πέντε

fanis1

 

Έχω τη γνώμη ότι για να εντοπίσει κανείς τα όσα περίεργα και θαυμαστά συμβαίνουν κατά τη χρήση της μητρικής μας γλώσσας, δεν χρειάζεται να είναι Χαραλαμπάκης, ούτε Μπαμπινιώτης. Αρκεί να έχει μια λόξα με την περιπέτεια της γλώσσας, να μη μιλάει πολύ, αλλά να στήνει αυτί για να ακούει με προσοχή τους άλλους που μιλάνε και ιδιαίτερα αυτούς που καυγαδίζουνε.

Θα ανακαλύψει λοιπόν ενδιαφέροντα πράματα και θα εκπλαγεί επειδή μέχρι τώρα δεν τα 'παιρνε χαμπάρι. Θ' ανακαλύψει πρώτα - πρώτα ότι ανάμεσα στον προφορικό λόγο, στο μπλα - μπλα δηλαδή και στον γραπτό, υπάρχει μια μεγάλη λειτουργική διαφορά: ο προφορικός, απ' τη φύση του είναι ο βασικός και απόλυτα κυρίαρχος παίχτης στον διαρκή αγώνα για την συνεννόησή μας με τον κόσμο, αντίθετα ο γραπτός, λόγω ανυπέρβλητων δυσκολιών, είναι χωλός από γεννησιμιού του.

Ιδού ένα ελάχιστο δείγμα:

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 10:03

Ο Καβάφης αλλιώς

 

fanis12Στην Ελλάδα αυτοί που ξέρουν τι ακριβώς είναι το "ποίημα", είναι νομίζω ελάχιστοι.

Σαν λέξη βέβαια μάς είναι πολύ γνωστή από τα πρώτα κιόλας σχολικά μας χρόνια. Μάλιστα έχουμε ακούσει τόσα πολλά και τόσο ποικίλα για την ιστορία και την θέση του ποιήματος στην τέχνη, που έχουμε πλέον μπερδευτεί σε σημείο που να αντιδρούμε πολλές φορές ακόμα και ειρωνευόμενοι. ( ποιητής Φανφάρας, "οι ποιητές είναι λαπάδες"  'τι θέλει να πει ο ποιητής" και άλλα παρόμοια ).

Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει συχνά, καλοπροαίρετοι αναγνώστες να αποφαίνονται για ένα κείμενο ότι είναι όντως ποίημα επειδή, διαβάζοντάς το λέει, δεν κατάλαβαν τίποτα.

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 16:32

Μια γόπα Μολότοφ

 fanis10Ο φίλος μου ο Στράτος, γνωστό πειραχτήρι, φανατικός της χαβαλέ κουβέντας, αρέσκεται να με αιφνιδιάζει με θέματα συνήθως παρατημένα στα αζήτητα, όπως ας πούμε: "εσύ που ξέρεις τα πολλά κι ο νους σου κατεβάζει ένα καράβι λάχανα πόσους ντολμάδες βγάζει;"

Αυτή τη φορά μου είπε στο τηλέφωνο ότι την Κυριακή 08-07-2018 εντυπωσιάστηκε όταν διάβασε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο ένθετο ΝΗΣΙΔΕΣ, ένα κείμενο κάποιου Λευτέρη Κουγιουμουτζή με τίτλο " Το αποτσίγαρο", όπου εκεί περιγράφει αυτός το "δράμα" που έζησε ένα πρωινό σε μια παραλία.

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 15:32

Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρέ!

fan9

 

Θαρρώ πως είναι πολύ δύσκολο να μαντέψουμε τι ακριβώς έχει στο μυαλό του, καθένας που με θέρμη υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελευθερία του Λόγου.

Υπάρχουν κάποιοι λίγοι, αγύριστα κεφάλια, που πιστεύουν ότι ο κάθε άνθρωπος δικαιούται να λέει ό, τι θέλει με ελευθερία απόλυτη, δίχως όρια, χωρίς καμία απαγόρευση, χωρίς αυτοπεριορισμούς, μακριά από διακρίσεις σε λέξεις κολάσιμες  ή καλαίσθητες, σε φράσεις χυδαίες ή ευπρεπείς. Με λίγα λόγια, όταν σκεφτόμαστε κάτι, το ρίχνουμε στα ακροατήρια κι οποιανού του αρέσει.

Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017 19:10

Κι όμως κινείται

fanis6Εκ της Περσίας έρχονται

τρεις Μάγοι με τα δώρα,

άστρο λαμπρό τους οδηγεί

χωρίς να λείψει ώρα.

 

Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 16:09

Αχ καλέ μη !

fananav5Για να βρούμε μιαν άκρη, είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε ότι το φλέγον ζήτημα της λεγόμενης σεξουαλικής παρενόχλησης είναι μία σοβαρή, περίεργη αλλά και αμφιλεγόμενη ιστορία. Είναι ακόμα μια αφορμή να αναθεωρήσουμε ελαφρώς τις σεξουαλικές πεποιθήσεις μας, εξερευνώντας προσεχτικά και σε βάθος τα μυστήρια του ερωτικού μας δούναι και λαβείν.

Ένα δείγμα σχετικό και ασχολίαστο:

Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 09:02

Ό, τι πείτε; E, όχι!

fanis4Όλα ωραία και καλά κι όλα ξαναπαιγμένα.

Αυτή τη φορά είμαστε θεατές στο δράμα που παίζεται με πρωταγωνιστές, απ' τη μια τους πιστούς των εμβολιασμών λόγω συμμορφώσεως εις τας υποδείξεις και απέναντι, τους πεισματάρηδες και ηρωικά αντιστεκόμενους αρνητές τους.

Ο απρόσμενος ραγδαίος πολλαπλασιασμός των ατόμων που γυρίζουνε την πλάτη στα εμβόλια, ανάγκασε τους υπερασπιστές του μετώπου να αντεπιτεθούν με μεθόδους  παλιές, δοκιμασμένης αποτελεσματικότητας μεν, άγαρμπης όμως περιφρόνησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο σεβασμό της διαφορετικής άποψης.

Σελίδα 1 από 4