Φάνης Αναβάλογλου

Φάνης Αναβάλογλου

fanis11Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και τώρα ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τον γνώριμό μας εισβολέα, την γρίπη, που μπαίνει φουριόζα στη ζωή μας, την απορρυθμίζει για λίγο με τα συμπτώματα της και χάνεται ξαφνικά για να ξανάρθει με το καλό,  του χρόνου.

Στην ώρα τους, ξεπρόβαλαν και οι επιλεγμένοι ως ιδανικοί παρουσιαστές (κράχτες, κήρυκες, πωλητές, διαφημιστές, προπαγανδιστές, όπως θες τους λες ), γνωστά και άγνωστα πρόσωπα από την τηλεόραση και από το ραδιόφωνο.

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2019 19:21

Για ψαξ' το λίγο κύριε Μπαμπινιώτη μου

fanis10Η αρχή έγινε με τα φασόλια και συγκεκριμένα, ένα μεσημέρι που γύρισα πεινασμένος απ' το σχολείο και ρώτησα τη μάνα μου:

"Τι φαΐ έχει μαμά;"

"Κοίτα ογλούμ (αγόρι μου), έχει ένα κομμάτι αστακό που περίσσεψε από χτες και για σήμερα έκανα λαγό στιφάδο... Τι ρωτάς βρε γιαβρούμ, τι να έχουμε, φασόλια έχουμε, φασόλια πχιάζ έχουμε."

Το είπε και κατέβασε τα μάτια λες και έφταιγε αυτή για τη φτώχεια που μας έδερνε.

fanis7Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κύριος Κώστας Καραμανλής θα είχε κάθε δικαίωμα, αν και κατά κατάχρηση, να αποκαλέσει αποβράσματα εκείνους τους επιβάτες των δημοσίων συγκοινωνιών που ταξιδεύουν χωρίς εισιτήριο με μια προϋπόθεση. Να έχει προηγουμένως δημοσιοποιήσει το Υπουργείο κάποια ανακοίνωση σαν την ακόλουθη:

"Πληροφορούμε το ελληνικό επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, μετρό και τραμ, ότι από15 Ιουλίου 2019 σταματάνε όλοι οι έλεγχοι των εισιτηρίων στους επιβάτες των εν λόγω μέσων.

Επίσης απομακρύνονται άπαντες οι επί τούτω διορισμένοι ελεγκτές μέχρι ενός.

Από τούδε, η τήρησις  των διατάξεων περί επιβατών και υποχρεωτικότητος του εισιτηρίου επαφίεται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων.

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 17:28

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

2672247Ο λόγος, για τις σοβαρές και αγιάτρευτες πληγές που έχει προξενήσει σ' ολόκληρο τον Πλανήτη ο πολυσύνθετος και λαίμαργος τρόπος με τον οποίο επιβιώνουν οι Άνθρωποι, ο και πολιτισμός ονομαζόμενος. Αν μη τι άλλο, το ανθρώπινο είδος έχει χιούμορ.

Θα πούμε για τις βλαβερές συνέπειες των καταστροφικών ενεργειών μας που ως φαίνεται οι περισσότεροί μας δεν τις παίρνουμε ποτέ στα σοβαρά. Δεκάρα δεν δίνουμε για την μεγάλη πιθανότητα να εξαντλήσει οσονούπω η Γη μας την υπομονή της και να μας σουτάρει. Να μας ξαποστείλει ως μισητούς επιβήτορες δια της παλαιάς μεθόδου του εξαφανισμού: "Ως εδώ μάγκες. Και τώρα ξου. Έξω από δω και ο θεός μαζί σας"

fanis4Με τον φετινό χειμώνα τα χρειαστήκαμε λίγο. Ήτανε χειμώνας με τα όλα του. Είχε και μεγάλες παγωνιές, έριξε και πολλές βροχές, είχε και δυνατούς ανέμους, πέσανε και χιόνια πάρα πολλά, να φαν κι οι κότες. Όλα απειλητικά και μακράς διαρκείας. Με μια λέξη βαρυχειμωνιά.

Έντονα ήταν φυσικά και τα χειμωνιάτικα μικρά, ή μεγάλα επεισόδια τα σχετικά με την υγεία μας, όπως κρυολογήματα, συνάχια, και σε βαθμό μεγάλης ανησυχίας η περιλάλητη γρίπη.

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 16:23

Ένα δάκρυ και για το τέρας παρακαλώ σας!

 

fanis2Μια διαμάχη που όσο θυμάμαι, δεν έπαψε να απασχολεί σοβαρά τους επιστήμονες αλλά και σαν πνευματικό παιχνίδι τους κοινούς θνητούς, είναι αυτή που κωδικοποιημένα ρωτάει: Γεννιέται ο Άνθρωπος ή γίνεται;

Μέγιστο ζήτημα κι ας μην του φαίνεται.

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 16:45

Την χωθήκατε και στο Σύνταγμα μωρέ!

syntagma2Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ιδέα ποιο είναι το πιο πολυδιαβασμένο σύγγραμμα στην Ελλάδα τα τελευταία διακόσια περίπου χρόνια.

Να είναι  η Βίβλος, να είναι ο Τσελεμεντές, το Κουμουνιστικό Μανιφέστο ή μήπως "Αι Δύο Ορφαναί" των Ενερί και Κορμόν; Δεν ξέρω.

Είμαι όμως σχεδόν βέβαιος ότι το πιο αδιάβαστο κείμενο, όσο κι αν φαίνεται περίεργο  και ανεξήγητο, είναι το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 17:25

Ένας φόβος ετών εξήντα πέντε

fanis1

 

Έχω τη γνώμη ότι για να εντοπίσει κανείς τα όσα περίεργα και θαυμαστά συμβαίνουν κατά τη χρήση της μητρικής μας γλώσσας, δεν χρειάζεται να είναι Χαραλαμπάκης, ούτε Μπαμπινιώτης. Αρκεί να έχει μια λόξα με την περιπέτεια της γλώσσας, να μη μιλάει πολύ, αλλά να στήνει αυτί για να ακούει με προσοχή τους άλλους που μιλάνε και ιδιαίτερα αυτούς που καυγαδίζουνε.

Θα ανακαλύψει λοιπόν ενδιαφέροντα πράματα και θα εκπλαγεί επειδή μέχρι τώρα δεν τα 'παιρνε χαμπάρι. Θ' ανακαλύψει πρώτα - πρώτα ότι ανάμεσα στον προφορικό λόγο, στο μπλα - μπλα δηλαδή και στον γραπτό, υπάρχει μια μεγάλη λειτουργική διαφορά: ο προφορικός, απ' τη φύση του είναι ο βασικός και απόλυτα κυρίαρχος παίχτης στον διαρκή αγώνα για την συνεννόησή μας με τον κόσμο, αντίθετα ο γραπτός, λόγω ανυπέρβλητων δυσκολιών, είναι χωλός από γεννησιμιού του.

Ιδού ένα ελάχιστο δείγμα:

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 10:03

Ο Καβάφης αλλιώς

 

fanis12Στην Ελλάδα αυτοί που ξέρουν τι ακριβώς είναι το "ποίημα", είναι νομίζω ελάχιστοι.

Σαν λέξη βέβαια μάς είναι πολύ γνωστή από τα πρώτα κιόλας σχολικά μας χρόνια. Μάλιστα έχουμε ακούσει τόσα πολλά και τόσο ποικίλα για την ιστορία και την θέση του ποιήματος στην τέχνη, που έχουμε πλέον μπερδευτεί σε σημείο που να αντιδρούμε πολλές φορές ακόμα και ειρωνευόμενοι. ( ποιητής Φανφάρας, "οι ποιητές είναι λαπάδες"  'τι θέλει να πει ο ποιητής" και άλλα παρόμοια ).

Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει συχνά, καλοπροαίρετοι αναγνώστες να αποφαίνονται για ένα κείμενο ότι είναι όντως ποίημα επειδή, διαβάζοντάς το λέει, δεν κατάλαβαν τίποτα.

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 16:32

Μια γόπα Μολότοφ

 fanis10Ο φίλος μου ο Στράτος, γνωστό πειραχτήρι, φανατικός της χαβαλέ κουβέντας, αρέσκεται να με αιφνιδιάζει με θέματα συνήθως παρατημένα στα αζήτητα, όπως ας πούμε: "εσύ που ξέρεις τα πολλά κι ο νους σου κατεβάζει ένα καράβι λάχανα πόσους ντολμάδες βγάζει;"

Αυτή τη φορά μου είπε στο τηλέφωνο ότι την Κυριακή 08-07-2018 εντυπωσιάστηκε όταν διάβασε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο ένθετο ΝΗΣΙΔΕΣ, ένα κείμενο κάποιου Λευτέρη Κουγιουμουτζή με τίτλο " Το αποτσίγαρο", όπου εκεί περιγράφει αυτός το "δράμα" που έζησε ένα πρωινό σε μια παραλία.

Σελίδα 1 από 5