Μανώλης Γλαμπεδάκης

Μανώλης Γλαμπεδάκης

koukoulopoulosΗ άποψη που έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι ότι στα μαθηματικά όλα είναι τελειωμένα, τακτοποιημένα και λυμένα είναι λάθος. Η αλήθεια είναι πως σε όλους τους κλάδους των μαθηματικών - που πληθαίνουν διαρκώς - όχι μόνο υπάρχουν υποθέσεις/εικασίες που δεν έχουν ακόμα αποδειχθεί, όπως λόγου χάρη η εικασία του Ρίμαν (1859) , αλλά διαρκώς διατυπώνονται κι άλλες νέες.

Αφορμή αυτού του άρθρου είναι μια υπόθεση που διατυπώθηκε το 1941 και αποδείχθηκε φέτος. Ο λόγος που αποφασίσαμε να αναφερθούμε σ'αυτήν την απόδειξη είναι πως ένας από τους δύο μαθηματικούς που την πραγματοποίησαν είναι ένας Έλληνας της διασποράς. Μιλάμε για τον 35χρονο Δημήτρης Κουκουλόπουλο από την Κοζάνη (αριστερά στη φωτό).

mgl10Καθόλου τυχαία το, από 7 Μαΐου, πρακτικό έγκρισης της απαλλοτρίωσης της περιοχής Λιπασμάτων από την Περιφέρεια είδε το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες μετά τις δημοτικές εκλογές. Αν και κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της δημοτικής αρχής ήταν η επιτυχία έγκρισης της απαλλοτρίωσης, όπως διαβάζουμε τώρα που έχουμε στα χέρια μας την απόφαση υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι στην 6η από της 7 συνιστώσες που επιβάλλουν την απαλλοτρίωση και περιγράφεται ως εξής στην σελίδα 10:

human rightsΜε αφορμή την έναρξη του δικαστικού έτους 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δημοσίευσε δύο στατιστικές μελέτες αναφορικά με τις παραβιάσεις κατ’ άρθρο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και κατά Κράτος, βάσει των δημοσιευθεισών αποφάσεών του.

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 19:21

Υπερ-ταμείο και υπο-λογισμοί

mglΗ εκχώρηση στο υπερταμείο της δημόσιας περιουσίας υπήρξε ένας κρίσιμος συμβιβασμός της κυβέρνησης προς την τρόικα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την συμφωνία και καταψήφισαν τον νόμο. Μεταξύ κοινοβουλίου και πολιτών δεν μεσολαβούν άλλοι θεσμοί, αν μπορεί να ανατραπεί ο νόμος, πάλι μέσα στο κοινοβούλιο θα ανατραπεί πουθενά αλλού. Μέχρι την ανατροπή του (ή την ολοκλήρωση του κύκλου των 99 ετών) οι πιθανές συνέπειες θα είναι σταθερά προ των πυλών κάθε δήμου και κάθε δημοτική παράταξη που διεκδικεί την ψήφο μας σε λιγότερες από 100 μέρες, οφείλει να μας περιγράψει πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

lakispolidefkisaswnitisΔεν θα μπω σε λεπτομέρειες και αμφισβητήσεις πάνω στην συνέντευξη του δημάρχου μας ( εδώ ). Αποδέχομαι την φιλαλήθεια του και παίρνοντας υπόψη γνωστά σε όλους στοιχεία για την κατάσταση του δήμου μας, θα κάνω μερικές παρατηρήσεις.

Η κοινωνική πολιτική που περιγράφει ο δήμαρχος καλώς έγινε. Ήταν αναγκαία η έκταση της λόγω της κρίσης και κάθε κοινωνικοποιημένος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να τον συγχαρεί.

Σάββατο, 05 Μαΐου 2018 16:30

Βρώμα και δυσοσμία…

melisan4Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε την Πέμπτη 3.5 για την λειτουργία της μονάδας διύλισης απόβλητων πλοίων της OIL ONE που διοργάνωσαν οι σύλλογοι καθηγητών και δασκάλων και ο Πολιτιστικός σύλλογος Δραπετσώνας Τερψηχώρος, είχε έναν αναπάντεχο «σύμμαχο».

Μια απαίσια μυρωδιά που πολλούς κατοίκους της περιοχής ξύπνησε από τα άγρια χαράματα, σε πολλούς έφερε δυσφορία και σε ακόμη περισσότερους ανησυχία.

sotiΗ Σώτη Τριανταφύλλου μ’ αρέσει.

Αν και δεν συμφωνώ πάντα σε όσα γράφει ή με όσα γράφει, ο τρόπος γραφής της, η επιχειρηματολογία της, η λογική της, εκτιμώ ότι δεν περνούν απαρατήρητα. Δημιουργούν θέμα προς σκέψη.

Στο πιο κάτω σχόλιο της παραμένει στο θέμα που έντονα και αιχμηρά καταγίνεται τον τελευταίο καιρό. Πολυπολιτισμικότητα, αιτιολόγηση, δικαιολόγηση, νομιμότητα στην βίαιη συμπεριφορά ως αποτέλεσμα κουλτούρας και όχι ατομικής ευθύνης και προσαρμογής.

Σάββατο, 03 Ιουνίου 2017 19:37

Ο Κρούτσεφ της Δραπετσώνας τότε

manglabΣτην μοναδική ταβέρνα της Αθηνάς επί της Καπετανίδου, ένα παρεάκι τα κουτσόπινε και με κάθε ποτήρι ο χρόνος γυρνούσε μερικά χρόνια πίσω. Παρένθεση, θέλω από την στήλη της σταγόνας να δώσω συγχαρητήρια στον μικρότερο της παρέας, τον Νίκο Χάνο, για την ευλαβική προσήλωση του στις μπερδεμένες ιστορίες και γεγονότα που αραδιάζαμε εμείς οι μεγάλοι.

Άντε και γειά μας άντε και πιο πίσω άντε και ποιος ήξερε καλό ποδοσφαιράκι, τότε κάποιος ανέφερε το ιστορικό όνομα (για την Δραπετσώνα μιλάμε) Κρούτσεφ.

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 08:12

Τσιμπούσι, όπως λέμε Συμπόσιο.

Μετά την ανάρτηση από τον Γιώργο Τσιρίδη στις 11 το πρωί της 10/11 (άσχετο, αλλά επέτειος των 60 χρόνων από την εξέγερση των Ούγγρων κατά της Σταλινικής κατοχής) του πιο κάτω ιστορικού σημειώματος, δεν μπορούσε παρά να συγκληθεί έκτακτο «γεύμα Ιστορίας» στην ταβέρνα της Αθηνάς.

------------

Πολλά χρόνια σκλαβιάς βαραίνουν το κεφάλι μας!

 

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Τραμπολίνο που διεξήχθει στην Πορτογαλία στις 30 και στις 31 Οκτωβρίου, συμμετείχε κι ο αθλητής του Συλλόγου μας, του ΔΑΣ Δραπετσώνας, Γιάννης Τοπτίδης.

Ο Γιάννης, 22 χρονών σήμερα, αθλητικά έχει μεγαλώσει μέσα στο κλειστό γήπεδο της Δραπετσώνας. Είναι ένας ταλαντούχος αθλητής, τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδας, που μπόρεσε να εκδηλώσει το ταλέντο του υπό την καθοδήγηση του προπονητή του Αρτούρ Γιεριμιάν, μέσα στο γήπεδο της πόλης μας με την βοήθεια του ΔΑΣ.

Σελίδα 1 από 2