Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 05:13

Η φούστα και ο εκπαιδευτικός

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

fustaΗ σύγκρουση του έφηβου ομοφυλόφιλου μαθητή που ντυμένος γυναικεία εμφανίστηκε στο σχολείο του, με τον εκπαιδευτικό που το έδιωξε αποκαλώντας τον «ντροπή της κοινωνίας» με έβαλλε σε σκέψεις.

Ανακαλώντας στην μνήμη συγκρούσεις για την διαφορετικότητα ή την νεωτερικότητα εμπειρικά παρατηρώ στα δικά μας χρόνια ότι όλες οι σπουδαίες αλλαγές ξεκίνησαν από την ιδιωτικό χώρο, επεκτάθηκαν στον δημόσιο και κατέληξαν -όχι όλες ακόμη- στους χώρους θεσμικών συνευρέσεων. Η ανάποδη πορεία αν δεν κάνω λάθος δεν έχει καταγραφεί.

 Χωρίς να επεκταθώ σε κορυφαία ζητήματα όπως το φεμινιστικό κίνημα, τα μακριά μαλλιά, το ζιβάγκο, η αφαίρεση της γραβάτας, το μπλου τζιν σε επίσημες εμφανίσεις, είχαν γίνει συνηθισμένο φαινόμενο στο δημόσιο χώρο πριν δημιουργήσουν φλογερές συζητήσεις κατά την εμφάνιση τους στην βουλή ή σε άλλα δημόσια κτίρια. Οι ομοφυλόφιλοι περνώντας «δια πυρός και σιδήρου» έχουν κατακτήσει ικανοποιητικά αν και όχι ολοκληρωτικά την ισότιμη θέση που τους αναλογεί δίπλα στους ετεροφυλόφιλους στην δημόσια σφαίρα. Η «ετερόφυλη» εμφάνιση όμως δεν έχει κατακτήσει ακόμη τους περισσότερους χώρους, προφανώς θα τους κατακτήσει ευχόμαστε από δω και μπρος χωρίς να περάσει «δια πυρός και σιδήρου» άλλη μια φορά.

Εμπειρικές είναι οι παρατηρήσεις μου και εμπειρικά τα συμπεράσματα μου και θα ‘λεγα στην σύγχρονη εποχή θα μπορούσε η κοινωνιολογία να διδάσκει τους ιστορικούς μηχανισμούς αλλαγής συνηθειών στις κοινότητες. Αλλά δεν το κάνει και η κοινωνία λούζεται τις συνέπειες.

Η εκπαίδευση εξακολουθεί να κάνει όμως κάτι άλλο. Να επιβάλλει στην εφηβεία κανόνες χωρίς καμιά εξήγηση με ένα πολύ απλό «γιατί έτσι…», διδάσκοντας την στην ουσία να θέλει κι αυτή με την σειρά της να επιβάλλει την αμφισβήτηση της «γιατί έτσι…».

Και μια πρόκληση μετατράπηκε σε σύγκρουση.

Η ανικανότητα του εκπαιδευτικού να εξηγήσει το «παράδοξο» και η προσωπική του κοινωνική ανεπάρκεια εκφράστηκε με το επιχείρημα «είσαι ντροπή της κοινωνίας».

Η κοινωνική ανεπάρκεια του πρέπει να διερευνηθεί από το υπουργείο αν είναι άξιος να παραβρίσκεται στο απόλυτα ευαίσθητο περιβάλλον ενός «εργαστηρίου ένταξης νέων ατόμων στην κοινωνία» όπως (πρέπει να ) είναι το σχολείο.

Η προκλητικότητα του έφηβου, είναι αμελητέα και αντιμετωπίσιμη.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 05:27

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 08-02-2022 20:41
Παραθέτοντας Αγγελική Φωτοπούλου:
Καταρχήν να παρατηρήσω κάτι. Το αν ο νεαρός που ήθελε να βάλει τη φούστα, είτε ως πρόκληση, είτε ως επιλογή, θέλει να αποκαλείται ομοφυλόφιλος, όπως το κάνεις Μανώλη, δεν μου είναι προφανές. ... και οι εκπαιδευτικοί, που μεγάλωσαν έχοντας διαφορετικές προσλαμβάνουσες, χρειάζονται κάποια προετοιμασία, κάποια βοήθεια για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα...

Θα συμφωνήσω στο πρώτο σκέλος του σχολίου σου Αγγελική. Ίσως είναι βιαστικό το συμπέρασμα μου ότι ο έφηβος είναι ομοφυλόφιλος. Αλλά το δεύτερο δεν με καλύπτει. Εκπαιδευτικός, θεωρητικά πάνω από τον μέσο όρο ικανότητας αντίληψης, αν χρειάζεται βοήθεια ας την ζητήσει. Δεν είναι έφηβος να καλύπτεται από "εμένα δεν μου είπατε τίποτα". Πιο πιθανό να πρόκειται για άτομο που εμφορείται από "παλαιολιθικές και χωρίς ευαισθησία" αντιλήψεις πολύ πιθανό κάθε βοήθεια να είναι άχρηστη. Εδώ έρχεται η ευθύνη της πολιτείας.
Στην πράξη αναδείχτηκε ανάξιος εκπαιδευτικός. Αν αξίζει δεύτερης ευκαιρίας ας περάσει πρώτα από διάφορα τεστ πριν συναναστραφεί και πάλι έφηβους.
Παράθεση
0 # Αγγελική Φωτοπούλου 08-02-2022 05:52
Καταρχήν να παρατηρήσω κάτι. Το αν ο νεαρός που ήθελε να βάλει τη φούστα, είτε ως πρόκληση, είτε ως επιλογή, θέλει να αποκαλείται ομοφυλόφιλος, όπως το κάνεις Μανώλη, δεν μου είναι προφανές. Αυτό επίσης είναι από τα νέα στοιχεία ως προς την κοινωνικό προσδιορισμό του φύλου. Προφανώς όλα αυτά τα δεδομένα δεν είναι απλά και οι εκπαιδευτικοί, που μεγάλωσαν έχοντας διαφορετικές προσλαμβάνουσες, χρειάζονται κάποια προετοιμασία, κάποια βοήθεια για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα- χωρίς να καταφεύγουν σε παλαιολιθικές και χωρίς ευαισθησία τοποθετήσεις, συχνά σκληρές, για νέα παιδιά που τώρα ψάχνονται και προσδιορίζονται κοινωνικά.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση