Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 16:06

ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ στα ΑΙΣΧYΛΕΙΑ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η παράσταση τού μέτρου τού λόγου, τού ρυθμού και τής μελωδίας, ισορροπημένη, κατασταλαγμένη, βιωμένη λεκτικά και κινητικά, όσο ελάχιστες φορές, με υπόβαθρο ελληνικό και υπόνοια βαλκανική.
Ξύλινες σκάλες κάθετες πάνω στο χώμα και ανοιχτές στον ουρανό, στον άδειο χώρο, για να ανεβοκατεβαίνουν οι δυό τους κυρίως, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης σε μιά αέναη σχέση αγάπης-μίσους, όπου αλληλοσκοτώνονται με εναγκαλισμό, στον οποίο ενσωματώνονται και οι δύο αδελφές, οι ερωτευμένες αδελφές, οι αδελφές ταίρια ερωτικά με τους αδελφούς.


Και ο Φρόϋντ και ο Γιούνγκ θεωρούσαν την ερωτική σχέση, σαν ένα συμβάν που εμπλέκει τέσσερα πρόσωπα, "αντιπαράθεση δύο αντρογύνων " (Γιούνγκ)
Εναγκαλισμός θανάτου, τού τέλους τής εξ αίματος συγγένειας και τής αρχής τής εξ αγχιστείας.
Ασυνήθιστα ενδιαφέρουσα η σκηνή τής πάλης τών δύο αδελφών, με όπλα τα πιάτα τής μουσικής, αρχή τής μουσικής, τού τόνου, τής δομής, τέλος τού άναρθρου ήχου, τής έκστασης, τής ακατάληπτης μανίας;
Και η σκάλα τής εξουσίας, πιό χαμηλή και με διπλό στήριγμα πάνω στο χώμα, γειωμένη, η εξουσία τήν οποία ο ένας υπακούει, ενώ ο άλλος παρακούει, το ίδιο όπως και οι δύο αδελφές και τα υπόλοιπα πρόσωπα, διχασμένα και μοιρασμένα εξίσου, εμφύλια, ανάμεσα στο αυθεντικό απωθημένο τού μυθολογικού, αδελφικού, ξοδεμένου αίματος και το αναπαριστώμενο απωθημένο τής κοινωνικής, πατρικής-πατριαρχικής, οιδιπόδειας, κρατημένης ροής του.
Και πατήρ πάντων (σε αντικατάσταση τού απόντα, νεκρού, άτυχου πατέρα, που παρούσα είναι μόνο η κατάρα του ) ο πόλεμος-χορός-οργασμός, ο πόλεμος που ξεχύνεται ξεχαρβαλωμένες πανοπλίες από το χρονοντούλαπο τής ιστορίας, για να καταλήξει με έναν ξέφρενο ρυθμό τής μουσικής σε γιορτή !
Ο πόλεμος και η εξουσία που μεταμορφώνουν τους ανθρώπους σε όντα σπασμωδικά και νευρωτικά, ανάπηρα και ακρωτηριασμένα !
Σκηνικά, κουστούμια και φωτισμοί και κίνηση, όλα λιτά και λειτουργικά, να υπηρετούν την παράσταση και μόνο και η μουσική υπέροχη στα εγκόσμια και στα απόκοσμα μέρη της, να σέ παίρνει..
Οφείλουμε επαίνους στον Λιθουανό σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις που μάς έδωσε μιά παράσταση, πρωτίστως ελληνική, μιά παράσταση συνόλου που θυμίζει ταινία τού Αγγελόπουλου.
Όπως οφείλουμε να πούμε και το εξής :
Αγαπητοί Έλληνες σκηνοθέτες, σάς έχουν φάει οι νεωτερισμοί και η προσπάθεια απώλειας τής ελληνικότητας, λες και πρόκειται για όνειδος !

 ΚΘΒΕ 2016: Επτά επί Θήβας, τρίλεπτο βίντεο  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 20:22

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση