Κυριακή, 31 Μαΐου 2020 08:16

Το Οικουμενικό Βασικό Εισόδημα και το πείραμα της Φινλανδίας σχετικά με την ανεργία

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

finladiaΣχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να λένε με σαφήνεια κατά τη διάρκεια της ζωής τους τι χρειάζονται για να μπορούν να καλύπτουν τις στοιχειώδεις καθημερινές τους ανάγκες. Ένα από αυτά τα αναγκαία που σχεδόν όλοι το δηλώνουν είναι και το να έχουν κάποια χρήματα. Μία πηγή χρημάτων για τους περισσότερους ανθρώπους εξακολουθεί να είναι η εργασία τους. Μόνο που τώρα αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο από πριν. Τώρα, που τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας προκάλεσαν διάφορες αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου, με πρώτο και μεγάλο θύμα την οικονομία, η ανεργία θερίζει και θα θερίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα αν δεν ληφθούν σύντομα νέα μέτρα αντιμετώπισής της.

Στην ουσία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε μαύρα μεσάνυχτα σ'αυτήν τη φάση για το ποιοι συνδυασμοί μέτρων απ'αυτούς που θα προτείνονται και θα επιλέξει η κάθε κυβέρνηση μπορεί να είναι οι καλύτεροι, οι πιο δίκαιοι και οι πιο αποτελεσματικοί. Κι αυτό πάντα φυσικά σε συνάρτηση με τις εν δυνάμει δυνατότητες της κάθε κοινωνίας και τις οικονομικές του κάθε κράτους. Αναρωτιόμαστε όμως αν σ'αυτήν την χώρα θα είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε κι αυγά όταν χρειαστεί να φτιάξουμε την πολυπόθητη για όλους ομελέτα. 

Και οι σταγονάνθρωποι δεν εξαιρούνται από το γενικό κανόνα. Ελάχιστα μπορούμε να σκεφτούμε για το τι χρειάζεται να γίνει, ποια μέτρα να παρθούν και να εφαρμοστούν όσο καλύτερα γίνεται, ώστε το συντομότερο δυνατόν να ανακάμψει η χώρα και να πέσει κατακόρυφα η ανεργία. Λέμε λοιπόν να διαβάζουμε, να συζητάμε, να παρακολουθούμε και κάποιες συζητήσεις και ότι θεωρούμε πως μπορεί να βοηθήσει στην διαμόρφωση των κριτηρίων μας θα το προβάλλουμε. Ευπρόσδεκτες πάντα φυσικά είναι και οι απόψεις των επισκεπτών της σταγόνας πάνω σ'αυτό το σημαντικότατο θέμα που από λίγο ως πολύ μας αφορά όλους. Κι αυτό μπορεί να γίνει, είτε στέλνοντάς μας δικά σας άρθρα με σκέψεις σας, ιδέες σας και προτάσεις σας, είτε άρθρα κάποιων άλλων που τα θεωρείται αξιόλογα. 

Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε αναφορά σε δύο ζητήματα που ακούγονται τελευταία. Το ένα είναι το Οικουμενικό Βασικό Εισόδημα ή Βασικό Εγγυημένο Εισόδημα και το δεύτερο είναι το Πείραμα της Φινλανδίας σχετικά με την ανεργία. 

Το Οικουμενικό Βασικό Εισόδημα

Τελευταία πληθαίνουν ραγδαία οι φωνές που αντιπροτείνουν στη μη βιώσιμη χρεοκρατία, τη θέσπιση  ενός οικουμενικού βασικού εισοδήματος. 

Μα τι στην ευχή είναι τέλος πάντων αυτό το Οικουμενικό Βασικό Εισόδημα που ακούγεται τελευταία όλο και πιο συχνά και ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ισπανίας απόφάσισε να δαπανά ετησίως 3 δις ευρώ προωθόντας την πρώτη χορήγηση εθνικού εισοδήματος που θα αφορά 850 χιλ. νοικοκυριά και 2.5 εκ. πολίτες; 

 Είναι λοιπόν, ένα ποσό σε μετρητά το οποίο λαμβάνει κάθε μήνα, για όλη του τη ζωή, ο πολίτης μιας χώρας, ικανό να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, ανεξάρτητα από το αν εργάζεται ή όχι. Δεν υπάρχει δε καμία δέσμευση πως θα ξοδευτεί αυτό το ποσόν, που καταβάλλεται σε ατομική βάση.

Μεταξύ εκείνων που έχουν γράψει κι έχουν ταχθεί υπέρ του οικουμενικού βασικού εισοδήματος, είναι οι Financial Times, οι New York Times, ο Guardian, ο Πάπας, η ισπανική κυβέρνηση, μέλη του αμερικανικού κογκρέσου ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Μπέρνι Σάντερς, μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου, ο ιδρυτής του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο Έλον Μασκ της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, ο διευθύνων σύμβουλος τουTwitter Τζακ Ντόρσεϊ και διάφορες συντηρητικές προσωπικότητες όπως ο Τσαρλς Μουρέι. 

Η ιδέα, πάντως, δεν είναι νέα. Στην πραγματικότητα, εμφανίζεται σποραδικά μέσα στους αιώνες, σε περιόδους οικονομικού μετασχηματισμού, κερδίζοντας συμμάχους στο σύνολο του ιδεολογικού φάσματος. Προφανώς και δεν ενδιαφέρονται γι'αυτό το Εισόδημα όλοι για τον ίδιο λόγο. 

Τι είναι αυτό που κάνει αρκετούς τυπικούς αριστερούς να το βλέπουν με μισό μάτι; Φοβούνται λοιπόν ότι στο δια ταύτα αυτό το εισόδημα θα αποβεί ο δούρειος ίππος για την κατάργηση όλων των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και επιδομάτων. 

Αυτό το κατ'αρχάς κάτι που μας κάνει και τσινάμε με αυτό το Βασικό Εισόδημα, είναι το να δίνεται σε όλους, είτε έχουν δουλειά και ανεξάρτητα από τα διάφορα εισοδήματα που έχουν όπως και την περιουσία που έχουν. Δεν θα είναι πολύ καλύτερα, αν είναι να μοιράζει το κράτος ένα συγκεκριμένο πόσο, να το μοιράζει σ'αυτούς που το έχουν όντως ανάγκη, σ'αυτούς που δεν έχουν εργασία ή έχουν χαμηλό μισθό; Πιο λογική και δίκαιη μας φαίνεται αυτή η επιλογή.

«Το οικουμενικό βασικό εισόδημα είναι ένα εξισωτικό εργαλείο και ένα κίνητρο για δουλειά»  , άρθρο του Αρνό Λεπαρμαντιέ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Le Monde" την άνοιξη του '16. 

Το πείραμα της Φινλανδίας

Τι είναι αυτό; Η Φινλανδία προχώρησε μετάξυ του '17 και '18 σε ένα πείραμα που διεξήγαγε το kela Φινλανδίας (κάτι αντίστοιχο των δικών μας ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ) που τελευταίως ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματά του. Για ολόκληρο το 2017 και το 2018 οι επιλεγμένοι τυχαία 2.000 άνεργοι έχασαν μέρος των επιδομάτων που έπαιρναν (ή ολόκληρο το ποσό) και πήραν ένα βασικό εισόδημα ύψους 560 ευρώ. Το εισόδημα αυτό ήταν αφορολόγητο και για να το εισπράξουν, αντίθετα με τα συμβατικά επιδόματα ανεργίας, δεν χρειαζόταν να συμπληρώσουν αιτήσεις. Το ποσό των 560 ευρώ αντιστοιχούσε στο 20% του μέσου μισθού στην χώρα αυτήν.  

Πατώντας  dianeosis.org  θα σας εμφανιστεί το άρθρο του Ηλία Νικολαϊδη που δημοσιεύτηκε στο Διανέοσις τον Μάιο του 2020 με τον τίτλο "Βασικό Εισόδημα Στη Φινλανδία: Τα Αποτελέσματα Του Πειράματος"

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Μαΐου 2020 13:16
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση