Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 06:56

Να δοθεί παράταση για τη διαβούλευση σχετικά με τα έργα του ΟΛΠ μπας και συμμετάσχουν, αν φυσικά το θέλουν, και οι παραλιμένιοι δήμοι

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

olp1Την Πέμπτη 9.1 δημοσιεύτηκε στην "Αυγή" ένα άρθρο του Νίκου Μπελαβίλα, δημοτικού συμβούλου του Δήμου Πειραιά και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Πειραιάς για όλους", με το οποίο ζητάει να δοθεί παράταση στη δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των νέων έργων του ΟΛΠ. Η Παρασκευή 10.1 είναι η τελευταία ημέρα της διαβούλευσης αυτής. Σ'αυτήν την διαβούλευση προαιρετικά μπορούσαν να συμμετάσχουν και οι τέσσερις παραλιμένιοι δήμοι που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο επηρεάζονται από τα έργα του ΟΛΠ.

Το θέμα, όπως το εισπράξαμε εμείς είναι, πως για να ζητάει ο κ.Μπελαβίλας στις 9.1 παράταση στη δημόσια διαβούλευση για να γνωμοδοτήσουν τα συμβούλια όλων των παραλιμένιων δήμων και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, αυτό σημαίνει ότι μία ημέρα πριν την επίσημη ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης δεν έχει συμμετάσχει κανείς από τους τέσσερις δήμους. Είτε γιατί θεωρούν τη διαδικασία της διαβούλευσης χάσιμο χρόνου, είτε γιατί δεν εργάστηκαν συστηματικά ώστε να διαμορφώσουν έγκαιρα τα δημοτικά συμβούλια τις προτάσεις των δήμων, είτε διότι δεν γνώριζαν ως όφειλαν ότι παίζει και αυτό το θέμα που τους αφορά άμεσα.  

Πάντως από τον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας και από τις δημοτικές κινήσεις δεν έχει δημοσιευτεί κάποια σχετική ανακοίνωση για το θέμα αυτό.
Η μόνη δημόσια παρέμβαση που έγινε ήταν από την Δήμο Περάματος, που την παραμονή της λήξης της διαβούλευσης διοργάνωσε μια συνάντηση εργασίας για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ Α.Ε. Σ'αυτήν συμμετείχαν εμπειρογνώμονες σε περιβαλλοντικά ζητήματα, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της ΟΛΠ Α.Ε., η οποία όπως επισημάνθηκε θα επιφέρει ιδιαίτερα δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Πέραμα και τους γύρω Δήμους.
 Σε ανάρτησή του ο Δήμαρχος Γ. Λαγουδάκης αναφέρει:
«Είναι γνωστή σε όλους η τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση της πόλης, η οποία μεταξύ άλλων στα γεωγραφικά της όρια φιλοξενεί τις εταιρείες πετρελαιοειδών, τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Σχιστού, το σύνολο των οχλουσών δραστηριοτήτων του λιμανιού, ενώ στον θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται μπροστά από το Δήμο Περάματος λειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας.
Ο Δήμος Περάματος έχει ήδη καταθέσει εγκαίρως αίτημα στους αρμόδιους φορείς, Περιφέρεια Αττικής και Υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας τη χρονική παράταση της διαδικασίας διαβούλευσης για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Δυστυχώς έως τώρα δεν έχει λάβει καμία απολύτως απάντηση από τους εν λόγω φορείς.
Εκφράστηκε έντονα η ανησυχία πως η κατατεθειμένη Μ.Π.Ε. έρχεται να προσθέσει και νέες επιβαρύνσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με δραματικές συνέπειες τόσο για τους πολίτες, όσο και για το φυσικό περιβάλλον. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε πως θα υπάρξει τεράστια αύξηση των φόρτων κυκλοφορίας των οχημάτων, της ηχορύπανσης, της αέριας ρύπανσης, της φωτορύπανσης, ενώ είναι προγραμματισμένες να γίνουν νέες επιχωματώσεις και προσχώσεις, εργασίες που θα προκαλέσουν νέες σημαντικές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.

       Τα ως άνω, σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα περιβαλλοντική υποβάθμιση της πόλης, καθιστούν το Πέραμα μία πόλη σε κρίση με διαδοχικές επιβαρύνσεις. Ένα οξύμωρο γεγονός από τη στιγμή που ζούμε σε μία εποχή όπου οι πάντες αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την οικοδόμηση μίας Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal).
Ο Δήμος Περάματος θα καταθέσει εγγράφως τις απόψεις του στους αρμόδιους φορείς, ενώ θα κλιμακώσει τις πρωτοβουλίες του σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά να ζουν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.
Ο Δήμος Περάματος απαιτεί από την πολιτεία, μεταξύ άλλων, να θεσμοθετηθεί μόνιμος περιβαλλοντικός έλεγχος, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στην προς έκδοση Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), με σκοπό τη λήψη μέτρων άρσης και περιορισμού των μέχρι σήμερα δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη. Ας θεωρηθεί από όλους ως δεδομένο πως ο Δήμος Περάματος θα προβεί σε όλες τις νόμιμες δικαστικές ενέργειες τόσο στη βάση του εθνικού, όσο και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Ακολουθεί το άρθρο του Νίκου Μπελαβίλα
"Να δοθεί παράταση στη δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον ΟΛΠ"
«Είναι άμεση ανάγκη να γνωμοδοτήσουν τα συμβούλια όλων των παραλιμένιων δήμων και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά», σημειώνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους»
Να δοθεί παράταση στη δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ, ζητεί ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους», Νίκος Μπελαβίλας.
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του σημειώνει πως η ΜΠΕ -η διαβούλευση της οποίας ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή- «προβλέπει νέες δραστηριότητες οι οποίες φέρνουν επιπλέον επιπτώσεις και επιβάρυνση (και) στην πόλη του Πειραιά χωρίς να προβλέπει μέτρα αντιμετώπισης».
«Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται με τις πρωτοβουλίες της να προστατεύσει τους πολίτες θέτοντας όρους και κανόνες. Η παράταση της δημόσιας διαβούλευσης είναι μονόδρομος και αποδεικνύεται από το γεγονός πως ακόμα και οι φορείς που εκλήθησαν να τοποθετηθούν δεν το έπραξαν με εξαίρεση δύο εξ αυτών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ν.Μπελαβίλας.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «στον Πειραιά μετά από παρέμβαση της παράταξής μας το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη και θα τοποθετηθεί επί του θέματος. Δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση χωρίς την συμμετοχή των δήμων που επηρεάζονται άμεσα από την λειτουργία του ΟΛΠ».
Τέλος, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «είναι άμεση ανάγκη να γνωμοδοτήσουν τα συμβούλια όλων των παραλιμένιων δήμων και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά. Και για το λόγο αυτό ζητούμε την παράταση της προθεσμίας, προκειμένου να συνεδριάσουν τα δημοτικά συμβούλια.
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 08:03
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 12-01-2020 18:57
Παραθέτοντας franab:
Ο Δήμος Περάματος κινήθηκε και έχει μία πρώτη σειρά σχολίων αναφορικά με την ΜΠΕ. Η Περιφέρεια Αττικής αντίθετα που θα έπρεπε να επικουρήσει τους Δήμους μέσω της εισήγησης των υπηρεσιών της προς το παρόν δεν έχει κάνει κάτι. Υπάρχει και το παράδοξο η διαβούλευση της Περιφέρειας να κλείνει 10 ημέρες αργότερα από εκείνη του ΥΠΕΚΑ.
Ο Δήμος Πειραιά δεν το έχει φέρει ακόμη προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν έχει αιτηθεί παράταση της διαδικασίας.
Αντιθέτως παράταση της διαδικασίας διαβούλευσης έχει αιτηθεί ο Πειραιάς για όλους.
Τέλος η κίνηση πολιτών Α διαμερίσματος Πειραιά έχει αιτηθεί παράταση διαδικασίας και έχει καταθέσει και ένα πρώτο κείμενο με σχόλια και προβληματισμούς

Φαίνεται έχετε κάποια ενημέρωση, αν είναι δυνατόν ανεβάστε εδώ ότι κείμενο έχετε στα χέρια σας.
Φοβάμαι ότι οι δήμαρχοι θα εξαντλήσουν την αγωνιστικότητα τους στην καταγγελία ότι δεν δόθηκε παράταση διαβούλευσης, αλλά επί του θέματος δεν θα πουν κουβέντα.
Παράθεση
0 # Ιγνατιάδης Λάκης 12-01-2020 07:56
Επειδή μέχρι στιγμής έχουμε εκτιμήσει ότι η νέα Αντιπεριφέρεια Πειραιά της Σταυρούλας Αντωνάκου είναι αρκετά μακρυά από τα προβλήματα του Πειραιά που ανήκουν στην αρμοδιότητά της, δεν μας βγαίνει να ασχολούμαστε μαζί της. Κακώς. Πάντως στο συγκεκριμένο θέμα μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει/μάθει να έχει παρέμβει. Δυο φορές κακώς.
Παράθεση
+1 # franab 11-01-2020 14:24
Ο Δήμος Περάματος κινήθηκε και έχει μία πρώτη σειρά σχολίων αναφορικά με την ΜΠΕ. Η Περιφέρεια Αττικής αντίθετα που θα έπρεπε να επικουρήσει τους Δήμους μέσω της εισήγησης των υπηρεσιών της προς το παρόν δεν έχει κάνει κάτι. Υπάρχει και το παράδοξο η διαβούλευση της Περιφέρειας να κλείνει 10 ημέρες αργότερα από εκείνη του ΥΠΕΚΑ.
Ο Δήμος Πειραιά δεν το έχει φέρει ακόμη προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν έχει αιτηθεί παράταση της διαδικασίας.
Αντιθέτως παράταση της διαδικασίας διαβούλευσης έχει αιτηθεί ο Πειραιάς για όλους.
Τέλος η κίνηση πολιτών Α διαμερίσματος Πειραιά έχει αιτηθεί παράταση διαδικασίας και έχει καταθέσει και ένα πρώτο κείμενο με σχόλια και προβληματισμούς
Παράθεση
+1 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 10-01-2020 14:24
Ένα ερώτημα. Πόσο χρόνο είχαν οι θεσμικοί φορείς για να τοποθετηθούν επί της "Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των νέων έργων του ΟΛΠ". Δεν ήταν αρκετός και αναγκάζονται (ένας, ο δήμος Περάματος) να ζητήσουν παράταση γιατί δεν πρόκαναν;
Μια σκέψη. Τι δυνατότητα έχουν οι δημοτικές παρατάξεις να παράξουν σοβαρό προβληματισμό ή και αντιπαράθεση σε μια Μελέτη αν αυτό δεν το στηρίξει η Αρχή του κάθε Δήμου που διαθέτει ακόμη και τα οικονομικά μέσα;
Δεν ξέρω αν οι δημοτικές αρχές αδιαφόρησαν ή παρέδωσαν τα όπλα για να μην κάνουν "άχρηστα έξοδα" αλλά είναι προφανές ότι εμείς οι πολίτες δεν έχουμε απέναντι στην υποβάθμιση της ζωής μας μόνο την cosco. Έχουμε ΚΑΙ τους δημάρχους μας.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση