Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2023 17:46

Ένα σταγονίσιο σχόλιο στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ που ζητούν την αύξηση των λεωφορειολουρίδων στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα και την καλύτερη οργάνωση των δρομολογίων

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

oxiΑυτοί που κάνουν συστηματική χρήση λεωφορείων και τρόλεϊ ξέρουν πολύ καλά ότι είναι πολύ χαμηλής ποιότητας η εξυπηρέτησή τους από τα μη σταθερά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αν λόγου χάρη κάποιοι επιβάτες παίρνανε την πρωτοβουλία να οργανώσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το πιο πιθανό θα'ταν στην εξέλιξή τους να συμμετείχε ένας σημαντικός αριθμός πολιτών. Ένα από τα ράμματα που έχουν για τη γούνα των υπευθύνων για την συγκοινωνία είναι ο μεγάλος χρόνος αναμονής στις στάσεις και ένα άλλο χιαστί με το πρώτο, το γεγονός ότι τα δρομολόγια διαρκούν πολύ, εννοείται σε σχέση με την απόσταση που διανύουν.

Μιά εξήγηση που εύκολα μπορεί να περάσει από το μυαλό του καθενός που ταλαιπωρείται είναι ο όχι ικανοποιητικός αριθμός των διαθέσιμων οχημάτων που πάει πακέτο με το μικρό πλήθος των οδηγών. Όσο για το ότι ο χρόνος που χρειάζονται για να εκτελέσουν λεωφορεία και τρόλεϊ το δρομολόγιό τους είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με την απόσταση, ο πιο εμφανής λόγος είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση που υπάρχει σε αρκετά σημεία της διαδρομής τους, καθώς και ο κακός σχεδιασμός των δρομολογίων.

Υποτίθεται ότι οι λεωφορειολουρίδες είναι μια καλή και δοκιμασμένη λύση που πριν χρόνια επέλεξε η πολιτεία για να λύσει το πρόβλημα του μποτιλιαρίσματος και που στην αρχή όντως ως ένα βαθμό το έλυσε.

Οι λεωφορειολουρίδες δημιουργήθηκαν σε δρόμους που υπήρχαν τουλάχιστον δύο ρεύματα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και πάντα βρίσκονται στο δεξί μέρος. Μια παχιά συνεχόμενη κίτρινη γραμμή τις οριοθετεί. Πάνω στο οδόστρωμά τους οι λέξεις BUS, ΟΑΣΑ και το σήμα που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία τις χαρακτηρίζει.

Τα πρώτα χρόνια λοιπόν, από το συνεκτικό δίκτυο λεωφορειολουρίδων που ανέπτυξε το αρμόδιο υπουργείο σε Αθήνα και Πειραιά προέκυψαν σημαντικά οφέλη. Αυτά συνοψίστηκαν κατόπιν έρευνας στην αύξηση της ταχύτητας των Μ.Μ.Μ. σε 23 χλμ./ώρα., στην βελτίωση της ποιότητας μεταφοράς των επιβατών για να είναι περισσότερο ελκυστικά, στην αύξηση της επιβατικής κίνησης και την μείωση της χρήσης των Ι.Χ. οχημάτων, στην μείωση της κατανάλωσης καυσίμων για τα Μ.Μ.Μ. και την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στα αστικά κέντρα.

Με τον καιρό όμως, σε μεγάλα τμήματα των λεωφορειολουρίδων, ιδιαίτερα στα πιο κεντρικά σημεία, άρχισαν να κινούνται άπαντες οι εποχούμενοι και στη συνέχεια ταξιτζήδες και λοιποί γιωταχήδες αργά και σταθερά μετέτρεψαν τμήματά τους σε κανονικές πιάτσες στάθμευσης. Αυτή ήταν και η χαριστική βολή.

pireas1Μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά και των γύρω δήμων και ιδιαίτερα στα σημεία που η κυκλοφορία πήζει, θα φανερώσει σε όλους όσους πράγματι ενδιαφέρονται για τη μετακίνηση του κόσμου, το λόγο της μη επίτευξης του σκοπού για τον οποίο φτιάχτηκαν οι λεωφορειολουρίδες. Έτσι ένα δημόσιο μέτρο που επιλέχτηκε ως μέσον υποστήριξης των μετακινήσεων, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων στρωμάτων, στην πράξη έχει ακυρωθεί. Αυτή είναι η αλήθεια και επαφίεται σε όσους ενδιαφέρονται γι'αυτό το θέμα να τη λάβουν σοβαρά υπόψη στους σχεδιασμούς τους και στις διεκδικήσεις τους. 

Πράμα που σημαίνει ότι πέρα από την αύξηση των λεωφορειολουρίδων που καλά κάνουν και προτείνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο σημαντικό είναι να προτείνουν μέτρα για να μην χρησιμοποιούνται αυτές ως χώροι στάθμευσης αλλά και κυκλοφορίας των γιώτα χι. Ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή θεωρώ ότι είναι η εγκατάσταση και η χρήση καμερών. Ο άλλος είναι η λειτουργία ενός τηλεφώνου που τουλάχιστον οι οδηγοί λεωφορείων και τρόλεϊ θα μπορούν, όταν διαπιστώνουν παραβάσεις, να καλούν την τοπική τροχαία και τη δημοτική αστυνομία για τα περαιτέρω. Τα μέτρα αυτά και όσα άλλα επιλεγούν θα έχουν αντίκρυσμα υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι κλήσεις θα πληρώνονται κανονικά. Διαφορετικά αν δεν υποστηριχτεί στην πράξη η νόμιμη λειτουργία των λεωφορειολουρίδων συνεπικουρούμενη και με συχνές κρατικές καμπάνιες υπέρ τους, είναι σαν η όποια κυβέρνηση να χτίζει στην άμμο παλάτια και να θεωρεί ότι τάχα μου δήθεν προσπαθεί για το καλό της κοινωνίας στο πεδίο της μετακίνησης των ανθρώπων στις μεγάλες πόλεις.

Τέλος για μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος αναγκαία είναι και η δημιουργία χώρων στάθμευσης με έμφαση στα δημοτικά πάρκινγκ και ιδιαίτερα στον Πειραιά που έχει μεγάλο πρόβλημα παρκαρίσματος.

Όλα αυτά τα γράφω με την επίγνωση ότι σ'αυτήν την συγκυρία ματαιοπονώ κι όχι τόσο επειδή η Σταγόνα είναι μιας μικρής εμβέλειας τοπική ιστοσελίδα, αλλά διότι πιστεύω ότι δε θα βρεθούν πρόθυμοι θεσμικοί παράγοντες για να προωθήσουν τα κατάλληλα μέτρα. Σ'αυτό το χρόνιο πρόβλημα που έχουν οι λεωφορειολουρίδες, το να μην προωθούνται εδώ και χρόνια από τους αρμόδιους λύσεις του, δεν δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση να λυθεί; Οποιαδήποτε διαφορετική εξέλιξη στ'αλήθεια θα με εκπλήξει ευχάριστα.   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, το οξύ πρόβλημα για την καθημερινή μετακίνηση με τα αστικά λεωφορεία των κατοίκων της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου.

Νίκαια,   19 Δεκεμβρίου 2022

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ ΠειραιάΓιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα 13 Βουλευτές και Βουλεύτριες  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας απαντήσεις για τον ανασχεδιασμό των υπαρχουσών λεωφορειογραμμών στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι,  την αύξηση των δρομολογίων, τη χάραξη νέων γραμμών με νέα και ασφαλή οχήματα, με δεδομένη και την άρνηση της κυβέρνησης για την επέκταση του Μετρό.

Ειδικότερα, οι 100.000 και πλέον κάτοικοι του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, βιώνοντας την απίστευτη ακρίβεια και την αισχροκέρδεια της πολιτικής Μητσοτάκη-Ν.Δ. και παρά τις οχλήσεις της Δημοτικής Αρχής προς την κυβέρνηση, πασχίζουν να μεταβούν εγκαίρως και ασφαλώς στις εργασίες τους με τις αστικές συγκοινωνίες καθημερινά. Ως αιτίες αναφέρουν τα αραιά δρομολόγια, τα πεπαλαιωμένα οχήματα που πολύ συχνά έχουν βλάβες, την έλλειψη οδηγών, λεωφορειογραμμές που δεν υπάρχουν ειδικά στην Αμφιάλη, άλλες γραμμές που έχουν κακή χάραξη(826,832), την ανάγκη ανασχεδιασμού των υπαρχουσών και τη χάραξη νέων γραμμών, τη μη σύνδεση αυτών με τους νέους σταθμούς του Μετρό σε Κορυδαλλό, Νίκαια και Μανιάτικα.

Είναι βέβαιο ότι και η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι έχουν δικαίωμα σε δημόσιες συγκοινωνίες και Μετρό, προκειμένου οι μετακινήσεις τους να είναι ασφαλείς, αξιόπιστες και προσιτές στο λαϊκό εισόδημα κι όχι μόνο τα Βόρεια Προάστια.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: «Οξύ πρόβλημα για την καθημερινή ζωή των κατοίκων οι ανεπαρκείς λεωφορειογραμμές στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι».

 

Πρόσφατα η κυβέρνηση είπε ένα ξερό «ΟΧΙ» δια του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραγιάννη, στην επέκταση της γραμμής του Μετρό σε Δραπετσώνα-Κερατσίνι-Πέραμα και Σαλαμίνα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που καταθέσαμε.

Με βάση αυτή την απάντηση η μοναδική επιλογή των σχεδόν 100.000 κατοίκων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για τις μετακινήσεις τους είναι οι λεωφορειογραμμές του ΟΑΣΑ και του τρόλεϊ. Δεδομένου, μάλιστα, της ακρίβειας των καυσίμων, στις τιμές των οποίων η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, το πρόβλημα αποκτά οξυμένη μορφή.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές που έχουμε λάβει από το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αλλά και από πλήθος πολιτών, η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού από τις υπάρχουσες γραμμές είναι χαμηλής ποιότητας,  με αναξιόπιστα δρομολόγια και με ολόκληρες περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς συγκοινωνιακά.

Συγκεκριμένα, μας αναφέρουν ότι τα οχήματα του ΟΑΣΑ είναι πεπαλαιωμένα, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών. Επίσης, τα δρομολόγια είναι αραιά, προφανώς λόγω έλλειψης οδηγών, οι διαδρομές των λεωφορείων δεν εξυπηρετούν τους κατοίκους με βάση και την ανάπτυξη της γραμμής 3 του Μετρό, τα δρομολόγια δεν έχουν περιοδική συχνότητα και η εμπιστοσύνη των επιβατών στην έγκαιρη και ασφαλή μετάβασή τους πάρα πολύ χαμηλή.

Ειδικότερα, σοβαρό πρόβλημα σύνδεσης με τις γραμμές των λεωφορείων έχουν οι χιλιάδες κάτοικοι της Αμφιάλης ανάμεσα στις οδούς Κατράκη και Γούναρη, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις πεζή μέχρι την κοντινότερη στάση. Εξίσου προβληματική είναι και η γραμμή 826, η οποία διατρέχει έναν τεράστιο κύκλο έως τη Νεάπολη Νίκαιας, με αποτέλεσμα λόγω των αραιών δρομολογίων και της κυκλικής διαδρομής να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση μετάβασης των επιβατών στον προορισμό τους. Το ίδιο ισχύει και για τη γραμμή 832, η οποία επίσης διαγράφει έναν περίεργο κύκλο που δεν εξυπηρετεί τους επιβάτες.

Τέλος, ανακύπτει ως αναγκαίος ο ανασχεδιασμός των γραμμών και η πύκνωση των δρομολογίων σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των κατοίκων της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα των σταθμών του Μετρό Κορυδαλλού, Νίκαιας, Μανιάτικα που εξυπηρετούν επιβάτες που κινούνται προς το κέντρο της Αθήνας.

 

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1.       Υπάρχει μελέτη ανασχεδιασμού των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων και του τρόλεϊ στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων, λαμβάνοντας  υπόψη και τους νέους σταθμούς Μετρό;

2.       Θα δημιουργηθούν νέες λεωφορειογραμμές, δεδομένου ότι αυτές είναι το μοναδικό μέσο συγκοινωνίας για μία πόλη των 100.000 κατοίκων, ώστε και να γίνει ταχύτερη η μετάβαση των επιβατών και να καλυφθούν νέες περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση;

3.       Προτίθεστε να ανανεώσετε το στόλο των οχημάτων και να προσλάβετε νέο προσωπικό για την ασφαλή και έγκαιρη μετάβαση των επιβατών στον προορισμό τους;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Ραγκούσης Γιάννης

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χρηστίδου Ραλλία

Γιάννης Ραγκούσης

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 03:04
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση