Σάββατο, 06 Μαρτίου 2021 11:44

Αχ τι ωραία, τι καλά, ο δήμος ξύρισε το άθλιο κι άσχημο τείχος στο Καστράκι

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

kastraki14Το ωραίο Σάββατο έγινε μέσα μου ακόμα πιο ωραίο όταν πρωί πρωί αντίκρυσα το Καστράκι, αυτό το εξαιρετικό μπαλκόνι στην ανατολική άκρη της Δραπετσώνας, εκεί όπου ο δήμος έχει ξεκινήσει από τον χειμώνα του '19 και κατασκευάζει ένα πάρκο. Εκεί λοιπόν, για κάποιους λόγους οι αρχιτέκτονες του δήμου είχαν την φαεινή ιδέα να υψώσουν ένα τσιμεντένιο τείχος επί της Κανάρη, που περίκλειε το πάρκο. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν πως ο δήμος αποφάσισε και ξύρισε κόντρα αυτό το απαίσιο τείχος. Το ξυρισμένο πάρκο αντικρύσαμε σήμερα και χαρήκαμε. Μια επιλογή της δημ.αρχής που την επικροτούμε. 

Το ιστορικό: Τον Ιούλιο του '20 είχαμε πάθει την πλάκα μας όταν είδαμε να κατασκευάζετε αυτό το τείχος. Τότε γράψαμε ένα άρθρο και υποστηρίξαμε πως αυτό το τείχος για τρεις λόγους έριχνε τον πήχη των δημοτικών παρεμβάσεων στην πόλη.

Ο πρώτος λόγος ήταν ο βιασμός της όρασης. Ήταν αφύσικη αυτή η επιλογή που δεν επέτρεπε να φεύγει το βλέμμα πέρα μακριά και η καρδιά να χάνεται ρεμβάζοντας. Αυτό το τείχος σου έδινε την εντύπωση ότι από πίσω του υπήρχε ένα νεκροταφείο. 

Ο δεύτερος λόγος ήταν αισθητικός. Απλά δεν ταίριαζε με τα γούστα μας, όταν μάλιστα δίπλα ακριβώς σ'αυτό το πάρκο υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνεις Πύλης που περικλείεται από ένα απλό και τυπικά καλόγουστο τείχος.

Και ο τρίτος λόγος ήταν πως το τσιμεντένιο αυτό τείχος δεν συνεισφέρει, στο ελάχιστο μέρος που του αναλογεί, στον αγώνα της ανθρωπότητας ενάντια της κλιματικής αλλαγής. Τέτοια έργα, όσοι έχουν συνείδηση του εξαιρετικά επικίνδυνου φαινομένου του θερμοκηπίου που ανεβάζει συνεχώς την θερμοκρασία ιδιαίτερα στις πόλεις, τα θεωρούν μία κάκιστη επιλογή. Και προτείνουν έργα βιοκλιματικά, δηλαδή, π.χ στα πάρκα θα πρέπει να κυριαρχεί το πράσινο, το χώμα και το νερό που ρίχνουν τη θερμοκρασία το καλοκαίρι και εννοείται όσο λιγότερο γίνεται τσιμέντο, πίσσα και γαρμπίλι που την ανεβάζουν. Όπως επίσης και το πλέον σημαντικό σ'αυτή τη φάση είναι τα φυτά, που εκτός από το οξυγόνο που παράγουν απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, τη βασική δηλαδή αιτία της δημιουργίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. 

Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι που μας ώθησαν να βγάλουμε κόκκινη κάρτα σ'αυτό το τείχος. Και χαιρόμαστε που κι εμείς ως "Σταγόνα" και το μπλογκ "Δραπετσίνι", αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις "Ελεύθερη Κίνηση Δημοτών" ( Π.Διαλινάκης), "Δημοκρατική Προοδευτική Κίνηση" ( Γ.Τσιρίδης) και "Κερατσίνι Δραπετσώνα Αλλάζουμε" ( Π.Καμάς) βάλαμε το χεράκι μας για να προκύψει αυτό το καλό αποτέλεσμα.

Φυσικά ο έπαινος πάει στη Δημ.Αρχή που πήρε τη δύσκολη απόφαση και προχώρησε στο ξύρισμα και σίγουρα θα ανεβάσει τον πήχη του δημόσιου διαλόγου αν μας πληροφορήσει και για ποιους λόγους οι αρχιτέκτονες του δήμου αποφάσισαν να διορθώσουν το λάθος τους. Και ας ελπίσουμε ότι τώρα θα φτιαχτεί εκεί κάτι ωραίο, απλό και λειτουργικό που θα μας ανεβάζει τη διάθεση. 

Κι εδώ  το άρθρο για το ίδιο θέμα στο Δραπετσίνι. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 16:22
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 07-03-2021 18:32
Για επιβεβαίωση των παραπάνω.
Ανάρτησή μου στις 15 Δεκεμβρίου 2020 (πριν από τρεις μήνες σχεδόν).

« ΚΑΣΤΡΑΚΙ
************
Σήμερα έχω τα καλά νέα για το Καστράκι.
Το τοιχίο (εκείνο που ονομάζαμε "τείχος του αίσχους") στην οδό Κανάρη, ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ. Στη θέση του θα μπει καγκελάκι όπως εκείνο του γειτονικού αρχαιολογικού χώρου.
Σήμερα το πρωί, στην κινητοποίηση για τα απορρίμματα, ο δήμαρχος μου εξήγησε το γιατί. Μου είπε ότι δεν το κάνει επειδή το ζητήσαμε εμείς, αλλά, επειδή οι αρχιτέκτονες του έργου είδαν ότι κάτι που σκέφτονταν να φτιάξουν δεν τους βγαίνει και τελικά άλλαξαν γνώμη και θα γκρεμίσουν το τοιχίο.
Σύντροφοι, μας νοιάζει εμάς για ποιο λόγο θα γκρεμιστεί το τοιχίο του αίσχους; Καθόλου δεν μας νοιάζει. Αρκεί που θα γκρεμιστεί το μπετόν και στη θέση του θα μπει καγκελάκι σαν και του αρχαιολογικού χώρου. «Κτύπα με αν θες αλλά άκουσέ με» είχε πει ο Θεμιστοκλή στον Ευρυβιάδη. Στο Καστράκι θα γίνει εντέλει, αυτό που έπρεπε να γίνει εξαρχής.»

Αυτό που μου είπε τότε ο δήμαρχος ότι «ήθελαν να φτιάξουν οι αρχιτέκτονες» ήταν ότι έψαχναν μια λύση που ΚΑΙ το τοιχίο να μένει ΚΑΙ τα ευρήματα να διασώζονται. Δεν βρήκαν και πέφτει ο τοίχος του αίσχους.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 07-03-2021 18:23
Έγραψα στην σχετική σας ανάρτηση στο Φέισμπουκ, αλλά, νομίζω πως πρέπει να το επαναλάβω κι εδώ.

Εδώ και πολύ καιρό έχω γράψει δημόσια στο Φ/Μ πως το τείχος του αίσχους θα φύγει. Ο λόγος που το έριξε η δημοτική αρχή δεν είναι αισθητικός ούτε γιατί αντελήφθη πως έκανε λάθος. Ο τοίχος θα έμενε εκεί για πάντα (όσο αυτή η δημοτική αρχή θα ήταν αρχή) αν δεν σκόνταφταν σε αρχαία! Βρέθηκε τάφος εκεί που χτιζόταν το τσιμέντο και αναγκάστηκαν (από την αρχαιολογία) να το κατεδαφίσουν. Η Σταγόνα θα πρέπει να είναι πιο παρατηρητική (στο τι λέμε) και πιο πιο εγκρατής στα συγχαρητήρια που μοιράζει.

ξαναλέμε: Δεν διόρθωσαν κανένα λάθος τους. Αυτή η δημοτική αρχή δεν κάνει λάθη!!! Τους υποχρέωσε η αρχαιότητα που αποκάλυψε ένα φάντασμά της και τους τρόμαξε.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση