Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 09:44

-Τα Λιπάσματα, με τα Μάτια του Νίκου Μπεάζογλου: η «δική τους ανάπλαση» και η Δική μας Αλήθεια!!!

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

anaplasi4-Συνέντευξη - Παρέμβαση του Νίκου Μπεάζογλου ( πρώην δημάρχου Δραπετσώνας) στην ιστοσελίδα Θυμαιτάδες -Thimatades για ο τι Συνέβει, Συμβαίνει και θα Συμβεί με τα Λιπάσματα και την υπόθεση της «Αναπλασης» τους.

(Αν και το ΕΜΠ έχει παραδώσει τις μελέτες για την «ανάπλαση» των Λιπασμάτων, που αν και έχουν εξαγγελθεί δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από τη δημοτική αρχή, φοβουμενη προφανώς ανεξέλεγκτες προεκλογικές αντιδράσεις. Αυτές οι μελέτες συντάχθηκαν την τελευταία στιγμή για νομικούς λόγους και παρά τις αντιρρήσεις και αντιστάσεις -στο να ΜΗ γίνουν- του Βρεττάκου και του Ανδρεαδάκη και πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες Τσιρίδη.)

-Η  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ :

-Θυμαιτάδες:

  Ο Δήμος ανακοίνωσε οτι το ΕΜΠ παρέδωσε τις μελέτες για την Ανάπλαση των Λιπασμάτων (χωρίς όμως να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο τους)  με τίτλο:       «ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

-Στη βάση ποιων νόμων στηρίζεται το «Ειδικό Σχέδιο» και ποιοι νόμοι δεν λαμβάνονται υπόψη ;

-Ποιες είναι οι βασικές διάφορες του «Ειδικού Σχεδίου» από τα σχέδιο που προτείνεις για την Ανάπλαση;

-Μπεάζογλου:

      Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βασικά στηρίζεται στον νόμο 4447/2016 άρθρο 8 παραγρ. 1.α, Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη και άλλες διατάξεις.

Ουσιαστικά επικεντρώνεται στην απαλλοτρίωση της έκτασης του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων, αγνοεί κάποιους δημοτικούς χώρους π.χ. περιοχή γυψάδικου, παραβλέπει τους βασικού νόμους περί αναπλάσεων όπως είναι οι νόμοι 1337/1983 και 2508/1997 όπου αναφέρονται σε εισφορές σε γη και σε χρήμα που για παράδειγμα για ιδιοκτησίες πάνω από 10 στρέμματα δίνουν το 50% εισφορά σε γη και αν χρειαστείς  για λόγους ανάγκης επιπλέον χώρους παίρνεις άλλα 50%, η δε εισφορά σε χρήμα είναι 25% της αξίας του ακινήτου. Παράλληλα έχει το δικαίωμα της προτίμησης με στόχο την εξασφάλιση όλης της περιοχής για να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού μας και όχι των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων Η  πρόταση  για ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής των 640 στρεμμάτων υλοποιείται  συνολικά με κριτήρια Πολεοδομικού , Περιβαλλοντικού, Κοινωνικού και Οικονομικού χαρακτήρα, με ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η πρόταση της διοίκησης του Δήμου δεν  αξιολογεί τις προσπάθειες και τις θέσεις που έγιναν από τεσσαρακονταετίας  ιδιαίτερα της παράταξης του Ν. Μπεάζογλου.

Αντιμετωπίζει την ανάπλαση αποσπασματικά εναποθέτοντας το αποσπασματικό  εγχείρημα στην Περιφέρεια. 9 χρόνια καμιά ουσιαστική συζήτηση και ενημέρωση στο λαό του Δήμου με αποκορύφωμα την συμβιβαστική στάση του απέναντι στη κυβέρνηση Σύριζα. ( χαρακτηριστική ήταν η στάση του Δημάρχου στην συνάντηση με τον Σταθάκη ).

Συνοπτικά η πρόταση Ανάπλασης  που  συμφέρει  τον λαό είναι:

Η ανάπλαση αντιμετωπίζεται ενιαία και για τα 640 περίπου στρέμματα.

Φορέας Ανάπλασης ο Δήμος ( Δημοτικό Συμβούλιο )

Τα απαραίτητα εργαλεία για την προώθηση της Ανάπλασης είναι , α) η Προκαταρκτική Πρόταση Ανάπλασης, περιέχει το τοπογραφικό διάγραμμα, τα συγκεκριμένα στοιχεία που συντρέχουν για να γίνει η ανάπλαση, τον τρόπο ή τους τρόπους που θα γίνει, τα στοιχεία του προκαταρκτικού σχεδίου ( εκτίμηση συνολικού κόστους, τρόπος χρηματοδότησης, υποχρεώσεις ιδιοκτητών, χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης ).

β)  το Πρόγραμμα Ανάπλασης, βάζει τις προτεραιότητες, τα μέτρα, την χρονική και οικονομική εκτίμηση, ( κτηματογράφηση,  σύνταξη πολεοδομικής μελέτης, τον τρόπο και τα μέσα πολεοδομικής επέμβασης.

και γ) η Πολεοδομική Μελέτη Ανάπλασης περιλαμβάνει την πολεοδομική μελέτη και τις ειδικές μελέτες που απαιτούνται για την υλοποίηση  του προγράμματος Ανάπλασης.

      Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση , για τα διατηρητέα, την ελεύθερη πρόσβαση όλης της παραλία από τον ταινιόδρομο κράκαρη  μέχρι τον νέο μόλο, πράσινο επιπέδου πόλης, δημιουργία αθλητικού κέντρου, ανάδειξη της  αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας, κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου, Μεταφορά τμημάτων του πανεπιστημίου Πειραιά, Μουσείο σύγχρονης βιομηχανικής ιστορίας, Συντελεστής Δόμησης 0,15, εισφορά σε γη και χρήμα από τους ιδιοκτήτες άμεση απομάκρυνση της oil one που ρυπαίνει και άλλων οχλουσών  δραστηριοτήτων

-Θυμαιτάδες:

Καθώς ο Δήμος δεν έχει εκπονήσει Γενικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για το δήμο, αυτό το «Ειδικό», πως θα «συμβάλει» στην ανάπτυξη του δήμου:

-υπάρχει κίνδυνος να χωρισθεί ο Δήμος σε δυο ζώνες ανάπτυξης - υποανάπτυξης και  τι πρέπει να γίνει για να επωφεληθεί η εσωτερική τοπική οικονομία;

-βλέπεις να δημιουργείται μια πόλη μέσα στη πόλη όπως συναινεί με τις πόλεις  «θαύματα» σε χώρες του Τρίτου Κόσμου που στη σύντομη πορεία τους κατέρρευσαν οικονομικά και κοινωνικά;

-Μπεάζογλου:

Σίγουρα απαιτείται Γενικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για να μην έχουμε αλληλοκαλύψεις και συγκρούσεις χρήσεων και η ο δήμος μας έχει μεγάλες προοπτικές π.χ  Περιοχή Καστράκι  από την πεζογέφυρα μέχρι τον ταινιόδρομο Κράκαρη  είναι οι γραμμές του ΟΣΕ, τα παλιά συνεργεία του   ολπ που πριν περάσει στην COSCO σχεδίαζε να γίνουν πράσινο, το πάρκο της αγάπης που χρειάζεται απαλλοτρίωση από τους κληρονόμους Μελετόπουλου, ο χώρος δίπλα στην πρόνοια, το νεκροταφείο της Ανάστασης έπρεπε εδώ και αρκετά χρόνια να μεταφερθεί στο κοινό νεκροταφείο του Σχιστού όπως έγιναν με τα Νεκροταφεία του περάματος, της Νεαπόλεως και του Κορυδαλλού, το Μνημείο των 27 που δραπέτευσαν από τα Βούρλα, τις παλιές  πολυκατοικίες του Αγίου Διονυσίου, τον κινηματοθέατρο REX την αναβάθμιση των προσφυγικών γειτονιών του Δήμου κλπ, την περιοχή του Γυψάδικου  ( το Γυψάδικο ανήκει στο Δήμο) με τον όρμο που ο ολπ θέλει να επεκτείνει το εμπορικό λιμάνι. κλπ.

-Θυμαιτάδες:

Εφ´οσον η περιοχή, δικαιοδοσίας του δήμου περιορισθεί στο 1/6 ή στο 1/5 τις συνολικής έκτασης των Λιπασματων και στη συνέχεια αυτό το κομμάτι «περικυκλωθεί από τις βιομηχανίες, το Εμπορικό Πάρκο ή και τις οικιστικές κατασκευές (δηλαδή, καθαρή Πολεοδόμηση) στις οποίες θα προχωρήσουν οι εταιρείες και φορείς, που επίσης θα έχουν ιδιοκτησία στη περιοχή, τι επιπτώσεις θα υπάρχουν για τις όποιες δραστηριότητες αναπτύξει ο Δήμος στη δική του περιοχή;

-πριν την οποιαδήποτε εργασία στη περιοχή, δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για  την εξυγίανση του υπεδάφους από τον ραδιενεργό και καρκινογόνο φωσφογύψο ;

-με τις αλλαγές στους συντελεστές δόμησης που προβλέπει το ΠΔ για τη CosCo -από 0,15 σε 1,24-1,31 και μάλιστα σε σημεία που βρίσκονται μπροστά από τις περιοχές  του δήμου, τι είδους «ανάπλαση» θα κάνει ο Δήμος;

-Μπεάζογλου:

Με το Π.Δ. της 25.1.2023 έγκριση master plan ΟΛΠ έχουμε αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της Ανάπλασης αφού αλλάζει και το συντελεστή δόμησης και τις χρήσεις γης     διαφαλίζοντας την oil one και όχι μόνο.

Για τον φωσφογύψο λένε ότι κάνανε μια μελέτη, κάνανε κάποιες επιχωματώσεις και τελείωσε, Στην θάλασσα δεν μπορούσαν να πάρουν δείγμα λόγω της λάσπης,  ο υπόλοιπος φωσφογύψος  βρίσκεται στα λακώματα του Σχιστού.

Οι συνέπειες για την πόλη μας θα είναι τραγικές αφού χρόνια χάνονται οι ευκαιρίες αναβάθμισης.

-Θυμαιτάδες:

ο Δήμος έχει χαρακτηριστεί ως «η Πίσω Αυλή της Αττικής», είναι πιθανό η περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου στα Λιπάσματα να χαρακτηριστεί ως           «η Παιδική Χαρά» των Βιομηχανικών εγκαταστάσεων, της CosCo και των εταιρειών που θα έχουν τη «μερίδα του Λέοντος», προσφέροντας τους συγχρόνως  κοινωνικό άλλοθι για τις δικές τους δραστηριότητες;

-τι καινούργιο προσφέρουν οι προτάσεις για τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες που προτείνει το «Ειδικό» σε σχέση με αυτές που έχουν κατατεθεί στο παρελθόν και ιδιαίτερα από εσένα;

-πως θα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της δημοτικής περιοχής και σε τι έσοδα μπορεί να προσβλέπει ο Δήμος;

-Μπεάζογλου:

     Οι προτάσεις του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου ουσιαστικά κινείται στην λογική  της απαλλοτρίωσης του χώρου των Λιπασμάτων προσμένοντας στην βοήθεια της Περιφέρειας. Ουσιαστικά δεν προσφέρει νέες προτάσεις, αποτυπώνει τα όσα κατά καιρούς  έχουν γίνει προσπάθειες και προτάσεις από τις  τότε παρατάξεις  με κοινή βάση την μελέτη όλης της περιοχής με ήπιες χρήσεις, πράσινο, αθλητισμό, πολιτισμό, υγεία, παιδεία  διατηρητέα, εισφορά σε γη και σε χρήμα από τους ιδιοκτήτες γενναία βοήθεια από την πολιτεία ανάδειξη της αρχαίας και νεώτερης ιστορίας.

    Η δική μας προσφορά  ήταν πέρα από τις συγκεκριμένες προτάσεις για τις συγκεκριμένες χρήσεις τους νόμους  1337/1983 και 2508/1997, το παιδιατρικό νοσοκομείο, τα τμήματα του πανεπιστημίου Πειραιά, μπήκαν οι βάσεις για ωρίμανση για συζητήσεις και κινητοποιήσεις για την Ανάπλαση, π.χ. η ματαίωση της σύνδεσης του Πειραιά  με το εθνικό δίκτυο μέσω της 25ης Μαρτίου και η επιβολή του παραλιακού μέσω των εργοστασίων, η ματαίωση της επέκτασης εκσυγχρονισμού του εργοστασίου Λιπασμάτων μέσω της προσφυγής στο Σ.τ.Ε. επένδυση 6 δις. Το κλείσιμο του Γυψάδικου μετά από  αγώνα 6 μηνών περίπου με αποκατάσταση των εργαζομένων αργότερα αγοράστηκε και ο χώρος από τον Δήμο. Η ΑΓΕΤ το 1983 Π΄ΓΕ ΣΤΟ Μηλάκι της Ευβοίας σταματώντας την παραγωγική διαδικασία στη Δραπετσώνα.

Η μόνη εταιρεία που ήταν ενεργή ήταν της BP που είχε μόνο λάδια/

      Η συνέχεια είναι γνωστή κυβέρνηση Σαμαρά ( ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ) με φωτογραφική διάταξη  έφερε την oil one, Σταθάκης κυβέρνηση Συριζα του έδωσε παράταση 20 χρόνια.

      Αυτή την περίοδο έχει έσοδα από τα τέλη καθαριότητας κα φωτισμού.

Τα μελλοντικά έσοδα του  Δήμου θα εξαρτηθούν από τι δραστηριότητες που θα αναπτύξει, την ποιότητα και την έκταση και τι κοινωνική πολιτική θα αναπτύξει. Αν θα αποκτήσει συνολικά όλο το χώρο η ωφέλεια θα είναι μεγάλη για το λαό του δήμου και όχι μόνο.

-Θυμαιτάδες:

Τα τελευταία 9 χρόνια ο Δήμος δεν προέβαινε σε καμία ουσιαστική ενημέρωση, πόσο μάλιστα σε κινητοποίηση των δημοτών για να διεκδικήσει και τα 640 στρέμματα, ιδιαίτερα την εποχή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.  Τα δε στρέμματα του δήμου δεν απαλλοτριώθηκαν υπέρ του, αλλά παραχωρήθηκαν,  όπως και δεν παρθήκαν πρόνοιας για την μετεγκατάσταση των ρυπογόνων βιομηχανιών. Μάλιστα το ΔΣ του δήμου πήρε απόφαση πριν δυο περίπου χρόνια για την αλλαγή του αιτήματος της Ανάπλασης σε Πολεοδόμηση και περιορισμό των αιτημάτων του για την ήδη παραχωρημένη έκταση. Ο Δήμος τέλος συνέταξε αυτές τις μελέτες μετά από 9 χρόνια και κάτω από τη πίεση της προσφυγής της ΕΤ στο ΣτΕ,  της πιθανής δίωξης του για Αμέλεια με ή χωρίς δόλο  και μόνο μετά από παρέμβαση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως οι μελέτες αυτές έχουν μόνο νομική σκοπιμότητα και δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ολοκληρωμένες, πολλώ μάλλον  που δεν έχουν μπει σε δημόσια διαβούλευση. 

-πόσο σοβαρά μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας αυτές τις προτάσεις;

-θα υπάρχουν επιπτώσεις στην απόφαση του ΣτΕ για το γεγονός των μη κινητοποιήσεων και της πλημμελούς προετοιμασίας του δήμου;

-Μπεάζογλου:

        Όπως έχουμε πει ο ΟΛΠ  ποτέ δεν χρησιμοποίησε την λιμενική ζώνη από Κράκαρη μέχρι τον νέο μόλο, Η λιμενική ζώνη είναι δημόσια ιδιοκτησία ο ΟΛΠ  ( τώρα η COSCO ) μόνο την χρήση έχει. Στο Δήμο το 86 στρέμματα που δόθηκαν  είναι παραχώρηση της χρήσης.

        Ουσιαστικά  τελευταία στιγμή γίνεται προετοιμασία για την νομική αντιμετώπιση,

Για να πάει για έγκριση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο χρειάζεται πρώτα διαβούλευση μετά   απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι απαράδεκτο να προχωρήσει με αυτό το σκεπτικό όταν γνωρίζει ότι υπάρχουν οι εισφορές σε γη και χρήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι κυβερνήσεις που κάνανε τροποποιήσεις είτε έχουν θετικό ή αρνητικό περιεχόμενο κάνουν λόγω περί εισφορών.

        Σίγουρα είτε θετική ή αρνητική απόφαση έχουμε από το Σ.τ.Ε για το συγκεκριμένο θέμα θα έχουμε αρνητικές συνέπειες.

Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε θετικά την υπόθεση OIL ONE, πέρα από την ενημέρωση , το μάζεμα υπογραφών τις κινητοποιήσεις χρειάζεται να διαμορφώνουμε και να αναβαθμίζουμε τους χώρους γύρω από την oil one και να καταλάβουμε τον  όρμο.

-Θυμαιτάδες:

Εν κατακλείδι τι θα έπρεπε να έχει γίνει και τι μπορεί να γίνει από εδώ και μπρος;

-Μπεάζογλου:

Φορέας Ανάπλασης ο Δήμος

Κατάθεση και έγκριση Προκαταρκτικής πρότασης για την Ανάπλαση

Αγώνας πολύπλευρος για το κλείσιμο της OIL ONE και άλλης οχλούσας δραστηριότητας.

Διαμορφώνουμε τους Δημοτικούς χώρους. Πάρκο Εργατιάς , Αθλητικό Κέντρο, περιοχή Γυψάδικου

Πηγή: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=336403212112887&id=100072296324665 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 10:21

Σχόλια   

0 # Ιγνατιάδης Λάκης 05-10-2023 17:12
Γιατί, όπως εκτίμησαν όλοι οι σύλλογοι, οι κινήσεις και οι δημοτικές παρατάξεις, πλην της Δημοτικής Αρχής του Ν.Χατζόπουλου, δεν έλυνε επί της ουσίας ούτε το πρόβλημα της μόλυνσης, για το οποίο είχαν γίνει αγώνες για πολλά χρόνια, ούτε προπάντων το πρόβλημα της ασφάλειας που το έκανε χειρότερο.
Παράθεση
0 # Σταματίου 05-10-2023 13:37
Γιατί απορρίφθηκε η πρόταση εκσυγχρονισμού των Λιπασμάτων , που όπως αναφέρθηκε ήταν ύψους 6 δις ;
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση