Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023 13:19

Η Πειραϊκή ακτή, τα ερωτήματα και μία προσπάθεια για απαντήσεις, του Νίκου Μπελαβίλα, από το fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

piraiki 2Η ανάπλαση της ακτής Θεμιστοκλέους, της «βόλτας» της Πειραϊκής, βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στον Πειραιά. Ένα στενό πεζοδρόμιο, ένα οδόστρωμα πλημμυρισμένο από αυτοκίνητα, αυθαίρετα και μπάζα. Ένα σχέδιο για την αναμόρφωση της, με μεγάλα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο και ανάδειξη του τείχους. Ας το δούμε.

Ο ομορφότερος παράκτιος περίπατος του Πειραιά, τριών χιλιομέτρων μήκους, με θέα τον Σαρωνικό και το Κονώνειο Τείχος είναι ταυτόχρονα ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της Αττικής. Βανδαλίστηκαν επί δεκαετίες με επιχωματώσεις, τσιμέντα, αυθαίρετα και βαριά κυκλοφορία. Η προοπτική ανάπλασης με πεζοδρόμηση της Πειραϊκής έχει παγώσει από τον καιρό της Μελίνας Μερκούρη και του Αντώνη Τρίτση, παρότι περιελήφθη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πειραιά και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας το 1985-1988.

Εδώ και δύο χρόνια το θέμα αναθερμάνθηκε. Προχώρησε από τον Δήμο Πειραιά η προμελέτη για την ανάπλαση του παράκτιου περιπάτου. Στην αρχή το έργο θα χρηματοδοτείτο με χρήματα της ΟΧΕ από την Περιφέρεια Αττικής και στη συνέχεια, λόγω καθυστερήσεων του δήμου το έργο πέρασε στο Ταμείο Ανάκαμψης.  

Πριν λίγες εβδομάδες, στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έλαβε μία απόφαση που βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Η προμελέτη επί της ουσίας δεν εγκρίθηκε. Η βαριά και δαπανηρή κατασκευή ενός μεταλλικού περιπάτου επάνω στα βράχια «κόπηκε». Οι εκτεταμένες τσιμεντροστρώσεις στα τείχη επίσης. Ο διπλός ποδηλατόδρομος κρίθηκε υπερβολικός λόγω της στενότητας του δρόμου. Ένας μονός ποδηλατόδρομος θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού ζητά επίσης να ξηλωθούν τα τσιμέντα που έχουν γεμίσει το λιμανάκι των ψαράδων και οι αυθαίρετες κατασκευές. Οι ερασιτέχνες αλιείς επιτελούν μία ζωντανή λειτουργία της συνοικίας. Θέλουμε όλες και όλοι να παραμείνουν εκεί, να  αγκυροβολούν και να απολαμβάνουμε τα θερινά τους γλέντια. Όμως και εκείνοι πρέπει να συμμορφωθούν με το δεδομένο ότι φιλοξενούνται σε δημόσιο αρχαιολογικό χώρο υψηλής αξίας.  

Τα δύσκολα αφορούν τα δύο γήπεδα μπάσκετ, του «Πορφύρα» και του «Φοίνικα». Αυτά κατασκευάστηκαν σε άλλες εποχές. Η αλήθεια είναι ότι η ύπαρξη τους δεν είναι πιά συμβατή με το τοπίο της Πειραϊκής. Το ΚΑΣ ζητά τη μετακίνησή τους και την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων. Η χρήση τους όμως είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Χιλιάδες παιδιά αθλήθηκαν και αθλούνται εκεί. Επομένως πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της μετεγκατάστασης τους σε κοντινό χώρο.  

Η απόφαση άνοιξε άλλο ένα ζήτημα το οποίο έπρεπε να έχει λυθεί: Τα «μπάζα του Σκυλίτση». Επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια κατολισθαίνουν στη θάλασσα. Ζητείται από τον Δήμο Πειραιά να προχωρήσει στη γεωτεχνική μελέτη με στόχο τον τελικό καθαρισμό και αποκατάσταση του φυσικού τοπίου. Να αποκαλυφθεί το θαμμένο τείχος και να ολοκληρωθεί η «βόλτα» της Πειραϊκής.

Δύο αυτονόητα ερωτήματα που έρχονται στη συζήτηση.

Πρώτο ερώτημα: Που θα πάνε τα αυτοκίνητα;

Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, η Πειραϊκή έχει τις περισσότερες θέσεις στάθμευσης της πόλης, παρόδιες και σε pilotis πολυκατοικιών, και δυστυχώς τον υψηλότερο αριθμό ΙΧ οχημάτων/οικογένεια. Τα ΙΧ είναι χιλιάδες, η απώλεια των θέσεων της παραλιακής είναι ένα ελάχιστο κλάσμα τους. Ας προχωρήσει γρήγορα επιτέλους η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης για τους κάτοικους και η επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς. Θα στενοχωρήσω πάλι αρκετούς, αλλά αν το Tραμ φτάσει στα δύο νοσοκομεία και στην πλατεία Καρπάθου όπως σχεδιάστηκε αρχικά (αφού το Μετρό δεν μπορεί να φτάσει εκεί λόγω της προβληματικής αρχικής χάραξής του) χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούν να φθάσουν σε 10’ από το Δημοτικό Θέατρο στην Πειραϊκή αντί να ψάχνουν ώρες για θέση στάθμευσης. Όπως σήμερα κινούνται στο υπόλοιπο δίκτυο. Εν ολίγοις, οι κάτοικοι με θέσεις στάθμευσης και οι επισκέπτες με αξιόπιστα μέσα. 

Δεύτερο ερώτημα με παραλλαγές: Τι θα γίνει με την επέκταση της κρουαζιέρας; Γίνεται η ανάπλαση για αυτό τον σκοπό; Μας ενοχλούν οι μικρές κατασκευές των αλιέων και του μπάσκετ και δεν μας ενοχλεί το τεράστιο μπάζωμα της θάλασσας; 

Το δεύτερο, έχει δύσκολες απαντήσεις, αλλά όχι τώρα. Έπεται «κρουαζιέρα» λίαν συντόμως. Αλλιώς θα προέκυπτε ένα τεράστιο βαρετό κείμενο 2-3.000 λέξεων.

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Orestes Kolokouris 21-10-2023 08:52
Όπως είπα και στον Μπελαβιλα. Συμφωνώ σχεδόν σε όλα εκτός από το θέμα του ποδηλατόδρομου. Εκτός του γεγονότος ότι το ΚΑΣ δεν έχει αρμοδιότητα και απλά έκανε πρόταση μάλλον ως ανταποδοτικό στην κόψιμο της γραδελαδας. Η απόφαση χαρακτηρίζεται από μυωπικη προσέγγιση του ζητήματος. Ακολουθεί το σχόλιο μου:
Οπότε να επισημάνω ότι δεν συμφωνώ με την λογική του ποδηλατοδρόμου της 1 λωρίδας στο σύνολο της ακτής Θεμιστοκλέους και το θεωρώ σημαντικότερο από να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο πεζοδρόμιο η περιοχή, ιδιαίτερα αν ο δρόμος παραμείνει πλάτους 3.5 που το θεωρώ παρ’ ολ ΄αυτά σωστό στα πλαίσια της λογικής της αποθάρρυνσης του ΙΧ. Ο λόγος είναι απλός, δεν κάνεις πολιτική ενθάρρυνσης του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης χωρίς να δημιουργείς υποδομές με τις οποίες θα νοιώθουν ασφαλείς οι πρωτάρηδες. Το να κάνουμε 1 κατεύθυνση είναι καλύτερα από το τίποτα, αλλά εμμέσως αποθαρρύνουμε τους ποδηλάτες, καθώς του «μπλέκουμε» στην κίνηση για να κάνουν την άλλη κατεύθυνση, ακόμα περισσότερο που με μήκος 3.5 θα κολλάνε και τα ποδήλατα στην κίνηση.
Ας είμαστε ειλικρινείς, βιώσιμη κινητικότητα χωρίς ποδήλατο δεν γίνεται και ποδηλατοδρόμοι χωρίς το παραλιακό μέτωπο δεν υπάρχουν ειδικά στον Πειραιά που έχει ανάγλυφο. Πως θα κινητοποιήσεις το παιδί που σήμερα περιμένει με τις ώρες το 904 να πάει στο φροντιστήριο στο Πασαλιμάνι και πως θα αποθαρρύνεις την υπερπροστατευτική μάνα να μην του πάρει smart στα 18.
Αυτό που δεν λέγεται πουθενά στο δημόσιο διάλογο του Πειραιά είναι ότι η Πειραϊκή είναι μια διαδρομή (2.5 χλπ.) που δεν περπατιέται σε καθημερινή βάση για τους σκοπούς της μετακίνησης, ενώ γινεται εύκολα με ποδηλατο.
Επίσης οι υποδομές κινητικότητας δεν «μπαίνουν» στο παζάρι, δηλαδή δεν κάνουμε σκόντο στο ποδήλατο έχοντας ως στρατηγική να περάσουμε το τραμ, ειδικά αν το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα αρνητικό για την βιώσιμη κινητικότητα και οι stakeholders ανειλικρινείς και μη αποφασισμένοι να προχωρήσουν μια κυκλοφοριακή μεταρρύθμιση από την αρχή ως το τέλος.
Είμαι από τους ανθρώπους που εκτιμώ ότι η παράταξη σας την προηγούμενη περίοδο δεν μπήκε σε φτηνό λαϊκισμό των «ενστίκτων» του μέσου ανθρώπου και αντιμετώπισε το τραγικό πρόβλημα των μετακινήσεων στην πόλη μας με διάθεση να προσφέρει.
Τέλος, ενώ το τραμ είναι σίγουρα ή μόνη ευκαιρία να αποκτήσει μέσο σταθερής τροχιάς το 1ο διαμέρισμα και είναι απαραίτητο και εύκολο να υλοποιηθεί η επέκτασή του σύμφωνα με το σχέδιο του 2010 , ακόμα και αυτό θα κάνει ορισμένα- χρόνια να γίνει, κυρίως γιατί πρέπει να ληφθεί η απόφαση, ενώ η κατάσταση στην περιοχή θα γίνει όλο και χειρότερη. Αντίθετα αν υλοποιηθούν οι ποδηλατόδρομοι ακριβώς όπως σχεδιάστηκαν τον τελευταίο καιρό και συνοδευτούν με πολιτικές προώθησης του ποδηλάτου, τύπου Velib’ δημοτικού συστήματος ενοικίασης ποδηλάτων (υπάρχουν πολλές εύκολες ιδέες για αυτό). Θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα σε επίπεδο μείωσης της χρήσης ΙΧ.
Το ξέρω ότι είμαι ίσως ο τελευταίος που μένει σταθερά στη θέση για ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Ν. Πειραιά… αλλά μήπως δεν είμαι και ο προτελευταίος που υποστηρίζει το Τραμ;… ; Όταν έχεις μια κοινωνία που αναπαράγει τα αδιέξοδα της δεν μπορεί να μένει κάποιος σιωπηλος.
Επαναλαμβάνω, τρόποι για να σωθούν τα - περισσότερα τουλάχιστον -δέντρα και να υπάρξει ποδηλατόδορμος που να εξασφαλίζει διπλή κατεύθυνση στο μεγαλύτερο τμήμα της ακτής Θεμιστοκλέους και μεικτή διαδρομή πεζών-ποδηλάτων στα πιο στενά σημεία, υπάρχουν μπορούμε να το δούμε και βήμα βήμα αν υπάρχει καλή διάθεση. Το ουσιαστικό είναι να γίνει κατανοητό ότι δεν μιλάμε για υποδομή αναψυχής αλλά για δυνατότητα μετακίνησης που θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα βελτίωσης της πόλης μας και της καθημερινότητας των κατοίκων.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση