Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 16:38

"...έλα να συνεργαστούμε δήμαρχε! "

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

xanos2Επειδή τέθηκε στο δημοτικό, δημόσιο λόγο η σκέψη «συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ή με τον τωρινό δήμαρχο», μια σκέψη  για το δίλημμα όπως τέθηκε!

Αφήνοντας στην άκρη τη συζήτηση για το ποιες είναι οι προοδευτικές δυνάμεις, ο πυρήνας του διλήμματος είναι: «με ποιο πλαίσιο θα γίνει μια τέτοια συνεργασία και ποιος βάζει στο τραπέζι την πρόταση».

Σύμφωνα με το δίλημμα από τη μια πλευρά υπάρχει δήμαρχος και από την άλλη οι «προοδευτικές  δυνάμεις»!

Ο δήμαρχος είναι πολύ ισχυρός, διοικεί τον δήμο για 9 χρόνια περίπου, έχοντας σε θέσεις ευθύνης τα ίδια πρόσωπα και έχει μεγάλη, απόλυτη  αναγνωρισιμότητα στην πόλη και πολύ καλές, δημιουργικές σχέσεις με πολιτιστικούς – αθλητικούς συλλόγους και την εκκλησία! Παράλληλα, έχει παρουσιάσει έργο σε πολλούς τομείς, έχουν καταγραφεί και προβλήματα σε άλλους, και ένα σημαντικό έργο στην περιοχή των λιπασμάτων αξιοποιώντας, πλήρως, τη θητεία σύριζα στην κυβέρνηση. 

Με αυτά τα δεδομένα, πουθενά δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελε σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων για τις επόμενες εκλογές. Και εάν ήθελε ή μας διαφεύγει, ως ο «ισχυρός» οφείλει δημόσια να καταθέσεις την πρόταση, σε ποιους απευθύνεται και ποιο είναι το πλαίσιο συνεργασίας.

Να σημειώσουμε ότι η επόμενη δημοτική θητεία θα είναι μια δύσκολη θητεία, μιας και όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης είναι σε εκκρεμότητα. Και είναι σίγουρο ότι  μετά τις δημοτικές εκλογές θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις ή θα δρομολογηθούν λύσεις. (Απαλλοτρίωση στην περιοχή των λιπασμάτων, «σκουπιδοεργοστάσιο» στο Σχιστό, νεκροταφείο Ανάστασης, χρήση των ερειπίων της ΝΑΦΘΑ, δυσοσμία στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, παλαιό εργοστάσιο ΔΕΗ στον ΑΗ Γιώργη, θέματα με τη χρήση του λιμανιού, σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Σχιστό, κ.λπ)

Από την άλλη, από αυτούς που έχουν δηλώσει την πρόθεση τους να συμμετέχουν στις εκλογές, εάν εξαιρέσουμε τη «Λαϊκή συσπείρωση» που δεν συζητάει μια τέτοια συνεργασία, πόσο μάλλον με υποψήφιο που στηρίζει και ο Σύριζα, μένει η δημοτική κίνηση «αλλάζουμε» με επικεφαλής τον Παντελή Καμά, εξαιρώντας αυθαίρετα, ίσως, την παράταξη του κ. Διαλινάκη.

Ο Π. Καμάς με ένα μικρό ποσοστό στις προηγούμενες εκλογές από την επόμενη μέρα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, σήκωσε τα μανίκια και έτρεξε παντού. Πήγε στους φορείς της πόλης, συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις, συμπαραστάθηκε σε δημότες, έκανε κριτική στον δήμαρχο, μερικές φορές ξεπέρασε και τα όρια, πήρε θέση για όλα τα ζητήματα που προέκυψαν.

Παράλληλα, δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι Πασόκ, «εργάτης» του χώρου, και προσπάθησε, εκτός των άλλων, να συσπειρώσει με κάθε τρόπο  το κατακερματισμένο αυτοδιοικητικό πασόκ.  Το πασοκ, το οποίο, όχι τώρα που είναι στα κάτω του, αλλά τα τελευταία 30 χρόνια, βρίσκει πάντα λόγους να εκφράζεται με διαφορετικά ψηφοδέλτια στις δημοτικές εκλογές, είτε από φιλοδοξίες υποψηφίων ή και συμφωνίες μιας «άτυπης ελιτ». Μιας "ελίτ", η οποία μοιάζει να  διαλέγει(μυρίζεται) κάθε φορά τον νικητή, δίνει «γραμμή» σε ένα κόσμο που αγαπάει το πάσοκ, προτάσσοντας λόγους ιδεολογικής συγγένειας και την αγάπη για την πόλη, δημιουργώντας όμως σύγχυση στους ψηφοφόρους και αποδυναμώνοντας την όποια εναλλακτική, αλλά πασοκική υποψηφιότητα.

xanos1Η αλήθεια είναι, ότι ο Π. Καμάς, παρά την προσπάθεια του δεν κατάφερε, έως τώρα τουλάχιστον,  να μαζέψει σημαντικές δυνάμεις που να στηρίζουν ενεργά την υποψηφιότητα του! Σίγουρα το θέμα σηκώνει συζήτηση, αλλά πρέπει όποιος κάνει κριτική, και καλά κάνει, να επισημάνει τα λάθη και να πει πως  πρέπει να λειτουργεί μια αντιπολιτευτική δημοτική παράταξη και όχι να καταφεύγει στο εύκολο δεν τραβάει ο επικεφαλής! Δηλαδή,  εάν ήταν ένα ξανθό, ρωμαλέο αγόρι θα είχε καλύτερες προοπτικές; Και τελικά ποιο είναι το ζητούμενο,  εικόνα ή πολιτικός λόγος; Συμμετοχή στη ζωή της πόλης ή αφορισμοί χωρίς τεκμηρίωση!

Επομένως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει μια δημοτική κίνηση με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε παραπάνω και να πει έλα να συνεργαστούμε δήμαρχε!  Εκτός,  εάν κάνει την υπέρβαση και για την ενότητα του πολιτικού του χώρου το πράξει. Αφού, βέβαια, βάλει το πλαίσιο για να περιμένει την απάντηση!

Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον θα είχε να τεθεί δημοσίως η πρόταση με τη σχετική τεκμηρίωση από οποιοδήποτε πέρα των δημοτικών παρατάξεων, και προς τις δύο ή τρεις πλευρές, με το πλαίσιο συνεργασίας και μετά ας πάρει ο καθένας την ευθύνη του και βέβαια, οι πολίτες τις αποφάσεις τους!

* η σκέψη μεταξύ δύο κρίσεων, που δε γνωρίζει κάποιος, επιλέγοντας τη μία ή την άλλη, αν θα έχει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα

«δραπετσίνι εξ αποστάσεως»

Νικ.Χάνος

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 11:44

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 30-07-2023 15:57
Να ευχαριστήσω τον φίλο Νίκο Χάνο, ότι με την ανάρτηση του με βοήθησε κάπως να βάλλω σε μια σειρά σκέψεις που εντελώς σκόρπια έρχονταν στο μυαλό μου διαβάζοντας κι εγώ το περίφημο «συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ή με τον τωρινό δήμαρχο».
Σκέψεις λίγο πιο πίσω, πιο «πρόωρες» από τις σκέψεις του Νίκου που αποδεχόμενος τον όρο «συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων» προβληματίζεται πως μπορεί, τι προϋποθέσεις χρειάζονται για να γίνει κάτι τέτοιο.
Τι σημαίνει «συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων» σε έναν δήμο.
Εάν κάποιος γνωστός μας που δεν ξέρουμε με σιγουριά τι ψηφίζει καταγόμενος από έναν μακρινό και άγνωστο δήμο μας έλεγε «εμείς έχουμε έναν προοδευτικό δήμαρχο στα μέρη μας» τι θα τον ρωτούσαμε για να καταλάβουμε τι εννοεί.
Να μαζέψουμε μερικά απλά ερωτήματα, έτσι για να καταλάβουμε βρε αδερφέ…
Είναι καθαρή η πόλη; Νομίζω το πρώτο που θα ρωτούσαμε. Στη συνέχεια, μπορείς να περπατήσεις στα πεζοδρόμια χωρίς να κατέβεις στο δρόμο; Ο φωτισμός εντάξει τη νύχτα; Από πράσινο πως πάτε; Πράσινο-πράσινο όχι καφέ πρώην πράσινο.
Ως εδώ, ανάλογα με τις απαντήσεις καταλαβαίνουμε αν έχουν έναν καλό ή κακό δήμαρχο. Προοδευτικός ή συντηρητικός ακόμη δεν προκύπτει.
Από περιβάλλον; Καθαρό αέρα; Εστίες μόλυνσης; Επικίνδυνες εγκαταστάσεις; Πως πάτε; Παραμένουμε στην αξιολόγηση καλός-κακός.
Χάλια όλα ε;
Μήπως έχετε wi-fi; Τίποτα «έξυπνη πόλη»; Γενικά με τα σύγχρονα μέσα μάθησης και επικοινωνίας και εξυπηρέτησης γίνεται κάτι; Τίποτα;
Το κέρατο μου, πάλι στο καλός-κακός μένουμε, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι τόσο σημαντικός ο χαρακτηρισμός «προοδευτικός», μπορείς να μου εξηγήσεις;
Δεν μπορείς ε;
Μήπως για να αποφύγουμε να συζητάμε το καλός-κακός που όσο να ‘ναι καίει;
Φυσικά δέχομαι ότι η αντίθεση «προοδευτικός-συντηρητικός» υπάρχει και έχει δυναμική. Στον χώρο που καταλαμβάνει η εθνική πολιτική οι εθνικές επιλογές και ασχολούνται τα κόμματα και τα μέλη τους και η κοινωνία ολόκληρη (και το διαδίκτυο μην ξεχάσω).
Στους δήμους; Που παίζει το «προοδευτικός-συντηρητικός»; Στις παλιές ταμπέλες «ο δήμος μας είναι αντιπυρηνική ζώνη»; Στη φιλανθρωπία; Στα δημοτικά τέλη; Στις δίμηνες-τετράμηνες-οκτάμηνες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ; Στις δωρεάν συναυλίες;
Κάτι δεν πάει καλά με την έκφραση «συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων» ενδεχομένως μια καλή εξήγηση δίνει το δεύτερο συνθετικό … «ή με τον τωρινό δήμαρχο»
Παράθεση
0 # Γιώργος Κ. 30-07-2023 00:03
Τις σκέψεις που λέει ο Νίκος Χάνος στο άρθρο του προσωπικά τις βρίσκω λογικές. Αυτές που μου φαίνονται πράσινα άλογες είναι οι σκέψεις κάποιων άλλων που ήδη έχουν αποφασίσει ότι θα ψηφίσουν τον Άλλο Δρόμο και ως δήμαρχο τον Χρ. Βρεττάκο και κάνουν ένα περίεργο παιχνίδι μιλώντας τάχα μου για κοινή κάθοδο των προοδευτικών δυνάμεων όταν κάτι τέτοιο καμία από αυτές τις δυνάμεις δεν το έχει προτείνει δημόσια.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση