Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 19:32

Οι άγρυπνοι φύλακες του Ολύμπου

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ethelontesΑπόστολος Λυκεσάς. Έχουν «τα μάτια τέσσερα και χέρια δεκατέσσερα» για να μοιράζουν βοήθεια. Φυλάνε τον Ολυμπο σαν τα μάτια τους και ταυτόχρονα συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια - έστειλαν ήδη για τους πυρόπληκτους της Ρόδου, όπως έκαναν στους σεισμούς στην Τουρκία, όπως δούλεψαν τα χρόνια των μνημονίων. Τι περισσότερο μπορεί να ζητήσει κανείς από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας «Ο Τόπος μου»; Πώς μπορεί κάποιος να τους προσπεράσει και να μην παραδειγματιστεί; Πώς είναι δυνατόν το επίσημο κράτος να ψάχνεται για λύσεις δασοπροστασίας όταν η λύση προσφέρεται δωρεάν και με 15ετή μάλιστα εμπειρία; 

 Το πρόγραμμά τους για την επιτήρηση του Ανατολικού Ολύμπου έχει γίνει παράδειγμα για χώρες του εξωτερικού. Σχολεία της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου οργανώνουν διακοπές μαθητείας στο εθελοντικό πρόγραμμα «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος», ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία «πίνει νερό στο όνομά τους».

Βοήθεια στη Ρόδο

Ξεκινώντας το ρεπορτάζ για την «Εφ.Συν.» δοκιμάσαμε μέσα στο μαύρο της επικαιρότητας ανέλπιστα ευχάριστη έκπληξη: την ώρα που στη Ρόδο εξελίσσεται η τραγωδία, η ομάδα της Κατερίνης -μάλλον η πρώτη και ίσως μοναδική πανελλαδικά- είχε ήδη κανονίσει την πρώτη αποστολή βοήθειας στους Ροδίτες. Συγκέντρωνε μάλιστα επιπλέον βοήθεια «ξηρά τροφή για τους εθελοντές και τους στρατιώτες που δουλεύουν στο μέτωπο των πυρκαγιών» όπως μας είπε η ψυχή της ομάδας, Ηλίας Τσολακίδης.

Εστειλαν ήδη δύο παλέτες, 22 μεγάλα πακέτα με είδη υγιεινής για γυναίκες, τροφή για παιδιά, πάνες και μωρομάντιλα («έχουμε συμφωνία με την εταιρεία ταχυμεταφορών ACS που τα μεταφέρει δωρεάν, τα έχουμε ξανακάνει αυτά», λέει ο κ. Τσολακίδης) και ζητούν επιπλέον «ενεργειακά ποτά, όσπρια, λάδι, ρύζι, γάλατα όλων των ειδών, τροφές για ζώα… Δεν θα είναι έκπληξη αν ήδη από σήμερα κιόλας 160 ταγμένοι εθελοντές θα έχουν συγκεντρώσει και πακετάρει μεγάλες ποσότητες, ίσως και να τις έχουν στείλει κιόλας. Είναι μαθημένοι, στρατός κουρδισμένος στην αλληλεγγύη.

Οι άνθρωποι αυτοί, 3.000 οικογένειες, εντελώς σιωπηλά, από το 2008 είναι τα μάτια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης και βγάζουν δεκαπέντε χρόνια τώρα τρίμηνο καθημερινό πρόγραμμα επιτήρησης του Ολύμπου από τον Ιούνιο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Αν έχουν κάποια βοήθεια από τον Δήμο Κατερίνης ή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Αστείο ερώτημα για τούτη τη χώρα. Το αντίθετο μάλιστα: «Μας βλέπουν ως δυνάμει πολιτικούς αντιπάλους, στην Πολιτική Προστασία δεν μας κάλεσαν ποτέ, γιατί έχουμε παράλληλα αυστηρό λόγο, εμείς προσφερθήκαμε για συνεργασία αλλά κανείς και με τίποτα δεν θα εξαγοράσει τη σιωπή μας» μας λέει αποφασιστικά ο κ. Τσολακίδης. Τον ρωτάμε αν πολιτεύτηκε, «ποτέ» μας απαντά, «αλλά αυτό που κάνουμε είναι πολιτική, είμαστε το δάχτυλο που δείχνει και ξύνει την κρυμμένη πληγή, αυτό δεν το θέλουν, ας μην το θέλουν, εμείς δεν θέλουμε τίποτα και αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Μια ματιά στο φετινό πρόγραμμα δασοπροστασίας (όλα δημόσια και αναρτημένα στη σελίδα τους) είναι αποκαλυπτικό. Από τις 23 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου οι βάρδιες στο φυλάκιο σε ποσοστό 50% βγαίνουν από πολίτες εθελοντές άλλων χωρών. Ελληνες, πολίτες της Κατερίνης και των περιχώρων καλύπτουν ήδη το πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Αυγούστου, και προφανώς θα καλυφθούν και τα υπόλοιπα κενά. «Δίνουμε δισ. για αεροπλάνα πυρόσβεσης. Για την πρόληψη πότε θα δώσει η πολιτεία κάποιο κονδύλι;» αναρωτιέται ο κ. Τσολακίδης.

Προσθέτει: «Κάθε χρόνο αναφέρουμε κατά μέσο όρο 15 με 20 περιστατικά φωτιάς και ενημερώνουμε την Πυροσβεστική, που δρα άμεσα. Εχουμε συστήματα ενημέρωσης με sms, ηλεκτρονικό σύστημα, μόνοι μας τα κάναμε, ούτε ευρώ επιχορήγηση, τίποτα. Σε αυτά τα δεκαπέντε χρόνια είχαμε δύο μεγάλες φωτιές στον Ολυμπο αλλά χωρίς μεγάλες ζημιές. Εχει ενδιαφέρον ότι κάποιες φορές πέφτει σύρμα για φωτιά που άναψε κάποιος σε ξερόχορτα στην αυλή του. Στην αρχή γελάσαμε με αυτά τα περιστατικά αλλά όταν έφτασε αμέσως η Πυροσβεστική στο σημείο, αυτό μαθεύτηκε, όλοι ρωτούσαν “καλά, πώς το μάθατε;”, από στόμα σε στόμα έγινε συνείδηση, όλοι προσέχουν πολύ πλέον, κέρδος είναι κι αυτό».

ethelontes1Νέο παρατηρητήριο

Και όπως συμβαίνει συχνά στη χώρα μας, «μας ανακάλυψαν στο εξωτερικό. Το 2022 ολοκληρώθηκε το νέο μας διώροφο παρατηρητήριο με δυνατότητα διανυκτέρευσης στο ισόγειο, δωρεά από το σχολείο “Athené” του Λουξεμβούργου».

Ο Τάσος Καρατζάς, διοικητής σήμερα στη Σχολή Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας, έχει δουλέψει μαζί με τους εθελοντές της Πιερίας από το ξεκίνημά τους μέχρι πριν από δύο χρόνια. Συμπυκνώνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τη συνεισφορά τους: «Η βοήθειά τους στην πρόληψη και έγκαιρη ειδοποίηση φάνηκε από την αρχή. Βοήθησαν τα μέγιστα. Η προσπάθεια είναι αξιέπαινη και προς όφελος του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Η μέθοδός τους και το παράδειγμά τους μπορεί να αναπτυχθεί στο σύνολο της χώρας αν υπάρχει και η θερμή στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατά τόπους Αρχών».

 Πηγή:  efsyn.gr/ellada 

Σ.Δ. Για περισότερες πληροφορίες για την ομάδα "Ο τόπος μου"  ΕΔΩ  

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 13:14

Σχόλια   

0 # Γιωργος Μεριζιώτης. 30-07-2023 13:57
μπράβο στην σταγονα, αυτή είναι σωστή ενημέρωση.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση