Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 15:45

Απάντηση του δημάρχου Χρ.Βρεττάκου στους ψευδείς ισχυρισμούς δύο περιφερειακών συμβούλων κι ένα σχόλιο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

vrettakosΣ.Δ. Το σχόλιο που ακολουθεί είναι το παρεμπιπτόντως της ανακοίνωσης του Δημάρχου. Προσωπικά πειστήκαμε ότι οι δύο σύμβουλοι της παράταξης του Σγουρού παραποίησαν λόγια του κατηγορώντας τον αδίκως κι αυτό μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.  Εδώ  η κοινή τους δήλωση στην εφημερίδα Κοινωνική.

Το σχόλιο: Είναι αναμφίβολα σωστό όλες οι βιομηχανικές μονάδες που εξ αιτίας των δραστηριοτήτων τους είναι υποψήφιες να προκαλέσουν μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα, να βρίσκονται μακρυά από οικιστικούς ιστούς. Όμως αυτό δεν συμβαίνει παντού, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η έντονα βιομηχανοποιημένη Ευρώπη.

Γι'αυτό και έχουν ψηφιστεί νόμοι βάσει οδηγιών Sevezo Ι,ΙΙ και η ΙΙΙ ( εδώ  ) βάσει μιας ευρωπαϊκής οδηγίας του '12, με σκοπό να συμβάλουν στην επίτευξη χαμηλής συχνότητας μεγάλων ατυχημάτων. Η οδηγία θεωρείται ευρέως ως ένα σημείο αναφοράς για την πολιτική βιομηχανικών ατυχημάτων και έχει εξελιχθεί σε ένα πρότυπο νομοθεσίας σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Επιπλέον η οδηγία αυτή ψηφίστηκε από όλες τις χώρες της Ε.Ε και ισχύει από τον Ιούνιο του '15. Η σχετική νομοθεσία αφορά στην πρόληψη και τον έλεγχο των εν λόγω ατυχημάτων, δίνει στους πολίτες ισχυρότερα δικαιώματα για παρεμβάσεις και ελέγχους και παρέχει πληροφορίες που εξηγούν τη διαδικασία συναγερμού και τον τρόπο που οφείλει να ενεργήσει το κοινό, πληροφορίες που πρέπει να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Από το 2015 η Σταγόνα ρωτούσε προσπαθώντας επίμονα να μάθει αν η εταιρεία Oil One εμπίπτει στην κατηγορία μονάδων τύπου Sevezo. Όμως η δημ.αρχή δεν έμπαινε στον κόπο να απαντήσει. Κι αυτό διότι το θέμα ήταν πως αν η Oil One ήταν τύπου Sevezo θα ήταν σωστό και από ηθική πλευρά ο δήμος να φτιάξει δίπλα της το θεατράκι, την καφετέρια και τα γήπεδα; Τελικά, περίπου δυο χρόνια μετά, σε μία συγκέντρωση στο πρώην δημαρχείο Δραπετσώνας ο αντιπεριφερειάρχης Γ.Γαβρίλης πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους πως η Oil One είναι μία από τις οκτώ μονάδες στον Πειραιά που ανήκουν στην κατηγορία Sevezo.

Αυτό όμως από μόνο του δεν αποτελεί ισχυρό επιχείρημα για την απαγόρευση της λειτουργίας της, τουλάχιστον σύμφωνα με την νομοθεσία, η οποία περιέχει άλλες διαδικασίες για τον έλεγχο τέτοιων μονάδων. Όπως επίσης, από όσα έχουμε μάθει, υπάρχουν και λειτουργούν μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων πλοίων όπως η Oil One, που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια. Προφανώς και αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση για τους κατοίκους, παρόλο που είναι αυτονόητο ότι τέτοιες μονάδες είναι πιο βολικό να λειτουργούν δίπλα σε μεγάλα λιμάνια.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Περάματος και Δ.Πειραιά είναι η δυσοσμία και τα προβλήματα υγείας που προκαλεί στους κατοίκους που αναπνέουν τον ρύπο της μελισσανιδίλας και που σύμφωνα με την έρευνα του Δημόκριτου περιέχει και το καρκινογόνο βενζόλιο.Το αυτονόητο αίτημα είναι να σταματήσει η εκπομπή της μελισσανιδίλας. Κι αυτό μπορεί να συμβεί είτε με μετεγκατάσταση της Oil One, είτε με το αλλο ενδεχόμενο, με την επιβολή δηλαδή πολύ αυστηρότερων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της και τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, κάτι που φαίνεται ότι με τέτοιους όρους λειτουργούν παρόμοιες μονάδες σε ευρωπαϊκά λιμάνια δίχως να προκαλούν πρόβλημα ρύπων.  

Η ανακοίνωση του δημάρχου. 

Μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 9/9/2020, από τη σελίδα του Δήμου, μπορεί κανείς να ανατρέξει στο βίντεο για να διαπιστώσει τι πραγματικά ειπώθηκε κατά τη διάρκειά του.

Έτσι, με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση δύο περιφερειακών συμβούλων της παράταξης του κ. Σγουρού, της κ. Ανδριανής Λαμπροπούλου – Αβραμίδου και του κ. Δημήτρη Κατσικάρη, που για να δικαιολογήσουν (!) τη στάση τους στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το σημαντικό θέμα που αφορά τους κατοίκους  του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας για τη μετεγκατάσταση των βιομηχανιών μέσα από τον οικιστικό ιστό της πόλης, με θράσος υποστηρίζουν ότι : «Επειδή ο Δήμαρχος κ. Βρεττάκος -τον οποίο στηρίξαμε και στηρίζουμε στον αγώνα του και στην αγωγή που δέχθηκε- υποστήριξε, επί λέξει, το… πιο απίστευτο, ότι η καταγγελλόμενη εταιρεία «προσφέρει εξαιρετικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες»!- αναφορά που από μόνη της ΑΝΑΙΡΕΙ όλη την απόφαση και τα επιχειρήματα του Δημοτικού Συμβουλίου, που την ίδια ώρα ήθελε να στηρίξουμε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου!»

Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Ο καθένας μπορεί να ανατρέξει στο σχετικό απόσπασμα από την ομιλία μου (συγκεκριμένα στο 42.02’ έως το 44.11, αλλά και από το 1.20’.16’’ έως το 1.21’.15’’ https://www.youtube.com/watch?v=_pUGIszNKJE&feature=youtu.be ) για να δει και να ακούσει όσα συγκεκριμένα αναφέρω και είναι τα εξής:

«Τι λέμε εμείς λοιπόν και τι ζητάμε από το περιφερειακό συμβούλιο. Μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης να την αποδεχθεί. Και να την καλύψει πολιτικά. Αυτό ζητάμε, ένα ναι ή ένα όχι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου…

Εξαιρετική η δουλειά που κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία. Όποιος το αμφισβητήσει είναι βαθιά νυχτωμένος. Πολύτιμη. Αλήθεια σας λέω, θα έπρεπε να υπάρχει; Πολλά χρόνια πριν. Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ».

 Επίσης στο δεύτερο σημείο αναφέρω:

«Βάζει ο κ. Κατσικάρης (ένα θέμα) και έχει δίκιο: “Να πάνε αυτές οι δραστηριότητες που;” Οι οποίες να συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι σημαντικές αυτές οι δραστηριότητες; Η απάντηση είναι πολύ απλή: ΈΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ. Σε όλες τις προηγμένες χώρες –και εξαιτίας του Σεβέζο- είναι έξω από τον οικιστικό ιστό. Μπορεί να υπάρξει λιμάνι χωρίς τέτοια βιομηχανική επεξεργασία; ΒΕΒΑΙΩΣ. Όλα τα λιμάνια της χώρας, εκτός από του Πειραιά, δεν έχουν τέτοια βιομηχανική δραστηριότητα. Από όλα τα λιμάνια της χώρας λοιπόν έχουν επιλεγεί η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι να γίνεται αυτή η δουλειά. Εύκολα λοιπόν σας απαντώ να βρούμε κοντά στη θάλασσα, σε ένα λιμάνι , το οποίο δεν είναι μέσα στον οικιστικό ιστό και έχει χώρο να πάμε να κάνουμε μια δραστηριότητα που είναι σημαντική και είναι πολύτιμη».

Μετά και από αυτό, αν οι δύο «καλοπροαίρετοι» περιφερειακοί σύμβουλοι δεν επανορθώσουν με δημόσια δήλωσή τους για το ζήτημα, θα πούμε κι άλλα…

Χρήστος Βρεττάκος,

Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας 

Πηγή:  keratsini-drapetsona.gr  


Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 09:34
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση