Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 15:23

Άνθρακες ο θησαυρός η έρευνα του Δημόκριτου για τη δυσοσμία στο Κερατσίνι Δραπετσώνα;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

melisanidi6Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι που η έρευνα του "Δημόκριτου" μάλλον δεν εντόπισε πηγή και επιβλαβή για την υγεία ρύπο (στατιστικά σημαντικό), ενώ οι κάτοικοι στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι, στον Πειραιά και στο Πέραμα υποφέρουν από τη δυσοσμία; Το πρώτο είναι να δημοσιοποιήσει ο Δήμος την έρευνα του Δημόκριτου για να την δούμε με τα μάτια μας κι εμείς. Το δεύτερο να συγκαλέσει Δημ.Συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα με την παρουσία των ερευνητών. Και μετά, επειγόντως, το πλησίασμα των κατοίκων, η δημιουργία επιτροπών στις γειτονιές, ο σχεδιασμός νέων παρεμβάσεων.

Ρεπορτάζ του Καναλιού Ένα: Δεν εντοπίζει συγκεκριμένο αίτιο για την εμφάνιση της απαράδεκτης κατάστασης της κακοσμίας που επικρατεί σε πολλά σημεία των περιοχών Δραπετσώνας και Κερατσινίου η έρευνα που πραγματοποίησε το τελευταίο εξάμηνο το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» στο οποίο είχε προσφύγει η Αντιπεριφέρεια Πειραιά μετά τις καταγγελίες των κατοίκων αλλά και των Δημάρχων των περιοχών, που απέδιδαν το φαινόμενο στις εγκαταστάσεις της OIL ONE. 

 Στα γενικά συμπεράσματα της μελέτης που κατέθεσε ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αναφέρεται ότι στα σημεία δειγματοληψίας που είχαν επιλεγεί δεν παρουσιάστηκε σημαντικός αριθμός ημερών με οσμές για αυτό χρειάστηκε να προστεθούν και άλλα δύο σημεία δειγματοληψίας ώστε να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός δειγμάτων που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το χημικό αποτύπωμα των οσμών. 

Σύμφωνα με την μελέτη, παρατηρείται αύξηση των οσμηρών θειούχων ενώσεων (μερκαπτάνες, θειοφαίνια και σουλφίδια) κατά τη διάρκεια των οσμηρών ημερών σε σχέση με τις αντίστοιχες που προέκυψαν τις μη οσμηρές ημέρες και κυρίως των ενώσεων Carbonyl sulfide, Methyl mercaptan, Dimethyl sulfide, 1-Propanethiol, sec-butylmercaptan, n-Butylmercaptan, Dimethyl disulfide, 2-methyl-thiophene, Diethyl disulfide, Diphenyl-sulfide.

Οι συγκεντρώσεις όλων των πτητικών οργανικών ενώσεων βρέθηκαν αυξημένες κατά τη διάρκεια των ημερών με οσμή, με την διαφορά των  ξυλολίων  , του ισοπροπυλ- βενζολίου  και του  στυρενίου   μεταξύ των οσμηρών και μη ημερών να είναι στατιστικά σημαντική (t-test). Παρόλο που τα αιωρούμενα σωματίδια δεν αποτελούν οσμηρούς παράγοντες, φαίνεται να παρουσιάζουν αυξητική τάση κατά τη διάρκεια των οσμηρών ημερών.

Σε ότι αφορά στη χημική τους σύσταση δεν φαίνεται να υπάρχει για όλα μια συγκεκριμένη τάση. Η διαφοροποίηση οφείλεται στις πιθανές διαφορετικές πηγές προέλευσης τους. Σε ότι αφορά την περιοχή της Ελευσίνας, παρατηρείται αύξηση των οσμηρών θειούχων ενώσεων (μερκαπτάνες, θειοφαίνια και σουλφίδια) και των αρωματικών υδρογονανθράκων τις ημέρες εμφάνισης των οσμών.

Πιο συγκεκριμένα οι συγκεντρώσεις όλων των μελετώμενων θειούχων ενώσεων βρέθηκαν αυξημένες κατά τη διάρκεια των οσμηρών ημερών σε σχέση με τις αντίστοιχες που προέκυψαν τις μη οσμηρές ημέρες. Ιδιαίτερα για τις ενώσεις tert-Butylmercaptan, n-Butyl mercaptan, 3-methyl-thiophene και Diphenyl sulfide οι διαφορές προέκυψαν στατιστικά σημαντικές σε επίπεδο σημαντικότητας 0.05, ενώ για την ένωση sec-butyl mercaptan η διαφορά προέκυψε σημαντική σε επίπεδο σημαντικότητας 0.1 (t-test).

Επίσης, οι συγκεντρώσεις του συνόλου σχεδόν των πτητικών οργανικών ενώσεων βρέθηκαν αυξημένες κατά τη διάρκεια των ημερών με οσμή, με την διαφορά σχεδόν όλων των ενώσεων (εξαίρεση αποτέλεσαν το κυκλοεξάνιο και το ενιάνιο) να είναι στατιστικά σημαντική (t-test). Επιπλέον τα αιωρούμενα σωματίδια, αν και δεν πρόκειται για οσμηρούς παράγοντες, δείχνουν να εμφανίζουν αυξητική τάση τις οσμηρές ημέρες σε ένα από τα σημεία παρατήρησης. Τέλος σε ότι αφορά τη χημική τους σύσταση, δεν φαίνεται να υπάρχει για όλα μια συγκεκριμένη τάση για τις ημέρες που εμφανίστηκαν οσμές.

Με βάση λοιπόν το πόρισμα αυτό, προκύπτει ότι οι οσμές προέρχονται από διάφορες αιτίες, από οργανικές και πτητικές ενώσεις, οι οποίες όμως δεν προέρχονται από συγκεκριμένο χώρο και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υπεύθυνο ένα και μόνο εργοστάσιο όπως αυτό της OIL ONE.

Να σημειώσουμε ότι το πόρισμα αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση το Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ο οποίος έχει δεχθεί αγωγή από την OIL ONE, επειδή την είχε κατηγορήσει ως υπεύθυνη για τις οσμές και η εκδίκασή της έχει προσδιοριστεί για τις 14 του μήνα.

Πηγή:  kanaliena.gr/dimokritos  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 09:48
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση