Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 15:55

Αμορφωσιά κι αγραμματοσύνη είναι να παίρνεις το περιτύλιγμα για περιεχόμενο, του Spyros Yannaras

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

giannaras2Αμορφωσιά κι αγραμματοσύνη είναι να παίρνεις τη θωριά του γράμματος για γράμμα. Το περιτύλιγμα για περιεχόμενο. Οι μεγαλύτεροι σήμερα απατεώνες κι εγκληματίες είναι υποδείγματα "ευπρέπειας" και φοράνε τις ακριβότερες γραβάτες. Κι είναι πάντοτε στην τρίχα την ώρα που επενδύουν στην οικονομική και στη φυσική καταστροφή χωρών ολάκερων, γιατί τίποτα που βγάζει χρήμα δεν είναι ντροπή.

Η απανθρωπία ενδύθηκε άπειρες φορές την παραπλανητική λεοντή της ευπρέπειας και των καλών, τάχα μου, τρόπων. Ο οικονομικός, σήμερα, δολοφόνος, δεν έχει οπωσδήποτε αγγελικό πρόσωπο, αλλά σίγουρα φοράει ακριβά, απαστράπτοντα ρούχα και θέτει εν αμφιβόλω την ηθική του αδύναμου τον οποίον ξεγυμνώνει. 

Απ' την άλλη κανένα αμπέχονο δεν έχρισε κανέναν καλλιτέχνη ή διανοούμενο. Ούτε η αγραβατοσύνη εμπόδισε τη βαθιά αγραμματοσύνη. Σηματοδότησε απλώς -ενίοτε- την αδιαφορία για το περιτύλιγμα και την έγνοια για το ανθρώπινο και ουσιώδες.

Οι άνθρωποι που εκλαμβάνουν τους καλούς τρόπους και την ευπρέπεια ως οριστική απόδειξη ποιότητας του συνανθρώπου τους, χωρίζοντας τους αμνούς από τα ερίφια με γνώμονα τα ρούχα τους ή την προσποιητή συμπεριφορά τους, μου προκαλούν τρόμο. Είναι πάντοτε προάγγελοι των μεγαλύτερων εγκλημάτων.

Η ευπρέπεια του πραγματικά ευπρεπούς περνάει πάντα απαρατήρητη, γιατί αυτό που αναφαίνεται είναι η ποιότητά των λόγων και των έργων του κι όχι η εικόνα του.

Η πραγματική ευπρέπεια δεν φανερώνεται στα ρούχα, ούτε στα μαλλιά, αλλά στον έμπρακτο σεβασμό του άλλου.

Διαβάστηκε 1181 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 18:09
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση