Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2019 15:30

Καλό και τίμιο παιδί ο Χρήστος Βρεττάκος, δε λέω, αλλά όχι ικανός δήμαρχος

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

lakispolidefkisaswnitisΔεν θα μπω σε λεπτομέρειες και αμφισβητήσεις πάνω στην συνέντευξη του δημάρχου μας ( εδώ ). Αποδέχομαι την φιλαλήθεια του και παίρνοντας υπόψη γνωστά σε όλους στοιχεία για την κατάσταση του δήμου μας, θα κάνω μερικές παρατηρήσεις.

Η κοινωνική πολιτική που περιγράφει ο δήμαρχος καλώς έγινε. Ήταν αναγκαία η έκταση της λόγω της κρίσης και κάθε κοινωνικοποιημένος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να τον συγχαρεί.

Οι παρεμβάσεις του στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής του εργοστασίου Λιπασμάτων και οι εργασίες που εκτελέστηκαν εκεί, αν και δεν έχουν κανένα «οραματικό» σχέδιο για το τι και πως θα θέλαμε -θα ήθελε ο ίδιος- να καταλήξει η εικόνα της περιοχής, καλώς έγιναν. Η διεύρυνση της επαφής (είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή) των δημοτών με το θαλάσσιο μέτωπο, είναι εξαιρετική και αναζωογονητική. Είναι όμορφη.

Το τεχνικό πρόγραμμα για παρεμβάσεις στον δήμο, ως αποτέλεσμα ενός σταθερού «ιδεογράμματος» για το τι δήμο θέλουμε (θέλει ο ίδιος), είναι εμφανώς ελλιπές, αλλά θα μπορούσε να ξεπεραστεί με ένα «δεν πειράζει κανείς δεν είναι τέλειος, θα βρει τον δρόμο του στο μέλλον».

Επομένως, γιατί όχι «ξανά δήμαρχος ο Χρήστος Βρεττάκος»;

Στον σκεπτικισμό που οφείλω να προστρέξω πριν κατασταλάξω ως συνεπής πρώτα με τον εαυτό μου, δεν θέτω καθόλου σ αυτό το σημείωμα τις σοβαρές παραμέτρους σκεπτικισμού που διατυπώνει ο Λάκης Ιγνατιάδης στο σχόλιο του κάτω από την συνέντευξη, στέκομαι σε πιο απλά και λαϊκά ζητήματα.

Ο δήμαρχος μας μπόρεσε να εκτελέσει το καλό κοινωνικό του έργο για το οποίο δικαίως καμαρώνει, μπόρεσε να κρατήσει την εξυπηρέτηση των δημοτών σε καλά επίπεδα, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας σε ανεκτά επίπεδα, πέρα από την σωστή και έντιμη διαχείριση την οποία διατείνεται ότι άσκησε (και δεν μπορούμε να την αμφισβητήσουμε) στην ουσιαστικότερη παράμετρο που στέκει πιο ψηλά από τις προθέσεις. Είχε λεφτά. Βρήκε στο αποθεματικό του δήμου ένα υψηλότατο ταμείο που του επέτρεψε να εφαρμόσει τις προθέσεις του, λίγες ή πολλές, σωστές ή λάθος, καλές ή κακές. Χωρίς λεφτά, η συζήτηση αυτή δεν θα υπήρχε θα είχε χαρακτηριστεί άλλος ένας αποτυχημένος δήμαρχος όπως τόσοι και τόσοι.

Τα λεφτά που βρήκε είναι λοιπόν ο ακρογωνιαίος λίθος για την εφαρμογή προθέσεων, για την εκτέλεση έργου, για την κατάκτηση του τίτλου «καλός δήμαρχος». Λογικό συμπέρασμα, η ύπαρξη χρημάτων συν την έντιμη διαχείριση τους αποτελεί τον τρόπο να είναι ικανοποιημένοι οι δημότες. Εδώ αρχίζουμε να τα χαλάμε με τον δήμαρχο μας.

Η συλλογική συμπεριφορά της ηγετικής ομάδας της δημοτικής αρχής απεικονίζει συμπεριφορά κληρονόμων. Βρίσκουν τα έτοιμα, καταναλώνουν (με κοινωνική ευαισθησία -μη το λέμε συνέχεια), ξοδεύουν, προσλαμβάνουν και δεν ανησυχούν για την σταθερή μείωση του αποθέματος τους. Πόσο θα κρατήσει αυτό; Αν στα 4 χρόνια μείωσαν το απόθεμα κατά 10 εκατομμύρια, τους μένουν άλλα 2 χρόνια μέχρι να μείνει ο δήμος «ταπί και ψύχραιμος». Και τότε να θυμηθεί τον παλιό καλό φτωχό εαυτό του, που η άδικη κοινωνία –στην περίπτωση μας το ανάλγητο κράτος- δεν του δίνει όσα έχει φροντίσει ο ίδιος να ορίσει ότι του χρειάζονται για την επιβίωση του δήμου. Για την δική μας εξυπηρέτηση δηλαδή, που μας συνήθισε και μας στα πλούτη και θα μας ρίξει στην καταραμένη φτώχεια. Υπερβάλλω; Από την συνέντευξη του δημάρχου βλέπω μια συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΦιλοΔημος» (ανώτερου ύψους 700 χιλιάδες ευρώ λέει το υπουργείο) και μια χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για το κέντρο υγείας ύψους 5 εκατομμυρίων. Τίποτα άλλο. Δεν υπερβάλλω λοιπόν. Που να τα βρει; Δεν ξέρω, αν ήξερα θα διεκδικούσα εγώ την θέση του δημάρχου. Γι' αυτό ψάχνω τον ικανό εκπρόσωπο μου που θα κάνει αυτό ακριβώς. Θα φροντίζει να καλύπτει όλες τις κοινωνικές και καθημερινές ανάγκες των δημοτών έχοντας εξασφαλίσει ροές χρημάτων στο ταμείο του που ισοσκελίζουν τις εκροές. Και τέτοιος δήμαρχος δεν είναι ο Χρήστος Βρεττάκος. Καλό και τίμιο παιδί, δε λέω, αλλά όχι ικανός δήμαρχος.

Ένα παράδειγμα. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρέλαβε τον δήμο του, το 2010, υπερχρεωμένο από τον απερχόμενο δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη. Χρέη περίπου 40 εκατομμυρίων και δάνεια περίπου 200 εκατομμυρίων. Ταυτόχρονα, άμεση ανάγκη αύξησης της κοινωνικής πρόνοιας και αδυναμία ανακύκλωσης των δανείων με άλλα δάνεια λόγω της εισόδου μας στην κρίση. Τα κατάφερε και το ταμείο του δήμου είναι πλεονασματικό. Μάγος ήταν; Όχι. Ως λογικός άνθρωπος, στράφηκε σε δυο πηγές. Την ΕΕ κατευθείαν και τα διεθνή και ελληνικά Ιδρύματα. Δεν είχε ούτε φοβίες, ούτε ενδοιασμούς, ούτε ιδεοληψίες να συνεργαστεί με ιδιωτικούς φορείς για να στήσει στα πόδια του τον δήμο. Και κατόρθωσε μια σειρά έργων και υπηρεσιών να χρηματοδοτηθούν από Ιδρύματα και ΕΕ, να μειώσει έτσι τις εκροές από το ταμείο του δήμου και να τακτοποιήσει τα χρέη του. Εννοείται με έντιμη και μετρημένη διαχείριση. Στον δήμο Αθήνας προσφέρουν σήμερα υπηρεσίες εκατοντάδες εξειδικευμένοι άνθρωποι (το τρίτο πρόβλημα που εντοπίζει στην αυτοδιοίκηση ο δήμαρχος) παρακάμπτοντας απολύτως την δημόσια γραφειοκρατία (το πρώτο πρόβλημα που εντοπίζει στην αυτοδιοίκηση ο δήμαρχος) και κυρίως, που δεν πληρώνονται από τον δήμο (το δεύτερο πρόβλημα που εντοπίζει στην αυτοδιοίκηση ο δήμαρχος).  

Κλείνοντας 4,5 χρόνια στην διοίκηση, ο δήμαρχος μας δεν ανακάλυψε τέτοιες λύσεις ή τις έμαθε και τις απέρριψε. Ησύχασε καταναλώνοντας από τα έτοιμα (με κοινωνική ευαισθησία -μη το λέμε συνέχεια), σε λίγο τα έτοιμα τελειώνουν, θα βγει στο πεζοδρόμιο να διαμαρτύρεται, αλλά ο δήμος (εμείς δηλαδή) θα βουλιάξει.

Καλύτερα να απαλλαγούμε απ 'αυτόν όσο είναι καιρός.

Η φωτό που συνοδεύει το άρθρο είναι του Πολυδεύκη Ασωνίτη

Σ.Δ: Από τις 19 Ιανουάριου μέχρι τις 26 Μαΐου, όλα τα άρθρα που αφορούν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 θα εμφανίζονται ΜΟΝΟ στο θέμα μας "Δημοτικές Περιφερειακές εκλογές Μαΐου 2019", που βρίσκεται στην αρχική σελίδα της Σταγόνας, πάνω δεξιά.  Υπενθυμίζουμε ότι εντός του θέματος αυτού υπάρχει η δυνατότητα να γράφετε σχόλια, προτάσεις και κριτική πάνω στις εκλογές αυτές, ανεξάρτητα από τα άρθρα που υπάρχουν.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2019 16:34

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση