Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 20:31

Χρήστος Βρεττάκος: «Δημιουργήσαμε στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας κοινωνικές υποδομές για να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους»

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

vretak1Δίνοντας έμφαση στη δημιουργία κοινωνικών υποδομών για την ανάσχεση των επιπτώσεων της κρίσης, ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας και εκ νέου υποψήφιος Χρήστος Βρεττάκος μιλά στην Ηλέκτρα Βισκαρουδάκη και στην «Αυγή» της Κυριακής για τους επόμενους στόχους του, που δεν είναι άλλοι από τη δημιουργία μιας πόλης ελκυστικής δίπλα στον Πειραιά.

* Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου σας, ποιες είναι οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις για τον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας;

Η πόλη μας είναι μεγάλη και με πολλά προβλήματα. Από τη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση του δήμου γνωρίζαμε ότι η κοινωνική πολιτική τα χρόνια της κρίσης σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα ήταν ο μόνος τρόπος για να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους. Έτσι, στήσαμε κοινωνικό παντοπωλείο που σιτίζει με αξιοπρέπεια 400 οικογένειες, κοινωνικό μαγειρείο που καθημερινά σιτίζει πάνω από 200 ανθρώπους και το κοινωνικό ιχθυοπωλείο που προμηθεύεται ψάρια από τους εμπόρους της Ιχθυόσκαλας.

Παράλληλα, δώσαμε βαρύτητα και στις κοινωνικές υποδομές. Ενώ ξεκινήσαμε την θητεία μας με 48 παιδικές χαρές κλειστές, πλέον έχουμε ανακατασκευάσει, πιστοποιήσει και αποδώσει τις 38 και οι υπόλοιπες 10 έχουν δρομολογηθεί να παραδοθούν το καλοκαίρι με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”. Επίσης, προχωρήσαμε στην ανακατασκευή των όλων σχολικών μονάδων που είχαν εγκαταλειφθεί για περισσότερα από 15 χρόνια διαθέτοντας πάνω από 2 εκατ. ευρώ ίδιων πόρων. Αξιοποιώντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, διαμορφώνουμε πλέον τους χώρους πέριξ των σχολείων, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε αυτά. Παράλληλα, στους 10 παιδικούς σταθμούς της πόλης μας προσθέσαμε έναν ακόμη, τον “Κρόσφιλντ”, χωρητικότητας 80 παιδιών. Έτσι, πλέον έχουμε σύγχρονους παιδικούς σταθμούς συνολικής χωρητικότητας 600 θέσεων και οι οικογένειες δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ σε τροφεία. Παράλληλα, ολοκληρώνουμε το κέντρο υγείας μετά από 20 χρόνια, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Εμβληματικό για εμάς έργο είναι οι παρεμβάσεις στα λεγόμενα Λιπάσματα. Πρόκειται για την παράκτια ζώνη του δήμου μας, που το 2016 παραδόθηκε σε εμάς από την κυβέρνηση. Εκεί δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις! Από σκουπιδότοπο, μετατρέψαμε την έκταση των 86 στρεμμάτων σε έναν ξεχωριστό χώρο δίπλα στη θάλασσα, που φιλοξενεί τρία νέα γήπεδα και έναν συναυλιακό χώρο για το “Φεστιβάλ στη θάλασσα”. Σκοπός μας είναι η περιοχή των Λιπασμάτων να προσελκύσει τους επισκέπτες του Πειραιά. Επίσης, διαμορφώνουμε τον χώρο 20 στρεμμάτων δίπλα στο Καστράκι που είναι πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνιας Πύλης. Αυτό είναι το μπαλκόνι της Δραπετσώνας.

* Ως διοίκηση, πώς βλέπετε την εφαρμογή της απλής αναλογικής;

Απαιτείται για λόγους δικαιοσύνης η ψήφος των δημοτών να είναι ισότιμη. Δηλαδή εγώ πήρα 18% και στον δεύτερο γύρο κατέλαβα ελέω εκλογικού συστήματος 24 έδρες, ενώ ο δεύτερος συνδυασμός με 18,2% πήρε 4 έδρες. Αυτό είναι αισχρό! Από τη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα -άκαιρα, κατά τη γνώμη μου, γιατί θα έπρεπε να προηγηθούν θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του δήμου για να κουμπώσει το νέο εκλογικό σύστημα-, εγώ υποστηρίζω ότι η απλή αναλογική είναι ένα δίκαιο σύστημα. Ξέρουμε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία του δήμου, αλλά θα αντιμετωπιστούν. Κάθε τι καινούργιο έχει και τις παρενέργειές του. Απελευθερώνει η απλή αναλογική παρακμιακές υποψηφιότητες και πιθανών συναλλαγών; Ναι, αλλά απελευθερώνει και φωνές στις τοπικές κοινωνίες, που θα έχουν την δυνατότητα να αναμετρηθούν και να εκπροσωπηθούν στα δημοτικά συμβούλια. Τα 9 στα 10 θέματα αφορούν καθημερινά προβλήματα. Εκεί που μπορεί να υπάρχει πρόβλημα είναι μια φορά, στην ψήφιση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος.

* Έχοντας πλέον εμπειρία, ποιες αλλαγές θα προτείνατε για τη βελτίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε όταν αναλάβαμε ήταν η έκταση της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί την υλοποίηση έργων και δεν συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Πρέπει επί της ουσίας να προχωρήσει η πάταξη της γραφειοκρατίας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί για ένα έργο, από τη στιγμή που είναι πιστωμένα τα χρήματα στον προϋπολογισμό η μελέτη του έργου ολοκληρωμένη, να απαιτούνται 14 εγκρίσεις και 2,5 χρόνια μέχρι ο εργολάβος να ξεκινήσει τις εργασίες εκτέλεσης. Δεν είναι θέμα διασφάλισης του δημοσίου χρήματος, γιατί αυτό το σύστημα της γραφειοκρατίας υπήρξε και σε περιόδους που γινόταν κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αφορά στη χαμηλή χρηματοδότηση, που έχει ήδη περικοπεί κατά 65%, και το τρίτο είναι η έλλειψη προσωπικού και κυρίως εξειδικευμένου προσωπικού για να μπορούμε να αξιοποιούμε κοινοτικούς πόρους. Τέλος, εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, πρέπει να απαντηθεί τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε ή εάν θέλουμε μια διοίκηση στους δήμους που θα κινείται με βάση τις επιταγές της κεντρικής διοίκησης.

O Χρήστος Βρεττάκος γεννήθηκε το 1964 στο Κερατσίνι και μεγάλωσε στην Αμφιάλη. Τελείωσε το 1ο Λύκειο Κερατσινίου και συνέχισε τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενώ αργότερα στράφηκε στην Παιδαγωγική Ακαδημία, απ' όπου αποφοίτησε το 1987. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε διάφορες δουλειές και το 1994 διορίστηκε δάσκαλος. Αφού γύρισε τα νησιά του Αργοσαρωνικού, το 1998 διορίστηκε σε σχολείο της Δραπετσώνας, στην οποία ζει μόνιμα. Από τα μαθητικά του χρόνια ανέπτυξε κοινωνική και πολιτική δράση. Το 1978 έγινε μέλος της ΚΝΕ και λίγο αργότερα του ΚΚΕ. Από το 1989 συνεχίζει την πολιτική του δράση ως ανένταχτος αριστερός με πλούσια δράση στους συλλόγους διδασκάλων. Το 2012, μαζί με άλλους συναγωνιστές δημιούργησε τη δημοτική Κίνηση Πολιτών Κερατσινίου - Δραπετσώνας "Άλλος δρόμος" και στις εκλογές του 2014 εξελέγη δήμαρχος.

Πηγή:  avgi.gr  

Σ.Δ: Από τις 19 Ιανουάριου μέχρι τις 26 Μαΐου, όλα τα άρθρα που αφορούν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 θα εμφανίζονται ΜΟΝΟ στο θέμα μας "Δημοτικές Περιφερειακές εκλογές Μαΐου 2019", που βρίσκεται στην αρχική σελίδα της Σταγόνας, πάνω δεξιά.  

Υπενθυμίζουμε ότι εντός του θέματος αυτού υπάρχει η δυνατότητα να γράφετε σχόλια, προτάσεις και κριτική πάνω στις εκλογές αυτές, ανεξάρτητα από τα άρθρα που υπάρχουν.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 19:55

Σχόλια   

+1 # Ιγνατιάδης Λάκης 06-02-2019 09:08
Η απάντηση του δήμαρχου στην ερώτηση για την απλή αναλογική μας έβαλε στον κόπο να την αποσυναρμολογήσουμε.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
α) Με κριτήριο την ισοτιμία της ψήφου των δημοτών θεωρεί ο δήμαρχος δίκαιο σύστημα την απλή αναλογική. Όχι το πιο δίκαιο.
β) Όμως έπρεπε πρώτα να ψηφιστούν κάποιες θεσμικές αλλαγές (ποιες;) και μετά να ψηφιστεί η απλή αναλογική για να κουμπώσει με το σύστημα διακυβέρνησης των δήμων, υποστηρίζει ο δήμαρχος. Πράμα που κατά τη γνώμη του σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα (ποια;)
γ) Κάποια από τα προβλήματα θα έχουν να κάνουν με την λήψη των αποφάσεων, την διακυβέρνηση των δήμων στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν ξεπεράσει το 50% από τον α' γύρο.
δ) Λέει ο δήμαρχος στο τέλος πως τα 9 στα 10 προβλήματα αφορούν καθημερινά προβλήματα. Εκεί που κατά τη γνώμη του μπορεί να υπάρξει πρόβλημα είναι στην ψήφιση κάθε χρόνο του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού. Αλλά θα αντιμετωπιστεί. Μόνο που αποφεύγει να μας πει το κύριο, δηλαδή το πως, μιας και δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι.
ε) Από όσα έχουν πέσει στην αντίληψή μας, παγκοσμίως έχουν εφαρμοστεί διάφορες παραλλαγές δύο κύριων δρόμων. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι μετά τις εκλογές ο πρώτος συνδυασμός να παίρνει την πρωτοβουλία και να προσκαλεί για συζητήσεις όσους συνδυασμούς θεωρεί ότι τα προγράμματά τους έχουν κοινά σημεία με το δικό του. Οι συζητήσεις έχουν ως αντικείμενο τη δημιουργία ενός κοινού προγράμματος που θα αποφασίσουν να εφαρμόσουν στη διάρκεια της θητείας τους καθώς και ποιοι θα είναι εκείνοι που ως πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών του δήμου θα τους ανατεθεί η ευθύνη να το εφαρμόσουν.
Ο δεύτερος δρόμος είναι να φτιάξει ο πρώτος συνδυασμός μία κυβέρνηση ας πούμε και να κατεβάζει ως δημ.αρχή κάθε φορά στο Δημ.Συμβούλιο που δεν θα έχει την πλειοψηφία, τις προτάσεις της. Και βασικά το πρόβλημα σύμφωνα με το δήμαρχο θα εμφανίζεται μόνο όταν είναι να ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός. Σε τι θα ελπίζει όποιος επιλέγει αυτόν τον δρόμο; Να περνάει η δικιά του πρόταση, οπότε έχει καλώς. Αν όχι, τότε ευχής έργον θα είναι να αποδίδουν καρπούς οι τυχόν προσπάθειες που θα κάνει για σύνθεση απόψεων σε κάθε θέμα ξεχωριστά. Κι ο θεός βοηθός.
στ) Πάντως το κύριο διακύβευμα όλων των εκλογών, θέλουμε δεν θέλουμε, είναι η εξουσία. Ποιοι θα κερδίσουν την εξουσία ώστε να την χρησιμοποιήσουν υποτίθεται για το καλό της κοινωνίας σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια και το πρόγραμμά τους. Άρα, σύμφωνα με την λογική της απλής αναλογικής και εφ'όσον κάποιος συνδυασμός δεν πλειοψηφίσει, το δίκαιο της απλής είναι να πάρουν το κομμάτι της εξουσίας που τους αναλογεί όλοι εκείνοι που με συνθέσεις απόψεων και συμφωνίας στα πρόσωπα θα σχηματίσουν πλειοψηφία στο Δ.Σ. Κατά τη γνώμη μας οι άλλες προτάσεις διακυβέρνησης των δήμων αχρηστεύουν στην πράξη την απλή και φανερώνουν μια δυσανεξία αυτών που τις ασπάζονται να συνεργαστούν με άλλους, όσο κοντά κι αν βρίσκονται αυτοί.
Στη δυσανεξία αυτή άλλοι λένε μπράβο κι άλλοι βγάζουν σπυράκια. Όπως σε όλα τα θέματα έτσι κι εδώ υπάρχουν κι εκείνοι που δεν θεωρούν το θέμα αυτό σοβαρό ζήτημα.
ζ) Αν δεν προκύψει διοίκηση συνεργασίας τότε οι υπεύθυνοι αφαιρούν από την απλή αναλογική το δίκαιο που έχει. Αυτό πιστεύω.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση