Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2025 09:58

Παρουσίαση στο fb από τον Ν.Σ. Μαυρογιάννη του βιβλίου του Τεύκρου Μιχαηλίδη "Πίσω από το πέπλο. Οι μαθηματικοί του 20ου αιώνα"

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

fba60«Ποιος ανάμεσα μας δεν θα ήθελε να ανασηκώσει το πέπλο πίσω από το οποίο βρίσκεται κρυμμένο το μέλλον; Να ρίξει μια ματιά στη μελλοντική πρόοδο της επιστήμης μας και να μάθει τα μυστικά των εξελίξεων στους αιώνες που έρχονται;»

Έτσι άρχισε την ομιλία του ο Hilbert στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών του 1900. Στην οποία ομιλία, εν μέρει , προκατέλαβε τις εξελίξεις θέτοντας ερευνητικές προτεραιότητες υπό μορφή 23 προβλημάτων. 

Στο διάστημα του 1¼ του αιώνα που έχει περάσει από την ομιλία του Hilbert έχουν μεσολαβήσει και γραφεί πολλά. Ο 20ος αιώνας εν αντιθέσει με κάποιες ιστορικές θεωρήσεις (Hobsbawm) όπου θεωρείται βραχύς (1914-1991) για τα Μαθηματικά είναι μάλλον μεγαλύτερος (1900-2003**). Και συνταρακτικά πλούσιος. Και η θέα από την άλλη μεριά του πέπλου εξαιρετική. Μια περιδιάβαση σε πολλά από όσα ακολούθησαν την ομιλία του Hilbert μας προσφέρει το βιβλίο:

Τεύκρος Μιχαηλίδης Πίσω από το πέπλο. Οι μαθηματικοί του 20ου αιώνα. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ 2024

 

που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Ο συγγραφέας του Tefcros Michaelides πολέμησε «καιρό σε όλα τα πεδία»: 

Έρευνα στα Θεωρητικά Μαθηματικά (διδακτορικό δίπλωμα 1980,  Επιτροπή: Krasner, Chevalley, Aribaud), διδασκαλία στην δευτεροβάθμια (41 έτη) , συγγραφή (12 βιβλία), μετάφραση (50 βιβλία), επιμόρφωση-εμψύχωση εκπαιδευτικών, εκλαϊκευτικές ομιλίες για το ευρύ κοινό, συνιδρυτής του Θαλής & Φίλοι κ.α.. κ.α. και έχει όλη την προπαιδεία για ένα τέτοιο δύσκολο εγχείρημα. 

Το εγχείρημα είναι δύσκολο διότι τα γεγονότα είναι πολλά, τα μαθηματικά επιτεύγματα έχουν βάθος, οι διασυνδέσεις τους είναι περιπεπλεγμένες, και οι άνθρωποι αξίζουν κάτι περισσότερο από την αναφορά του ονόματος και μιας-δύο χρονολογιών. 

Επίσης χρειάζονται ισορροπίες: Δεν πρέπει να αποξενωθεί το ευρύ κοινό αλλά ούτε και οι πιο ενήμεροι. Δεν πρέπει να κυριαρχήσει η ανεκδοτολογία αλλά ούτε να υπάρξει ένας καταιγισμός τεχνικών πληροφοριών. Πρέπει να αναδειχθούν οι μεγάλοι σταθμοί αυτής της διαδρομής χωρίς όμως να αποσιωπηθούν ωραίες αναλαμπές. Και οι επιλογές στο υλικό δεν είναι καθόλου εύκολες. Όπως έγραψε ο Lang στον πρόλογο της Άλγεβρας του: «Δεν υπάρχει καθολική συμφωνία για αυτά τα θέματα. Ούτε μεταξύ του συγγραφέα και του εαυτού του.» 

Ο συγγραφέας του περι ου ο λόγος πονήματος ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες με μαεστρία: 

Πανοραμική παρουσίαση, γλαφυρός λόγος, τεχνικές περιγραφές τόσο-όσο, ανάδειξη των προσωπικοτήτων των ηρώων και το σπουδαιότερο: κίνητρα για να συνεχίσει κάποιος το διάβασμα αλλού όταν, μετα λύπης του, τελειώσει το βιβλίο. 

Αν σε αυτά προσθέσουμε και την ωραία διάρθρωση στην κατανομή πληροφορίας σε κυρίως κείμενο, σημειώσεις, βιβλιογραφίες, ευρετήριο και την εξαιρετική εκδοτική δουλειά των ΠΕΚ είμαστε παραπάνω από βέβαιοι ότι έχουμε μπροστά μας ένα καλοφτιαγμένο σκαρί που σίγουρα θα είναι καλοτάξιδο όχι μόνο στις δικές μας αλλά και στις διεθνείς θάλασσες.

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση