Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 07:30

Γιατί οι καφέ κάδοι ανακύκλωσης πέντε μήνες μετά την παραλαβή τους από το δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας δεν έχουν τεθεί ακόμα σε δημόσια χρήση;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kafe1Για τα βιοπόβλητα, που είναι οργανικά ή βιοαποδόμησιμα απόβλητα και είναι αυτά που σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δύναται να αποδομούνται από μικροοργανισμούς και άλλα έμβια όντα, κάποια βασικά στοιχεία για όποιον ενδιαφέρεται στο τέλος του άρθρου. 

Οι καφέ κάδοι. Είναι κάδοι που ανήκουν στους δήμους και μέσα σ'αυτούς τοποθετούν οι δημότες μόνο τα βιοαπόβλητα. Επειδή όμως είναι καινούργιοι κάδοι στην Αττική δεν απαιτείται μία συστηματική και σε βάθος χρόνου καμπάνια από τους δήμους με στόχο να ενημερώσουν τους δημότες και να τους πείσουν για τη σωστή χρήση των καφέ κάδων; Ναι, βεβαίως κι απαιτείται μια σοβαρή δουλειά με τον κόσμο ώστε να πειστεί για να κάνει μία καλή και μαζική χρήση των καφέ κάδων, θα απαντούσε ο οποιοσδήποτε θα'θελε να πάει καλά αυτή η επιλογή της Περιφέρειας με τους καφέ κάδους. 

 Η παράδοση των καφέ κάδων. Πριν από πέντε μήνες η Περιφέρεια Αττικής παρέδωσε στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας παρόντος του κ. Πατούλη, 5 απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων και 1370 καφέ κάδους διαφόρων μεγεθών. Το ίδιο έκανε και με τους υπόλοιπους 65 δήμους της Αττικής. Από τον Φεβρουάριο λοιπόν, έχει ο δήμος τους κάδους κι όσο έχετε δει εσείς τους καφέ εν δράση στους δρόμους της πόλης άλλο τόσο τους έχω δει κι εγώ. Τι έχω δει όμως; 

Καμιά δεκαπενταριά μικρούς και μεγάλους καφέ κάδους στα πεζοδρόμια των δρόμων όπου γίνεται η λαϊκή στη Δραπετσώνα και που εμφανίστηκαν πριν ένα μήνα περίπου. Φαντάζομαι ότι και σε άλλα πεζοδρόμια των λαϊκών αγορών της πόλης η ίδια κατάσταση θα επικρατεί. Αυτό που το έχω δει με τα μάτια μου είναι πως οι μικροί στη Δραπεστώνα έχουν λουκέτο και οι μεγάλοι είναι βιδωμένοι. Με άλλα λόγια αυτοί οι καφέ κάδοι βρίσκονται εκεί ως εκθέματα μιας προχωρημένης αισθητικής παρέμβασης και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα, που σωστό είναι όμως βρε αδελφέ αυτό αφού ενημέρωση του κόσμου γι'αυτό το θέμα δεν έχει γίνει. Εκτός κι αν αυτοί οι καφέ κάδοι είναι της πρώτης φουρνιάς και δεν στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην χρήση τους από τους δημότες. Υποθέσεις κάνουμε μιας και ο δήμος δεν έχει μπει στον κόπο να μας ενημερώσει τι σκοπεύει να κάνει, πως και πότε. 

 Στέφανος Σαββόπουλος. Εδώ καλό είναι να λάβουμε υπόψη κι αυτό που μας είπε ο έμπειρος προϊστάμενος στην καθαριότητα Στέφανος Σαββόπουλος  σχετικά με τους καφέ, σε μία συνέντευξή του που μας έδωσε πριν ένα μήνα. 

Σχετικά λοιπόν με τους καφέ κάδους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας Στέφανος Σαββόπουλος, είπε τα εξής: 

Τοποθετήθηκαν 60 καφέ κάδοι των 660 κ 240 lit, σε όλες τις Λαϊκές Αγορές ώστε να συλλέγονται τα οπωροκηπευτικά προϊόντα με διαλογή στην πηγή. 

Τοποθετήθηκαν ακόμη 35 κάδοι των 660 και 770 lit σε καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και supermarket  ώστε να ανταποκριθούν σ’ αυτό το πρόγραμμα. Στόχος και σχεδιασμός περιλαμβάνει την επέκταση του προγράμματος και σε κατοικίες. Δεν υπάρχουν ακόμη απολογιστικά στοιχεία. Όμως φαίνεται, ότι αυτό το πρόγραμμα θα «πάει καλά».

 Όμως είναι αναγκαίο να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης με φυλλάδια και «δια ζώσης ενημέρωση» σε όλα τα επίπεδα ώστε να κερδηθεί ένα τέτοιο «στοίχημα».   

ΕΔΩ  για όποιον ενδιαφέρεται, όλη η συνέντευξη του Στέφανου Σαββόπουλου όπου μιλάει για πολλά και διάφορα θέματα που αφορούν κατά βάση τους εργαζόμενους στο δήμο).

Το ένα θέμα λοιπόν για μας είναι, βάσει αυτών που έχουμε πληροφορηθεί μέχρι τώρα από το διαδίκτυο, πως υπάρχουν δήμοι που έχουν προχωρήσει τη συλλογή των βιοαποβλήτων, όπως παραδείγματος χάριν ο δήμος Νίκαιας Ρέντη. Πριν καιρό μάλιστα ανάρτησε ο δήμαρχος μια σχετική ενημέρωση όπου ανέφερε συγκεκριμένα την αύξηση των τόνων των βιοαπόβλητων που είχε συγκεντρώσει ο δήμος και απ'ότι θυμάμαι ήταν πολλοί.

kafekados1Εμείς, κοντεύουν πέντε μήνες μετά την παραλαβή των καφέ κάδων και είμαστε ακόμα στην αναμονή. Τώρα, για να λέμε και του λαού το δίκαιο, δεν τρέχει και τίποτα αν ας πούμε τα Χριστούγεννα βάλλει μπρος ο δήμος το πρόγραμμα των καφέ κάδων ή ακόμα και του χρόνου το Πάσχα. Εξ άλλου δεν είναι αλήθεια ότι η ζωή συνεχίζεται με ή δίχως καφέ κάδους; Απλά, επειδή στην Ευρώπη θεωρούν κατάκτηση ως προς την ανακύκλωση την ιστορία με τους καφέ κάδους, καλό δε θα'ναι η δημ.αρχή, αν δεν έχει αντιρρήσεις δηλαδή, και δεν παίζει τίποτα άλλο περίεργο όπως ας πούμε παραπολιτικά παιχνιδάκια, κι όταν θα είναι έτοιμη βεβαίως, να δημοσιοποιήσει προς ενημέρωσή μας ένα χρονοδιάγραμμα εκκίνησης και ολοκλήρωσης αυτού του προγράμματος ανακύκλωσης; 

Και το άλλο είναι αν τους καφέ κάδους τους έχουν πάρει είδηση οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και το έχουν ως θέμα στο ρεπερτόριό τους, θέμα που τους απασχολεί. Δηλαδή, αν παρακολουθούν τι γίνεται στην αποθήκη με τους καφέ κάδους και τι έξω στα πεζοδρόμια της πόλης. Κινείται κάτι στην πολιτική τους σφαίρα ή όλα τα διαπερνά μια νιρβάνα υψηλού επιπέδου με αντιοικολογικό κατά βάθος στίγμα, ε, κινείται;  

Κάποια στοιχεία για τα Βιοαπόβλητα: Βιοαποδομήσιμα απόβλητα είναι τα πράσινα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα υπολείμματα τροφών και τα βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά. Ανήκουν στα αστικά στερεά απόβλητα, ωστόσο, η ανωτέρω ιδιαιτερότητά τους καθιστά απαραίτητη την ιδιαίτερη διαχείριση και αξιοποίησή τους.

 Η ακατάλληλη διαχείριση των αστικών οργανικών αποβλήτων έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον στο οποίο απελευθερώνονται και μπορεί να προκαλέσει ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους, να επηρεάσει την κλιματική αλλαγή, τη λειτουργία των οικοσυστημάτων και ιδιαίτερα την ανθρώπινη υγεία. Η ορθολογική διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων έχει ως στόχο τη μείωση των ποσοτήτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, την ανάκτηση πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας από αυτά, την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας λιπασματοποίησης, ενώ βελτιώνει ποσοτικά και ποιοτικά τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Με λίγα λόγια, σημαντικότερα οφέλη μέσα από τους καφέ κάδους των βιοαπόβλητων θεωρούνται: η μεγαλύτερη οικονομική αποδοτικότητα, η καλύτερη ανακύκλωση και η μείωση της ρύπανσης.

Ποια οργανικά υλικά μπορούμε να βάλουμε στους καφέ κάδους;

 

  • Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια
  • Κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκκαλα)
  • Αυγά (και τα τσόφλια)
  • Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
  • Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά
  • Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι
  • Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)
  • Ξηροί καρποί και περιβλήματα
  • Κουκούτσια ελιάς
  • Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 18:02
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση