Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 22:19

Επιστολή για αποστολή με μέιλ στους υπουργούς του ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα και Γ. Αμυρά για την υπόθεση της μελισσανιδίλας

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

melissanidis3Έκτο συνεχόμενο καλοκαίρι και η μελισσανιδίλα μας φλόμωσε και πάλι που ιδιαίτερα τις ημέρες με τους καύσωνες ήταν κάτι το εφιαλτικό. Και το δυστύχημα είναι πως φως στον ορίζοντα δε βλέπουμε. Το θέμα εξακολουθεί να είναι πως θα καταφέρουμε οι πολίτες της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και της ευρύτερης περιοχής του Δυτικού Πειραιά, η Περιφέρεια Αττικής και η Δημοτική αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας καθώς και το Δημοτικό  Συμβούλιο του Δήμου, μαζί με όλα τα διαθέσιμα κόμματα, τις παρατάξεις και τους συλλόγους να αναγκάσουμε τους εκλεγμένους περαστικούς του Μαξίμου να έρθουν σε σύγκρουση με τον ιδιοκτήτη της Oil One και να λύσουν το πρόβλημα. Διαφορετικά το αποτέλεσμα θα'ναι για πολλά ακόμα χρόνια να υποφέρουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών και να φθείρεται η υγεία τους και ο ιδιοκτήτης της Oil One να αποκομίζει κέρδη. 

Προθάλαμος γι'αυτήν την υπέρ των κατοίκων επιλογή του Μαξίμου είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας είναι ο αρμόδιος υπουργός από τον Ιανουάριο του 2021 και υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς.   

Εμείς πάντως ούτε ακούσαμε ούτε διαβάσαμε πως ο Μωάμεθ Χρήστος Βρεττάκος πήγε στο Βουνό του ΥΠΕΝ τους τελευταίους εννιά μήνες, ή το Βουνό των Σκρέκα - Αμυρά κάλεσε το δήμαρχο για το θέμα της μελισσανιδίλας. Δίχως όμως αυτές τις μίνιμουμ θεσμικές επαφές πως είναι δυνατόν να ελπίζουμε ότι θα μπει σε τροχιά η επιλογή της λύσης; Εκτός κι αν οι δύο βασικοί πόλοι για την εξεύρεση λύσης Μωάμεθ & Βουνό χρησιμοποιούν τον υπερβατικό δρόμο της τηλεπάθειας για τον μεταξύ τους διάλογο. 

Επειδή θεωρούμε ότι σ'αυτό το θέμα πρέπει όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες, να ποντάρουμε σε ότι πέφτει πάνω στο τραπέζι, να επινοούμε νέες παρεμβάσεις και για να διατηρούμε το θέμα στον αφρό, μια τέτοια κίνηση σε στύλ σφίγγουμε τα δόντια και επιμένουμε ακόμα και με το ελάχιστο, είναι και η αποστολή με μέιλ μιας επιστολής σ'αυτούς τους δύο καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς, που μέχρι τώρα απ'ότι φαίνεται, δυστυχώς δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το θέμα της μελισσανιδίλας.   

Ένα υπόδειγμα μιας τέτοιας επιστολής ακολουθεί. Όποιος συμφωνεί μ'αυτήν την κίνηση και δεν τον εκφράζει το υπόδειγμα μπορεί να φτιάξει μια δική του επιστολή και να την αποστείλει. Μπορεί επίσης να πληροφορήσει και όλους όσους γνωρίζει ότι πλήττονται από την μελισσανιδίλα γι'αυτήν την ενέργειά μας. Το αυτονόητο είναι πως όσοι περισσότεροι την στείλουμε τόσο καλύτερα θα'ναι για την υπόθεσή μας. Εδώ τα μέιλ υπουργού και υφυπουργού:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  και  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Υπόδειγμα της επιστολής. 

Κύριε υπουργέ και υφυπουργέ Περιβάλλοντος. 

Αν δεν έχετε υπόψη σας για την ζοφερή κατάσταση που βιώνουν προπάντων οι κάτοικοι Δραπετσώνας και Κερατσινίου αλλά και αυτοί του Περάματος και του Πειραιά εδώ και έξι χρόνια από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που εκπέμπει η Oil One που λειτουργεί στη Δραπετσώνα επεξεργαζόμενη τα υγρά απόβλητα πλοίων που πιάνουν ελληνικά λιμάνια, σας πληροφορούμε τα βασικά. 

Οι ρύποι αυτοί, κάθε φορά που τους εκτονώνει η εταιρεία, προκαλούν μια δυσοσμία που εκείνες τις ώρες κάνει αφόρητη την καθημερινή ζωή, προκαλώντας επιπλέον τσουξίματα στα μάτια και στο λαιμό και σε αρκετούς κατοίκους και μία δύσπνοια. Το χειρότερο είναι πως σύμφωνα με την διετή έρευνα του Δημόκριτου η ποσότητα του καρκινογόνου βενζολίου που εντοπίστηκε στους ατμοσφαιρικούς ρύπους στην περιοχή της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου είναι μεγάλη και η κύρια πηγή του είναι η Oil One.

Με λίγα λόγια οι κάτοικοι εισπνέουν βλαβερές για την υγεία τους ρύπους και αυτό είναι κάτι που τους εξοργίζει. Αλλά πιο πολύ τους εξοργίζει που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει τη διάθεση να προστατέψει την υγεία των πολιτών λύνοντας αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα, παρότι οι αγώνες των κατοίκων είναι διαρκείς και ζητούν επιμόνως το αυτονόητο, μια ποιότητα δηλαδή στην καθημερινή τους ζωή που την απολαμβάνουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στο λεκανοπέδιο. Μιλάμε, αν όχι για το πρώτο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Αττικής, σίγουρα όμως για το δεύτερο μετά αυτό της Φυλής. 

Αν, ας πούμε, κύριοι υπουργοί ζούσατε σ'αυτήν την περιοχή με τις οικογένειές σας, πόσο θα αντέχατε; Δυο βδομάδες, ένα μήνα το πολύ; Μετά όπου φύγει φύγει....όσο πιο μακρυά μπορείτε απ'αυτήν την περιοχή που την υποβαθμίζουν συστηματικά κυβερνητικές πολιτικές εδώ και δεκαετίες.

Το λέμε αυτό για να σας βοηθήσουμε να έλθετε στη θέση μας και να κατανοήσετε το μεγάλο θυμό που μας κυριεύει κάθε φορά που μας πλήττει η μελισσανιδίλα. Και το λέμε σ'εσάς διότι μ'αυτό το πολιτικό σύστημα που έχει η χώρα κύριος υπεύθυνος για να λύνει τα προβλήματα των πολιτών δεν είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας; Αν μάλιστα το πρόβλημα είναι οξύ και επικίνδυνο για τις ζωές τους τότε δε θα πρέπει το συντομότερο δυνατό οι αρμόδιοι υπουργοί να το αντιμετωπίσουν λύνοντάς το; Αν όχι εσείς λοιπόν, τότε ποιος επιτέλους θα ασχοληθεί στα σοβαρά με αυτό το θέμα; 

Μια επιλογή επίλυσης εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι μία τροπολογία ( εδώ ) που ψήφισε η πλειοψηφία των συμβούλων τον Ιούλιο του 2020, τροπολογία που αφορά στους νόμους που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία μονάδων σαν την Oil One, μονάδων που βρίσκονται εντός οικιστικών ιστών.

Την τροπολογία αυτή την απέστειλε ο δήμος στο υπουργείο σας και την παρέδωσε σε όλους τους βουλευτές της Α' και Β' περιφέρειας Πειραιά. Αλλά το αποτέλεσμα ήταν άκρως απογοητευτικό. Δεν υπήρξε καμία επί της ουσίας ανταπόκριση από τα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Αν πάντως κρίνετε ότι η τροπολογία αυτή δεν είναι επαρκής για να σταματήσει η μελισσανιδίλα να καταστρέφει τις ζωές τόσων ανθρώπων κι εσείς είσαστε όντως αποφασισμένοι να το λύσετε, τότε το πως θα λυθεί επαφίεται στον δικό σας ανθρωπισμό και στον πολιτικό πολιτισμό σας, τιμώντας έτσι τη θέση που έχετε. Και σίγουρα θα βοηθήσει η γνώση πως σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό λιμάνι παρόμοιες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων δε δημιουργούν προβλήματα στις πόλεις που λειτουργούν σαν κι αυτά που προκαλεί η Oil One.  

Εμείς αναμένουμε να κάνετε τα αδύνατα δυνατά και να βάλετε τέλος σ'αυτόν τον ζόφο που μας χαλάει τη ζωή εδώ και έξι χρόνια, που χαλάει τη ζωή 100 χιλιάδων συνανθρώπων σας κάθε μέρα που περνάει.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 14:49
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση