Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 11:03

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ: Δύο εξαιρετικά ντοκιμαντέρ για το μπουζούκι

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

buzukiΑρκετά από τα δικά μας παλιά τραγούδια που με έφεραν σε επαφή με προσωπικά δεδομένα του ψυχισμού μου επηρεάζοντάς τα, είχαν ως πρωταγωνιστή το μπουζούκι. Ο φίλος Γιάννης Κυπαρίσσης, που ο πατέρας του δούλεψε σε πολλά μαγαζιά ως μπουζουξής κι είχε φτιάξει ένα καλό όνομα, το ξέρει αυτό και γι'αυτό μου έστειλε δύο βίντεο μιας σειράς της ΕΡΤ3 που έχουν ως θέμα το μπουζούκι. Τα είδαμε, τα χαρήκαμε και τον ευχαριστούμε.

Η σειρά ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ξεκίνησε το 2008 και με τα ντοκιμαντέρ που δημιουργούν οι συντελεστές της κατάφερε να γίνει αγαπητή από λάτρεις της παραδοσιακής μας μουσικής. Αυτή για το μπουζούκι προβλήθηκε στις 6 Απριλίου 2021 και υπάρχει στην ertflix.

Ο φακός της συγκεκριμένης εκπομπής ερευνά και ακολουθεί αυτή τη λαμπρή πορεία δημιουργικής έκφρασης του μπουζουκιού, που ως «τρίχορδο» διέπρεψε στα χέρια των πρώτων δεξιοτεχνών του, έως την περίοδο της μεγάλης και ανεπανάληπτης ακμής του, στα χέρια του Μάρκου Βαμβακάρη και της ξακουστής «Τετράς του Πειραιώς»… 

Οι ομιλητές του 1ου επεισοδίου είναι οι: Γιώργος Άλτης, Μάρκος Δραγούμης, Γιώργος και Γιάννης Καλκεψός, Σταύρος Κουρούσης, Γιώργος Κουτουλάκης, Κάρολος Τσακιριάν, Παναγιώτης Στεργίου, Μανώλης Καραντίνης, Γιάννης Παπαβασιλείου (Βλάχος), Παναγιώτης Βαρλάς.

Στο φακό της εκπομπής ερμηνεύουν την πολυδιάστατη «θεμελίωση» της πορεία του οι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού: Mανώλης Καραντίνης, Παναγιώτης Στεργίου, Γιάννης Παπαβασιλείου (Βλάχος), Γιώργος Κουτουλάκης, Γιώργος Αλτής, Σταύρος Κουρούσης, Γιάννης Καλκέψος, ο μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης και οι οργανοποιοί: Γιώργος Καλκέψος, Κάρολος Τσακιριάν και Παναγιώτης Βαρλάς.

Συντελεστές της εκπομπής: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ –σκηνοθεσία, έρευνα, σενάριο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΦΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΥ -φωτογραφία ΑΛΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ- μοντάζ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ- ηχοληψία: ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΤΕ -οργάνωση παραγωγής.

Πατώντας εδώ θα εμφανιστεί το 1ο βίντεο (55') που έχει τον τίτλο "Ελλήνων δρώμενα - Το μπουζούκι - Οι πρώτες πενιές" κι  εδώ  το 2ο βίντεο (52') που έχει τίτλο "«Ελλήνων δρώμενα» Το μπουζούκι - Μάγκες Μεσσίας πρόβαλε!

Στο "Εμφάνιση περισότερων" του κάθε επεισοδίου υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία. 

Κι  εδώ  το λήμμα για την ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ στη Βικιπαίδεια. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 16:54
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση