Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 10:58

Τρέχει κάτι με το 5ο και τελευταίο παραδοτέο του "Δημόκριτου" σχετικά με την έρευνά του για τη δυσοσμία σε Δραπετσώνα και Κερατσίνι;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

melissanidis4Για όσους αναγνώστες δεν το γνωρίζουν, τους πληροφορούμε ότι στα τέλη του '18 η Περιφέρεια Αττικής και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" υπέγραψαν μία Προγραμματική Σύμβαση προϋπολογοσμού 316 χιλ. ευρώ για την αναζήτηση της αιτίας των ενοχλητικών οσμών στις περιοχές Δραπετσώνας, Κερατσινίου Περάματος και Δ.Πειραιά, προκειμένου τα αποτελέσματα να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

 Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης που ήταν ο εισηγητής της επιλογής του " Δημόκριτου", είχε τονίσει τον Σεπτέμβρη 2018 στην συνεδρίαση της Περιφέρειας: «Η επιλογή του “Δημόκριτου” διασφαλίζει την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας, αφού διαθέτει εξειδικευμένα και πιστοποιημένα εργαστήρια, ικανά να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν ένα ερευνητικό πρόγραμμα αυτής της κλίμακας».

 Τα επόμενα δύο χρόνια έγιναν όλες οι μετρήσεις με πέντε μονάδες και κατά περιόδους ο "Δημόκριτος" έδωσε στην δημοσιότητα με τρεις ανακοινώσεις του τα αποτελέσματα των μετρήσεων με τα απαραίτητα σχόλια. Από αυτά έγινε φανερό ότι στην ατμόσφαιρα της υπό εξέταση περιοχής υπάρχουν αρκετοί ρύποι ανάμεσα στους οποίους είναι και το βενζόλιο, ένα συστατικό του αργού πετρελαίου που θεωρείται καρκινογόνο. Από τα συμπεράσματα του "Δημόκριτου" προέκυψε επίσης πως η κύρια πηγή της επικίνδυνης για την υγεία των κατοίκων δυσοσμίας είναι η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων πλοίων Oil One. 

 Για όσους παρακολουθούν αυτό το θέμα όλα τα παραπάνω είναι γνωστά. Ο κύριος λόγος που το κάνουν είναι διότι δυστυχώς υποφέρουν από τη δυσοσμία. Ένα μικρό μέρος αυτού του κόσμου αντέδρασε αυτά τα πέντε χρόνια της ύπαρξης της δυσοσμίας, με κινητοποιήσεις, παραστάσεις, πιέσεις σε περιφερειάρχες και υπουργούς και με θεσμικές πρωτοβουλίες του δήμου και της περιφέρειας. Όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει κι αυτό εξοργίζει τον κόσμο που ξέρει πια ότι το κύριο δεν είναι η αφόρητη δυσοσμία αλλά η υγεία του που παθαίνει βλάβη. 

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε σ'αυτό το άρθρο είναι το εξής: Μέχρι τώρα ο "Δημόκριτος" έχει κοινοποιήσει τέσσερα παραδοτέα, τρεις δηλαδή ανακοινώσεις για την έρευνά του. Όλοι που παρακολουθούν αυτό το θέμα ήταν σε αναμονή για το 5ο και τελευταίο παραδοτέο, που είχε ανακοινωθεί πως θα γίνει τον Σεπτέμβριο. 

Έχουν περάσει τρεις μήνες και η τελευταία ανακοίνωση του "Δημόκριτου" δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας. Τι συμβαίνει άραγε; Περιμέναμε τρεις μήνες να αντιδράσουν σ'αυτήν την "καθυστέρηση" ως άμεσα ενδιαφερόμενοι η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα. Αντωνάκου, ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας κ.Βρεττάκος, οι οχτώ δημοτικές παρατάξεις Κερατσινίου Δραπετσώνας όπως και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιά που έβαλε μπρος αυτήν την ιστορία κ.Γαβρίλης. Γιατί άραγε αυτή η περιέργη σιωπή; Συμβαίνει κάτι που όλοι αυτοί το γνωρίζουν και αποφάσισαν να μην το μάθουν οι κάτοικοι της περιοχής; Ακόμα κι αν δεν τρέχει τίποτα ουσιαστικό, το δημοκρατικό πρέπον δεν είναι να ενημερώσουν τον κόσμο;

Τέλος πάντων, ελπίζουμε να λάβουμε από όλους αυτούς τους αρμόδιους, μια ικανοποιητική απάντηση και στην περίπτωση που δεν τους έχει δοθεί από το Δημόκριτο το 5ο παραδοτέο να ζητηθεί και να δοθεί στη δημοσιότητα. 

Μία άλλη σκέψη που κάτι νομίζω ότι θα προσθέσει στον αγώνα μας, είναι πως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του "Δημόκριτου", που έχουν γίνει ένα από τα όπλα μας για την λύση του προβλήματος της μελισσανιδίλας, να αποσταλούν στον Ιατρικό Σύλλογο του Πειραιά όπως και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Ζητώντας τους την υποστήριξή τους στο θέμα μας, μιας και το βενζόλιο που εντοπίστηκε στην ατμόσφαιρα της περιοχής του Δ.Πειραιά, είναι μία πολύ επικίνδυνη ουσία για την υγεία των ανθρώπων. Αν αυτή η ιδέα κριθεί από τη δημοτική αρχή και την αντιπεριφερειάρχη Πειραιά καλή, το σωστό και το ωφέλιμο για τους κατοίκους δεν είναι να την εφαρμόσουν; Και ίσως, όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα, μια άλλη ιδέα είναι να διοργανώσει ο δήμος μια ημερίδα με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα της δράσης του βενζολίου αλλά και των άλλων ρύπων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της περιοχής του δήμου και τις επιβλαβείς επιπτώσεις που έχουν στην υγεία των κατοίκων. Τι λέτε, δε θα βοηθούσε, έστω λίγο, στον αγώνα μας; 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 19:06
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση