Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 19:04

Η αλλαγή θέσης του δημάρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας και του Περιφερειάρχη Αττικής για τη ΜΕΑ στο Σχιστό μπορεί να μας βγει σε καλό

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

iliasΣτο πρόσφατο παρελθόν: Για τρία τέσσερα χρόνια η δημοτική αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας έβλεπε με θετικό μάτι την πρόταση για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό με δύο βασικές προϋποθέσεις. Η μονάδα αυτή να δέχεται απορρίμματα μόνο από τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και να δημιουργηθεί από μία τέτοια μονάδα σε κάθε μία από τις υπόλοιπες 7 Περιφερειακές Ενότητες Αττικής. Μια θέση που την υποστήριζαν και οι άλλοι 4 δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. 

Τα περσινά ηρωικά ΟΧΙ. Από τα τέλη του '19 η γραμμή της Δημοτικής Αρχής Κερατσινίου Δραπετσώνας άλλαξε και κάτω από το σύνθημα "Δεν θα συνεχίσουμε να είμαστε η πίσω αυλή της Αττικής" επέλεξε το ΟΧΙ στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων ( ΜΕΑ) στο Σχιστό, μια θέση με την οποία συμφώνησαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.  

Τα φρέσκα κουλούρια. Πριν μερικές μέρες ο δήμαρχος Χρ.Βρεττάκος συμμετείχε σε μία τηλεδιάσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου Περάματος και στην οποία συμμετείχαν και οι 5 δήμαρχοι του Πειραιά. Το αποτέλεσμα αυτής της τηλεδιάσκεψης ήταν το ΝΑΙ στην ΜΕΑ στο Σχιστό με τις δύο γνωστές από το 2016 προϋποθέσεις. Δελτίο τύπου γι'αυτήν την τηλεδιάσκεψη δημοσιοποίησε ο δήμαρχος Περάματος ( εδώ  το δελτίο τύπου του δημάρχου Περάματος)

Στις 25 ή στις 26.11 ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος έστειλε μία επιστολή σε όλους τους Δημάρχους Αττικής με την οποία τους έθεσε ένα ερώτημα. Εν ολίγοις τους ρώτησε αν συμφωνούν με το σχέδιο της δημιουργίας δύο ΜΕΑ στην Αττική, μία στη Φυλή και μία Σχιστό, κι αν θεωρούν κοινωνικά δίκαιο και δημοκρατικά σωστό για τα επόμενα 30 χρόνια καθετί που ενοχλεί να εξορίζεται στην αυλή του γείτονα, λέγε με Κερατσίνι-Πέραμα Εδώ  όλη η επιστολή.

Στις 26.11 ο δήμαρχος συμμετείχε σε μία τηλεδιάσκεψη στην οποία πήραν μέρος οι άλλοι 4 δήμαρχοι του Πειραιά, ο Περιφερειάρχης Γ.Πατούλης και ο μελετητής της Περιφέρειας Δ.Μπούρκας. Στόχος αυτής της τηλεδιάσκεψης με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, ήταν η ενημέρωση των Δήμων σχετικά με την έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ της υπαγωγής του έργου Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ στο Σχιστό στις διατάξεις του Νόμου 3389/2005 περί Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, προκειμένου το έργο να ανατεθεί και να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα). Ο κ. Πατούλης στην τηλεδιάσκεψη αυτή, που θεωρήθηκε διαβούλευση, μας ξάφνιασε όταν ξεκαθάρισε πως η μονάδα στο Σχιστό θα αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων μόνο της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και πρόσθεσε πως στο νέο ΠΕΣΔΑ που είναι υπό διαμόρφωση θα αποτυπώνονται με σαφήνεια τα όρια διαχείρισης των ΜΕΑ από πλευράς των Δήμων. 

Δελτίο τύπου γι'αυτήν τη τηλεδιάσκεψη εξέδωσε η περιφέρεια της Αττικής ( εδώ  η παρουσίασή της στο μπλογκ Δραπετσίνι).

Τα θέματα που θεωρώ ότι αξίζουν ένα σχολιασμό.

Ο δήμαρχος είναι φανερό πως τις τελευταίες μέρες εν πολλοίς έχει αλλάξει ρότα και το κάθετο ΟΧΙ στην ΜΕΑ Σχιστού γίνεται ΝΑΙ υπό προϋποθέσεις, μια θέση με την οποία συμφωνώ, διότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι στην τελική άλλο είναι να δέχεται η μονάδα αυτή τα απορρίμματα 25 περίπου δήμων και άλλο των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Πιστεύω ότι ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να αλλάζει γνώμες και ιδέες. Αν όμως είναι δημόσιο πρόσωπο τότε οι όποιες αλλαγές θέσεων, για να μη θεωρηθούν απόρροια ενός απροκάλυπτου καιροσκοπισμού, οφείλει να εξηγεί δημόσια που έκανε λάθος, γιατί και για ποιους λόγους αλλάζει τις θέσεις του.

Στο συγκεκριμένο θέμα της δημιουργίας ΜΕΑ στο Σχιστό ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος, που προφανώς άλλαξε θέση, επί του παρόντος δεν έχει μπει στον κόπο των εξηγήσεων. Ούτε ένιωσε την ανάγκη να μας ενημερώσει, έστω με δελτία τύπου, για τα αποτελέσματα των συζητήσεων στις τηλεδιασκέψεις στις οποίες συμμετείχε. Προσωπικά, αυτός ο κατά την εκτίμησή μας συνδυασμός κρυψίνοιας και αγοραφοβίας, ροκανίζει από μία θεσμική θέση την δημοκρατική στάση που μία εν ονόματι του λαού εξουσία οφείλει να καλλιεργεί όταν μάλιστα ασκείται από αριστερούς συμπολίτες μας. 

Μετά τις διαφαινόμενες αυτές αλλαγές μένει να μάθουμε τι υποστηρίζει τώρα η κάθε μία από τις υπόλοιπες 7 παρατάξεις (όπως και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος ξεχωριστά) που είχαν πέρσι συμφωνήσει στο ΟΧΙ στην κατασκευή ΜΕΑ στο Σχιστό. Εν αναμονή λοιπόν εκείνου του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συζητηθεί σοβάρα το θέμα της ΜΕΑ Σχιστού και θα τοποθετηθούν επίσημα όλες οι παρατάξεις.  

Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με όσα έχουν προηγηθεί στα ανώτερα κλιμάκια της τηλεδιάσκεψης με τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη. Κι αυτό είναι η καθοριστική απόφαση του ΕΔΣΝΑ που πριν ένα μήνα είχε ψηφίσει ότι η ΜΕΑ Σχιστού θα δέχεται απορρίμματα όχι μόνο από τους δήμους του Πειραιά και Νήσων αλλά και από δήμους της Νότιας Αττικής. ​Αυτό αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ με θέμα την υποβολή φακέλων για την ένταξη στις ΣΔΙΤ των ΜΕΑ Σχιστού και Φυλής, με αντικείμενο τη μελέτη, χρηματοδότηση,  κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία τους. Όπως φαίνεται και ο κ.Πατούλης τουλάχιστον στα λόγια άλλαξε κι αυτός θέση, αν και με τους πολιτικούς ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, είναι θέμα λοιπόν το γιατί άλλαξε κι αυτός.

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν ο καθ' ύλην αρμόδιος για τέτοια ζητήματα ΕΔΣΝΑ θα ξανασυνεδριάσει για να αποφασίσει την υποβολή φακέλων για τις άλλες 6 ή 7 ΜΕΑ ή αν τα απορρίμματα όλης της Αττικής εκτός των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θα επεξεργάζονται στην καταδικασμένη Φυλή, που χρόνια τώρα κλείνει στα λόγια και όλο κι επεκτείνεται στην πράξη και μεγαλώνει ο χρόνος λειτουργίας της.

Όπως και το άλλο σημαντικό ζήτημα που συνδέεται με τα υπολείμματα αυτών των μονάδων, και που είναι αν θα επιλεχθεί η θερμική επεξεργασίας τους (καύση) - μία μέθοδος που σιγά σιγά εγκαταλείπεται από όλες τις χώρες της Ε.Ε - η οποία όμως αναφέρεται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων ή κάποια άλλη επιλογή και ποια. 

Η γνώμη μου: Από το 2016 που τέθηκε θεσμικά το θέμα της δημιουργίας Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και βάσει της αρχής της εγγύτητας που την ασπάζομαι, είχα την γνώμη που η λύση της δημιουργίας ΜΕΑ στο Σχιστό για τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά ήταν, στα πλαίσια αυτού του συστήματος, μία καλή και δίκαιη λύση. Όταν το 2019 το Δ.Σ Κερατσινίου Δραπετσώνας ομόφωνα αποφάσισε το ΟΧΙ στην μονάδα αυτή διαφώνησα θεωρώντας την ως μία αδιέξοδη επιλογή  που προσφέρεται μόνο για κορώνες εκ του ασφαλούς. 

Τότε και εκτιμώντας συνάμα ότι οι δημοτικές παρατάξεις αδυνατούσαν να δημιουργήσουν ένα δυναμικό τοπικό κίνημα που θα υπερασπιζόταν με διαρκείς κινητοποιήσεις αυτό το ΟΧΙ, κάτι που φαίνεται τώρα από το γεγονός πως μετά από ένα χρόνο συζητήσεων και ανακοινώσεων ελάχιστους δημότες φαίνεται να απασχολεί το θέμα αυτό, θεώρησα πως η επιλογή της δημιουργίας ΜΕΑ στο Σχιστό που θα δεχόταν τα απορρίμματα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, ως εκείνη την επιλογή με την οποία θα είχαμε αρκετές πιθανότητες να την κερδίσουμε.

Αδιαπραγμάτευτος όρος κατά πως μας συμβουλεύει η κοινή λογική θα πρέπει να είναι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας να γίνει ταυτόχρονα με τις υπογραφές για τη δημιουργία των άλλων 6 ή 7 μονάδων στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Αττικής. Σ'αυτές με σαφήνεια θα αναφέρονται οι τόνοι απορριμμάτων που θα δέχεται η κάθε μονάδα από τους δήμους που θα την τροφοδοτούν και θα υπάρχουν τέτοιοι αυστηροί όροι με σαφείς αναφορές στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, που θα καθιστούν έως αδύνατη την αλλαγή των δήμων που θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στις 7 ή 8 αυτές μονάδες. 

Η συνέχεια επί της οθόνης του δήμου, της περιφέρειας και του υπουργείου Περιβάλλοντος....  

Στη φωτό η ΜΕΑ Ηλείας.Τέτοιες μονάδες λειτουργούν ήδη σε διάφορες περιφέρειες της χώρας και μέσα στο 2020 δημοπρατήθηακαν άλλες 17. Προφανώς θα πρέπει οι δήμοι της Αττικής να εξετάσουν καλά αυτές που ήδη λειτουργούν, αναζητώντας τυχόν προβλήματα που παρουσιάζουν και να διατυπώσουν λύσεις, ώστε αν στα επόμενα χρόνια φτάσουμε στο σημείο να λειτουργήσουν ΜΕΑ στην Αττική να κατασκευαστούν και να λειτουργούν έτσι ώστε να μην προκαλούν κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, όπως εξ άλλου κάτι τέτοιο συμβαίνει σε αντίστοιχες μονάδες που λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.  

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 16:02
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 28-11-2020 12:08
Λάκη,
αφού λες όσα λες καταλήγεις στην εξης παράγραφο που αντιγράφω εδώ:
«Αδιαπραγμάτευτος όρος κατά πως μας συμβουλεύει η κοινή λογική θα πρέπει να είναι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας να γίνει ταυτόχρονα με τις υπογραφές για τη δημιουργία των άλλων 6 ή 7 μονάδων στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Αττικής. Σ'αυτές με σαφήνεια θα αναφέρονται οι τόνοι απορριμμάτων που θα δέχεται η κάθε μονάδα από τους δήμους που θα την τροφοδοτούν και θα υπάρχουν τέτοιοι αυστηροί όροι με σαφείς αναφορές στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, που θα καθιστούν έως αδύνατη την αλλαγή των δήμων που θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στις 7 ή 8 αυτές μονάδες»
Ε, λοιπόν, αφού βάζεις αυτόν τον αδιαπραγμάτευτο -όπως λες- όρο, μπαίνεις κι εσύ στην πλευρά του σκληρού ΟΧΙ.
Απλά οι πολιτικοί συνηθίζουν να λένε όλα τα ωραία ΟΧΙ και να καταλήγουν σε ένα εξίσου ωραίο ΝΑΙ, ενώ εσύ, με το κείμενό σου, διαλέγεις να πεις πρώτα όλα τα λογικά ΝΑΙ για να καταλήξεις κι εσύ στο επίσης λογικό ΟΧΙ.
Γιατί είναι βέβαιο ότι ο αδιαπραγμάτευτος όρος σου είναι ένα καθαρό και σκληρό ΟΧΙ σε όλα αυτά που ετοιμάζουν να μας φορέσουν. Κι εμείς δεν είμαστε τρελοί. Ναι λέμε κι εμείς και βάζουμε αυτόν τον δικό σου και δικό μας αδιαπραγμάτευτο όρο που μετατρέπει αυτομάτως το Ναι μας σκληρό καθαρό και σκέτο ΟΧΙ.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση