Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 13:01

Μια ωραία βραδιά με την κα.Φακίνου και την αλεπού της στη δημοτική βιβλιοθήκη Δραπετσώνας

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Περάσαμε ένα όμορφο απόγευμα στη βιβλιοθήκη της Δραπετσώνας την Πέμπτη 20/10.
Προσκεκλημμένη αυτή τη φορά ήταν η Ευγενία Φακίνου με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου της " Στο αυτί της αλεπούς".

Τέτοιες εκδηλώσεις έχουν γίνει κι άλλες φορές και μας έχουν επισκεφτεί διάφοροι συγγραφείς.
Όταν την άνοιξη ήρθε ο Μάρκαρης, μία φιλόλογος του 2ου Γυμνασίου, ως προσκεκλημένη, έφερε μαθητές της που είχαν πριν διαβάσει ένα βιβλίο του και συμμετείχαν στη διαδικασία της παρουσίασης και της συζήτησης που επακολούθησε.


Αυτήν τη Πέμπτη, ήρθε μια ομάδα από το Τεχνικό Εσπερινό Λύκειο με συνοδό την καθηγήτριά τους.
Καλή βραδιά και το ευχάριστο ήταν πως παρευρέθηκε πολύς κόσμος.

Το δεύτερο ευχάριστο γεγονός ήταν πως οι δύο εισηγήτριες* αποδείχτηκε ότι ήταν καλά ενημερωμένες και καθόλου κουραστικές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίσουν αβίαστα την προσοχή μας. 

Όπως φαντάζομαι οι περισσότεροι θα έχουμε διαπιστώσει είναι πως κάποιες στιγμές που χαλαρώνουν οι άνθρωποι και λύνονται, βγάζουν έξω την ψυχή τους και τότε τους αγαπάμε. Και άμα πρόκειται για συγγραφείς το ωραίο είναι όταν συμβαίνει αυτό σε εκδηλώσεις. Τότε όσα βγαίνουν από το στόμα τους μας προκαλούν τα ίδια όμορφα συναισθήματα που είχαμε νιώσει διαβάζοντας τα βιβλία τους.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την κα. Φακίνου.
Κάποια στιγμή που χαλάρωσε η συγγραφέας μας μίλησε για τους γονείς της.
Ο πατέρας της, Υδραίος, ήταν πολλά χρόνια στη θάλασσα λόγω του πολέμου. Μερικά χρόνια αργότερα έζησε και στη Δραπετσώνα όπου δούλευε σε κοκκαλάδικο (εργαστήριο που έφτιαχνε κόλλα από κόκκαλα ζώων) κι αυτός ήταν ο λόγος που η κα. Φακίνου πέρασε πολλές ώρες στην βιβλιοθήκη μας για να βρει πληροφορίες και διηγήσεις για την εποχή εκείνη.
Η Δέσποινα η βιβλιοθηκονόμος και οι άλλες κοπέλες την βοήθησαν με αγάπη και ενδιαφέρον.
Τα στοιχεία που έψαχνε η συγγραφέας τα χρειαζόταν γιατί έγραφε το τελευταίο βιβλίο της "Στο αυτί της αλεπούς", όπου ένα κεφάλαιό του αναφέρεται ειδικά στη Δραπετσώνα.
Εγώ προσωπικά από τα βιβλία της Φακίνου ξεκίνησα με την "Αστραδενή" και η αιτία ήταν πως η κα.Φακίνου είναι Συμιακιά από τη μάννα της όπως κι εγώ. Το βιβλίο αυτό μου άρεσε κι έτσι στα επόμενα χρόνια διάβασα και τα "Έβδομο ρούχο" - που μου άρεσε ακόμα πιο πολύ -  "Ζάχαρη στην άκρη" και τελευταία το "Έρως θέρος πόλεμος".

Από το "Αυτί της αλεπούς" είχα ακούσει μόνο ένα απόσπασμα σε μια προφορική αφήγηση που έγινε στο συνεταιριστικό καφενείο "7 στροφές" και μερικά κομμάτια την ημέρα της παρουσίασης στη βιβλιοθήκη.
Το κύριο θέμα αυτού του βιβλίου** έχει να κάνει με εκείνες τις εποχές που υπήρχαν πολλοί φτωχοί Έλληνες και που η εσωτερική μετανάστευση ήταν σε έξαρση. Μιλάμε για τα χρόνια που οι φτωχοί άνθρωποι πάλευαν με νύχια και με δόντια για να καταφέρουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.
Η όλη γραφή της σου μεταδίδει μια δύναμη στη ψυχή και σεβασμό για τον άνθρωπο.
Ευχαριστούμε πολύ τη συγγραφέα που μας τίμησε με την παρουσία της και σας προτείνουμε να περνάτε από τη βιβλιοθήκη μας.

Παρεμπιπτόντως θα ήθελα να πω ότι στη βιβλιοθήκη μας εδώ και χρόνια λειτουργεί λέσχη βιβλίου. Πρόκειται για μια ανοιχτή ομάδα, που όποιος θέλει να συμμετέχει αρκεί να συμπληρώσει ένα έντυπο και που επί του παρόντος αποτελείται κυρίως από γυναίκες. Κάθε φορά τα μέλη της ομάδας αποφασίζουν να διαβάσουν ένα βιβλίο και μετά μαζεύονται και το συζητούν.

* Μία από τις δύο εισηγήτριες ήταν η κα.Βασιλική Κοκκίνου. Την εισήγησή της μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας  εδώ  

** Ακολουθεί το κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 
Περιγραφή:
Η Αννέζω γεννά τον Σταυρή. Ο Σταυρής αποκτά μια κόρη, την Άννα. Η Άννα μεγαλώνει ένα έκθετο κοριτσάκι, την Αριάδνη. Οι ζωές τους, γεμάτες περιπέτειες και ανατροπές, καλύπτουν μια χρονική περίοδο από το 1900 ως τις μέρες μας. Από τους Συμιακούς σφουγγαράδες και τον Έφηβο των Αντικυθήρων στο δουλεμπόριο των δυτών. Από το αρχοντικό της Ύδρας στις φτωχογειτονιές της Δραπετσώνας, όπου θα βιώσουν την ακραία εκμετάλλευση και ταπείνωση. Από τον βομβαρδισμένο Πειραιά του ’41 στη μικροαστική Κυψέλη. Από την ωραία Ναύπακτο και τον Κύριο Ντίκενς στις διαδηλώσεις της Αθήνας του 2010.

Ένα πανόραμα της Ελλάδας του 20ού αιώνα και των γεγονότων που σημάδεψαν τον τόπο και τους ανθρώπους. Πρόσωπα υπαρκτά εμπλέκονται και συνοδοιπορούν με άλλα, μυθιστορηματικά. Σημαντικές στιγμές της Ιστορίας, που διαμόρφωσαν και καθόρισαν τη ζωή των ηρώων, με τη μνήμη –συλλογική και ατομική– να πλαισιώνει τον μικρόκοσμό τους.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 07:30

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση