Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 20:11

Ο Στράτος Μάκρας στον Μαθηματικό του Ντιέγκο Ριβέρα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

makras1Ο συνάδελφος μαθηματικός και νυν ζωγράφος και από μακριά φίλος Πειραιώτης Στράτος Μάκρας.

Δεν ξέρω, ακόμα, αν απαλλάχτηκα από τον ιό αλλά μια και θέλω να ανεβάσω κάτι, το ανεβάζω. Πρόκειται για την προσπάθειά μου να κάνω κι εγώ ένα πίνακα του Diego Rivera: Ο μαθηματικός (1918). Τον πρωτότυπο πίνακα, τον έχω ανεβάσει σε παλαιότερη ανάρτησή μου, όπου έγραφα διάφορα για τα μαθηματικά και την χρησιμότητά τους. Είπα να τον κάνω κι εγώ για να έχουμε στον τοίχο και κάποιο συνάδελφο. Άλλαξα βέβαια λίγα πράγματα: Καθρέφτισμα (κοιτάει αλλού). Μέγεθος, μισό ύψος και μισό πλάτος (άρα 1/4 του εμβαδού).  

 Άλλαξα και τα σχήματα στον τοίχο: έβαλα την ευθεία του Simpson και την δύναμη σημείου ως προς κύκλο που μου άρεσαν όταν ήμουνα μικρός!

Ο Rivera ήταν πληθωρική προσωπικότητα, τρικυμιώδης σύζυγος της τρικυμιώδους Frida Kahlo.

Το έργο που βλέπετε είναι ένα πορτρέτο του φίλου του μαθηματικού Renato Parescat. Με αυτό το έργο, ο Rivera εγκαταλείπει την αποσύνθεση των μορφών του κυβισμού και επιστρέφει σε μια πολύ πιο νατουραλιστική παράσταση. Ο μαθηματικός φίλος του εμφανίζεται σιωπηλός, απορροφημένος από τα προβλήματα που, μάλλον, σκέφτεται. Το ένα του χέρι είναι μέσα στο μανίκι και, ενδεχομένως ξύνεται. γιατί το χέρι εμφανίζεται κόκκινο και κάπως πρησμένο. Θέλει να δείξει την ένταση που δημιουργεί το, δημιουργικό, λέω εγώ, άγχος της έρευνας. Φαίνεται και κάπως θλιμμένος αλλά τι να κάνουμε, έτσι μάλλον μας έβλεπε ο Rivera. ( Αν καταφέρω να φωτογραφίσω καλύτερα τον πίνακα θα τον ανεβάσω και πάλι).

Σ.Δ: Ο Ντιέγκο Ριβέρα (πλήρες όνομα: Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez8 Δεκεμβρίου 1886 - 24 Νοεμβρίου 1957) ήταν Μεξικανός ζωγράφος, που έγινε γνωστός κυρίως για τις μεγάλες τοιχογραφίες του, σε δημόσια κτίρια στο Μεξικό αλλά και σε κτίρια στις Η.Π.Α., στις οποίες απεικονίζονται τόσο η ιστορία και η κοινωνία του Μεξικού όσο και γενικότερα κοινωνικά θέματα. Υπήρξε κομμουνιστής και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού.  Ο Ντιέγκο Ριβέρα είχε παντρευτεί τέσσερις φορές, δύο από τις οποίες τη ζωγράφο Φρίντα Κάλο.

 Περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Ντιέγκο Ριβέρα  el.thpanorama.com  

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 11:10
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση