Σάκης Σιδηρόπουλος

Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

mitropetrosΟ Παναγιώτης Μητροπέτρος γνωστός Πειραιώτης φιλόλογος και Λυκειάρχης για 22 χρόνια, με  το πόνημα του «Προσεγγίσεις στα Μετά τα Φυσικά του Αριστοτέλη»  προσπαθεί να εξερευνήσει το σύμπαν της Αριστοτέλειας φιλοσοφίας.
Ο Παναγιώτης Μητροπέτρος, γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην  Αμφιάλη του Κερατσινίου.
Με ομάδες μαθητών του στο 1ο Λύκειο Κερατσινίου συνέγραψε τέσσερα μνημειώδη έργα, που εξέδωσε ο Δήμος Κερατσινίου. α) «Προσεγγίσεις στον Πλάτωνα», β) «Προσεγγίσεις στον Αριστοτέλη», γ) «Προσεγγίσεις στον Πλούταρχο» και δ) «Προσεγγίσεις στους Μεγάλους Λογικούς Μύθους».

biodiversityΟ άνθρωπος είναι 1 από τα 8,7 εκατομμύρια ζωϊκά και φυτικά είδη που υπάρχουν στη Γη. Όμως θεωρούμε ότι όλη η Γη είναι δική μας. Πολλά άλλα είδη έχουν εξαφανισθεί και άλλα νέα έχουν προκύψει λόγω της εξέλιξης, τα τελευταία 4 δισεκατομμύρια χρόνια που υπάρχει ο πλανήτης. Από αυτά έχουμε μελετήσει μόνο το 10%. 
Ο Παναγιώτης Παφίλης, είναι καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000. Σε αυτό το βίντεο μας εξηγεί τι είναι η βιοποικιλότητα, γιατί είναι σημαντικό να την προστατεύουμε.

skalkotasΟ Νίκος Σκαλκώτας γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1904. Από την ηλικία των πέντε ετών άρχισε να μαθαίνει βιολί  και το 1910 η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα για να του προσφέρει την ευκαιρία πληρέστερης μουσικής μόρφωσης. Γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών και το 1918 αποφοίτησε με την ανώτατη διάκριση («Χρυσό Μετάλλιο») για την ερμηνεία του στο «Κοντσέρτο για βιολί» του Μπετόβεν. 
Το 1921 λαμβάνει υποτροφία από το Ίδρυμα Αβέρωφ για ανώτερες σπουδές βιολιού στο Βερολίνο. Παράλληλα εκεί, έπαιζε βιολί σε ελαφρές ορχήστρες για να συμπληρώνει το εισόδημά του.

tefkrosmΈγινε στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης η παρουσίαση του βιβλίου του Τεύκρου Μιχαηλίδη : «Πίσω από το πέπλο. Οι μαθηματικοί του 20ού αιώνα».
Ένα βιβλίο του πολυγραφότατου μαθηματικού και συγγραφέα  Τ. Μιχαηλίδη για την πορεία των Μαθηματικών στον 20ο αιώνα που έφερε σημαντικές εξελίξεις στην επιστήμη. Μία παρουσίαση των νέων ιδεών αλλά και των δημιουργών τους.
Τα μαθηματικά του 20ού αιώνα είναι ένα θαυμαστό ψηφιδωτό από καινούργιες ιδέες και νέες εφαρμογές των παλαιότερων, μεταξύ των οποίων ιδέες και θεωρίες που, ενώ δεν συμφωνούν με την ανθρώπινη διαίσθηση, σε πολλές περιπτώσεις βρήκαν εφαρμογή στην καθημερινότητά μας.

mpletsasΣε αυτό το βίντεο, από την ομιλία προς τους μαθητές και το προσωπικό της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, ο Μ. Μπλέτσας δίνει το στίγμα της σημερινής κατάστασης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εξηγεί τις βασικές αρχές, τις προοπτικές της Τ.Ν. αλλά και την υπερεκτίμηση που γίνεται σήμερα από ενθουσιώδεις παράγοντες.
Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι επιστήμονας και ερευνητής της πληροφορικής, διευθυντής πληροφορικής στο Media Lab του MIT και ένας από τους εφευρέτες του Υπολογιστή των Εκατό Δολαρίων.

physics1Η PATh (Physicists Aristotle university of Thessaloniki) είναι μια εθελοντική ομάδα, που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2014 από ένα πυρήνα 12 φοιτητών του τμήματος φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στόχος  είναι να μοιραστούν  με άλλους, εμπειρίες και ευκαιρίες που προσφέρει η σχολή και γενικότερα το πανεπιστήμιο.
Τα κορίτσια του PATh talks ( Κωνσταντίνα και Φαίη ), συζητούν με την Γιώτα Χατζηδάκη διδακτορική φοιτήτρια στον τομέα της διδακτικής της φυσικής στο CERN. Το θέμα είναι οι δραστηριότητες της Γιώτας στο CERN, στο πείραμα ALICE και την απόφασή της να αφήσει την πειραματική πυρηνική φυσική και να στραφεί προς την διδακτική της φυσικής.

quantummechanicsΤο 2025 είναι χρονιά σημαντική για την ιστορία της Φυσικής: συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη θεμελίωση της κβαντομηχανικής, γι’ αυτό και η χρονιά που διανύουμε έχει επισήμως ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ Διεθνές Έτος Κβαντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Μια θεωρία που σοκάρισε τον επιστημονικό κόσμο, γιατί ανέτρεψε το κλασικό μοντέλο της Φυσικής για τον μικρόκοσμο.
Η γέννηση της νέας θεωρίας ήταν μακροχρόνια και με αντιπαραθέσεις.

Κυριακή, 23 Μαρτίου 2025 08:18

Τα μυστήρια της γήρανσης

ntavernarakisΠαρόλο που η γήρανση είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη βιολογικά φαινόμενα, το όποιο βιώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι έμβιοι οργανισμοί, είναι ταυτόχρονα και ένα από τα λιγότερο κατανοητά. Ποιοι βιολογικοί μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για τη γήρανση των κυττάρων και κατ’ επέκταση ολόκληρου του οργανισμού;
Το μυστήριο της γήρανσης και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών είναι το θέμα της ομιλίας του κ.Νεκτάριου Ταβερναράκη, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

mpakogianopoulosO κριτικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος  Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, αναγορεύθηκε  επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.
Η τελετή έγινε στην Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μία τιμή για τον κριτικό του κινηματογράφου, λόγω της συμβολής του στον καλλιτεχνικό και πνευματικό χώρο.

thoukididisΠόσο επίκαιρη είναι σήμερα η σκέψη του Θουκυδίδη; Πάντως αρκετοί ακαδημαϊκοί στο εξωτερικό και κέντρα μελετών χρησιμοποιούν τα εργαλεία του Θουκυδίδη στην ανάλυση των σύνθετων γεωπολιτικών καταστάσεων. Μία ερμηνεία της πολιτικής σκέψης του Θουκυδίδη είναι αυτή που λέει ότι η άνοδος δύο πόλων ισχύος ( π.χ. Σπάρτης – Αθήνας ) οδηγεί αναπόφευκτα σε σύγκρουση (Η παγίδα του Θουκυδίδη). Θα επαναληφθεί το ίδιο με την διπολική ενίσχυση των ΗΠΑ και της Κίνας; Καθώς η ανθρώπινη φύση δεν αλλάζει κατά τον Θουκυδίδη.

Σελίδα 1 από 17