Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020 16:14

Μαζί με το "Ξεχάστε το Σχιστό" του Χρ.Βρεττάκου προς τους δήμους Πειραιά και Περάματος και μία απορία μας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

smaΣ.Δ: Για να κρίνετε την απορία μας, μια μικρή περίληψη για το θέμα της δημιουργίας Σταθμών Μεταφόρτωσης  Απορριμμάτων στο Σχιστό και όπως αυτή εξελίσσεται. Το θέμα λοιπόν, το ξεκίνησε ο δήμος Πειραιώς που ζήτησε από την Πολιτεία να του δωθεί άδεια ώστε να κατασκευάσει στο Σχιστό και σε δικό του μικρό οικόπεδο έναν ΣΜΑ. Μετά τις αντιδράσεις όλων των παρατάξεων του Δημ.Συμβουλίου Κερατσινίου Δραπετσώνας ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ.Χατζηδάκης απέσυρε με τις πρώτες τουφεκιές το σχετικό άρθρο και άδεια δεν δόθηκε. Εξ αιτίας αυτού του θέματος οι δήμαρχοι Κερατσινίου Δραπετσώνας και Πειραιά έκαναν δηλώσεις υποστηρίζοντας τη θέση τους σ'αυτό το ζήτημα ( εδώ ).  

 Σ'αυτήν τη συγκυρία και ο δήμος Περάματος ζητάει από την εκκλησία την παραχώρηση ενός παλιού νεκροταφείου στο Πέραμα ή χώρο στο Σχιστό για να τον μετατρέψει σε ΣΜΑ Περάματος. 

Έχουμε μία απορία. Στο ΣΜΑ Σχιστού (40 στρεμμάτων) που λειτουργεί από το 1992, 19 δήμοι εναποθέτουν τα απορρίμματά τους για προσωρινή αποθήκευση, τα οποία μετά από μια ήπια επεξεργασία και συμπίεση μεταφέρονται με μεγάλα φορτηγά στον ΧΥΤΑ Φυλής. Σ'αυτόν τον ΣΜΑ λοιπόν, μεταφέρουν τα απορρίμματά τους ο δήμος Πειραιά, ο δήμος Περάματος, προφανώς ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας και ακόμα 16 δήμοι της ευρύτερης περιοχής. Για ποιους λόγους λοιπόν, οι δήμοι Πειραιά και Περάματος επιθυμούν τώρα να κατασκευάσουν δικούς τους ΣΜΑ; 

Πέρα από τα φανερά πλεονεκτήματα της ανεξαρτησίας που μπορεί να έχει κάποιος δήμος από έναν δικό του ΣΜΑ και όσα καλά και συμφέροντα προκύπτουν ενίοτε από παρτίδες με εργολάβους, στην περίπτωσή μας αυτών που θα τον κατασκευάσουν, υποθέτω ότι όλα αυτά δεν είναι και τόσο φοβερά κέρδη. Γι'αυτό, αυτή η διεκδίκηση δεν είναι εύλογο να μας κάνει να υποθέσουμε ότι εν ευθέτω χρόνω κάτι ακόμα θα παιχθεί εκεί στους ΣΜΑ, κάτι πιο σημαντικό;

Αν όχι, τότε αυτή η ιστορία είναι ένα κλασσικό παράδειγμα του τι σημαίνει η φράση "περί όνου σκιάς". Και αν όντως θέλουν οι δήμαρχοι να φτιάξουν κάτι ουσιαστικό για το καλό όλων των κατοίκων, ας προσπαθήσουν και οι 19 μαζί να διαμορφώσουν επί το βέλτιστον τους όρους λειτουργίας του ήδη υπάρχοντος ΣΜΑ, να εξαλείψουν κάποιες χρόνιες δυσλειτουργίες που ταλαιπωρούν πρωτίστως τους οδηγούς καθώς και να βελτιώσουν και τον τρόπο επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Και μία ακόμα παράπλευρη ερώτηση. Αδυνατούμε να καταλάβουμε για ποιους λόγους είναι τόσο σημαντική η διαφορά στην περιβαλλοντική επιβάρυνση του Κερατσινίου το να πηγαίνουν στον ήδη υπάρχοντα ΣΜΑ Σχιστού απορριμματοφόρα από 19 δήμους από το να πηγαίνουν από 17+1(Πειραιά)+1( Περάματος) =19. 

Αν όμως ναι, τότε δυστυχώς θα επαληθευτούν οι φόβοι μας, ότι δηλαδή οι νέοι αυτοί σταθμοί ή ο παλιός είναι σχεδόν βέβαιο πως ερήμην μας θα μετεξελιχθούν και σε κάτι άλλο. Αν λοιπόν, προς τα εκεί πάει το πράμα, το καλύτερο για όλους μας είναι να μιλήσουν εδώ και τώρα όλοι οι δήμαρχοι καθαρά και ξάστερα, ανακοινώνοντας όλες τις παραμέτρους του ζητήματος τους φόβους τους και τις κρυφές επιδιώξεις που έχει ο καθένας. Για να μπορούμε κι εμείς να εκτιμήσουμε την κατάσταση που διαμορφώνεται και να τους κρίνουμε βάσει στοιχείων.  

Η δήλωση του δημάρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου σχετικά με το αίτημα του δήμου Περάματος για παραχώρηση χώρου για την λειτουργία ΣΜΑ Περάματος και η απάντηση του δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη  εδώ  

Μετά τον Δήμο Πειραιά, ήρθε τώρα και ο Δήμος Περάματος και ζητάει από την εκκλησία να του παραχωρηθεί χώρος στο Σχιστό για να δημιουργήσει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της δικής του πόλης (!).
Για άλλη μία φορά δηλώνουμε ρητά προς όλες τις κατευθύνσεις ότι: η περιοχή του Σχιστού αποτελεί την είσοδο της πόλης μας. Για δεκαετίες ολόκληρες τη χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν ό,τι πιο ρυπογόνο και ο,τι πιο επιβλαβές για τις πόλεις τους στη δική μας αυλή.
ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΙΣΤΟ.
Ο λαός του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας δεν θα επιτρέψει καμιά νέα επιβάρυνση. Αντίθετα, μαζί με τη Δημοτική του Αρχή, θα παλέψει για την απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων που μας έχουν φορτώσει εδώ και δεκαετίες. Ας το καταλάβουν όλοι καλά, είτε έχουν, είτε δεν έχουν ιδιοκτησία στο Σχιστό. Σ’ αυτόν τον Δήμο ζούν άνθρωποι που έχουν το δικαίωμα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε μία πόλη χωρίς ρυπογόνες δραστηριότητες. Θα φροντίσουμε όλοι εμείς μαζί γι’ αυτό.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ελ. Βενιζέλου 200, 187.56, Κερατσίνι

ΤΗΛ.: 213 2074 752

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Μαΐου 2020 05:52
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Ιγνατιάδης Λάκης 10-05-2020 11:31
Το "αδιευκρίνιστη οριοθέτηση" των νέων ΣΜΑ δεν πρέπει να ισχύει, από την στιγμή που ζητούν επίσημα άδεια λειτουργίας και μάλιστα σε δικές τους εκτάσεις. Όλα τα άλλα που μας δημιουργούν κάποιες απορίες κι αντιρρήσεις πρέπει να ξανασυζητηθούν πιο υπεύθυνα γιατί αρκετά επιχειρήματα και των μεν και των είναι αδύναμα.
Όσο για την προτροπή του Σκουπιδόγιαννου "να κοιτάμε και την δικιά μας καμπούρα", παρότι είναι πολύ δύσκολο να γίνεται, ιδιαίτερα από πρόσωπα του δημόσιοι βίου που άκριτα υιοθετούν την αντίληψη πως για όλα τα κακά φταίνε πάντα οι άλλοι, είναι άκρως απαραίτητη αν όντως θέλουν να προχωράει η κοινωνία προς το καλύτερο. Είναι απαραίτητη για να μπορούν ν' αλλάζουν οι ίδιοι και ν'αλλάζουν τα πράματα με γνώμονα το κοινό συμφέρον.
Παράθεση
0 # Σκουπιδογιαννος 10-05-2020 09:20
Να προσθέσω μόνο με πολύ ταπεινοτητα ότι όταν μιλάει ο Δήμαρχος για επιβάρυνση της αυλής μας επιπλέον θεωρώ πως έχει δίκιο και δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το 19 δημοι σε έναν ΣΜΑ οριοθετημενο και 2 ή 3 ΣΜΑ, έναν μεγάλο και δύο μικρούς σε κοντινή μεταξύ τους περιοχή κι αδιευκρινιστη οριοθέτηση. ...Σίγουρα παίζονται κι άλλα που πρέπει να ειπωθούν κι ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν παράνομα έως τώρα και ο Πειραιάς και εμείς χρησιμοποιουμε χώρους μας στην λεωφόρο Εθ.Αντιστασεως (πρώην Σχιστου ) για την προσωρινή εναποθετηση ογκοδων συνήθως απορριμμάτων μέχρι να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ. ...Και λυπάμαι αλλά δεν μπορούν όλα να μεταφερθούν καθημερινά. ..Οπότε Καλό είναι να φωνάζουμε αλλά να κοιτάμε και την καμπούρα μας! !!
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση