Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 19:39

Πότε θα γίνει της Ρουμανίας κι εδώ που'ναι Βαλκάνια, ή μήπως έγινε;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πριν δυο μήνες έγιναν βουλευτικές εκλογές στην Ρουμανία. Νικητές αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνοντας το 45% των εγκύρων ψηφοδελτίων, όταν το κεντροδεξιό κόμμα συγκέντρωσε 22%. Το μεγάλο ατού των Σοσιαλδημοκρατών ήταν η υπόσχεση για αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ήταν ο κορμός της κυβέρνησης που υπήρχε πριν ένα χρόνο και που κατέρρευσε τότε υπό την πίεση διαδηλώσεων που γινόντουσαν με αίτημα την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο. Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις που έχουν σχηματιστεί στη Ρουμανία την τελευταία εικοσαετία είναι συνασπισμού.

 

 

Πρόεδρος της Ρουμανίας από το 2014 είναι ο Κλάους Γιοχάνις του Εθνικού Φιλευλέυθερου κόμματος. 

Όλα τα ρεπορτάζ συμφωνούν πως οι διαδηλώσεις που γίνονται αυτές τις μέρες στις μεγαλύτερες πόλεις της Ρουμανίας, θυμίζουν σε πλήθος και σε πάθος εκείνες που έγιναν το 1989 με αίτημα την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου.

Τα συλλαλητήρια πέτυχαν μια πρώτη νίκη. Η ασφυκτική πίεση από την καθημερινή δυναμική παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στις πλατείες και στους δρόμους ανάγκασε την καινούργια κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών να υπαναχωρήσει και να ανακαλέσει το επίμαχο διάταγμα που εγκρίθηκε νύχτα από το υπουργικό συμβούλιο προβλεποντας σκανδαλώση χαλάρωση βασικών νομοθετικών διατάξεων κατά της κρατικής διαφθοράς. 

Κάνοντας πολιτικάντικους ελιγμούς ο πρωθυπουργός Σορίν Γκριντεάνου σκοπεύει να επαναφέρει τροποποιημένο το διάταγμα στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Αυτή η κίνηση οδήγησε τους πολίτες σε επαγρύπνηση. Παρόλο που πριν δυο μήνες ο κόσμος έφερε τους Σοσιαδημοκράτες στην εξουσία με μεγάλη διαφορά, ο ίδιος κόσμος φαίνεται πως χάνει την εμπιστοσύνη του σ'αυτό το κόμμα. Τώρα ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης. Αυτό φωνάζουν οι διαδηλωτές από όλα τα κόμματα, από όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρεώσει όλο αυτό το παλλαϊκό κύμα στον συντηρητικό πρόεδρο, αλλά η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου την αδειάζει.

Με το διάταγμα που ψήφισε το υπουργικό συμβούλιο στην ουσία αποποινικοποιούσε ουσιαστικά τα αδικήματα της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας από πολιτικους και κρατικούς λειτουργούς αν το ποσό για το οποίο έχουν καταγγελθεί είναι μικρότερο των 44.000 ευρώ. Με αυτό το διάταγμα πολλοί υπόδικοι και κατάδικοι παίρνουν συγχωροχάρτι. Η διαφθορά κάνει θραύση σ'αυτήν την χώρα από τα χρόνια του Τσαουσέσκου. Γι'αυτό για τους περισσότερους Ρουμάνους η καχυποψία για τους εκάστοτε κυβερνώνοντες κτυπάει κόκκινο.

Το κλίμα το περιέγραψε έξοχα ένας 53 χρονος γυμναστής από το Βουκουρέστι λέγοντας " Η μάχη του 1989 ήταν ενάντια στο θάνατο και στα δεινά. Οι τωρινές μάχες είναι για την ελπίδα".   

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 08:42

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση