Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 23:32

Οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ για το χρέος και για μερικά ακόμα θέματα που μας αφορούν

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το αν γενικά θα πάνε τα πράματα στην χώρα μας λίγο καλύτερα ή χειρότερα τα επόμενα δύο χρόνια, η αίσθησή μας μάς λέει ότι κατά 75% περίπου αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις που παίρνονται στα διάφορα θεσμοθετημένα ή μη όργανα της Ε.Ε. Από τα λίγα που καταλαβαίνουμε φαίνεται πως η σημερινή (5.12.16) απόφαση του Γιούρογκρουπ μάλλον ήταν μια μικρή ευχάριστη έκπληξη σε σχέση μ'αυτά που κυκλοφορούσαν ως πιθανά σενάρια, τόσο ως προς την ρύθμιση του χρέους όσο και ως προς τα επιτόκια - ομόλογα. Αυτό μας δίνει μια ανάσα απαραίτητη για να σοβαρευτούν επιτέλους κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι και να στρωθούν στη δουλειά, μπας και σιγά σιγά αρχίσει να αλλάζουν τα πράματα προς το καλύτερο και ιδίως γι'αυτούς τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε πολύ άσχημη θέση. Και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι στον κόσμο των μνημονίων τίποτα δεν είναι οριστικό.

 

Πιο συγκεκριμένα, για το χρέος αποφασίστηκε πως "εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα". Φυσικά παραμένει εν ισχυεί το προβληματικό πλεόνασμα 3,5% αρχής γενομένης από το 2018 και οι εργασιακές σχέσεις που οι κρίσιμες αποφάσεις γι'αυτές θα παρθούν πριν τη δεύτερη αξιολόγηση. 

Ακολουθεί ένα ρεπορτάζ για τις σημερινές αποφάσεις που πάρθηκαν στις Βρυξέλες. 

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τα οποία πρότεινε ο ESM, ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Δεν υπήρξε ωστόσο τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να τονίζει ότι «πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά».   

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, καθώς «ρεαλιστικά» δεν φαίνεται πως θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το τέλος Δεκεμβρίου. Πρόσθεσε ακόμα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.  

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το Ταμείο θα φέρει το θέμα στο Διοικητικό του Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό.  

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά τα μέτρα για το χρέος δεν συνδέονται με αυτή. Εξήγησε ότι, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, επομένως μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.  

Για τα εργασιακά, επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκαν εκτενώς, ωστόσο τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να μπουν σε λεπτομέρειες, όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζονται βαθιές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, οι οποίες θα βασίζονται στις ευρωπαϊκές πρακτικές και πως το Eurogroup θα λάβει υπόψη του τη γνώμη της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.  

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε από την πλευρά του ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και πως οι ομάδες βρίσκονται πολύ κοντά σε μια τεχνική συμφωνία, ενώ έκανε γνωστό ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες ημερες.   

«Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β' αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β' αξιολόγηση. Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.    

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες και πως θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ έως το 2060.  

Ο Κ. Ρέγκλινγκ απαρίθμησε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης: Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή.  Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές. Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση. Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους. «Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.  

Η ανακοίνωση του Eurogroup:  Στη δήλωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.  

Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017 που πετυχαίνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ.   Το Eurogroup επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement ) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις.  

Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.  

Το Eurogroup τονίζει ότι ο στόχος για  πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα.   Ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%. «Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο «ισχυρών» διαρθρωτικών μέτρων, ούτως ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια μετά το 2018. Σημείωσε, πάντως ότι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποφασιστεί αργότερα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016 17:14
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση