Κυριακή, 10 Μαΐου 2015 11:23

Ο Γιάννη μας πήρε φωτιά ο ηλεκτρολόγος φταίει

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

και ο Κινέζος ο φτηνιάς που τρώει τον παρά; Και ναι μεν στα προϊόντα της Κίνας και όχι μόνο στα φτηνιάρικα δεν έχουμε ακόμα εμπιστοσύνη, αλλά εξ ανάγκης που και που αγοράζουμε αρκετά. Όμως στις πιστοποιήσεις της Δ.Ε.Η να συνεχίσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη ή όχι; Κύριε Λαφαζάνη ποια είναι η γνώμη σας επ'αυτού; Και το σηματάκι CE, όπου υπάρχει, τι ακριβώς σηματοδοτεί; 

Η φωτιά πάντως γάμησε και έδειρε η φωτιά, γιατί αυτό είναι στη φύση της και αν την αφήσεις θα κάνει τα δικά της κι εσύ θα είσαι εκεί μόνο για να την φουντώνεις. Μπορεί κάποιος τυχαίος να ισχυριστεί, πως ευτυχώς που έλλειπε ο Γιάννης μας; Δύσκολη ερώτηση. Διότι εξαρτάται. Αν π.χ ήταν εκεί και κοιμόταν με όνειρα γλυκά, ή έγραφε ας πούμε τα εξαιρετικά άρθρα του για τη Σταγόνα του ή μιλούσε ασταμάτητα στο τηλέφωνο με τους θεούς του Ολύμπου και τους άλλους αρχαίους δασκάλους, τότε ο Γιάννης μας θα ήταν σήμερα δυστυχώς καπνιστός. Αν όμως ήταν σε επιφυλακή του τύπου πάντ' ανοιχτά, πάντ' άγρυπνα τα μάτια της ψυχή μου..., για τους γνωστούς στο πανελλήνιο λόγους, τότε ποιος αμφιβάλλει απ'αυτούς που τον έχουν γνωρίσει, πως ακόμα και δίχως πυροσβεστήρα, ποιος αμφιβάλλει λέω και γράφω, ότι θα έσβηνε την φωτιά;

Όμως δεν ήταν. Κι ευτυχώς που οι γείτονοι του Γιάννη και μυρίζουν και βλέπουν και δεν είναι της φυλής "να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα". Αυτοί λοιπόν, ειδοποίησαν μετά χαράς την πυροσβεστική και έτσι απετράπει να εξαπλωθεί η πυρκαγιά σε όλον τον Άγιο Μηνά, μεγάλη η χάρη του. Παράπλευρες ζημιές είχαμε. Από τα νερά της πυροσβεστικής πλημμύρισε το κάτω διαμέρισμα της κας. Φρειδερίκης που το ρέμα της πίκρας και της κούρασης που δημιουργήθηκε πήρε παραμάσχαλα και την καρδιά της και παραλίγο να πνιγεί. Και στο πάνω διαμέρισμα της οικογένειας της αδελφής Ελένης, είχαμε τσουρουφλίσματα και ένας μικροπανικός έπαιξε για λίγο, αλλά γρήγορα έχασε κι έφυγε. 

Ρελέ είχε ο πίνακας του Γιάννη; Δεν είχε κύριε κράτος μας, κύρια πολεοδομία μας και διάφορες συναφείς τεχνικές υπηρεσίες, κύριε ηλεκτρολόγε και όλοι εσείς κύριοι που έχετε επιφορτιστεί με την ασφάλεια των σπιτιών μας. Αλλά ο ρελές, όπως όλοι μαθαίνουμε όταν πάθουμε, είναι εκεί για να αντιμετωπίζει το όποιο ηλεκτρικό πρόβλημα προκύψει, το όποιο ας πούμε βραχυκύκλωμα. Ποια λοιπόν, ήταν η αιτία της πυρκαγιάς; Η εξονυχιστική έρευνα που διεξήχθει από ειδικούς φίλους του Γιάννη και από τον ίδιο τον Γιάννη, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο ένοχος, στο πλαίσιο της παλαιότητας του σπιτιού, έχει όνομα. Είναι ο εξοικονομητής ενέργειας - energy saving scam στα αγγλικά - που ο φτωχός κόσμος λόγω μνημονίων και μέσα στην απόγνωσή του οδηγείται στην αγορά αυτής της συσκευής.

Αυτή, πριν χρόνια όταν ήταν νέα, επωλείτο γύρω στα 75 ευρώ, μετά έφτασε στα 40 και τώρα τη βρίσκεις στην πιάτσα και με 5 ευρώ. Για ποιους λόγους άραγε η τιμή της κατρακύλησε τόσο πολύ; Μήπως εξ αιτίας ότι ναι μεν μπορεί και να εξοικονομεί ενέργεια σταθεροποιώντας την τάση, αλλά να ανάβει πυρκαγιές εδώ κι αλλού; Η ομάδα τεχνολογικής υποστήριξης του Γιάννη μας, τον ενημέρωσε πως βρήκαν στο BBC News την είδηση / καταγγελία για σπίτια που κάηκαν εξ αιτίας του εξοικονομητή, εκεί στο παράκεντρο του καπιταλισμού. Η του Γιάννη πάντως, η μόνη επιγραφή που υπήρχε πάνω στο κουτί της ήταν η εξής: Intellegent Enegry Saver - Electricity - Saving -Box. The Result is the Best, δηλαδή πιάσ'τ'αυγό, με πιαστράκια και κούρεφ' το.

Εν περιλήψει: Ο Γιάννης μας, ένα από τα εκατομμύρια θύματα των μνημονίων, αγοράζει ένα κουτάκι για να εξοικονομήσει ενέργεια. Αυτό το κουτάκι είναι πιστοποιημένο από τη ΔΕΗ, φέρει πάνω του το σήμα CE και πέραν τούτων ουδέν. Το κακό είναι πως το κουτάκι έγινε στάχτη όπως και το έντυπο που το συνόδευε στην αγορά του. Γείτονες του Γιάννη που έχουν στα σπίτια τους παρόμοιες συσκευές, πήραν τον νόμο στα χέρια τους και τις πέταξαν ομαδικά και εν χορώ στα σκουπίδια. Είναι φανερό πως τέτοιες ενέργειες τις υποστηρίζουμε 100% και ας κλείνουν τα εργοστάσια που παράγουν επικίνδυνα προϊόντα για την ασφάλειά μας και την υγείας μας. Λυπούμαστε για τους άνεργους τέτοιων εργοστασίων και υπηρεσιών. Δε θα έπρεπε όμως πριν πεινάσουν να μαγειρέψουν και να απαιτούσαν εγγυήσεις για τα προϊόντα που παράγουν;

Συμπέρασμα του ειδικού ανακριτή. Κατά κύριο λόγο κυρίες και κύριοι, φταίει ο διεθνής καπιταλισμός που δε λογαριάζει παρά μόνο το κέρδος του και ας καίγονται σπίτια και άνθρωποι. Ακολουθεί το σαθρό το σύστημα που είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να δουλεύει για την αναπαραγωγή του. Συν τω χρόνω στελεχώνεται από τα τσιράκια των κεφαλαιοκρατών, που δεν κατατρέχει την φυλή των "πέρα βρέχει", καλύπτει αυτούς που επιθυμούν νάναι καλά κι ας γίνουν τσιμέντο όλα και τέλος επιβραβεύει όσους αηδιάζουν να βγάζουν φίδια από τις τρύπες. Έχουν επίσης ευθύνη και όλοι εκείνοι που, ενώ τους πληρώνουμε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες για να κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτοί λες και έχουν κάνει μεταπτυχιακό με θέμα "πως να κάνετε χίλια λάθη απανωτά τη μέρα και να τα γράφετε όλα τόσο στα τέτοια σας, όσο και στα άλλα σας".  Τέλος, οπωσδήποτε φταίνε και οι σαραπέντε Γιάννηδες που έχουν δεν έχουν ενός κοκόρου γνώση, δεν έχει και τόσο σημασία πια. Σημασία έχει ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι ψυλλιασμένοι κι όχι ν'αγοράζουν γουρούνι στο σακί.

Στο δια ταύτα: Εκτιμούμε πως επανάσταση μόνο από τα κάτω μπορεί να ξεκινήσει, από τους Γιάννηδες δηλαδή και τις Γιαννούλες φυσικά και εφ'όσον δεν έχει αδρανοποιηθεί εντελώς το ένστιχτο της αυτοσυντήρησής τους

Ρωτάς τι σώθηκε από την πυρκαγιά; Τα βιβλία του Γιάννη, όχι όλα όμως. Σώθηκαν μέσα του αυτά που έχουν ουσία και νόημα, αυτά που τα έχει αγαπήσει ο Γιάννης και του έχουν συμπαρασταθεί σε διάφορες ζόρικες φάσεις της ζωής του. Επίσης σώθηκαν όλα τα σταχτοδοχεία του Γιάννη, γιατί απ'ότι φαίνεται ο καλός μας θα έχει να μαζεύει στάχτες για πολύ καιρό ακόμα Και ως εκ θαύματος σώθηκε ένας κεραμικός ήλιος μες την καλή χαρά και με κόκκινα μάτια και απέναντι μια εικόνα της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Θαύμα; Ποιος ξέρει, θα δείξει.

Και τώρα ήρθε η στιγμή του ψητού. Γι'αυτό συζητήσαμε με έναν ειδικό βελονιστή ψυχοπαθολογοαναλυτή. Στην ερώτηση που τέθηκε από το κοινό, στο αν ο Γιάννης επιθυμούσε κατά βάθος αυτήν την πυρκαγιά, έστω εξ αμελείας, αφού τον εξέτασε για πάνω από τρεις μήνες συνεχώς, απάντησε ο μεγάλος τα εξής: "Πρέπει να πούμε εδώ ότι η επιθυμία που σκηνοθετείται στη φαντασίωση δεν είναι η επιθυμία του ίδιου του υποκειμένου, αλλά η επιθυμία του άλλου, η επιθυμία αυτών που με περιβάλλουν και έρχομαι σε επαφή. Η φαντασίωση, η πλασματική σκηνή, ή το σενάριο που φαντασιώνω, είναι μία απάντηση στο ερώτημα: "Λες κάτι, αλλά τι είναι αυτό που πραγματικό θέλεις όταν το λες αυτό;" Το πρωταρχικό ερώτημα της επιθυμίας δεν είναι ευθέως : " Τι θέλω;", αλλά " Τι θέλουν οι άλλοι από μένα; Τι βλέπουν σε μένα; Τι είμαι εγώ γι'αυτούς τους άλλους;".  Μια ερώτηση σας κάναμε κύριε ΨΠΑ μας κι εσείς μας επιστρέψατε δέκα. Ευτυχώς που συμμετέχετε στο κίνημα του "δεν με πληρώνουνε, δεν πληρώνω και είμαστε ισοπαλία".

Κι ο καλογερεύων ποιητής* τι έχει να πει επ'αυτού; Ανεβασμένος σε ένα δένδρο, μας πετάει ρόδια μαζί με ρόδα και μετά από μισή ώρα άφατης σιωπής ακούγεται από τα έγκατα του κελιού του " Γιάννημ', κελάηδημα οίνος στην καρδιά. Γαλαξίας", δηλαδή, τόλμησα να ψελλίσω εγώ, διότι ο Γιάννης μας είχε πέσει σε έκσταση. "Δηλαδή, ουίλα ουίου, ουρανόθεν το πουλί και προς τα πάνω". Σωστό κι αυτό του απάντησα, μα που το πάτε; " Πως δίχως ρούχα οράς τη λαμπηδόνα και εξίσταμαι;" , καλέ, σκέφτηκα , μανία κι αυτή, να απαντούν με ερωτήσεις στις ερωτήσεις και πήρα το Γιάνη, αλλαγμένο παρακαλώ, και φύγαμε τρέχοντας. Έτσι όπως πάει απάντηση στο ερώτημα, νομίζω ότι δεν πρόκειται να βρούμε. Δεν πειράζει όμως, ας είμαστε εμείς καλά αυτοί δε θα μας τρελάνουν. 

Μα όταν επισκέφτηκα το καμένο σπίτι τότε ο Νέρων με κτύπησε κατακούτελα. Ξέρετε, όπως ο Οιδίποδας δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο, έτσι και ο Νέρων. Και απ'ότι λένε αυτοί που όλα τα κανονίζουν και τα τακτοποιούν, το σύνδρομο του Νέρωνα δεν είναι μια εγκεφαλική κατασκευή. Κοιτάζοντας τα καμμένα διέκρινα τα ίχνη μιας μεγαλοφυΐας παντού. Και τα μάτια μου χόρτασαν με την αρνητική ομορφιά αυτής της πολυπολιτισμικής παρέμβασης του Giani στους τοίχους του και παντού και διέκρινα τη στόφα εκείνη του μεγάλου ταλέντου που καθοδήγησε την φωτιά έτσι ώστε να λάβει έκφραση η σειρά των αρνήσεων του πραγματικού. Τότε συγκινήθηκα, διότι την ίδια στιγμή έπιασα πέρα στον ορίζοντα του δωματίου, το αχνοφέγγισμα μιας άλλης πραγματικότητας, εφικτής και ονειροπολούσας. Το καλλιτέχνημα αυτό, το καπνιστό δηλαδή σπίτι του Giani's, στο 44 της Παπαφλέσσα παρακαλώ, θα είναι επισκέψιμο για μια βδομάδα ακόμα έως τα Χριστούγεννα. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Βγαίνοντας εκστασιασμένος από την οικία του Ιωάννη, του κατά λάθος λες πυρομανούς, ο γειωμένος κεντρώος της γειτονιάς μου είπε: Και πόσο δύσκολο δηλαδή είναι να κατεβάζει τον γενικό κάθε φορά που φεύγει από το σπίτι; Ακριβώς την στιγμή εκείνη, ένα μπουζούκι ολομόναχο πάνω στο τραπέζι της Φρειδερίκειας αυλής πήρε φωτιά. Θαύμα; Ποιος ξέρει αν θα δείξει ποτέ;

Τα στιχάκια που ακολουθούν τα έλαβα με SMS και ο πάσχων δημιουργός τους από το Νερώνειο σύνδρομο ευθύς αμέσως μου τηλεφώνησε και μου είπε " Αυτά, ανήκουν στα αποκηρυγμένα". Εντάξει μεγάλε του είπα, εσύ να'σαι καλά. Ακολουθεί ένα από τα αποκηρυγμένα.

Ένα ρεύμα στο ντουβάρι πήρε μόνο του φωτιά / κι άρχισε η φωτιά να παίζει στην κρεβατοκάμαρα / σπίθα πάνω σπίθα κάτω ποιος να πήρε μυρωδιά / κι όταν ήρθε το Σαββάτο μου'χε κάψει την καρδιά / Τ'άχτι σου πα να βγάλεις  ( λέω στο Θεό) / μα δεν θα γίνω στάχτη σου / κι αν μ'έκαψες κι αν μ'έκαψες / να μ'αγαπάς δεν έπαψες.

Ένα ρεύμα στο ντουβάρι / τα έκανε όλα ρημαδιό / μα ένα γέλιο τρεμοπαίζει / στα χειλάκια μου τα δυο / σπίθα πάνω σπίθα κάτω δεν αντέχω πια φωτιές / με χαρά ότι κι αν κάνω / με πληρώνουν μ'αστραπές / .....  

Τι άλλο να προσθέσω; Τέλος καλό , όλα καλά...

Ο καλογερεύων ποιητής είναι ο ιερομόναχος Συμεών και τα μπλε στιχάκια είναι από το ΣΥΜΕΩΝ ΜΝΗΜΑ, εκδόσεις Άγρα, 1994.  

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015 22:29
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Αστραπόγιαννος 11-05-2015 20:33
Αφού με "ανάγκασες" κυρ Λάκη μας με την περίσσια χάρη που διαθέτεις να διαβάσω απολαμβάνοντας ή να απολαύσω διαβάζοντας το άρθρο σου για την πυρκαγιά στο σπίτι μου με δανεικό internet και χωρίς ηλεκτρικό... κι αφού με έφερες για μία ακόμη φορά αντιμέτωπο με την ωμή πραγματικότητα των λαθών το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μια τέτοια δύσκολη στιγμή για όλη την οικογένεια υπήρξαν φίλοι σαν κι εσένα δίπλα μας που είχαν έναν λόγο να πουν να μας αναθαρρέψουν χωρίς να είναι επίσημοι φορείς" με θεσμικό ρόλο!!!Ελπίζω οι αναγνώστες της σταγόνας μου να προσθέσουν το δικό τους σχόλιο με προσοχή γιατί ο αγώνας συνεχίζεται...Αφιερώνω σε όλους σας τους στίχους του διασκευασμένου τραγουδιού που κατέγραψες...
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση