Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 20:00

Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον Νίκο Παπατάκη, στον αναρχικό ποιητή του σινεμά

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2010 έκανε ένα τελευταίο παρκούρ στον κόσμο αυτόν, τον μικρό και μέγα και μετά μας αποχαιρέτησε για πάντα. Και το όνομα αυτού Νίκος Παπατάκης. Τον Ελληνογάλλο με τα πιο όμορφα πράσινα μάτια του Μάη του '68, ελάχιστοι τον γνωρίζουν στην χώρα μας, αλλά νομίζω πως αξίζει να τον μάθουν και αρκετοί ακόμα. Κι αυτό όχι μόνο για τις πέντε ταινίες που γύρισε, ταινίες που τις διατρέχει μια αγριάδα εξ αιτίας της έντονης σχέσης που έχουν με την πραγματικότητα.

 

Ταινίες που τις σφραγίζουν άνθρωποι απ'αυτούς που τιμούν αυτό που είναι, όσο κι αν πιέζονται όσο κι αν κυνηγιούνται, που το τιμούν ακόμα και αν τους οδηγεί στο γκρεμό. Μιλάμε για τύπους ανήσυχους σαν τον Παπατάκη, μέλη εκείνης της φυλής που ένα βλέμμα τους αρκεί για να συναισθανθεί ο θεατής την κρυμμένη του ταραχή.

Ο Νίκος Παπατάκης γεννήθηκε το 1918. Ήταν ο δακτυλοδεικτούμενος μιγάς ( πατέρας Έλληνας, μητέρα Αιθιοπίνα) στην Αντίς Αμπέμπα της Αβησσυνίας . Ήταν έφηβος όταν στο πλάι του Χαϊλέ Σελασιέ πολέμησε το στρατό του Μουσολίνι. Μετά την κατάκτηση της Αιθιοπίας από τα φασιστικά στρατεύματα, πήγε αρχικά στο Λίβανο, μετά έζησε δύο χρόνια στην Αθήνα ('37-'39) και κατόπιν εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Στο Παρίσι έζησε 60 χρόνια, εκτός από μια πενταετία που τριγυρνούσε στη Νέα Υόρκη.

Πατώντας  εδώ   θα σας εμφανιστεί μία μίνι βιογραφία του, όπως την έγραψε ο Χρήστος Παρίδης στην lifo στις 5.12.2014. Πατώντας  εδώ  θα σας παρουσιαστεί μία συνέντευξη που έδωσε στην Κουφοπούλου Μαρία και δημοσιεύτηκε παραμονές Χριστουγέννων του 2000, όταν είχε επισκεφτεί την Αθήνα για να βραβευτεί ως ο καλύτερος Έλληνας σκηνοθέτης της διασποράς. 

Για το αφιέρωμα. 

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), το CNC-Archives françaises du film και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, παρουσιάζει ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Νίκο Παπατάκη. Από την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει συνολικά δώδεκα (12) ταινίες, για έναν ξεχωριστό Έλληνα δημιουργό που άφησε πίσω του πολύτιμο κινηματογραφικό έργο. 

Στην  Ταινιοθήκη της Ελλάδος ( Ιερά Οδός 48, Κεραμικός) η τιμή εισιτηρίου αυτού του αφιερώματος είναι 5 ευρώ ανά ζώνη προβολής. Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το πρόγραμμα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014 20:11
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση