Κυριακή, 20 Απριλίου 2014 10:11

Η ακολουθία της Αγάπης και ο Ύμνος της

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το απόγευμα της ημέρας του Πάσχα τελείται στις εκκλησίες η Ακολουθία της Αγάπης. Σ'αυτήν την εσπερινή λειτουργία διαβάζεται το ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες. Λίγοι γνωρίζουν αυτήν τη λειτουργία και ακόμα πιο λίγοι την παρακολουθούν.

Αν θυμάμαι καλά, σε μια τέτοια λειτουργία όταν ήμουν μικρός με είχε πάει η μητέρα μου και είχα προσέξει τον Ύμνο της Αγάπης. Ο ύμνος αυτός είναι ένα μέρος ( κεφ. ιγ' στίχοι 1-13) από την Α΄επιστολή του αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους και γράφτηκε το 55 μ.Χ στην Έφεσο της Μικράς Ασίας.

Στην Κόρινθο ο Παύλος έμεινε τα έτη 51 και 52, στο σπίτι του Ακύλλα, ενός Πόντιου που είχε γίνει Ιουδαίος και όσο ζούσε στην Ρώμη είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό. Σκηνοποιός ήταν ο Ακύλλας όπως εξάλλου και ο Παύλος, που τους 18 μήνες που έζησε στην πόλη εξάσκησε το επάγγελμά του. Στην αρχή κήρυττε στην συναγωγή των Ιουδαίων, αλλά αυτοί όχι μόνο τον απέρριψαν, αλλά επιπλέον τον κυνήγησαν. Κατόπιν στράφηκε στους εθνικούς από τους οποίους πολλοί πίστεψαν στη νέα θρησκεία. Αρκετοί απ'αυτούς ανήκαν στην άρχουσα τάξη της Κορινθιακής κοινωνίας. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί η τοπική εκκλησία, που αποδείχθηκε από τις πλέον δραστήριες και δυναμικές των πρώτων χριστιανικών χρόνων στον Ελλαδικό χώρο. Ήταν όμως και από τις πιο δύσκολες εκκλησίες, διότι στην Κόρινθο, εξ αιτίας του λιμανιού της, ζούσαν άνθρωποι από πολλά μέρη της αυτοκρατορίας και ως εκ τούτου λατρευόντουσαν πολλοί θεοί. Γι'αυτό οι προκλήσεις τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι πρώτοι χριστιανοί ήταν καθημερινά και έντονα. Αποτέλεσμα των αποριών και των προβλημάτων τους ήταν άλλη μία επίσκεψη του Παύλου στην Κόρινθο, καθώς και οι τρεις επιστολές που έγραψε απευθυνόμενος σ'αυτούς.

Ο Ύμνος της Αγάπης είναι ένας από τα πιο ξεχωριστούς και δημοφιλής ύμνους που έχει εμπνεύσει μέσα στους αιώνες εκατομμύρια απλούς ανθρώπους στον αγώνα τους να είναι η αγάπη το άλφα και το ωμέγα της ζωής τους. Έχει επίσης εμπνεύσει καλλιτέχνες και στοχαστές, πολιτικούς και κληρικούς στο έργο τους και στους λόγους τους.

Τον διαλέξαμε σε σε δύο εκτελέσεις. Ο πρώτος είναι όπως μεταμορφώθηκε από τον Πολωνό Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ ως μουσικό θέμα του τέλους της ταινίας Μπλε (1993) του Κριστόφ Κισλόφσκι. 

Ερμηνεία: Ορχήστρα: Sinfonia Barsovia σε διεύθυνση του Wojciech Michniewski.

Χορωδία: The Silesia Philharmonic Choir

σε διεύθυνση του Jan Wojtacha.

 

ΣοπράνοElzbieta TowarnickaΦλάουτοJacek Ostaszewski, πιάνοKonrad MastyloΠατώντας εδώ  θα σας εμφανιστεί.

Ο άλλος είναι όπως ψάλλεται στην θεία λειτουργία στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες. Στο βίντεο που διαλέξαμε ψάλλει ο Κωνσταντίνος Ξενόφος.

   

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014 12:26

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση