Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2025 12:27

Μήνυμα Στουρνάρα σε Βορίδη (και κυβέρνηση): Εχουμε απόλυτη ανάγκη τους μετανάστες

Επιλέγων ή Συντάκτης 

protagonΑν η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη γραμμή της «σκληρής» πολιτικής στο Μεταναστευτικό –και η τοποθέτηση του συγκεκριμένων ιδεολογικών θέσεων Μάκη Βορίδη στη θέση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στον τελευταίο ανασχηματισμό, αυτό καταδεικνύει– τότε η πιο ηχηρή φωνή διαφωνίας είναι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος το Σάββατο προέβη σχεδόν σε ένα μανιφέστο υπέρ των (ελεγχόμενων) μεταναστευτικών ροών αρθρογραφώντας (στα «Νέα Σαββατοκύριακο»), για τη «συμβολή των μεταναστών στην αγορά εργασίας και την ελληνική οικονομία».

Αν το δόγμα Βορίδη είναι η αυστηροποίηση στη διαχείριση στην παράτυπη μετανάστευση αλλά και αυστηροποίηση στη νόμιμη μετανάστευση, ο κ. Στουρνάρας περιγράφει την ανάγκη για μια μεταναστευτική πολιτική στην αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα στο άρθρο του επεσήμανε το παράδειγμα της Ισπανίας.

«Σε μια εποχή όπου η γήρανση του πληθυσμού και η ανεπαρκής κάλυψη κρίσιμων θέσεων εργασίας απειλούν την οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή, οι μετανάστες γεφυρώνουν τα κενά αυτά, ενισχύοντας τόσο τους παραδοσιακούς τομείς όσο και τις αναδυόμενες βιομηχανίες», έγραψε ο κ. Στουρνάρας, για να σημειώσει στη συνέχεια: «Η περίπτωση της Ισπανίας, που σημειώνει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα καθώς το κύμα ειδικευμένων μεταναστών αναζωογονεί την οικονομία μέσω κρίσιμων κλάδων της. Η ισπανική κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στη συμβολή τους, σκοπεύει να προχωρήσει στη διευκόλυνση της νομιμοποίησης έως και 900.000 μεταναστών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους στη διατήρηση και προαγωγή της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας».

Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως «η ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας δεν ανταγωνίζεται τους ημεδαπούς εργαζομένους, αλλά αντίθετα ενισχύει το συνολικό προϊόν. Καλύπτοντας θέσεις που αποφεύγονται συχνά από τον εγχώριο πληθυσμό και επιδεικνύοντας υψηλή κινητικότητα, συμβάλλουν στην ευελιξία και αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το θέμα της προσέλκυσης και απορρόφησης μεταναστών στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο τώρα, ότι δηλαδή δεν μπορεί να παραπεμφθεί για αργότερα –«η τρέχουσα συγκυρία, με σοβαρές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και θετικά σημάδια μετα-πανδημικής ανάκαμψης, καθιστά τη συζήτηση για τον θετικό ρόλο της μετανάστευσης πιο επίκαιρη και κρίσιμη από ποτέ», έγραψε χαρακτηριστικά σε ένα σημείο του άρθρου του στα «Νέα».

Και ουσιαστικά αποδομώντας την τρέχουσα ατζέντα μεταναστευτικής πολιτικής, ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε:

«Η επιτυχής ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν αποτελεί μόνο ζήτημα κοινωνικής συνοχής αλλά μακροοικονομική στρατηγική και αναπτυξιακή αναγκαιότητα. Από την εργασία έως την κατανάλωση, τη φορολογία και την καινοτομία, οι μετανάστες μπορούν να γίνουν μοχλός ενίσχυσης του ελληνικού ΑΕΠ και διατήρησης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού και κοινωνικού κράτους».

Πηγή: protagon.gr/epikairotita

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση