Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 09:05

Συγκεκριμένες προτάσεις επί της ουσίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στο Χ (twitter) παρακαλώ

Επιλέγων ή Συντάκτης 

taxesΑπό @AthanDim. Το ότι πάρα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν είναι αληθές. Το ότι δεκάδες χιλιάδες εξ αυτών απλά βιοπορίζονται με ελάχιστα χρήματα είναι επίσης αληθές. Το ότι χιλιάδες επαγγελματίες απλώς συμπληρώνουν συντάξιμα χρόνια είναι επίσης αληθές. Το ότι χιλιάδες εξ αυτών συμπληρώνουν με τα λιγοστά τους έσοδα το πενιχρό ίσως οικογενειακό εισόδημα είναι επίσης αληθές. Όπως αληθές είναι το γεγονός ότι άνθρωποι που έχασαν την εργασία τους και λόγω ηλικίας ή συνθηκών δεν μπόρεσαν να την ανακτήσουν, ασκούν πλέον ένα χαμηλού εισοδήματος ελεύθερο επάγγελμα για τα προς το ζην. Η αυταρχική γενίκευση και εξίσωση όλων αυτών ελέω αδυναμίας του άχρηστου δημόσιου ελεγκτικού μηχανισμού δεν θα περάσει ωστόσο "αναίμακτα" για τον @kmitsotakis και την κυβέρνησή του. Ο λόγος είναι απλός!

Σε αντίθεση με τον ίδιο τον ΠΘ και τον ΥΠΟΙΚ του, πολλοί εξ ημών είχαμε την τύχη να εργαζόμαστε, ασκώντας επί δεκαετίες το επιχειρείν και γνωρίζουμε τόσο τις στρεβλώσεις του χώρου όσο όμως και τις δυσκολίες αλλά και την εκβιαστική τυραννία που το άθλιο κράτος άσκησε μα και ασκεί σε αυτόν. Αν η κυβέρνηση δηλώνει ανίκανη να ελέγξει τα πραγματικά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών ή όποιου άλλου, τότε να αποπέμψει τον ελεγκτικό μηχανισμό, τους επιτελείς του και τον αρμόδιο υπουργό. Αν πάλι πιστεύει πως πρόκειται για εφικτό μα δύσκολο έργο, τότε να στρώσουν τον πισινό τους να εργαστούν αφήνοντας τις συνήθεις εύκολες λύσεις της δαιμονοποίησης ενός ολόκληρου κλάδου, και των οριζόντιων μέτρων της "αρπαχτής" που δεκαετίες τώρα καταδίκασαν και καταδικάζουν σε μιζέρια τον ιδιωτικό τομέα. Αν τέλος, οι ανάγκες χρηματοδότησης του προϋπολογισμού υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες των κρατικών ταμείων, τότε η κυβέρνηση να συγκρατήσει το χέρι από τις επιδοματικές εξαγορές πολιτικής αρεστότητας (aka ψηφοθηρίας) και να εφαρμόσει επιτέλους αυτό που πρωτοετής φοιτητής οικονομικών διδάσκεται, την μείωση δαπανών. Εύχομαι και ελπίζω να συνέλθει εγκαίρως από την σοσιαλιστική του κρίση ταυτότητας, τόσο ο @PrimeministerGR όσο και το επιτελείο του. Ειδάλλως θα βρεθούμε στην πολύ δυσάρεστη θέση να τον θεωρήσουμε ως άλλον "Κατρούγκαλο" και να τον αντιμετωπίζουμε δεόντως από τούδε και στο εξής. Το ποιος θα χάσει ή θα κερδίσει, το ποιος θα υποχωρήσει ή θα αποχωρήσει αν και ήσσονος συμβολικής σημασίας για τον ΠΘ, μέλλει να φανεί...

Επιλογή από τα σχόλια

1ο) Πολύ εύστοχο το σχόλιο σας αλλά δυστυχώς δεν προτείνετε μια λύση (μην πείτε κι εσείς flat tax, σας παρακαλώ). Ξέρετε το πιο εύκολο για τη κυβέρνηση θα ήταν να αφήσει το θέμα, επιλέγοντας την ασφάλεια. Δεν το κάνουν όμως. Θέλουν να το αντιμετωπίσουν.

Απάντηση: Ο υπάρχων ελεγκτικός μηχανισμός έχει πρόσβαση σε ατομικούς, εταιρικούς και οικογενειακούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κινήσεις, υπάρχει καταγραφή περιουσιακών στοιχείων και κινήσεών τους, ας κάνει λοιπόν την δουλειά του και ας εξαντλήσουν την αυστηρότητα του νόμου σε όσους τεκμηριωμένα φοροδιαφεύγουν. Όχι οριζόντια! Ειδάλλως είναι σαν να σας στέλνω ένα υπέρογκο ετήσιο πρόστιμο τροχαίας παράβασης, ανεξαρτήτως αν την έχετε κάνει ή όχι, με το αιτιολογικό πως δεν μπορούμε να ελέγχουμε άπαντες ενώ είναι γνωστό πως ο Έλληνας δεν αφήνει φανάρι κόκκινο ή στοπ που να μην το παραβιάσει.

2ο) Θεωρώ ότι είναι σχετικά εύκολο σήμερα να γίνει σύγκριση εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων και πως αυτά αποκτήθηκαν.

Π.χ αν δηλώνεις μια 10ετία 10.000 (που είναι η επιβίωση) και κάνεις αγορά σπιτιού 200.000 κάτι δεν πάει καλά.

3ο) Ας εφαρμόσουν το γερμανικό μοντέλο.Οι δηλώσεις με βάση τον τζίρο του εκάστοτε στον λογαριασμό τράπεζας .οι κλάδοι παροχής υπηρεσιών με έκδοση απόδειξης εργασιών με αποστολή απόδειξης κ ταυτότητας πληρωμής .

Αφαίρεση παγίων εξόδων από το καθαρό εισόδημα κ μείωση ΦΠΑ

Απάντηση: Δεν θέλουν αγαπητέ φίλε να το κάνουν, ειδάλλως υπάρχει και το γερμανικό μοντέλο που ορθώς προτείνατε, και το αμερικανικό του IRS με διαρκή παρακολούθηση λογαριασμών και κινήσεων λογαριασμών και αγορών, αλλά και η ΑΑΔΕ που ήδη υπάρχει και λειτουργεί με έλεγχο επί περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών.

Το θέμα είναι πως μία τέτοια πρακτική αναγκαστικά θα συμπεριλάμβανε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και όχι μόνον τους ελεύθερους επαγγελματίες και τότε θα έπρεπε η κυβέρνηση να τα βάλει με συντεχνίες και τάξεις πολιτών με τους οποίους δεν τολμά. Αυτό είναι το πρόβλημα.

4ο) Απάντηση. Είπε κανείς να μην πληρώνει κάποιος;

Έλεγχος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΥΠΟΙΚ, σύγκριση με περιουσιακά στοιχεία και κίνηση τραπεζικών λογαριασμών μέσω ΑΑΔΕ (όπου όλα είναι αυτοματοποιημένα) και εφόσον διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, στον εισαγγελέα και κλείσιμο της επιχείρησης. ΟΧΙ όμως χωρίς έλεγχο "σας θεωρούμε όλους a-priori ενόχους, δώστε και σε μας κάτι για να σκάσουμε". Αυτή είναι η περιέργως δυσνόητη για πολλούς διαφορά και ένστασή μας. Οριζόντια μέτρα παίρνει μόνον αυτός που θέλει μία γρήγορη αρπαχτή επί δικαίων και αδίκων, μα όχι να το πολυψάξει και μας προκύψει κάποια συντεχνία ή κάποια περίεργη ομάδα με την οποία φοβόμαστε να τα βάλουμε. 5ο) Να προσθέσουμε και ότι χιλιάδες επαγγελματίες τόσα χρόνια απορροφούν μέρος ή το όλον από τις αυξήσεις στα προϊόντα ή στον ΦΠΑ για να συγκρατηθούν οι τιμές κάτι που είναι εις βάρος της τσέπης τους. Αυτό όμως θα σταματήσει τώρα να συμβαίνει, άρα...

5ο) -Η ανεπαρκεια του κρατους να λειτουργησει αποτελεματικα στο επιπεδο ελεγχων, εχει ως αποτελεσμα την οριζοντια διανομη βοηθηματων με συνεπεια να ωφελουνται και πολλοι ως μη ωφειλαν και την οριζοντια φορολογηση τωρα και ιδιωτων που ενεδεχομενως δεν δυνανται να πληρωσουν ,

-Να ελέγξει τους πάντες. Στις λαϊκές, στα χωριά που περνάνε φορτηγά που πουλάνε τα πάντα χωρίς αποδείξεις, τα σχολικά κυλικεία, ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΉΤΩΝ που δηλώνονται με την χαμηλή αντικειμενική αξία, τους πολιτικούς που πήραν ακίνητα σε γελοία φθηνά τιμή κτλ.

-Δεν είναι μόνο θέμα εσόδων πρωταρχικά είναι θέμα δικαιοσύνης και ισότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ανομία κάποιοι να μην μετέχουν καθόλου στα έσοδα , από όσα αναφέρεται το μόνο σίγουρο ειναι πως όλοι φοροδιαφεύγουν ξεδιάντροπα και το ξέρουμε όλοι

-Το θέμα δεν είναι τι νομίζετε πως "ξέρετε όλοι", αλλά τι αποδεικνύει νομικά ο αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός. Δεν ζούμε σε μπανανία ξέρετε ούτε σε εποχές του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"

Στοιχεία και γνώμες από άρθρα: Στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε την Τετάρτη έξω από το υπουργείο Οικονομικών συμμετείχαν δικηγόροι, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι, τεχνικοί, φοροτεχνικοί, ταξιτζήδες κ.ά. για να διαδηλώσουν ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο και να διαμαρτυρηθούν στην κυβέρνηση. 

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών, Επιστημόνων, Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι τους πλήττει με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος και πως «στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική “καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους”.

Τα οριζόντια μέτρα μπορεί να αδικούν αρκετούς αναφέρουν ακόμα και κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν όμως ότι σχεδόν το 70% των επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και επιμένουν στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, «για να μην πληρώνουν συνέχεια οι ίδιοι». Θα μπορούσε, βέβαια, η κυβέρνηση να ελέγχει το πραγματικό εισόδημα και να διευρύνει τη φορολογική βάση απ’ όσους αποδεδειγμένα έχουν πλούτο και τον κρύβουν, αλλά αυτό δεν το κάνει καμία κυβέρνηση, κάτι που το επισημαίνουν ειδικοί στα οικονομικά θέματα. 

Το δεδομένο είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς (54%) ελεύθερους επαγγελματίες πέρσι δήλωσαν μηδενικό εισόδημα ή ζημιά, ενώ οι μισοί από αυτούς δηλώνουν το ίδιο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνα της Opinion Poll, το 46,1% της κοινής γνώμης είναι κατά των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης και το 42,7% είναι υπέρ. Στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, όμως, το ποσοστό που τάσσεται υπέρ του φορολογικού νομοσχεδίου ξεπερνά το 50%, επειδή δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους μόνο οι ίδιοι. Αντιθέτως, από τους ελεύθερους επαγγελματίες οι περισσότεροι είναι κατά των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης σε ποσοστό 67,7% και μόνο το 28,3% είναι υπέρ.

Σε μία έρευνα στην ερώτηση «κατά πόσο είναι ευχαριστημένοι από το κυβερνητικό έργο», μόνο το 28% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο, παρότι η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου βρίσκεται αρκετά ψηλότερα, στο 38%. Αν η ακρίβεια δεν αναχαιτιστεί άμεσα από την κυβέρνηση, αναλυτές δεν αποκλείουν, μετά το φορολογικό, να κατεβάσει κι αυτή τον κόσμο στους δρόμους το επόμενο διάστημα.

 ΚΑΙ

Το μεγάλο πρόβλημα του φορολογικού νομοσχεδίου του Μάνου Βουλαρίνου. Με μάλλον αυθαίρετο τρόπο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως επαγγελματίες ενός επαγγέλματος

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση