Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2023 09:20

Αναλυτικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στο Κερατσίνι Δραπετσώνα +ένα σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ekloges16Οι αριθμοί ψηφοφόρων ανά παράταξη και τα ποσοστά σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείο Εσωτερικών και με ενσωματωμένο το 100% των ψήφων.

Στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας ψήφισαν 29.552 (40,65% των εγγεγραμμένων) και τα έγκυρα ήταν 28.499, λιγότερα κατά 9.429 από τις εκλογές του '19, τα άκυρα 679 και τα λευκά 374. Μέσα στις παρενθέσεις είναι τα αποτελέσματα του 2019.

Να σημειώσουμε ότι νέος δήμαρχος για τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι ο επικεφαλής του "Άλλου Δρόμου" Χρήστος Βρεττάκος. Του ευχόμαστε καλή δύναμη που την έχει ανάγκη μιας και είναι πολλά τα δύσκολα προβλήματα του δήμου και χρειάζεται πολύ σοβαρή δουλειά. 

                                                       Ποσοστό                                   Ψήφοι                               Έδρες                                               

Βρεττάκος  Χρήστος            48, 83%  (45,72%)                     13.916 ( 17.271)                        21                                           

Μύτογλου Αναστάσιος         35.15% ( 17,73% *)                  10.018 ( 6.697)                           10                                                            

Καλαμαράς Γεώργιος          11,87%   (8,34%)                         3.383 (3.150)                              3                                      

 

Καμάς Παντελής                   4,15% ( 3,99%)                          1.182 ( 1.506)                             1                                                

Τα αποτελέσματα εντός της παρενθέσεως στο Μύτογλου Αναστάσιο είναι αυτά που συγκέντρωσε ο Διαλινάκης Παναγιώτης που το 2019 υποστηρίχθηκε από τη Ν.Δ

Την α' Κυριακή των εκλογών του 2019 συμμετείχαν 8 συνδυασμοί, ψήφισαν 38.228 (53,78%), και βρέθηκαν άκυρα 3,25% και λευκά 1,87%. 

Σχόλιο: Λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη άνοδο της αποχής αυτό που μπορεί να διακρίνει ο καθένας είναι πως σε αριθμό ψήφων σημαντική πτώση σημείωσε το ψηφοδέλτιο του Χρήστου Βρεττάκου, μία μικρή άνοδο το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Καλαμαρά και μια σημαντική πτώση το ψηφοδέλτιο του Παντελή Καμά. Σημαντική επίσης άνοδο σημείωσε το ψηφοδέλτιο του πρωτοεμφανιζόμενου Τάσου Μύτογλου που υποστηρίχθηκε από τη Ν.Δ και αν κάτι φανερώνει αυτή είναι πως η άνοδος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου της Ν.Δ στο Κερατσίνι Δραπετσώνα και γενικά στη Β' Πειραιά, δεν είναι και τόσο συγκυριακή όσο υπέθεσαν κάποιοι. 

Μια πρώτη ανάγνωση της παράδοξης εκ πρώτης όψεως μείωσης των ψηφοφόρων του Χρήστου Βρεττάκου

Παράδοξης διότι

α) το για πρώτη φορά έντονα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιό του "Άλλου Δρόμου" περιελάβανε και δημότες που πρόσκεινται στο χώρο της δεξιάς με δράση σε διάφορους κοινωνικούς χώρους, και δημότες που πρόσκεινται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και δημότες που είχαν αποχωρήσει το 2019 από τον "Άλλο Δρόμο" και είχαν πάρει μέρος στις εκλογές με τον συνδυασμό "Εκτός Πλαισίου". Επίσης ο Χρήστος Βρεττάκος υποστηρίχθηκε από μέλη του Σύριζα που δεν τον είχαν υποστηρίξει το 2019 και υποστηρίχθηκε και από τον Γ.Τσιρίδη που το 2019 είχε πάρει μέρος στις εκλογές ως επικεφαλής του συνδυασμού "Η δική μας πόλη".

β) τα έργα που έφερε εις πέρας η δημ.αρχή αυτά τα τέσσερα χρόνια και όσα έχουν ξεκινήσει είναι αρκετά.

γ) οι βασικές υπηρεσίες του δήμου (καθαριότητα, πράσινο, υπηρεσίες και κοινωνικές δομές) αυτά τα τέσσερα χρόνια λειτούργησαν σχετικά μέτρια.

δ) το φετινό καλοκαίρι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν στην πόλη άγγιξαν τις 50 και από όσα έχουν πέσει στην αντίληψή μας δεν θα πρέπει να υπάρχει άλλος δήμος στην Ελλάδα με τόσο μεγάλο αριθμό οργάνωσης δωρεάν καλοκαιρινών εκδηλώσεων.

Με αυτά τα δεδομένα κατά την γνώμη μου το γεγονός της έστω διακριτικής υποστήριξής του Άλλου Δρόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ως ένα μικρό βαθμό αυτή τη μεγάλη πτώση ψήφων και θα'ταν ανόητο να χρεώσουμε την αύξηση των απεχόντων μόνο ως εν δυνάμει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Χρήστου Βρεττάκου ή και του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγοι ναι, οι περισσότεροι όχι. Απλά δεν πείστηκαν ότι με αυτές τις δημοτικές κινήσεις κάτι καλό είναι δυνατόν να προκύψει υπέρ της πόλης και των ποικίλων συμφερόντων τους. Να επισημάνουμε εδώ ότι το φαινόμενο της αποχής ήταν μεγάλο σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κι αυτό ανάμεσα στα άλλα αρνητικά δεν σημαίνει ότι η αδιαφορία της μεγάλης πλειονότητας φάνηκε στο ποσοστό συμμετοχής που ξεπέρασε ελάχιστα το 50%, οκτώ μονάδες χαμηλότερα από το ποσοστό συμμετοχής του 2019;

Να σημειώσω εδώ πως με όλα αυτά τα δεδομένα η εκτίμησή μου ήταν πως το ποσοστό του "Άλλου Δρόμου" θα κυμαινόταν γύρω από το 60%. Έπεσα έξω και έχω μία περιέργεια για τους λόγους αυτής της λάθος πρόβλεψής μου.  

Ας ελπίσουμε πως όταν ηρεμήσουν τα πράματα αυτοί που σκέφτονται και συζητούν στον Άλλο Δρόμο, θα αναγνωρίσουν την μείωση της δύναμής τους και θα αποφασίσουν να ψάξουν τις αιτίες της πτώσης. Και το πιο σημαντικό, δεν θα αποφύγουν μία εις βάθος αυτοκριτική, όπου θα αφορά όχι μόνο τα λάθη που κατά τη γνώμη τους έγιναν αλλά και τις αιτίες που τα προκάλεσαν. Με στόχο, οι νέες βελτιωμένες / διορθωτικές αυτοδιοικητικές πολιτικές και αν κριθεί απαραίτητο και τα νέα πρόσωπα για να τις υλοποιήσουν, να βοηθήσουν ώστε να παλέψουν από καλύτερες θέσεις για να αναζωογονήσουν την παράταξη που τείνει να αποκτήσει καθεστωτική νοοτροπία. Θεωρώ ότι ο "Άλλος Δρόμος", αν όντως θέλει πιο πολύ το καλό της πόλης και των δημοτών από το δικό του, θα πρέπει οργανωμένα να διαβεί το δύσκολο μονοπάτι της αυτοκριτικής και όχι να το αποφύγει με ελαφριά πηδηματάκια, όπως ας πούμε έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του '19 και ιδιαίτερα του '23, όπου χρέωσε την ήττα του κατά κύριο λόγο στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, στα ΜΜΕ και στον λαό.  

Το άρθρο μου   Παράκεντρες σκέψεις για τις δημοτικές εκλογές στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας   που το ανάρτησα το απόγευμα του Σαββάτου  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 00:44
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση