Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 09:34

Το μείζον θέμα της ανάπλασης των 640 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12 Ιουλίου και με ποιους όρους;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

anaplasi1) Μέχρι σήμερα Παρασκευή 9.7 στην ιστοσελίδα του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας δεν είδαμε ανακοίνωση για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι βασιστήκαμε στην αναφορά του επικεφαλής της κίνησης "Δική μας Πόλη " Γ.Τσιρίδη, ότι αυτό θα γίνει με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα 12.7 στις 7.30. Η αναφορά σ'αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο έχει μία ιδιαίτερη σημασία αφού κατά τις πληροφορίες, πάλι του Γ.Τσιρίδη, πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της ανάπλασης, ίσως το πλέον σημαντικό από τα δημιουργικά θέματα του δήμου όπου αυτός το οδηγεί σ'αυτήν την συγκυρία. 

2) Αυτό που βασικά πρόκειται να συζητηθεί και να αποφασιστεί από το Δ.Σ είναι το πως θα προχωρήσει ο δήμος την υπόθεση της ανάπλασης των 640 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα. Ένα θέμα δύσκολο και αρκετά τεχνικό ακόμα και για όσους  έχουν ασχοληθεί μαζί του και που το κάνει ακόμα πιο σύνθετο το γεγονός ότι οι ιδιοκτησίες γης δεν είναι ακόμα οριστικές. Και έχει σημασία ότι μέχρι στιγμής έχουμε αντιληφθεί ότι δύο βασικά προτάσεις έχουν κατατεθεί δημόσια. Αυτή του Γ.Τσιρίδη εδώ και καιρό και προσφάτως του Π.Καμά.

Αν οι παρουσιάσεις των εισηγητών στο Δ.Σ και οι μεταξύ τους συζητήσεις εξελιχθούν ως συνήθως, θεωρώ ότι για το 99.9% των συνδημοτών μας θα φαντάζουν κινέζικα, πράμα που οδηγεί τον καθένα ή να βαρεθεί γρήγορα ή να μεταλλαχθεί σε άκριτο υποστηριχτής τους. Και γιατί να μην ισχύει το ίδιο, αναρωτιέται ο σκεπτικιστής δημότης και για τους δημοτικούς συμβούλους ακόμα και αν αρκετοί απ'αυτούς αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο για να ενημερωθούν για τις βασικές παραμέτρους και πτυχές της ανάπλασης, για τα τι, τα πως και τα γιατί της.    

3) Τι θα μπορούσε να είχε προηγηθεί;

α) Με ευθύνη της δημ.αρχής η διοργάνωση μιας ανοικτής συζήτησης με προσκεκλημένους ομιλητές κάποιους εξειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα ανάπλασης, από αυτούς που χαίρουν εκτίμησης στο συνάφι τους και για τις γνώσεις τους και για το βάθος και πλάτος της σκέψης τους και για την αμεροληψία τους. Υπάρχει φυσικά χρόνος να μην συζητηθεί στο ερχόμενο Δημ.Συμβούλιο αυτό το θέμα και να το πιάσουμε από την αρχή προσπαθώντας να το οργανώσουμε όσο καλύτερα γίνεται από κάθε πλευρά.

β) Οι δημοσιεύσεις εκ μέρους των δημοτικών παρατάξεων των βασικών σημείων της πρότασής τους που θα προτείνουν γι' αυτό το θέμα και που θα έπρεπε να είχαν γίνει προ καιρού έτσι ώστε να υπήρχε χρόνος για σκέψη, για ερωτήσεις, για συζήτηση και για κριτική ανάμεσα σε όλους αυτούς που τους ενδιαφέρει να αποκτήσουν μια καλή προπαίδεια σ'αυτό το θέμα και να διαμορφώσουν μία γνώμη όσο πιο εμπεριστατωμένη γίνεται.

4) Οι δυο παρατάξεις που έχουν προχωρήσει σε δημοσίευση της πρότασής τους είναι οι κινήσεις του Γ.Τσιρίδη, που εδώ και καιρό έχει δημοσιοποιήσει την άποψή της και του Π.Καμά που πρόσφατα δημοσιοποίησε κάποιες βασικές επιλογές σχετικά με την ανάπλαση. Το δυστυχώς είναι η απουσία της Δημ.Αρχής. Έχουμε ακούσει σε γενικές γραμμές τι πρεσβεύει, αλλά αυτό δεν αρκεί μιας και η επιχειρηματολόγια της δεν έχει φτάσει στ'αυτιά μας και στα μυαλά μας, Αυτός είναι και ένας λόγος που η πρόταση του Γ. Τσιρίδη μας φαίνεται πιο πειστική αν και δεν μπορούμε ακόμα να κρίνουμε καθαρά όλη την τροχιά της. 

Αυτό που περιμέναμε από τη δημ. αρχή ήταν μια αναλυτική, επεξηγηματική και αιτιολογημένη παρουσίαση της θέσης της, των βημάτων που θα ακολουθήσει, με αναφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν όπως και των παραδρόμων που θα επιλέξει αν προκύπτουν αδιέξοδα ή ελάχιστα από τα προσδοκούμενα οφέλη σε σχέση με όσα υπολόγιζε. Τέτοια παρουσίαση δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας τα τελευταία 7 χρόνια. Πράμα που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί το Δ.Σ σε μία συνεδρίαση για ένα σημαντικότατο για την πόλη θέμα με όχι καλούς όρους.

Δεν ξέρω πως στο Δ.Σ οι αποφάσεις που τελικά θα πάρουν οι εκλεγμένοι συνδημότες μας, που όπως εκτιμούμε οι περισσότεροι κατά τεκμήριο δε θα γνωρίζουν εις βάθος το θέμα για τις αναπλάσεις γενικά όπως και για την συγκεκριμένη ανάπλαση και έτσι το ισχυρό κριτήριο της ψήφους τους θα'ναι το ΠΟΙΟΣ προτείνει και όχι το ΤΙ προτείνει. Το λέμε αυτό διότι απ'ότι φαίνεται οι μέχρι τώρα δύο πρότασεις του Γ.Τσιρίδη και της Δημ.αρχής αποκλίνουν. Αυτή λοιπόν η διαφορά, γιατί να μην μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι η μία θα είναι πιο σωστή από την άλλη, έστω και στα σημεία, πιο συμφέρουσα και ωφέλιμη για το καλό των ανθρώπων που ζουν κι εργάζονται σ'αυτήν την πόλη; Αν λοιπόν επικρατήσει το ΠΟΙΟΣ αυτό ίσως να αποβεί στο να προσκομίσει η πλειοψηφούσα στην πόλη λιγότερα καλά από την μειοψηφούσα. 

5) Επειδή το θέμα είναι από τα πλέον σημαντικά που αφορούν το μέλλον του δήμου και επειδή είναι ένα θέμα δύσκολο και μπλεγμένο τόσο ώστε ακόμα κι αν γίνεται κατανοητή η επιφάνειά του είναι πολύ δύσκολο να γίνουν κατανοητές οι έννοιες στο βάθος τους, οι όροι που το διατρέχουν, σε τι παραπέμπουν, ποιες οι υπόγειες διασυνδέσεις τους όπως και η μεταξύ τους σχέση, τι ρόλο παίζουν οι νομοθεσίες που διέπουν τις αναπλάσεις και σε όλα όσα οδηγεί και υπονοεί η κάθε επιλογή, υποχρέωση προπάντων της δημ.αρχής δεν είναι αναλύοντάς το να το είχε κάνει με παιδαγωγικό τρόπο φύλλο και φτερό, ώστε να μπορεί να γίνει κτήμα από όλους εκείνους που εν δυνάμει ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τα βασικά;

Αυτή είναι η επιλογή που εμπλουτίζει τη δημοκρατία, που χειραφετεί τους πολίτες και δίνει αέρα στην αρχαία "εκκλησία" του δήμου. Η επιλογή που στο συγκεκριμένο θέμα δίνει ουσία στην αντιπαράθεση των βασικών προτάσεων συνεισφέροντας έτσι να καταλάβουμε και όλοι εμείς οι αδαείς για τις δυνατότητες των προτάσεων και των ορίων τους.

Και με αφορμή το θέμα της ανάπλασης μια ρητορική ερώτηση. Τέτοιες επιλογές, του πως δηλαδή παίρνονται οι αποφάσεις, γιατί, από όσους ορκίζονται στο πνεύμα της δημοκρατίας, όλο και λιγοστεύει το πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό της χώρας που το θεωρούν εξ ίσου σημαντικό με τα έργα που προωθεί και τις δράσεις που αναλαμβάνει; 

6) Ακολουθούν οι δύο πρόσφατες ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων που έχουν μέχρι στιγμής κοινοποιήσει τις προτάσεις τους για το θέμα της ανάπλασης και στο τέλος ένα μικρό σχόλιο του αρθογράφου πάνω στην πρόταση του Π.Καμά που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τη σύσκεψη των επικεφαλής στις 6.7.

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΟ Δ.Σ. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ, του Γ.Τσιρίδη

Την Δευτέρα 12/7 θα γίνει το δημοτικό συμβούλιο με θέμα τον χαρακτηρισμό της βιομηχανικής ζώνης ως Περιοχής Ανάπλασης του ν.2508/97.

Από το 2016 έπρεπε να έχουμε προχωρήσει σε αυτό που ζητάω να κάνουμε έστω και τώρα. Η πρότασή μου λέει:

1. Η τέως βιομηχανική ζώνη να χαρακτηριστεί Περιοχή Ανάπλασης με 50% εισφορά σε γη (320 στρέμματα) και εισφορά σε χρήμα για όλους τους ιδιοκτήτες γης.

2. Να είναι ο δήμος μας Φορέας Ανάπλασης.

3. Να ισχύουν οι όροι: α) συντελεστής δόμησης 0.15 β) χρήσεις πολιτισμός, ψυχαγωγία, παιδεία, υγεία και γ) πράσινο με μητροπολιτικό πάρκο.

Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να διαφωνεί με τα παραπάνω;

Ε, λοιπόν, ο δήμαρχος διαφωνεί. Λέει σαν δικαιολογία ότι δεν προχωρά σε πολεοδομική μελέτη όσο εκκρεμεί η υπόθεση της απαλλοτρίωσης στο ΣτΕ. Φυσικά το επιχείρημα είναι έωλο δεδομένου ότι η Εθνική Τράπεζα στην αγωγή της κατά του δήμου (άρα και στο ΣτΕ) προεξοφλεί την πολεοδόμηση λόγω του νόμου Λαφαζάνη του 2015 που ορίζει συντελεστή δόμησης 0.15. Επομένως τι κρύβει και από ποιόν η δημοτική αρχή; Να μην μάθει το ΣτΕ από εμάς το 2021 αυτό που γνωρίζει ήδη από το 2015; Πόσο ηλίθιοι πρέπει να είναι αυτοί του ΣτΕ (ώστε να τους πιάσουμε κορόιδα) και πόσο ηλίθιους πρέπει να μας θεωρεί η δημοτική αρχή εμάς ώστε να χάψουμε ένα τέτοιο επιχείρημα;

Η καθυστέρηση ευνοεί σαφώς όσους χαίρονται με την απραξία μας. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Κι η δημοτική αρχή είναι και παραμένει εκτεθειμένη όσο καθυστερεί εσκεμμένα να κάνει κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από το 2016 ή, έστω, από το 2019 που της ζητήθηκε.

Την Δευτέρα 12/7 θα δοθεί η μάχη να πεισθεί η δημοτική αρχή να σταθεί επιτέλους με την λογική και το συμφέρον της πόλης.

Δήλωση του Επικεφαλής του Συνδυασμού Κερατσίνι- Δραπετσώνα#ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ

Παντελή Καμά, για τη σύσκεψη των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων στις 6/07/2021

Η χθεσινή συζήτηση των Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, για το ζήτημα της Ανάπλασης, ήταν μία αντιπαραγωγική συζήτηση.

Για άλλη μία φορά διαπιστώθηκε η πρόδηλη αδυναμία να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα.

Το πρώτο ζητούμενο σε τέτοιου είδους συσκέψεις, είναι η συμφωνία στο τι συμβαίνει σήμερα, και τι πρέπει να γίνει αύριο.

1)    Με τους αγώνες όλων των Δημοτικών Αρχών, του πρώην Δήμου Δραπετσώνας, έκλεισαν τα εργοστάσια της περιοχής και για πρώτη φορά, το 1997, η περιοχή του πρώην εργοστασίου χαρακτηρίστηκε περιοχή Ανάπλασης. Παρά τις παλινωδίες, αυτή είναι η κληρονομιά μας.

2)      Είναι θετικό γεγονός, αλλά όχι πανάκεια, η παραχώρηση των 90 στρεμμάτων στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ως προς την χρήση, και μόνο. Θέλουμε εδώ να σημειώσουμε ότι η περιοχή των 90 στρεμμάτων παραμένει λιμενική ζώνη, με αποκλειστική ευθύνη πολεοδόμησης, από την ΟΛΠ Α.Ε., δηλαδή από την  Cosco. Περαιτέρω την απαλλοτρίωση των 200 στρεμμάτων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, δεν την κάνει ο Δήμος, αλλά η Περιφέρεια,  στης οποίας την ιδιοκτησία, θα  περιέλθει ο χώρος, εφόσον  όλα εξελιχθούν ομαλά ως προς την απαλοτρίωση.

3)    Στην περιοχή των 640 στρεμμάτων υπάρχουν ιδιοκτήτες Γης, οι οποίοι λόγω της Οικονομικής τους ισχύος, έχει αποδειχθεί ότι δύσκολα θα παρακαμφθούν, μπορούν όμως να πιεστούν αποτελεσματικά

 Με αυτές τις αυτονόητες παραδοχές, η άποψή μας είναι :

1. Η περιοχή των 640 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα, αλλά και στο σύνολο της παραλίας του Δήμου Κερατσινίου, από την  Ιχθυόσκαλα έως  και το Λιμανάκι του Αγίου Νικολάου,  και από την ΕΥΔΑΠ, μέχρι την περιοχή του Υδατόπουργου, πρέπει να κυρηχθεί περιοχή ανάπλασης

2. Η ενδεικνυόμενη Τεχνική και Νομική Οδός, να ανατεθεί σε Τεχνικό και Νομικό Γραφείο εξειδικευμένο που θα λειτουργήσουν ως σύμβουλοι του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας.

3. Συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες Γης, ώστε η Πολεοδόμηση της περιοχής να είναι συμφωνημένη.

Οι στόχοι της Ανάπλασης πρέπει να είναι :

-          Αύξηση των Κοινόχρηστων χώρων στο 40% περίπου κατά Μέσο Όρο της Έκτασης. Αυτή είναι η αναλογία που επιτρέπει βιωσιμότητα στο Έργο, όπως η Διεθνής Πρακτική αποδεικνύει

-          Διεύρυνση της πρόσβασης στη θάλασσα για τους πολίτες.

-          Απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων βιομηχανιών.

-          Παραχώρηση του χώρου της ΔΕΗ, στο λαό της πόλης

-    Παραχώρηση στην ιδιοκτησία του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας της έκτασης των 90 στρεμμάτων, και αποχαρακτηρισμός τους από Λιμενική Ζώνη. Παραχώρηση στην ιδιοκτησία του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, του χώρου που βρίσκεται το λιμανάκι των Ερασιτεχνών Αλιέων, κάτω από τη ΔΕΗ.

-          Δημιουργία Εκθεσιακού Κέντρου Βιοκλιματικά Ουδέτερου, και Ξενοδοχειακής Μονάδας.

-          Ανάδειξη των Αρχαιοτήτων και των Μνημείων της περιοχής

-          Ανάδειξη της περιοχής σε πόλο έλξης.

Η πρότασή μας, είναι πιο κοντά σε ό,τι λέει ο Γιώργος Τσιρίδης. Η διαφορά μας είναι ουσιώδης, σε ό,τι αφορά την υποταγή του Γιώργου Τσιρίδη, στην ιδεολογική Τρομοκρατία, της Δημοτικής Αρχής, που επιχειρεί να χωρίσει τις πολιτικές δυνάμεις σε φίλους του Λαού και φίλους των Επιχειρηματιών. Ρητορικά βέβαια και μόνο, αφού κανείς από εμάς δεν απολαμβάνει της προβολής από το  Μεγάλο Κανάλι,  που απολαμβάνει ο κύριος Βρεττάκος.

Σ.Δ Έχει ενδιαφέρον πάντως που στην πρόταση της παράταξης "ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ" δεν υπάρχει καμία άμεση αναφορά στη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην ανάπλαση, όταν μάλιστα μιλάμε για την περιοχή του Δυτικού Πειραιά όπου δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ένα τέτοιο και όπου η ανάπλαση των 640 στεμμάτων είναι η μοναδική ελεύθερη περιοχή όπου μπορεί να γίνει. Και όταν πέρα από όλα τα άλλα ευεργετικά του πράσινου στο βίο των ανθρώπων και στην μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, στο νοτιοανατολικό Πειραιά, στην αποκαλούμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα υπάρχει το εξαιρετικό πάρκο των 200 στρεμμάτων στου Νιάρχου, κατασκευάζεται με χρηματοδότηση 200 εκ. από την Περιφέρεια το 200 στρεμμάτων Οικολογικό Πάρκο στον όρμο του Ν.Φαλήρου και θα κατασκευαστεί Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό έκτασης περίπου 2000 χιλ. στρεμμάτων.

Είναι κοινός τόπος σε όλο τον κόσμο ότι τα μητροπολιτικά πάρκα, προπάντων στις μεγαλουπόλεις, αναβαθμίζουν τις περιοχές ενώ η απουσία τους  με τα σημερινά μέτρα τις υποβαθμίζουν. Τώρα πως αυτή η αυτονοήτη διαφορά αγνοείται από τους ανθρώπους του ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ είναι άξιον απορίας, όταν μάλιστα ο πολιτικός χώρος που κινούνται τα τελευταία χρόνια είναι ο μεσαίος στον οποίο έχει παρατηρηθεί μια αυξημένη ευαισθησία για το πράσινο και τα πάρκα. Ευαισθησία και όχι αλλεργία. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021 17:16
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 12-07-2021 17:35
Λάκη αγαπητέ μη τρομάζεις και κυρίως μη θυμώνεις από την θέση του «ΑλλαΖουμε»
Ο προβληματισμός μας είναι βαθύς γι αυτό και οι διατυπώσεις προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο «πιασάρικες» και περισσότερο «ορθολογικές».
Εξαρχής να πούμε ότι η εμμονή μας σε δημιουργία κοινόχρηστων χώρων λόγω πολεοδόμησης σε ποσοστό 40-50% επί των ιδιοκτησιών, η παραχώρηση των 90 στρεμμάτων της λιμενικής ζώνης που τώρα είναι μόνο «σε χρήση» από τον δήμο, η παραχώρηση της ΔΕΗ, δημιουργούν μια τεράστια έκταση άνω των 350 στρεμμάτων για «χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, ψυχαγωγίας, πράσινου». Εξάλλου δεν είναι πολύ πίσω ο χρόνος που ζητήσαμε από την δημοτική αρχή ακόμη και την περιοχή της λιμενικής ζώνης των 90 στρεμμάτων που έχουμε σε χρήση να εντάξει σε πρόγραμμα δενδροφύτευσης τουλάχιστον τα 30 στρέμματα.
Σου θυμίζω ότι η ευαισθησία μας σε θέματα περιβάλλοντος περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησης της αναδάσωσης του όρους Αιγάλεω που εδώ και πολύ καιρό έχει υποσχεθεί η δημοτική αρχή ότι θα την φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και αργά ή γρήγορα -που θα πάει- θα το κάνει.
Δεν χρησιμοποιούμε την συνηθισμένη φρασεολογία χαρακτηρισμών (μητροπολιτικό πάρκο κλπ) γιατί όπως πρόσεξες στην κατάθεση «ιδεών» προκρίνουμε την ανάθεση σε «Τεχνικό και Νομικό Γραφείο εξειδικευμένο που θα λειτουργήσουν ως σύμβουλοι του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας» ώστε η διατύπωση να είναι νομικά ορθή και με σοβαρές πιθανότητες να νομοθετηθεί.
Δεν χρησιμοποιούμε δεσμευτικούς όρους -μόνο δεσμευτικές επιθυμίες έχουμε- γιατί εκτιμούμε ότι ο παράγοντας που θα ξεκολλήσει την υπόθεση της ανάπλασης είναι η συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες, με τους οποίους αργά ή γρήγορα θα γίνει κάποιας μορφής διαπραγμάτευση κι αν δεν γίνει, απλά δεν θα γίνει τίποτα (καλό) στην περιοχή.
Δεν ξεχνούμε ότι ακόμη και όσοι κατατρύχονται από «αντι-ιδιωτικές» ιδεοληψίες, κινούνται στην κατεύθυνση της απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας της ΕΤΕ (μικρότερης από το ένα τρίτο της ολικής έκτασης) που είναι ανενεργή και σχετικά εύκολη και σε καμιά περίπτωση δεν δεσμεύει τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες από το να λειτουργούν όπως λειτουργούν και το κυριότερο μετά από την απαλλοτρίωση όποτε με το καλό ολοκληρωθεί, ιδιοκτήτης ΔΕΝ θα είναι ο δήμος μας, θα είναι η Περιφέρεια κάτω από την οικονομική εξάρτηση της οποίας είναι ο δήμος μας και δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα για τις προθέσεις της. Εδώ, στηρίζουμε τις ενέργειες της δημοτικής αρχής και ενδόμυχα ευχόμαστε να μην χρειαστεί να μετανιώσουμε που δεν θα έχουμε να διαπραγματευτούμε με την ΕΤΕ
Δείξε μας ανοχή -τουλάχιστον όσοι δείχνεις και στους άλλους- και μη μας «τσακίζεις» με λέξεις αμφισβήτησης.
Η συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο…
Παράθεση
+1 # Ιγνατιάδης Λάκης 12-07-2021 08:08
Από τις 5 χρήσεις γης που προβλέπει η τροπολογία Λαφαζάνη - Σκουρλέτη του '15 για την περιοχή της ανάπλασης των 640 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα, πολλοί είναι εκείνοι που συστηματικά έναν τον παραλείπουν συνειδητά ή ασυνείδητα. Κι αυτός είναι το πράσινο και έχει σχέση με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Που απουσιάζει και στην εισήγηση του Γ,Τσιρίδη για την ανάπλαση που θα συζητηθεί στις 12.7 στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως και στην πρόταση της παράταξης "ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ" για το ίδιο θέμα, που δεν υπάρχει καμία άμεση αναφορά στη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην ανάπλαση, όταν μάλιστα μιλάμε για την περιοχή του Δυτικού Πειραιά όπου δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ένα τέτοιο και όπου η ανάπλαση των 640 στεμμάτων είναι η μοναδική ελεύθερη περιοχή όπου μπορεί να γίνει. Και όταν πέρα από όλα τα άλλα ευεργετικά του πράσινου στο βίο των ανθρώπων και στην μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, στο νοτιοανατολικό Πειραιά, στην αποκαλούμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα υπάρχει το εξαιρετικό πάρκο των 200 στρεμμάτων στου Νιάρχου, κατασκευάζεται με χρηματοδότηση 200 εκ. από την Περιφέρεια το 200 στρεμμάτων Οικολογικό Πάρκο στον όρμο του Ν.Φαλήρου και θα κατασκευαστεί Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό έκτασης περίπου 2000 χιλ. στρεμμάτων.

Είναι κοινός τόπος σε όλο τον κόσμο ότι τα μητροπολιτικά πάρκα, προπάντων στις μεγαλουπόλεις, αναβαθμίζουν τις περιοχές ενώ η απουσία τους με τα σημερινά μέτρα τις υποβαθμίζουν. Τώρα πως αυτή η αυτονόητη διαφορά αγνοείται από τους ανθρώπους του ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ είναι άξιον απορίας, όταν μάλιστα ο πολιτικός χώρος που κινούνται τα τελευταία χρόνια είναι ο μεσαίος στον οποίο έχει παρατηρηθεί μια αυξημένη ευαισθησία για το πράσινο και τα πάρκα. Ευαισθησία και όχι αλλεργία.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση