Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 16:20

Πέρα από την μύτη μας και δια γυμνού οφθαλμού για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και τους θανάτους στην υφήλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

coronoios11Στις 27 Φεβρουαρίου του 2020 είχαμε στην χώρα μας τον πρώτο νεκρό από τον covid-19. Ένα χρόνο μετά οι νεκροί στην χώρα μας έφτασαν τους 6.500. Ένα λόγος γι'αυτό το άρθρο στάθηκε αυτή η θλιβερή επέτειος. Ο άλλος λόγος ήταν κάποιες εικόνες από τους τελευταίους αγώνες τένις του Τσιτσιπά στην Αυστραλία. Παρατήρησα λοιπόν ότι οι αγώνες αυτοί διεξήχθησαν κανονικά με τις εξέδρες γεμάτες. Αυτό μου έφερε στην επιφάνεια την άποψη που σχημάτισα τους τελευταίους μήνες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Παρόλο λοιπόν που φαίνεται ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν πάρει πάνω κάτω τα ίδια μέτρα, αυτό εν μέρει ισχύει. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές πράμα που έχει ως αποτέλεσμα τις διαφορετικές επιπτώσεις της πανδημίας σε κάθε χώρα. Ακολουθεί μία προσπάθειά μας για να δούμε πιο καθαρά τι συνέβη αυτόν τον χρόνο σε όλον τον κόσμο και εδώ σ'εμάς ως μία κίνηση για να έλθουμε πιο κοντά σε κάποιες από τις πρώτες αλήθειες αυτής της πανδημίας. Αλήθειες που μπορεί να βοηθήσουν τον καθένα προσωπικά και όλους μαζί σ'αυτήν την μάχη αλλά και στις επερχόμενες. 

Παγκοσμίως οι θάνατοι εξ αιτίας του covid19 σήμερα 1.3 ξεπέρασαν τους 2.530 000 παρότι τα μέτρα που πήραν άπασες οι κυβερνήσεις ήταν πρωτοφανή και ακραία. Φρονώ, όταν με πιάνουν τα αισιόδοξά μου, ότι στα χρόνια που θα ακολουθήσουν δίχως πια να κυκλοφορεί ανάμεσά μας αυτός ο επικίνδυνος ιός, μία εκ των ων ουκ άνευ επιλογή των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και επιστημονικών εξουσιών παγκοσμίως όπως και των απλών πολιτών θα είναι ο στοχασμός και η συζήτηση πάνω στα απεχθή αλλά αναγκαία μέτρα που πάρθηκαν και αυτών που θα μπορούσαν να παρθούν με στόχο η επόμενη πανδημία να αντιμετωπιστεί με όσο το δυνατόν καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο. Να αντιμετωπιστεί όχι μόνο άμα τη εμφανίσει της αλλά και με παρεμβάσεις προληπτικές. Παρεμβάσεις δηλαδή που θα αποδυναμώνουν τις προϋποθέσεις γέννησης και μετάδοσης ενός νέου ιού και που οι πιο σοβαρές αναλύσεις που έχω υπόψη μου έχουν στον πυρήνα τους την αφύσικη σχέση του ανθρώπου με την φύση, δηλαδή την άνευ όρων και ορίων εκμετάλλευσή της . 

Παρόλο που τώρα έχουμε μπει στη φάση των μαζικών εμβολιασμών, τα κακά που έχουν συμβεί, πέρα από τους θανάτους, είναι πολλά και βαριά, ιδιαίτερα όσον αφορά την οικονομική κατάσταση εκατομμυρίων ανθρώπων και την ψυχολογία τους και εξ αιτίας της έλλειψης κοινωνικών συναναστροφών. Ίδωμεν πως θα εξελιχθούν τα πράματα με τους εμβολιασμούς και ελπίζουμε ότι όσο δύσκολο κι αν είναι σιγά σιγά θα εξέλθουν απ'αυτή τη ζοφερή φάση όλες οι κοινωνίες της οικουμένης σε μία καλύτερη κατάσταση από την προ πανδημίας. 

Για την κριτική των μέτρων που πήραν οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο ένα καλό κριτήριο σε μια πρώτη προσέγγιση είναι ο αριθμός των νεκρών μέχρι σήμερα 27.2 ανά 100 χιλ. κατοίκους. Μπήκαμε λοιπόν στον μικρό κόπο να τους υπολογίσουμε βάσει του αριθμού των νεκρών που παρέχει το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκιν με καθημερινή ενημέρωση. Το πανεπιστήμιο αυτό το θεωρώ ως ένα από τα πλέον αξιόπιστα κέντρα στο ζήτημα αυτό (  εδώ   ). Για την αναγωγή των θανάτων ανά 100 χιλιάδων απαραίτητο στοιχειο είναι και ο πληθυσμός κάθε χώρας και γι'αυτό χρησιμοποίησα τον πληθυσμό που δίνει η βικιπαίδεια (  εδώ  )

Επιλέξαμε κάποια κράτη και τα χωρίσαμε σε 10 ομάδες σύμφωνα με κάποια δικά μας κριτήρια βασιζόμενοι εν μέρει στην γεωγραφία τους αλλά βασικά στα μέτρα που εφάρμοσαν. Τα αποτελέσματα των αναγωγών μιλούν από μόνα τους, γι'αυτό θεωρώ ότι θα βοηθήσουν και όσους τα προσέξουν για να σχηματίσουν μία γνώμη ανεξάρτητα από τα δικά μου σχόλια.

1η λίστα: Οι 12 πρώτες χώρες στον κόσμο με τους περισσότερους θανάτους εξ αιτίας του covid 19 και oι αντιστιχούντες νεκροί ανά 100.000 κατοίκους. Οι νεκροί, ειδικά γι'αυτήν την 1η ομάδα, είναι της 1ης Μαρτίου.

Στις δύο πρώτες χώρες σε νεκρούς οι κυβερνήσεις τους έθεσαν ως πρώτο στόχο την οικονομία κι αυτός είναι ο πλέον σημαντικός λόγος που σημείωσαν τόσους πολλούς θανάτους. Στις Η.Π.Α, μια χώρα με αδύναμο το δημόσιο σύστημα υγείας, την μάχη εναντίον του κορονοϊού την έδωσαν βασικά οι δημοκρατικοί κυβερνήτες στις διάφορες πολιτείες.  Παρόλο αυτό οι νεκροί ξεπέρασαν κατά 100χιλ. τους νεκρούς Αμερικανούς στρατιωτικούς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σ'αυτή τη 12αδα εντυπωσιακή είναι η παρουσία των ευρωπαϊκών χωρών που εγείρει πολλά ερωτήματα γιατί συνέβη κάτι τέτοιο όταν διαθέτουν, συγκριτικά με όλες τις χώρες, ένα από τα προχωρημένα συστήματα δημόσιας υγείας και οργανωμένες κρατικές δομές. Μέτρα αντιφατικά, ημιτελή, αποσπασματικά και δίχως εσωτερική λογική ισχυρίζονται πολλοί ότι έπαιξαν τον αρνητικό τους ρόλο. Η σύγκριση των χωρών της δύσης με άλλες φτωχότερες χώρες μου έφερε στην μνήμη τη ρήση του Ιησού «Είναι ευκολότερο να περάσει μια καμήλα από την τρύπα που ανοίγει η βελόνα, παρά ο πλούσιος να εισέλθει στην Βασιλεία του Θεού».

Η.Π.Α 513.091 θάνατοι, που αναλογούν 156 νεκροί ανά 100 χιλ.  

Βραζιλία 254.942 θάνατοι που αναλογούν 120 νεκροί ανά 100 χιλ. 

Μεξικό 185.715 θάνατοι που αναλογούν 144 νεκροί ανά 100 χιλ.  

Ινδία 157.157 θάνατοι που αναλογούν11 νεκροί ανά 100 χιλ. 

Ηνωμένο Βασίλειο 123.083 θάνατοι που αναλογούν 195 νεκροί ανά 100 χιλ. 

Ιταλία 97.699 θάνατοι που αναλογούν 166 νεκροί ανά 100 χιλ.

Γαλλία 85.741 θάνατοι που αναλογούν 132 νεκροί ανά 100 χιλ.

Ρωσία 84.700 θάνατοι που αναλογούν 58 νεκροί ανά 100 χιλ. 

Γερμανία 70.152 θάνατοι που αναλογούν 85 νεκροί ανά 100 χιλ. 

Ισπανία 69. 142 θάνατοι που αναλογούν 147 νεκροί ανά 100 χιλ. 

Ιράν 60.073 θάνατοι που αναλογούν 72 νεκροί ανά 100 χιλ.

Κολομβία 59.766 θάνατοι που αναλογούν 120 νεκροί ανά 100 χιλ. 

 2η λίστα: Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. 

Αυτό που είναι προφανές όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πρώτης πανδημίας στον 21ο αιώνα είναι τα κακά αποτελέσματα στην Ε.Ε. Το ότι πρόκειται για εξωστρεφείς κοινωνίες με έντονη κοινωνική ζωή και με μεγάλο αριθμό κατοίκων μεγάλης ηλικίας είναι κάποιοι από τους λόγους. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι οι κυβερνώντες καθυστέρησαν να πάρουν μέτρα και ότι ενώ ισχυριζόντουσαν πως έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τη ζωή, εντούτοις συχνά έδιναν την εντύπωση πως στην πράξη πατούσαν και στη βάρκα των οικονομικών δοσοληψιών. Το κλείσιμο των συνόρων άργησε να αποφασιστεί και επιπλέον ήταν μία απόφαση που την έπαιρνε η κάθε χώρα από μόνη της και με τα δικά της κριτήρια. Για μια ακόμα φορά φάνηκε πως σε κάθε νέο σημαντικό πρόβλημα η Ε.Ε διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη. Επίσης από κάθε πίνακα μπορούμε να σκεφτούμε κι άλλες ερωτήσεις. Απ'αυτόν ας πούμε μία ερώτηση που μας προέκυψε αφορά στη μεγάλη διαφορά θανάτων ανάμεσα στο Βέλγιο και την Ολλανδία, δύο χώρες που έχουν καταργήσει τα σύνορά τους εδώ και μισό αιώνα. Ποιες άραγε να'ναι οι άλλες αιτίες που έγειραν την πλάστιγα εις βάρος του Βελγίου;  

Βέλγιο 191 νεκροί, ανά 100 χιλ. κατοίκους.  

Τσεχία 187 νεκροί.

Πορτογαλία 163 νεκροί.

Σλοβακία 138 νεκροί. 

Πολωνία 115 νεκροί.

Ελβετία 110 νεκροί.

Αρμενία 106 νεκροί

Ολλανδία 88 νεκροί. 

Γεωργία 88 νεκροί.

Ιρλανδία 86 νεκροί.

Ουκρανία 66 νεκροί. 

Ισλανδία 8 νεκροί.

coronoios 223η λίστα : Ευρωπαϊκές χώρες με πληθυσμό περίπου σαν τον δικό μας. 

Συγκριτικά και απ'αυτόν τον πίνακα και από τον επόμενο που έχει τα αποτελέσματα των βαλκανικών χωρών, προκύπτει πως σε σχέση με το κριτήριο των θανάτων τα πήγαμε καλά ως χώρα. Αν μάλιστα η κυβέρνηση έπαιρνε ουσιαστικά μέτρα το καλοκαίρι για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για την ενίσχυση των ΜΜΜ, για τις στοχευμένες και καλά οργανωμένες παρεμβάσεις ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου της χώρας και στις διάφορες δομές και μέσω πολύ περισσοτέρων επιλεγμένων τεστ και μέσω μιας ενισχυμένης ομάδας ιχνηλατών, για μια καλύτερη αναλογία μαθητών ανά τάξη στα σχολεία  και όλα τα στελέχη της  έδιναν το καλό παράδειγμα, τότε θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Καλό είναι πάντως να αναφέρουμε την αλήθεια, ότι δηλαδή ένα αρνητικό ρόλο έπαιξε και ένα μέρος του κόσμου που αντιστεκόταν για διάφορους λόγους στην τήρηση των μέτρων. 

Βέλγιο 191 νεκροί, ανά 100 χιλ. κατοίκους.

Τσεχία 187 νεκροί.

Πορτογαλία 163 νεκροί.

Ουγγαρία 154 νεκροί.

Σουηδία 126 νεκροί.

Αυστρία 87 νεκροί.  

Ελλάδα 60 νεκροί. 

4η λίστα: Οι Βαλκανικές χώρες.

Το πρόβλημα εδώ στην γειτονιά μας είναι πως χώρες που δεν είχουν πολλά πάρε δώσε με το εξωτερικό σημείωσαν τόσο άσχημα αποτελέσματα. Μαθαίναμε από τον τύπο τις πρωτοβουλίες που έπαιρναν κάποιες βαλκανικές κυβερνήσεις αλλά γιατί δεν απέδωσαν όσα προσδοκούσαν; Ίσως και σ'αυτές, τις συγκριτικά φτωχές χώρες, σε μεγαλύτερο βαθμό από εμάς η προχειρότητα έδινε τα ρέστα της και οι όποιες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις δεν έπεισαν τους πολίτες. Παίζει ρόλο και η λογική των ημίμετρων. Όταν π.χ αποφασίζεις να κηρύξεις σε μια κοκκινισμένη περιοχή αυστηρό lockdown και καραντίνα δυο και τριών εβδομάδων και με την λήξη των μέτρων ανάβεις πράσινο φως να συνεχιστούν όλες οι εργασίες επιτρέποντας έτσι δίχως μέτρο την είσοδο σ'αυτήν την περιοχή ανθρώπων από όλη την χώρα δεν είναι σαν να χτίζεις στην άμμο παλάτια; 

Σλοβενία 174 νεκροί, ανά 100 χιλ. κατοίκους. 

Μαυροβούνιο 166 νεκροί.

Β.Μακεδονία 160 νεκροί. 

Βοσνία Εργοζεβίνη 153

Βουλγαρία 145

Κροατία 138 νεκροί.

Ρουμανία 106 νεκροί 

Κόσοβο 88 νεκροί

Σερβία 63 νεκροί. 

Αλβανία 61 νεκροί. 

Ελλάδα 60 νεκροί.

Τουρκία 34 νεκροί. 

και η Κύπρος 26.

5η λίστα: Οι σκανδιναβικές χώρες 

Οι σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον εξ αιτίας της Σουηδίας. Μια χώρα που κινήθηκε μεν στην λογική της Ευρώπης αλλά πολύ χαλαρά και δίνοντας το προβάδισμα της ευθύνης στους πολίτες. Επιλέον μάλλον είναι η μόνη χώρα σε όλον τον κόσμο κόσμο που τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σύμφωνα με το σύνταγμά της δεν τα αποφάσιζε η κυβέρνηση αλλά μια θεσμοθετημένη επιτροπή στελεχωμένη βασικά από ιατρούς. Μέχρι στγμής πάντως όλες οι άλλες σκανδιναβικές χώρες, που λίγο πολύ κινήθηκαν στο ευρωπαϊκό πρόταγμα, τα πήγαν εμφανώς καλύτερα. 

Σουηδία 126 νεκροί, ανά 100 χιλ. κατοίκους.

Δανία 42 νεκροί.

Φινλανδία 14 νεκροί.

Νορβηγία 12 νεκροί.

και η γειτονική Εσθονία 45 νεκροί. 

6η λίστα : Οι Χώρες της Εγγύς Ανατολής.

Το διαφημισμένο Ισραήλ δεν παρουσίασε το μικρότερο αριθμό θανάτων στην περιοχή του, παρόλο που εφάρμοσε πολλά μέτρα ευρωπαϊκής κοπής και με τον άψογο τρόπο που συχνά έχουν οι Ισραηλίτες να οργανώνουν τα πράματα. Ο αριθμός των θανάτων στη Συρία έτσι όπως είναι η κατάσταση εκεί δεν γνωρίζουμε πόσο έγκυρος είναι. Αν όμως όντως ανταποκρίνεται στην αλήθεια τότε στη μαρτυρική Συρία αξίζει το δάφνινο στεφάνι του ΠΟΥ και της Unesco.  

Λίβανος 69 νεκροί, ανά 100 χιλ. κατοίκους. 

Ισραήλ 62 νεκροί.

Ιορδανία 43 νεκροί.

Παλαιστίνη 40 νεκροί.

Αίγυπτος 11 νεκροί.

Συρία 6 νεκροί. 

coronoios 197η Λίστα: Κάποιες χώρες της Λ.Αμερικής. 

Χώρες με σχετικά αδύναμα δημόσια συστήματα υγείας και που επιπλέον άργησαν να πάρουν τα βασικά μέτρα όταν μάλιστα μάθαιναν για τον κακό χαμό που γινόταν στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Στις περισσότερες απ'αυτές οι κυβερνήσεις δεν αμφισβητούσαν την επικινδυνότητα της πανδημίας και δεν ήταν αρνητικές στα βασικά μέτρα. Όμως οι λόγοι που τα αποτελέσματα ήταν κακά, μπορεί και δεν μπορεί να είναι οι ίδιοι μ'αυτούς της Ευρώπης. Η εξαίρεση ήταν ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Μπολσονάρο που στην γραμμή Τραμπ έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την οικονομική κίνηση της χώρας τους κι αντιμετώπισε τον κορωνοϊό σαν μια απλή γριπούλα. Για τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας τον κορωνοϊό και πέτυχε αυτό τον εξαιρετικά μικρό αριθμό θανάτων ανά 100 χιλ. δεν έχουμε πληροφορίες. Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης κινήθηκε στα χνάρια των χωρών της Ωκεανίας. Αυστηρότητα, πειστικότητα όλα με μέτρο και με επιλεκτικές παρεμβάσεις που τις συνόδευαν αξιόπιστοι έλεγχοι.     

Περού 130 νεκροί, ανά 100 χιλ. κατοίκους.

Κολομβία 120 νεκροί 

Βραζιλία 119 νεκροί 

Αργεντινή 115 νεκροί.

Χιλή 102

Βολιβία 100 νεκροί.

Παραγουάη 45 νεκροί. 

Ουρουγουάη 18 νεκροί.

Βενεζουέλα 4 νεκροί

8η Λίστα : Χώρες της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής.

Σε γενικές γραμμές οι χώρες αυτής περιοχής τα πήγαν αρκετά καλά, παρόλο που με εξαίρεση την Κούβα, οι υπόλοιπες δεν έχουν δημόσιες υπηρεσίες υγείας για τις οποίες μπορεί να είναι υπερήφανες. Τώρα για το πως ακριβώς κινήθηκαν και πέτυχαν αυτά τα καλά αποτελέσματα, συγκριτικά με τις χώρες της υπόλοιπης Αμερικής, ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα μάθουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επιλογών τους. Έχουμε ανάγκη απ'αυτήν την ενημέρωση και γιατί εξ αρχής έτοιμες μαγικές λύσεις πουθενά δεν υπήρχαν, οι κυβερνήσεις αυτοσχεδίαζαν σε μεγάλο βαθμό και το κάθε επόμενο βήμα αποφασίζονταν στη βάση του βλέποντας και κάνοντας. 

Κόστα Ρίκα 55 νεκροί, ανά 100 χιλ. κατοίκους.

Ονδούρα 44 νεκροί

Γουατεμάλα 37 νεκροί 

Τζαμάικα 15 νεκροί 

Κούβα 3 νεκροί. 

Νικαράγουα 3 νεκροί. 

Αΐτη 2 νεκροί. 

coronoios9η λίστα : Χώρες της Ν.Α Ασίας και της Ωκεανίας

Οι χώρες αυτών των περιοχών έχουν μέχρι σήμερα τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλον τον πλανήτη, λαμβάνοντας υπόψη και το ότι είναι πολυπληθείς κι εξωστραφείς χώρες που έχουν υψηλό δείκτη συμμετοχής στην παγκοσμιοποίηση.  Όχι τυχαία βέβαια προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα. Να κάποιοι λόγοι που επισημαίνουν οι ειδικοί αυτής της επιτυχίας. Η έγκυρη αντιμετώπιση ήταν ο πρώτος λόγος. Από εκεί και πέρα εφάρμοσαν συστηματικά την επιτήρηση, την ιχνηλάτηση (πολλοί και ειδικευμένοι άνθρωποι), πραγματοποίησαν μεγάλο πλήθος στοχευμένων τεστ, όπως και στοχευμένα τοπικά λοκντάουν μικρής διάρκειας με αυστηρή απομόνωση των κρουσμάτων. Το πιο βασικό ήταν ότι οι κυβερνήσεις σ'αυτές τις χώρες είχαν ως σύνθημα το "μηδέν κρούσματα" και γι'αυτό έκαναν ότι μπορούσαν μέχρι να το πετύχουν. Και απ'ότι φαίνεται επί του παρόντος το κατάφεραν αρκετά σύντομα κι έτσι η οικονομική ζωή ξαναπήρε μπρος.  

Φιλιππίνες 11 νεκροί, ανά 100 χιλ. κατοίκους.

Ιαπωνία 6 νεκροί

Αυστραλία 4 νεκροί

Ν.Κορέα 3 νεκροί

Νέα Ζηλανδία 1 νεκρός

Κίνα <1 νεκρό

Ταϋλάνδη <1 νεκρό

Βιετνάμ < 1 νεκρό

Ταϊβάν <1 νεκρό

10η λίστα. Ενδεικτικά 5 χώρες της  Αφρικής.

Κοινή διαπίστωση είναι πως οι χώρες της Αφρικής είχαν ελάχιστους θανάτους. Σίγουρα θα έπαιξε κάποιο ρόλο το ζεστό κλίμα, το μικρό ποσοστό μεγάλων ηλικιών στη σύνθεση του πληθυσμού τους, το ότι είχαν μια στοιχειώδη προπαίδεια εξ αιτίας άλλων ιώσεων που αντιμετώπισαν τις τελευταίες δεκαετίες. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως  η  Αφρική τα κατάφερε βασικά εξ αιτίας της βαθιάς εμπειρίας που διαθέτει στη διαχείριση επιδημιών, που περιλαμβάνει ένα πολύ καλό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, όπως και πολύ καλά επίπεδα συμμετοχικότητας των ανθρώπων μέσω των κοινοτήτων τους. Σις περισσότερες αφρικάνικες χώρες η προσπάθεια ήταν προσανατολισμένη στα χωριά, στις κοινότητες, στις γειτονιές, στους δήμους, στις πόλεις. Με αυτές συζητήσουν συστηματικά οι αρμόδιοι της υγείας και του πολιτικού προσωπικού. Όπως το διατύπωσε ο εκτελεστικός διευθυντής υγειονομικών κρίσεων του Π.Ο.Υ Ιρλανδός Μάικ Ράιαν, κυρίως στην Αφρική οι αρμόδιοι μιλάνε με τις κοινότητες αντί να μιλάνε σ'αυτές. Οι χώρες που επιλέξαμε είναι αυτές που παρουσίασαν τους περισσότερους θανάτους ανά 100 χιλ. Όλες οι άλλες παρουσίασαν πολύ μικρότερους αριθμούς. 

Ν.Αφρική 100 νεκροί, ανά 100 χιλ. κατοίκους.

Τυνησία 66 νεκροί

Μαρόκο 24 νεκροί

Αιθιοπία 22 νεκροί

Αίγυπτος 11 νεκροί.

Υ.Γ. Όλα τα αποτελέσματα βγήκαν με το χέρι και για τα πιθανόν λάθη που θα εντοπιστούν την ευθύνη την αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου, πράμα που σημαίνει ότι δεν την χρεώνω στο δαίμων του κομπιούτερ.  

ΠΟΥ: Ούτε φέτος θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 20:54
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση