Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018 20:24

Το χρονικό της Άνοιξης της Πράγας και το τέλος της τον Αύγουστο του '68

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

prague2Ότι ο σοσιαλισμός που ξεκίνησε να εφαρμόζεται κατά το σοβιετικό πρότυπο (μονοκομματικό κράτος με περιορισμένες πολιτικές ελευθερίες, κεντρική οργάνωση της οικονομίας, ανύπαρκτα ανθρώπινα δικαιώματα, κ.λπ) στις ευρωπαϊκές χώρες που πέρασαν στο ανατολικό μπλογκ μετά τη λήξη του πολέμου δεν ήταν ο επί της γης παράδεισος, το πίστευαν αρκετοί αριστεροί της δύσης. Σ'αυτό συνέτεινε και οι εξεγέρσεις που σημειώθηκαν ( Α. Γερμανία, Ουγγαρία και Τσεχοσλαβακία) και η καλλιέργεια στη Δ.Ευρώπη από τα μέσα της δεκαετίας του '60 από αριστερά κόμματα και οργανώσεις μιας άλλης ιδέας για τον σοσιαλισμό, όπου η έμφαση στη δημοκρατία  και στον πλουραλισμό ήταν οι νέες προτεραιότητες.

Στη Τσεχοσλαβακία το διαφορετικό ήταν πως το πείραμα για έναν "σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο" όπως επικράτησε να λέγεται, ξεκίνησε το 1968 από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και πολύ γρήγορα το υποστήριξε με διαδηλώσεις και μανιφέστα η πλειονότητα του κόσμου.

Όλη αυτή η κίνηση που ονομάστηκε Άνοιξη της Πράγας, αντικαταστάθηκε με ένα βαρύ χειμώνα που τον έφερε κατακαλόκαιρο (20.8.68) η εισβολή στην χώρα τανκς από τις υπόλοιπες χώρες του συμφώνου της Βαρσοβίας.

Το σκληρό μάθημα ήταν πως μία ήταν η εκδοχή για τον σοσιαλισμό και ο εκπρόσωπος αυτού επί της γης το Κρεμλίνο. Όποιος από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο τολμούσε να αμφισβητήσει αυτό το δόγμα το πλήρωνε ακριβά. Το ίδιο συνέβαινε εκείνα τα χρόνια του ψυχρού πολέμου και στο δυτικό στρατόπεδο.   

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστούν τα συγκλονιστικά γεγονότα που συνέβησαν ακριβώς πριν μισό αιώνα στην Τσεχοσλαβακία, μέσα από ένα χρονικό που το έγραψε η Μυρσίνη Λιοναράκη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018 09:52
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση