Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 21:43

Η Ρένα μας από την Πόλη κι ο Παμούκ για την Πόλη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ισταμπούλ απ'όλο τον κόσμο, Κωνσταντινούπολη μόνο εμείς. Ας αλλάζει το όνομα, η Πόλη δεν αλλάζει. Αλλάζει μόνο η αίσθηση. Διαφορετικά πράματα θα δει ο Έλληνας και αλλιώτικα θα τα εισπράξει και πιο κοντά στην πραγματικότητα υποθέτουμε ότι είναι όλοι οι άλλοι γήινοι που την επισκέπτονται.

Ο Έλληνας μέσω της ορθοδοξίας θα πιαστεί από την παραίσθησή του και θα φτιαχτεί από τα μεγαλεία μιας αυτοκρατορίας των Λατίνων στην αρχή και των Ρωμιών μετά που για χίλια χρόνια κράτησαν υψωμένη μια ομπρέλα πάνω από πολλές φυλές, λαούς και ιστορίες. Ήταν οι αυτοκράτορες που άλλοτε μαζί κι άλλοτε στην κόντρα με τους πατριάρχες έπιναν κι έχυναν το αίμα του κόσμου κι άλλοτε μαζί του έκαναν πράματα και θάματα. Ταξιδεύοντας μ' ένα τέτοιο νέφος ο Γιουνάν διαφορετικά θα απολαύσει τα πολίτικα εδέσματα, την σε πολλές μεριές υπέροχη θέα και τα έργα 17 αιώνων που είναι διασκορπισμένα σε μια πόλη ζωντανό μουσείο. Και κάπως έτσι είναι πολύ πιθανόν να του προκύψουν και συναντήσεις με εποχούμενους από τα 14 εκ.κατοίκους της Πόλης. Συναντήσεις που ελλοχεύει ο κίνδυνος να είναι η αρχή μιας σχέσης απ'αυτές που αφήνουν τα ίχνη τους ακόμα και σε γρανίτες.

Είναι πολύ πιθανόν μια τέτοια συνάντηση να συνέβη μες της Πόλης τα στενά στην Ρένα, αρθρογράφο της Σταγόνας και Κερατσινιώτισα. Για σπουδές είχε πάει πέρσι στην Πόλη και τώρα ξαναεπέστρεψε στα παλιά της λημέρια. Πάλι για σπουδές. Ανάμεσα σ'αυτά που κάνει είναι και μια ωριαία εκπομπή κάθε Τετάρτη στις 9.10μ.μ. Με τη φίλη της την Μαρία απ'τα Γιάννενα, έχουν την ευθύνη της εκπομπής "Διασκε-βάζουμε" στο web radio " Η ηχώ της Πόλης - Το ελληνικό ραδιόφωνο της Πόλης".  Τα δύο όλο ζωντάνια και κέφι κορίτσια παίρνουν τα μικρόφωνα....κι όποιον πάρει το τραγούδι. Τι διαλέγουν; Όπως λέει και ο τίτλος της εκπομπής τους, διασκευές δημοφιλών και λιγότερο δημοφιλών τραγουδιών. Ξένων και ελληνικών. Στο ενδιάμεσο κάνουν αφιερώσεις, σχολιάζουν τους μουσικούς και τις μουσικές, συζητούν τα δικά τους, μας μεταφέρουν κάποιες εικόνες και πληροφορίες από την καθημερινότητα της Ισταμπούλ όπως την ζουν. Μια συμπαθητική εκπομπή που έχει τα φόντα να εξελιχτεί και να υψωθεί και σε άλλους ουρανούς, όπως της Ιστορίας της πόλης και η Πόλη των ιστοριών, πινελιές και απόψεις από τη ζωή των νεαρών Τούρκων που συναναστρέφονται, σχόλια για στέκια και για βόλτες, παρουσιάσεις των συνοικιών της, αναφορές στα εναπομείναντα Ελληνικά στοιχεία και τους Ρωμιούς, όπως και κάποια τούρκικα τραγούδια που είτε κάνουν σουξέ, είτε είναι υψηλής ποιότητας. 

Πατώντας   εδώ   και  εδώ  θα βγείτε στην "Ηχώ της Πόλης", τον μοναδικό ελληνικό σταθμό της Πόλης. Πατώντας  εδώ θα σας παρουσιαστεί η σελίδα των δύο κοριτσιών, όπου υπάρχει ένα σχετικό κειμενάκι και όλες οι προηγούμενες εκπομπές τους. Καλή δύναμη και υγεία να έχουν στη χειμωνιάτικη Πόλη, όρεξη για δουλειά και τους ευχόμαστε τα όνειρά τους να τους υπερυψώσουν. Εμείς της Σταγόνας τους αφιερώνουμε το τραγούδι του Βαν Μόρισον "The healing game" (1997), όπως διασκευάστηκε το 1997 από τον Διονύση Σαββόπουλο ως " Της γιατρειάς το ρίσκο" ( εδώ ) ---

...Ας ανέβουν οι εντάσεις, προ παντός μη δειλιάσεις / γίνε του άγνωστου ο μίμος, ευθαρσώς κι επωνύμως..... Δυνατά να σ’ ακούω, τ’ όνομά σου ν’ ακούω / τη ψυχή σου να βρίσκω στης γιατρειάς της το ρίσκο. ... Ρίσκο η γιατρειά σου / παίρνει τ’ όνομά σου / παίζει την ωδή σου / εν ονόματι σου.

Ο Ορχάν Παμούκ (Ισταμπούλ, 1952) γέννημα θρέμμα της Πόλης, βραβεύτηκε το 2006 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας όπου σύμφωνα με το σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας  "στην αναζήτηση της μελαγχολικής ψυχής της γενέθλιας πόλης του ανακάλυψε νέα σύμβολα για να περιγράψει τη σύγκρουση και τη σύνδεση των πολιτισμών". Πέρα από τη λογοτεχνία και τη δημιουργία του Μουσείου της Αθωότητας, συχνά παρεμβαίνει δημόσια μιλώντας για διάφορα θέματα της τουρκικής κοινωνίας που τον ενδιαφέρουν. Η πιο βόμβα ήταν όταν πριν δέκα χρόνια έβαλε το δάκτυλό του επί τον τύπον των ήλων, λέγοντας ότι "τριάντα χιλιάδες Κούρδοι και ένα εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν σ’ αυτή τη γη και κανείς εκτός από μένα δεν τολμά να μιλήσει γι’ αυτό", κάτι που του δημιούργησε πολλά προβλήματα από τη μεριά της τουρκικής εξουσίας. Ζει στην Ισταμπούλ με τη γυναίκα του και την κόρη του, είναι δημοφιλής στην χώρα του, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου αναγνωστικού κοινού. Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ένα άρθρο με τίτλο "Ο Ορχάν Παμούκ μιλάει για την Πόλη του".

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014 22:04
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση