Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 23:30

Ακόμα ένας ύμνος στη Δημοκρατία από τη Φιλοθέη του fb.

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σήμερα το πρωί ο ermippos ermippiou έκανε στο facebook μία ανάρτηση που, όπως μου μετέφεραν, χαρακτήριζε τον κωστή χατζηδάκη φελλό, επαγγελματία πολιτικό που στη ζωή του απλώς πολιτεύεται. Κάπως έτσι.

Το στάτους αυτό απέκτησε μία καλή δυναμική με αρκετά like και share.

 

Την επόμενη ώρα το προφίλ του ermippou, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει ενεργή παρουσία με λόγο δομημένο, σαφή, συχνά πολιτικό και συνήθως αντισυγκυβερνητικό, είχε πέσει από report με προσχηματική αφορμή την ψευδωνυμία.

 

Πριν λίγες μέρες μία αναρχική πτέρυγα του πολυτεχνείου οργάνωσε εκδήλωση που θα βρισκόντουσαν οι του χώρου τους μεταξύ τους και θα έψελναν τα δικά τους τεριρέμ. Ανήγγειλαν ότι τηλεφωνικά θα παρενέβαινε στην ομιλία αυτη ο μαζιώτης από τη φυλακή διαβατών που κρατείται να πει τον δικό του εξάψαλμο. Τελικά η παρέμβαση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε και ο μαζιώτης κατήγγειλε ονομαστικά τον άδωνη και τον διευθυντή του σωφρονιστικού ιδρύματος διαβατων όπου κρατείται, στους οποίους χρέωσε σκοπούμενο αποκλεισμό της δυνατότητας επικοινωνίας του με την εκδήλωση στο πολυτεχνείο, μέσω "βλάβης" που έπαθαν ΟΛΑ τα τηλέφωνα στο ισόγειο της πτέρυγάς του.

Ο άδωνης "αμύνεται": δεν αρνείται το γεγονός. Δε λέει και τι δουλειά έχω εγώ να παρέμβω στη φυλακή να του κόψω τα τηλέφωνα. Δε λέει και ποιός είμαι εγώ που θα παρεμποδίσω το δικαίωμα επικοινωνίας κρατουμένου. Δε λέει καν ποιός ειμαι εγώ που θα σαμποτάρω μία εκδήλωση που δεν μου αρέσει, αλλά αν ήταν παρανομη θα την είχε απαγορεύσει ο εισαγγελέας. Όχι. Απλώς μονολογεί θεωρώντας παράλογο τον χαρακτηρισμό που του αποδόθηκε: "κατηγορεί (ο μαζιώτης) εμάς ως φασίστες επειδή του απαγορεύσαμε να πάρει τηλέφωνο από τη φυλακή να εξηγήσει στους συντρόφους του πώς να συνεχίσουν τον ένοπλο αγωνα;"

Δυο υποθέσεις λογοκρισίας σε μια μέρα. Μία ήπια, φεισμπουκική, μία κρατικά εκπορευόμενη. Δε θέλω να σχολιάσω τον άδωνη. Δε θέλω να σχολιάσω τα όποια κομματόσκυλα που κατά τα φαινόμενα έριξαν τον προφίλ του έρμιππου (προσβάλλοντας αδίκως με αυτή την πράξη τους, όποιοι το έκαναν, το πρόσωπο που υποτίθεται πως υπερασπίζονταν).

Θέλω μόνο να τονίσω γιατί περιφρονούμε τόσο βαθιά όλα αυτά τα μικρομέγαλα φασισταριά που θεωρούν την άποψή τους τόσο σωστή, ώστε φιμώνουν με όποιο τροπο μπορούν την αντίθετη γνώμη. Θέλω να εξηγήσω γιατί η δημοκρατία όταν χρειάζεται να κόψει τα τηλέφωνα μιας πτέρυγας φυλακής για να φιμώσει τον αντίπαλο, δεν είναι δημοκρατία, αλλά εκφυλισμένος υπαρκτός αδωνισμός. Και δε θέλω να τα πω όλα αυτά σπαταλώντας έστω και δέκα ακόμα λέξεις για τα δυο αυτά περιστατικά, θέλω μόνο να μιλήσω για όλες αυτές τις βασικές μας τις αρχές που χωρίζουν *εμάς* από τους *άλλους*:

Εμείς δεν χτυπάμε πρόσωπα. Χτυπάμε απόψεις.

Εμείς δεν περιορίζουμε δικαιώματα. Χτίζουμε επιχειρήματα. 

Εμείς δεν φυλάμε τον σεβασμό στις απόψεις του άλλου μόνο για τους φίλους. Σεβόμαστε και τις απόψεις των αντιπάλων και, κυρίως, αποδεχόμαστε ως αυτονόητο το δικαίωμά τους να κουβαλάν στο κεφάλι τους τις απόψεις αυτές. 

Εμείς δε φιμώνουμε. Ακούμε και απαντάμε. 

Εμείς δεν καφρίζουμε, δεν βρίζουμε, δεν απειλούμε, δεν καννιβαλίζουμε σα μόγγολα τους διαφωνούντες, δεν ξεσκίζουμε στα κρυφά ανυπεράσπιστους απόντες. Με αυτά γελάμε.

Εμείς δε χτίζουμε στρατούς με τραμπούκους χειροκροτητές. Τα καταφέρνουμε στη μάχη επιχειρημάτων και μόνοι μας. 

Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία ως την πόρνη της πλειοψηφίας. Την αντιλαμβανόμαστε ως την προστάτιδα ακόμα και των αντιδημοκρατικών στοιχείων. 

Εμείς τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα δεν τα αναγνωρίζουμε μόνο στους ομοίους μας. Φυλάμε απαραβίαστο τον πυρήνα τους και για τους σκληρότερους εχθρούς τους και εχθρούς μας. 

Εμείς δεν προστατεύουμε τη δημοκρατία με χουντιλίκια. Την προστατεύουμε με διάκριση εξουσιών, με συνταγματικότητες και νομιμότητα. 

Εμείς δεν τα κάνουμε όλα αυτά επειδή είμαστε καλοί χριστιανοί και γυρνάμε και το άλλο μάγουλο. Αλλά επειδή είμαστε συνειδητοποιημένοι δημοκράτες και φυλάμε τις δυνάμεις μας για να δίνουμε όπως μπορούμε τις μάχες μας απέναντι στην κάθε είδους λογοκρισία, παράνομη καταστολή, απέναντι στους συνταγματαρχαίους του fb και στα φασισταριά που ψήφιζονται για αντιπρόσωποί μας στη βουλή.

Εσείς που κατεβάζετε προφίλ και αποδίδετε τιμές στις δηλώσεις του άδωνη - ("είμαστε φασίστες επειδή του απαγορεύσαμε να πάρει τηλέφωνο από τη φυλακή") μπορείτε να είστε όσο γεωργιάδηδες θέλετε, δικαίωμά σας. 
Εμείς *είμαστε* έρμιπποι. 

Και είμαστε βαθιά περήφανοι γι'αυτό. 

Φιλοθέη Βαρσάμη.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 23:58

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση