Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 05:16

Για να το ξεκαθαρίσουμε, άλλο είναι τα πράσινα άλογα κι άλλο τα πράσινα λιμάνια; Είσοδος ελεύθερη.

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Ecocity είναι μία μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία με έδρα στην Αθήνα της οποίας οι σκοποί και τα μέσα υπάρχουν στο τέλος αυτού του άρθρου. Την αναφέρουμε γιατί μάθαμε για μια εκδήλωση που διοργανώνει την Τετάρτη, 27/11, στις 6μ.μ, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιά.

 

 

 

 

Πιο συγκεκριμένα, αυτή η εσπερίδα που διοργανώνει η επιστημονική επιτροπή της ECOCITY έχει ως τίτλο

"Πράσινα λιμάνια - Πειραιάς 2013".

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής του Ε.Μ.Π κ. Θάνος Βλαστός, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της ecocity. Πριν το διάλογο θα τοποθετηθούν οι: κ.Βασίλης Μιχαλολιάκος, δήμαρχος Πειραιά, κ.Γιώργος Ανωμερίτης, πρόεδρος Ο.Λ.Π, κ. Κώστας Μουτζούρης, καθηγητής Ε.Μ.Π και πρώην γενικός γραμματέας λιμένων, κ. Κώστας Χλωμούδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Νίκος Μπελαβίλας, επίκουρος καθηγητής Ε.Μ.Π και κ. Νίκος Μηλιώνης, συγκοινωνιολόγος. ( όλοι άντρες bρε παιδί μου....λες να είναι αυτές αντρικές δουλειές; )

Ακολουθεί το σκεπτικό της ομάδας διοργάνωσης. 

Τα λιμάνια είναι συγκοινωνιακοί κόμβοι και τόποι παραμονής επιβατών. Προσελκύουν επομένως δραστηριότητες σημαντικές για την ανάπτυξη των περιοχών που τα περιβάλλουν όπως εμπορίου και αναψυχής. Συγχρόνως όμως συνεπάγονται συχνά και σοβαρές επιπτώσεις για τις παραπάνω περιοχές όπως ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβο, κυκλοφοριακό κορεσμό και, αισθητική υποβάθμιση.  

Με βάση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, πρέπει κάθε λιμάνι να είναι αρμονικά ενταγμένο στην πόλη που το περιβάλλει, να μην αποτελεί εμπόδιο στην προσπέλαση της θάλασσας από τους κατοίκους και οι δραστηριότητες που φιλοξενεί να το αναδεικνύουν σε τόπο ζωντάνιας για την πόλη.  

Η πειθάρχηση στις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Οδηγίες και ο σεβασμός στις ανάγκες της πόλης όσων εργάζονται ή χρησιμοποιούν το λιμάνι  όπως οι πλοιοκτήτες, οι μεταφορείς, κ.λπ.  είναι υποχρέωση που πρέπει να ελέγχεται για την αποφυγή επιπτώσεων στη Δημόσια Υγεία, στην Τοπική Οικονομία και στο Περιβάλλον.

Στη χώρα μας δεν είναι σπάνιο τα λιμάνια, αν και μέρος της πόλης, να λειτουργούν ως ξένο σώμα που αποκόβει τη συνέχειά της, εμποδίζει την προσπέλαση στη θάλασσα και εκδηλώνει αδιαφορία για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.  

Ειδικότερα και πέρα από τη σχέση του λιμανιού με την πόλη, τα Πράσινα Λιμάνια, είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το ECOCITY στο πλαίσιο των δράσεών του υπέρ της βιώσιμης προοπτικής του αστικού περιβάλλοντος. Η Επιστημονική Επιτροπή της ΜΚΟ, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις του και στις γενικότερες ανάγκες του αστικού ιστού.

Η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη για τον Πειραιά γιατί εξετάζονται διάφορα σενάρια  για το μέλλον του λιμανιού και είναι βέβαιο ότι πολλά αλλάζουν. Η Εσπερίδα θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες  να θέσουν όλα εκείνα τα ζητήματα που κρίνουν ότι τους αφορούν και θα επηρεάσουν την τύχη της πόλης τους.

 


Με την δική μας προπαίδεια και με όσες οικολογικές ευαισθησίες καλλιεργήσαμε κουτσά στραβά μες τα χρόνια, θεωρούμε πως το θέμα αυτό είναι πρώτης κατηγορίας. Εκτιμούμε επίσης ότι είναι πολύ καλή η πρωτοβουλία αυτή της ecocity, μια εταιρεία που τώρα τη γνωρίσαμε. Αυτό που έχουμε μάθει καλά όλα αυτά τα χρόνια, είναι πως τέτοιες συζητήσεις είναι πάρα πολύ κοντά στο "μια τρύπα στο νερό". Καλό είναι φυσικά που σημαίνοντα πρόσωπα και σχετικά με το θέμα τοποθετούνται δημόσια. Φαίνεται σα να ανοίγουν τα χαρτιά τους στην κοινωνία. Αλλά αυτά που λέγονται είναι κάτι σαν μια προμελέτη και μακράν των προϋποθέσεων εκτέλεσης των όποιων έργων. Συνήθως γίνονται για να γίνουν μέσο για κάτι άλλο, π.χ αναφέρονται στο έργο ενός πολιτικού, είναι στοιχεία του βιογραφικού ενός επιστήμονα, κ.α. Το γεγονός όμως πως εδώ την ευθύνη την έχει η ecocity, μας κάνει λίγο αισιόδοξους. Και ως προς την ποιότητα του διαλόγου και ως προς το πως θα χρησιμοποιηθούν οι γνώμες και οι προτάσεις όσων συμμετάσχουν. 

Εμείς στην Ισπανία έχουμε πάει μια φορά, αλλά όχι στη Βαρκελώνη και στο Μπιλμπάο, που μερικές φορές την άνοιξη, μας ανοίγει η όρεξη για να τις επισκεφτούμε. Αυτή η αναφορά δεν είναι άσχετη. Διότι αυτές οι δύο πόλεις που έχουν λιμάνια, αναδιαμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως είπαμε δεν έχουμε πάει, αλλά έτυχε να διαβάσουμε μερικά στοιχεία, να δούμε φωτογραφίες τους, βίντεο, να διαβάσουμε γνώμες και απόψεις και κάπως να συναρμολογήσουμε μια αδύναμη άποψη από δεύτερο χέρι. Άποψη που ενισχύθηκε από πληροφορίες που κατά καιρούς διαβάζαμε ή βλέπαμε και για άλλες παρεμβάσεις που έκαναν διάφορες μεγάλες πόλεις.

Τι μας έμεινε από όλα αυτά; Πρώτον το γεγονός ότι έχουμε αργήσει χαρακτηριστικά σε σχέση με τα άλλα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, μπορεί και να αποβεί υπέρ μας, αν εξαντλητικά εξετάσουμε την κάθε μία περίπτωση και δούμε τι μας ταιριάζει. Και δεύτερον, το στυλάκι της ανάπλασης που έγινε στην παραλία της Βαρκελώνης εξ αιτίας των πετυχημένων Ολυμπιακών αγώνων του 1992, δεν μας πολυαρέσει. Έχει κάτι το τουριστικό, μοιάζει να είναι η προσομοίωση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος πράγμα που έχει ως συνέπεια η πόλη να μην ανασαίνει στο λιμάνι της. Αντιθέτως στο Μπιλμπάο, όπου έγιναν σημαντικές κεντρικές παρεμβάσεις, το λιμάνι του έχει ζωή. Ότι παλαιό και εγκαταλελειμμένο στην πόλη μεταμορφώθηκε σε σύγχρονο οικοδόμημα με τη βοήθεια σπουδαίων αρχιτεκτόνων και μεγάλων επενδύσεων. Τα δημόσια μέσα σταθερής τροχιάς είχαν την τιμητική τους. Ένα μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου έγινε καταπράσινο. Και κτίστηκε το εντυπωσιακό από αρχιτεκτονικής άποψης μουσείο Guggenhaim ( βλέπε φωτό αριστερά ) που μαζί με το προϋπάρχον σπουδαίο μουσείο και από άποψη περιεχομένου De Bellas Artes, ήταν η ατμομηχανή που έκαναν το Μπιλμπάο μια πόλη που, εξ αιτίας φυσικά κι άλλων παρεμβάσεων και αναπλάσεων, από μακριά μ'αρέσει πιο πολύ από την Βαρκελώνη. Μέσα σε δέκα χρόνια η πόλη αυτή των 400χιλ. κατοίκων μεταμορφώθηκε κι έγινε στην ουσία μία άλλη πόλη. Από εκεί που είχε τουρίστες μετρημένους στα δάκτυλα, σήμερα εξυπηρετεί 10εκ. τουρίστες το χρόνο.

Το δικό μας θέμα όμως είναι να συζητήσουμε τι είναι καλύτερο για τον Πειραιά και τους Πειραιώτες, τι μπορεί να γίνει εδώ προς ώφελος όλων των κατοίκων. Θα πρέπει επίσης να δούμε πιο συστηματικά πως οι συζητήσεις αυτές θα μας οδηγήσουν να συμφωνήσουμε σε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Το επόμενο βήμα που μας περιμένει είναι να παλέψουμε για να γίνουν οι αποφάσεις μας ενα συγκεκριμένο σχέδιο και μετά τα έργα που θα κάνουν την πραγματικότητα της πόλη μας πιο όμορφη, λειτουργική και φιλική. Τότε μόνο αυτές οι συζητήσεις αποκτούν κάποιο νόημα. Διαφορετικά είναι λόγια του αέρα για να περνάει η ώρα. Δεν συμφωνείτε κι εσείς πως θα έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο ως κοινωνία, αν έχουμε βρει τρόπους για να μην είναι πια τα λόγια μας σε συμβούλια, ημερίδες και συνέδρια έπεα πτερόεντα;  

 

 

Σκοποί και μέσα της ecocity

Σκοποί

 1. Να δημιουργεί πρότυπα και να μεριμνά για τη συνεχή βελτίωσή τους, στη διεξαγωγή της συμβουλευτικής πρακτικής και προώθησης της Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης.
 2. Να προωθεί την εφαρμογή και την αποδοχή της οικολογικής ευαισθησίας, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να ενισχύσει την αποδοχή στην Ελληνική Κοινωνία.
 3. Να δημιουργήσει και να έχει σε συνεχή λειτουργία, υποδομή τέτοια ώστε, μέλη της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων, της Επιστημονικής Κοινότητας και άλλων Φορέων και Οργανισμών, να δύνανται να συνδιασκέπτονται με τους συμβούλους και τα μέλη για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον.
 4. Να προωθεί και να ενισχύει προσπάθειες βελτίωσης και ανάπτυξης της επιστήμης και πρακτικής της οικολογίας.
 5. Να συμβάλει στον προβληματισμό για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και νέων τεχνολογιών που βοηθούν στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών
 6. Να συνεργασθεί με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα που υποστηρίζουν ανάλογες θέσεις και να παρέχει είτε μόνη είτε με τη συνεργασία και άλλων επείγουσα ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια προς τους πληθυσμούς αναπτυσσόμενων χωρών με σκοπό στην να συντελεί στην περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους.
 7. Να μελετά, να εισηγείται και να στηρίζει τη σωστή κατεύθυνση μέτρων και αλλαγών που επιφέρει με κανονιστικό τρόπο η Πολιτεία.
 8. Να συμβάλει στην κατανόηση των αλληλεπιδράσεων που παράγονται από κάθε σωστή συμπεριφορά.
 9. Να προωθεί τη συστηματική μελέτη των σχετικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τα αστικά κέντρα.

ΜΕΣΑ

Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός η εταιρεία θα:

 1. Οργανώνει σχετικές επιστημονικές, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
 2. Εκδίδει και διαχειρίζεται έντυπο ενημερωτικό υλικό.
 3. Δημιουργήσει και θα λειτουργήσει σχετικό ενημερωτικό δικτυακό τόπο με την επωνυμία www.ecocity.gr.
 4. Ανακοινώνει συμπεράσματα, εργασίες και θέσεις και θα προβαίνει στην έκδοση ειδικών εντύπων και ηλεκτρονικών δελτίων για την ενημέρωση των μελών και των φίλων της εταιρείας.
 5. Παράγει εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό, σε έντυπη, οπτικοακουστική και ηλεκτρονική μορφή.
 6. Οργανώνει εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια, εργαστήρια μελέτης, εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και εθελοντικές δράσεις σε σχετικά θέματα.
 7. Αξιοποιεί την εθελοντική προσφορά των μελών της και συνεργάζεται με τρίτους φορείς, όπως με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Κυβερνητικές οργανώσεις, υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου Τομέα, οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ανώτατα και τεχνικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα και εν γένει με κάθε άλλο φορέα, ο οποίος επιδιώκει όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς, όπως μη κυβερνητικές οργανώσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών, εθνικού και διεθνούς επιπέδου, διακυβερνητικούς οργανισμούς, άτυπες ομάδες, δίκτυα οργανώσεων και πολιτών και με κάθε άλλο κοινωνικό σχηματισμό.
 8. Καλλιεργεί και αναπτύσσει σχέσεις σε επαγγελματικούς, επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς τόσο των χωρών της Ευρώπης, όσο και των χωρών του υπόλοιπου κόσμου.
 9. Μελετήσει τη σύνταξη και θα προωθήσει την υιοθέτηση και αποδοχή ενός Κώδικα Πρακτικής και Δέσμευσης για το περιβάλλον με σκοπό τον αυτοέλεγχο και περιορισμό της ρύπανσης από επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 13:28

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση