
Για τον τουρισμό και για το ελεύθερο κάμπινγκ
Επιλέγουσα ή Συντάκτρια Ομάδα διαχείρισης
Κύριο χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι ότι ανοίγει το δρόμο για την μαζική δόμηση κατοικιών υπό το πρόσχημα της τουριστικής ανάπτυξης, αναπαράγοντας το αποτυχημένο πρότυπο άλλων χώρων, το οποίο αποτέλεσε και τον βασικό λόγο της οικονομικής και περιβαλλοντικής τους καταστροφής.
Μερικά μόνο από τα παραδείγματα των ρυθμίσεων δείχνουν το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που προωθεί η Κυβέρνηση, αψηφώντας τις μη αναστρέψιμες συνέπειες όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά, όπως προκύπτει, για την οικονομία και την κοινωνία:
- - Προωθείται η υπερ-δόμηση σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα μικρής έκτασης νησιά, οι ορεινές περιοχές, οι προστατευόμενες περιοχές και οι αρχαιολογικοί χώροι.
- - Αντιμετωπίζονται οριζόντια τα νησιά όσον αφορά το συντελεστή δόμησης.
- - Προωθούνται οι «οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων» και τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ως σύγχρονη
- μορφή τουριστικής επένδυσης, ενώ το πρότυπο αυτό είναι παρωχημένο, με τις γνωστές συνέπειες.
- - Επιτρέπονται παρεμβάσεις σε χώρους που βρίσκονται εντός περιοχών Natura και αρχαιολογικών χώρων.
- - Περιλαμβάνει φωτογραφικές ρυθμίσεις σχετικά με τους τουριστικούς λιμένες.
- - Περιέχει διατάξεις που περιορίζουν τα κρατικά έσοδα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μείωση του αντιτίμου χρήσης αιγιαλού.
Είναι απαραίτητο στην τρέχουσα κρισιμότατη συγκυρία, οι κινήσεις που γίνονται για την οικονομική σωτηρία της χώρας να μην είναι αποσπασματικές, αλλά αντιθέτως να στηρίζονται σε στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα τους. Ο τουρισμός, χάρις στα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, οφείλει να αποτελέσει έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της. Όμως, ως τουρισμός ποιότητας και όχι ως ένα είδος κτηματομεσιτικής δραστηριότητας.
Γι’ αυτό εκφράζουμε την πλήρη διαφωνία και την έντονη διαμαρτυρία μας για το νομοσχέδιο.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις
Αρκτούρος
Αρχέλων
Δίκτυο Μεσόγειος SOS
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Καλλιστώ
Medasset – Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών
MOm-Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας
Greenpeace
WWF Ελλάς
Για το ελεύθερο κάμπινγκ
Τρεις στους τέσσερις Ελληνες δεν θα πάνε καθόλου διακοπές φέτος, κυρίως εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, επισημαίνει η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Καναλωτών. Για κάποιους από αυτούς το ελεύθερο κάμπινγκ θα μπορούσε να είναι εναλλακτική διέξοδος, οικονομικών και φιλικών προς τη φύση διακοπών, που παράλληλα θα τόνωνε τις τοπικές οικονομίες, χωρίς να λειτουργεί ανταγωνιστικά στον οργανωμένο τουρισμό. Ομως κυβέρνηση και υπουργείο Τουρισμού έχουν άλλη γνώμη, διπλασιάζοντας τα πρόστιμα στους ελεύθερους κατασκηνωτές.
Στις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων, όπως η WWF και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ενάντια στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό, που συζητείται στη Βουλή, προστίθενται οι αντιδράσεις του κινήματος για την ελεύθερη κατασκήνωση που βρίσκεται υπό διωγμόν.
Οικολογικές πρωτοβουλίες όπως οι «Ηλιόσποροι» απευθύνουν και φέτος ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους δήμους να συμμετέχουν στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου ελεύθερης κατασκήνωσης, που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και θα ακολουθεί κοινό πλαίσιο αρχών υπεύθυνης διαβίωσης.
Οπως μας ενημερώνουν, στα προηγούμενα καλέσματα αρκετοί δήμοι ανταποκρίθηκαν θετικά, ενώ το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου είχε εκδώσει σχετικό ψήφισμα που καλωσόριζε την ελεύθερη κατασκήνωση στο νησί και ζητούσε την κατάργηση των διατάξεων που την απαγορεύουν.
Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Τήλου, Τάσος Αλφιέρης, που πέθανε τον Μάρτιο, υπήρξε από τους πρώτους που αναγνώρισαν τα προτερήματα που μπορεί να έχει η ήπια ελεύθερη κατασκήνωση για την τοπική κοινωνία και εγκατέστησε στοιχειώδεις υποδομές ώστε να καλύψει τις ανάγκες των φυσιολατρών κατασκηνωτών.
«Γενικά οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τον τουρισμό υποσκάπτουν και τον τουρισμό και το περιβάλλον και ειδικά περιορίζουν τα δικαιώματα των κατασκηνωτών», είπε στην «Εφ.Συν.» ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος. «Ο διπλασιασμός του προστίμου για τους κατασκηνωτές σε καιρό κρίσης είναι μια επιλογή προκλητική, όταν τη συγκρίνεις με τη μείωση των τελών υπέρ του Δημοσίου για τη χρήση του αιγιαλού. Και ακόμα πιο προκλητική σε σχέση με τη νομιμοποίηση των αιθαιρέτων.
»Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι μια επιλογή που έχουν οι πολίτες για διακοπές συνοδευόμενη με μια ήπια απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος, γι’ αυτό και μαζί με άλλες οικολογικές οργανώσεις έχουμε πάρει πρωτοβουλίες υπέρ της ήπιας ελεύθερης κατασκήνωσης.
»Υπάρχουν και ελεύθεροι κατασκηνωτές που κάνουν όντως κακό στο περιβάλλον αν δεν κρατήσουν κάποιους κανόνες. Ο δικός μας κανόνας είναι: εκεί που θα κάνει κανείς κατασκήνωση να αφήσει το περιβάλλον πιο καθαρό απ’ ό,τι το βρήκε πριν».
Ο δεκάλογος με τους βασικούς κανόνες του υπεύθυνου κατασκηνωτή υπάρχει αναρτημένος σε πολλές ιστοσελίδες, μεταξύ άλλων στο www.iliosporoi.net
Τελευταία άρθρα από τον/την Ομάδα διαχείρισης
- Το θέμα που έβαλε ο Παντελής Καμάς για τη συνεδρίαση του Δ.Σ Κερατσινίου Δραπετσώνας στις 14.7,για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό Κερατσινίου
- Η θέση της παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ » για τη χωροθέτηση ιδιωτικών εκδηλώσεων στο Πάρκο Σελεπίτσαρι, στο Κερατσίνι
- Δελτίο Τύπου Συνδυασμού "Κερατσίνι Δραπετσώνα ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ": Νερό για όλους – Πάρκα ζωντανά και λειτουργικά για όλους
- Δήλωση Δημάρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου για τις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
- ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, Στέφανος Σαββόπουλος: ΄αυτόν τον Δήμο των ...Αθώων στήνονται αν δεν έχουν στηθεί ...δίκες
Σχόλια
Μα αλλάζει η ποιότητα και η νοοτροπία της περιοχής όπου συντελείται το ελεύθερο κάμπινγκ...Η παραλία θα είναι super...Η πορεία προς αναζήτησης της παραλίας θα είναι super...Στην παραλία δεν θα είναι στρωμένα τα αντιπαθητικά και πολλές φορές ασύμβατα με το τοπίο καρεκλοομπρελάκια...ούτε θα περνάνε αλλοδαποί που θα προσφέρουν φθηνό μασάζ...Οι κάτοικοι θα είναι πιο απλοί..πιο φευγάτοι και ενδέχεται το μέρος τελικά να είναι πιο φθηνό...Άσε που αν είμαστε τυχεροί μπορεί να έχει ανοίξει και κάνα Βeach bar κάπου χωμένο μέσα σε αλμυρίκια και κλίματα όπου θα μαζεύονται όλοι μες στην ντάλα του μεσημεριού και θα θυμίζουν όλα γιορτή...Φαίνεται πως ο Αρχιπάπαρος στην παραλία "μοναστήρι" της Ανάφεως ήταν ενημερωμένος για την εξέλιξη της παραθαλάσσιας δόμησης και για αυτό "εγκλημάτισε" κόβοντας αλμυρίκια ετών πολλών που αποτελούσαν μοναδικό θέαμα στην μορφολογία της συγκεκριμένης παραλίας...και κανείς βουλευτής δεν ασχολήθηκε(όταν έγινε σχετική επερώτηση στην Βουλή) γιατί είχαν "διαίσθηση" για τα τωρινά χάλια τους...Τίποτα πια δεν θα μας αφήσουν να απολαμβάνουμε σε αυτήν την χώρα;;;ΤΙΠΟΤΑ;;;
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.