Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 07:05

«Αρχίζει πρόγραμμα εξειδικευμένων μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με επίκεντρο την περιοχή γύρω από το λιμάνι του Πειραιά"

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

gavrilis2Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εξειδικευμένων μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του Πειραιά, με έμφαση στη περιοχή γύρω από το λιμάνι, αρχίζει από τη Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το κόστος του προγράμματος είναι 89.000€, θα καλυφθεί από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Οι μετρήσεις θα γίνουν με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και μέσα, για 15 μήνες, από τρία σταθερά σημεία και κινητές μονάδες, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρωτότυπο, ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης της ρύπανσης, καταγραφής των ρύπων, ταυτοποίησης και ποσοτικοποίησης των ρυπαντών προκειμένου να σχεδιαστούν στην συνέχεια στοχευμένα άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, υπογράμμισε ότι η ρύπανση είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός και διαρκώς κλιμακούμενο. Οι δε ρύπανση από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες παρόλο που εκδίδονται κατά καιρούς διεθνείς κανονισμοί για την ποιότητα των καυσίμων των πλοίων και τη χρήση εναλλακτικών ενεργειακών μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον, όλα δείχνουν ότι οικονομικοί λόγοι προωθούν την χρήση «βρώμικων» καυσίμων χωρίς από την άλλη να σχεδιάζεται ή να λαμβάνετε έστω και ένα μέτρο για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος.

Τα καύσιμα όλων των πλοίων, η συντήρηση των μηχανών τους, υψηλοί βιομηχανικοί ρύποι, ο κυκλοφοριακός φόρτος φορτηγών και ΙΧ αυτοκινήτων σε συνδυασμό με το θαλάσσιο μέτωπο (υψηλά κτίρια που λειτουργούν ως φράγμα), είναι οι βασικές πηγές ρύπανσης, οι οποίες αθροιστικά καθιστούν την περιοχή του Πειραιά γύρω από το λιμάνι ως την πιο βεβαρυμμένη περιβαλλοντικά περιοχή σε όλη την Επικράτεια. Με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των εργαζόμενων.

Σ.Δ: Στην ανάρτηση του κ.Γαβρίλη στο fb πρόσθεσα το σχόλιο που ακολουθεί: 

Θεολόγος Ιγνατιάδης Επιτέλους, διότι πολλά χρόνια τώρα διάφοροι της περιφέρειας Πειραιά καταγέλλουν και ξανακαταγέλλουν το όργιο με τα καύσιμα που χρησιμοποιούν τα πλοία ( εμπορικά και επιβατικά) όταν μπαίνουν και βγαίνουν από το λιμάνι και μένουν εκεί. Δεν ξέρω ποιος είναι ο καθ'ύλην αρμόδιος, αυτός δηλαδή που μπορεί να επιβάλλει τις ποινές που προβλέπονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ξέρω όμως ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα που όσοι κινούνται στην περιφέρεια του λιμανιού το διαπιστώνουν χρόνια τώρα με τις αισθήσεις τους και με τις αναπνοές τους. Πέρα από τις μετρήσεις, αλήθεια πόσο δύσκολο είναι ένας δημόσιος φορέας να ελέγχει συστηματικά τα καύσιμα των πλοίων, να πάει δηλαδή στην πηγή του κακού; Τα λέω αυτά διότι φοβάμαι πως θα κάνουμε τις μετρήσεις και απλά θα διαπιστώσουμε μετά από δύο χρόνο αυτό που ήδη ξέρουν εμπειρικά οι κάτοικοι του Πειραιά, της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και του Περάματος και πέραν τούτου ουδέν. Το θέμα είναι όσο γίνεται πιο γρήγορα να αλλάξει αυτή η άθλια κατάσταση και αν δε βοηθούν οι νόμοι να αλλάξουν και αυτοί.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 07:51
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση