Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 19:35

Φυλακή και περίοδος: όταν το ταμπόν είναι χρήμα, της Μιρέλας Διαλετή

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo167Η πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου σε φυλακές Ελλάδας, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Ινδίας.

ΕΛΛΑΔΑ: Σύμφωνα με το άρθρο 23 του σωφρονιστικού κώδικα, «Η διεύθυνση εξασφαλίζει τους όρους υγιεινής και καθαριότητας στο κατάστημα, διατηρεί σε καλή λειτουργία όλες τις εγκαταστάσεις και παρέχει δωρεάν, σε επαρκείς ποσότητες, τα μέσα για την ατομική υγιεινή και καθαριότητα των κρατουμένων, όπως χαρτί υγείας, σαπούνι, απορρυπαντικά, σερβιέτες και άλλα είδη τουαλέτας και μέσα και υλικά καθαρισμού, με ειδική μέριμνα για την κάλυψη αναγκών υγιεινής των γυναικών, των ασθενών και των υπερηλίκων κρατουμένων, ακόμα και από κατασχεθέντα είδη που διατίθενται στα καταστήματα κράτησης βάσει του άρθρου 38 του Ν. 4356/2015».

 

Αντικείμενα για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών δίνονται σε όλες τις γυναίκες στις ελληνικές φυλακές με την είσοδό τους στο σωφρονιστικό κατάστημα, όπως ακριβώς προβλέπεται από τον νόμο. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του παρατηρητηρίου συνθηκών φυλάκισης στην ΕΕ που επικεντρώθηκε στις συνθήκες φυλάκισης στην Ελλάδα, στη συνέχεια και μετά την εισαγωγή των γυναικών στη φυλακή, τα αντικείμενα αυτά- σερβιέτες ή ταμπόν-δίνονται μόνο στις γυναίκες που είναι τελείως άπορες, που έχουν HIV ή που είναι έγκυες.

Οι υπόλοιπες φυλακισμένες είναι υποχρεωμένες να αγοράσουν τα αντικείμενα αυτά και δεν τους παρέχονται δωρεάν, κατά παράβαση του νόμου.

Εδώ εγείρονται ορισμένα πολύ πρακτικά ερωτήματα : Πρέπει οι γυναίκες να ζητήσουν σερβιέτες και ταμπόν; Αν τα προϊόντα είναι διαθέσιμα, πώς ελέγχεται η διανομή τους;  Αν τα προϊόντα δεν είναι διαθέσιμα για όλες, πως διαπιστώνεται ότι αυτές που τα ζητούν τα έχουν όντως ανάγκη; Πώς απαντάμε αυτές τις ερωτήσεις φροντίζοντας να μην καταπατώνται τα δικαιώματα των κρατουμένων και να τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες;

Πολύ απλά, δεν τις απαντάμε. Δεν είναι δύσκολο να εικάσουμε την άνιση κατανομή των προϊόντων υγιεινής στις κρατούμενες, καθώς στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαπιστώνεται η ύπαρξη εισοδήματος και τον τρόπο με τον οποίο αποκλείονται οι σερβιέτες ή τα ταμπόν σε όσες δεν τα δικαιούνται, παραμένουν άγνωστα.

Σύμφωνα, επίσης, με την Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) που επισκέφτηκε την Ελλάδα πέρσι ακριβώς τέτοια εποχή, οι συνεχιζόμενες συστημικές αποτυχίες στις φυλακές, συμπεριλαμβανομένων του υπερπληθυσμού, της έλλειψης προσωπικού και των ακατάλληλων υγειονομικών συνθηκών είναι από τα κύρια προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος της Ελλάδας.

Πατώντας  ampa.lifo.gr  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο που περιλαμβάνει τον τρόπο αντιμετώπισης στις φυλακές των Η.Π.Α, Αγγλίας και Ινδίας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 19:44

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση