Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 20:32

Εφτά άρθρα για όσους τους βγαίνει μια πράσινη επιθυμία να μάθουν δυο τρία πράματα για το περιβάλλον

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

eco1Σήμερα, 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δεν θα σου πω εφτά τραγούδια, αλλά θα σου προτείνω εφτά άρθρα για το περιβάλλον. Κι αυτό διότι είμαι ένας απ'αυτούς που έχουν πειστεί ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το περιβάλλον, πρόβλημα που οφείλεται κατά βάση στον άνθρωπο. Αν μάλιστα δεν πάρουν μέτρα όλες οι εξουσίες - κυβερνήσεις, κόμματα, θεσμικοί παίχτες, αυτοδιοίκηση, διεθνείς οργανισμοί, μεγαλοπαράγοντες του πλούτου και της δύναμης, ΜΜΕ, παραγωγοί και καταναλωτές, καλλιτέχνες και στοχαστές, εκκλησίες και κινήματα - μέτρα τέτοια που να πείσουν τους πολίτες και να τους κινητοποιήσουν όσον αφορά τις επιλογές τους που διαμορφώνουν προπάντων την καθημερινότητά τους, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βάψουμε τη Γη μας μαύρη κατάμαυρη.  

Γράφοντας αυτά κοντράρησε την απαισιοδοξία μου το εύστοχο τσιτάτο της ξεχωριστής Γερμανίδας οικολόγου Πέτρα Κέλλυ ( Γκύντσμπουργκ, 1947- Βόνννη, 1992), πως δηλαδή, αν  υπάρξει μέλλον, θα είναι πράσινο.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως οι δηλωμένοι οικολόγοι ποτέ δεν ήταν αρκετοί και απ'αυτούς στην πράξη είναι ακόμα λιγότεροι. Με την ελπίδα ότι κάποια απ'αυτά τα άρθρα θα προκαλέσουν οικολογικά σκιρτήματα σε όσους διαβάσουν αυτά που θα τους κάνουν κλικ, τα δημοσιεύσαμε. Ναι, ως μία σταγονίσια συνεισφορά στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. 

Τι αλλάζει στα περιβαλλοντικά ζητήματα το επόμενο διάστημα της Μάχης Τράτσα, Η πρόσφατη υγειονομική κρίση ανέδειξε φωνές ξεχασμένες, από το παρελθόν, που προειδοποιούσαν, αλλά κανείς δεν τις άκουγε.

Πέτρος Κοκκαλης: Ο άνθρωπος συμπεριφέρθηκε ως ιδιοκτήτης του πλανήτη. Με αφορμή την Ημέρα του Περιβάλλοντος, μια συζήτηση με τον Ευρωβουλευτή που έχει εκλεγεί με μια ατζέντα που αναφέρεται στις κλιματικές προκλήσεις της εποχής μας. 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Υποχώρησε η Ελλάδα στον Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης . Στην 25η θέση του παγκόσμιου «Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης» είναι για το 2020 η Ελλάδα, υποχωρώντας κατά τρεις θέσεις σε σύγκριση με το 2018.

Από τι κινδυνεύουν οι ελληνικές θάλασσες; Η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου μιλά από τους Λειψούς  Η υδροβιολόγος και διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», κ. Αναστασία Μήλιου, που έχει κάνει τη θάλασσα σπίτι της, μας μιλά από τους Λειψούς για όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 

Τι γίνεται με την ανακύκλωση και με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αθήνα σήμερα;  Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αποβλήτων (ISWA) Αντώνης Μαυρόπουλος μιλά στον Θ.Αντωνόπουλο για τις προόδους αλλά και για τα οξυμένα προβλήματα της διαχείρισης των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης στην Αττική προτείνοντας μια σειρά βιώσιμες λύσεις, ενώ αναφέρεται και στο –αλλού θετικό, αλλού αρνητικό– οικολογικό αποτύπωμα της πανδημίας. 

 Το Χαϊδάρι βάζει στόχο να γίνει «πράσινη» πόλη με τα πρότυπα του ΟΗΕ  Ο δήμος Χαϊδαρίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ενώνουν τις δυνάμεις τους για δράσεις με στόχο τη βιωσιμότητα των πόλεων. 

Το πράσινο Νιου Ντιλ της Ναόμι Κλάιν , της Τίνας Μανδηλαρά. Η Καναδή θεωρητικός και ακτιβίστρια επιστρέφει με νέο βιβλίο («Στις Φλόγες – Το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής», από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος), αναλύοντας τους λόγους της οικολογικής καταστροφής και προβάλλοντας ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισής της. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 05:03
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση