Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 00:50

Θα προκύψει άραγε κάτι καλό από τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν φορείς για την απομάκρυνση των καζανιών από την Ανάπλαση της Δραπετσώνας;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kazaniaΑναρωτιόμαστε αν το θέμα με την δηλητηριώδη μελισσανιδίλα, που η δυσοσμία της εκεί στην περιοχή της Ανάπλασης στην Δραπετσώνα πάντα είναι πιο έντονη, λύθηκε; Αν παρατηρήσει κάποιος τις μη κινήσεις των δημοτικών παρατάξεων  και των λοιπών φορέων τους τελευταίους μήνες, γιατί να μην απαντήσει, πως ναι, το θέμα λύθηκε και ώ τι ωραία, πρόβλημα πια δεν έχουμε σε περιοχές της Δραπετσώνας του Κερατσινίου του Περάματος και του Πειραιά. Οι αισθήσεις μας φυσικά άλλο μας λένε, άλλη είναι η αλήθεια τους. Ότι δηλαδή, αυτή η επιβλαβής για την υγεία μας δυσοσμία είναι συχνά παρούσα αν και όχι τόσο βαριά όπως παλιά.   

Αυτό φαίνεται πως το αισθάνθηκε και ο σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ. Πειραιά "'Η ΠΡΟΟΔΟΣ" και αποφάσισε να ξαναθέσει στην ημερήσια διάταξη το θέμα καλώντας τους φορείς της πόλης (σωματεία, συλλόγους και το δήμο) σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα και την ανάπτυξη μίας καμπάνιας προώθησης του αιτήματος για την απομάκρυνση των καζανιών/διυλιστηρίων από την περιοχή της Δραπετσώνας. 

Στη σύσκεψη ο σύλλογος καλεί και τον Δήμο επιδιώκοντας να έχει την πλήρη στήριξη του στις αποφάσεις της σύσκεψης. 

Θά'θελα πολύ να διαψευστεί η εκτίμησή μου ότι θα έχουμε πάλι μία από τα ίδια. Κάποιοι συνδημότες μας που έχουν στενούς δεσμούς με τους συλλόγους, τους φορείς, τις δημοτικές παρατάξεις, τα σχολεία και το δήμο, θα συμμετάσχουν στις όποιες κινητοποιήσεις αποφασίσουν αυτοί που τελικά θα πάρουν μέρος στην σύσκεψη. Αλλά επειδή το πρόβλημα αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, οι εν δυνάμει συμμετέχοντες δεν αποτελούν  κατά τη γνώμη μας  μία δύναμη ικανή για να επηρεάσουν υπέρ μας τοπικά και κεντρικά τις πολιτικές δυνάμεις αναγκάζοντάς τες έτσι να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το αίτημά μας και ωθώντας τες να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να το ικανοποιήσουν. Η μέχρι στιγμής μη ικανοποίηση, παρά τις πολλές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε θεσμικά όργανα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, είναι το αποτέλεσμα που έχει προκύψει από αυτές και δεν βλέπω για ποιο λόγο να προκύψει τώρα κάτι διαφορετικό, ευνοϊκό για τους κατοίκους των περιοχών που υποφέρουν από τη δυσοσμία, μιας και τίποτα επί της ουσίας δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. 

Η άλλη επιλογή, που ίσως γείρει την πλάστιγα υπέρ μας, είναι να αποφασίσουν να δουλέψουν σοβαρά και συστηματικά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι δημοτικές παρατάξεις εν χορώ , βάζοντας για το κοινό καλό νερό στο κρασί τους. Και με στόχο να ενημερώσουν τον κόσμο ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ παρέα με όσους φορείς επιθυμούν να βοηθήσουν, ώστε στο τέλος να μην υπάρχει ούτε ένα σπίτι που λέει ο λόγος, που να μην έχει συνομιλήσει μαζί τους. Nα μην υπάρχει γειτονιά δίχως μία επιτροπή για το σταμάτημα αυτής της απαίσιας δυσοσμίας, επιτροπή που θα έχει προκύψει από τη σχετική ζύμωση του θέματος της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.  Στόχος όλης αυτής της προσπάθειας θα είναι να πειστούν οι κάτοικοι πως το πρόβλημα της μελισανιδίλας θα συνεχίσει να βλάπτει την υγεία τους όσο η συντριπτικά μεγάλη πλειονότητά τους δεν αποφασίσει να πάρει πάνω του την υπόθεση και να δίνει παρόν σε διαρκείας κινητοποιήσεις όπως και σε άλλες πρωτότυπες δράσεις. 

INFO: Η σύσκεψη θα γίνει την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις 6.00 μ.μ. στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας (Aριστοτέλους 59 & 25ης Μαρτίου) και καλεσμένοι είναι όλοι οι φορείς που συμφωνούν με την απομάκρυνση των καζανιών. 
Εδώ το κάλεσμα της ΠΡΟΟΔΟΣ και άλλες πληροφορίες για την σύσκεψη 
 Σκεφτόμαστε επίσης πως μήπως έφτασε επιτέλους η ώρα να ανακοινωθούν από τον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας και την περιφέρεια Πειραιά οι τελευταίες μετρήσεις από τα ερευνητικά κέντρα του "Αστεροσκοπείου" και του «Δημόκριτου», τα οποία έχουν αναλάβει για λογαριασμό της αυτοδιοίκησης προγράμματα μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή μας;  
Τέλος, έχουμε και μία ερώτηση που όσες φορές την έχουμε κάνει προς αυτοδιοικητικούς παράγοντες α' και β' βαθμού είναι σαν μην τους την έχουμε θέσει. Ποιος ξέρει άραγε γιατί απαξιούν να μας απαντήσουν συγκεκριμένα; Το ερώτημα λοιπόν, σχετίζεται με όλες τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων πλοίων που καλώς υπάρχουν υποχρεωτικά σε πολλά λιμάνια σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν λοιπόν σε κάποια άλλα λιμάνια μονάδες που εκπέμπουν αέριους ρύπους και προκαλούν ανθυγεινή δυσοσμία στην περιοχή τους; Αν όχι, που αυτό λένε οι φτωχές πληροφορίες μας, αν δηλαδή αυτή η καλή λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας μπορεί να συμβεί, και ας πούμε εξ αιτίας μιας προχωρημένης τεχνολογίας και κάποιων ειδικών ενισχυμένων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους, μήπως έφτασε ο καιρός να εξετάσουμε πως αυτό που συμβαίνει σχεδόν παντού σε όλον τον κόσμο να γίνει το ίδιο και σε μας εδώ στη Δραπετσώνα; Αν δηλαδή, είναι σχεδόν αδύνατον κατά την γνώμη μας να φύγουν τα καζάνια από τη Δραπετσώνα, μπορεί να είναι εφικτό να σταματήσει σύντομα η εκπομπή αερίων ρύπων τύπου μελισσανιδίλας. Μια σκέψη είναι αυτή που προφανώς αλλάζει την γωνία προσέγγισης του προβλήματός μας, αλλά νομίζω μπροστά στην υπαρκτή στασιμότητα αξίζει να την σκεφτούμε και να την συζητήσουμε.  
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 10:44
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση