Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 21:20

Μείωση των δημοτικών τελών γύρω στο 30% μέσω... της σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

efts4

Συντάκτης: 

Χαρά Τζαναβάρα: Χρηματικές κυρώσεις σε δήμους και πολίτες που δεν κάνουν ανακύκλωση και κίνητρα για να ενταχθούν σε προγράμματα οικολογικής διαχείρισης των σκουπιδιών προβλέπουν δύο νέες ρυθμίσεις που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και εναρμονίζονται με τη βασική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Για πρώτη φορά θα ισχύσει και στην Ελλάδα το αυτονόητο: οι δήμοι θα πληρώνουν στους φορείς διαχείρισης ανάλογα με τον όγκο των σκουπιδιών που παραδίδουν στις εγκαταστάσεις τους και όχι ανάλογα με τον επίσημο πληθυσμό τους.

Λόγω αυτού του τρόπου υπολογισμού, οι δήμοι δεν είχαν κίνητρα για να κάνουν ανακύκλωση, αφού τα σκουπίδια δεν ζυγίζονται και η χρέωση γίνεται ανεξάρτητα από την ποσότητά τους, μόνον με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα.

Ο απαρχαιωμένος τρόπος υπολογισμού των τελών ταφής των σκουπιδιών έχει οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις και σε... μεταγραφές σκουπιδιών από δήμους σε περιοχές που εξακολουθούν να έχουν χωματερές.

Η μείωση των χρεώσεων προβλέπεται να φτάσει μέχρι τους πολίτες, οι οποίοι θα δουν μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας, που μπορεί να ξεπεράσει και το 30%.

Η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει ο πλέον προβληματικός τομέας στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα μας, όπως επισημαίνει η τελευταία έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος τον περασμένο Νοέμβριο.

Η ταφή απορριμμάτων παραμένει η κύρια μορφή επεξεργασίας, η ανακύκλωση παραμένει καθηλωμένη στο 14%, από τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ε.Ε., και ο Εθνικός Σχεδιασμός για τη διαχείριση των σκουπιδιών δεν έχει υλοποιηθεί στις περισσότερες περιφέρειες.

Με τον νόμο 4042/2012 θεσπίστηκε τέλος ταφής στα 35 ευρώ για κάθε τόνο που παραδίδεται στους φορείς διαχείρισης, ποσόν που αυξάνει κατά 5 ευρώ για κάθε χρόνο που δεν μειώνουν τα σκουπίδια τους οι δήμοι, με ανώτατο όριο τα 60 ευρώ ανά τόνο.

Τα αποτελέσματα όμως είναι πενιχρά, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έκθεση για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης: το 78,6% των απορριμμάτων, περίπου 4,2 εκατομμύρια τόνοι τον χρόνο, συνεχίζει να οδηγείται χωρίς στοιχειώδη επεξεργασία σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Είναι μάλιστα η... καλή περίπτωση, καθώς το 3,7% των σκουπιδιών, πάνω από 200.000 τόνοι, καταλήγουν σε τριτοκοσμικές χωματερές, για τις οποίες η Ελλάδα έχει πληρώσει μέχρι τώρα πρόστιμα άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσοστό της ανακύκλωσης βρίσκεται στο 13,8% (738.000 τόνοι) και η κομποστοποίηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, μόλις 3,4% που αντιστοιχεί σε 182.000 τόνους.

Με βάση τις προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχουν τεθεί σε διαβούλευση έως τις 21 Ιανουαρίου, το τέλος ταφής μετατρέπεται σε περιβαλλοντικό πόρο και μειώνεται από τα 35 στα 10 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιουλίου 2019, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2021 αυξάνεται κατά 5 ευρώ τον χρόνο, αλλά το ανώτατο όριο φτάνει στα 35 αντί για 60 ευρώ ανά τόνο, που είχε θεσπίσει ο νόμος του 2012.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα έσοδα εισπράττονται από το Πράσινο Ταμείο και διατίθενται αποκλειστικά για προγράμματα διαχείρισης σκουπιδιών.

Για τον υπολογισμό της οφειλής θα λαμβάνονται υπόψη η απόδοση της διαλογής στην πηγή, η αφαίρεση οργανικών αποβλήτων και η συλλογή υλικών συσκευασίας ανά κάτοικο, καθώς και ο βαθμός υλοποίησης των στόχων του εθνικού σχεδιασμού που αναλογούν σε κάθε δήμο.

Με βάση τη βαθμολογία στους συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης, οι δήμοι θα διαχωρίζονται σε τέσσερις ταχύτητες και έχουν την ανάλογη χρέωση.

Συγκεκριμένα:

  1. Θα εξακολουθούν να πληρώνουν τα ίδια τέλη οι δήμοι που παραδίδουν στους φορείς διαχείρισης σκουπίδια χωρίς καμία επεξεργασία.
  2. Παρέχεται έκπτωση 35% για δήμους που διαθέτουν μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών.
  3. Αυξάνεται η έκπτωση και φτάνει στο 70% σε δήμους που θα εγκαταστήσουν συστήματα διαλογής βιοαποβλήτων.
  4. Παρέχεται πλήρης απαλλαγή για δήμους που θα έχουν σε λειτουργία υποδομές για τη χωριστή διαλογή όλων των κατηγοριών σκουπιδιών.

Το σχέδιο κοινής απόφασης, που προβλέπεται να εκδοθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ορίζει ότι οι φορείς διαχείρισης είναι υποχρεωμένοι κάθε χρόνο να εκδίδουν τον απολογισμό των επιδόσεων κάθε δήμου και τους νέους στόχους που οφείλουν να υλοποιήσουν την επόμενη χρονιά.

Οι δήμοι έχουν δίμηνη προθεσμία για να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ο καθορισμός των τελών ταφής για κάθε δήμο θα προκύπτει με ένα μαθηματικό τύπο, στον οποίο υπάρχει πρόβλεψη για χωριστό υπολογισμό της επίδοσής του σε κάθε τομέα ανακύκλωσης.

Με την ίδια διαδικασία θα πιστοποιείται η συμμόρφωση κάθε δήμου στους στόχους του εθνικού σχεδιασμού για τα σκουπίδια και θα επιστρέφονται τα εισπραχθέντα τέλη που αναλογούν σε κάθε δράση και σε τέσσερις ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις.

Πηγή:  efsyn.gr  

Σ.Δ: Από τις 19 Ιανουάριου μέχρι τις 26 Μαΐου, όλα τα άρθρα που αφορούν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 θα εμφανίζονται ΜΟΝΟ στο θέμα μας "Δημοτικές Περιφερειακές εκλογές Μαΐου 2019", που βρίσκεται στην αρχική σελίδα της Σταγόνας, πάνω δεξιά.             Υπενθυμίζουμε ότι εντός του θέματος αυτού υπάρχει η δυνατότητα να γράφετε σχόλια, προτάσεις και κριτική πάνω στις εκλογές αυτές, ανεξάρτητα από τα άρθρα που υπάρχουν. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 09:28

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση