Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 09:51

Οι Τέχνες στο Σχολείο Τρίτη στη Στέγη είσοδος ελεύθερη

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών βρίσκεται στο 107-109 της Λεωφόρου Συγγρού. Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι εκδηλώσεις και τα μαθήματα που οργανώνει. Όσο για τα στάνταρ ποιότητας των εκδηλώσεων αυτών, είναι πάντοτε πάνω από το μέτριο.
Ένα ακόμα θετικό στοιχείο του τρόπου που αντιλαμβάνεται η Στέγη τον ρόλο της είναι ότι αρκετές από τις εκδηλώσεις της έχουν ελεύθερη είσοδο και σχεδόν όλες οι συζητήσεις αναρτώνται και στο διαδίκτυο. Μια συζήτηση που επικεντρώνεται σε ένα θέμα των σχολείων το οποίο κακώς είναι υποβαθμισμένο, θα διεξαχθεί την Τρίτη, 25/2 στις 7μ.μ. Το θέμα της είναι οι τέχνες στο σχολείο. 
Ακολουθεί το ενημερωτικό της Στέγης.
 
Το ελληνικό κράτος, σε επίπεδο διακηρύξεων, αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως έναν τομέα που προσδίδει στη χώρα κύρος και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία πολιτικά στελέχη κομμάτων, ακόμη και πρωθυπουργοί, επιλέγουν κατά καιρούς να τεθούν επικεφαλής του αντίστοιχου χαρτοφυλακίου. Στην πράξη, όμως, ο πολιτισμός είναι το πρώτο θύμα όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. 

Το ίδιο συμβαίνει και στα σχολεία: το συκοφαντημένο μάθημα των λεγόμενων «καλλιτεχνικών», το οποίο οι περισσότεροι μαθητές αντιμετωπίζουν ως παρία του εκπαιδευτικού προγράμματος, είναι σταθερά αυτό που σε κάθε μεταρρύθμιση, εντός ή εκτός εισαγωγικών, πλήττεται από τις περικοπές στον προϋπολογισμό της παιδείας ή στο διδακτικό προσωπικό. 

Σε αυτό, εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες, παίζουν ρόλο η προκατάληψη και η άγνοια, τόσο των γονέων όσο, μερικές φορές, και των ίδιων των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για παρανοήσεις που αναπαράγουν ιδεοληψίες όπως ότι «η τέχνη είναι για τα παιδιά που έχουν ταλέντο», ότι «δεν είναι απαραίτητο μάθημα», ή ακόμη και ότι «ο καθηγητής πρέπει να είναι ο ίδιος καλλιτέχνης για να μπορεί να τη διδάξει».

Το αποτέλεσμα είναι γενιές και γενιές μαθητών να έχουν βγει από το σχολείο λειτουργικά αναλφάβητοι σε θέματα τεχνών και κουλτούρας. Κι αυτό όταν όλες οι σύγχρονες προσεγγίσεις δίνουν μεγάλη σπουδαιότητα στο περιεχόμενο μιας τέτοιας γνώσης. Το «γιατί» το εξηγούν ειδικοί σε μια βραδιά ειδικά αφιερωμένη στις τέχνες, όπως διδάσκονται, αλλά και όπως πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο.


 
 
Ομιλητές:
 
Dipti Desai: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια στο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Παιδείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
 
Νίκος Παΐζης: Συντονιστής του Προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ
 
Kerry Freedman: Καθηγήτρια και Επικεφαλής Διδακτορικών Προγραμμάτων, Σχολή Καλών Τεχνών και Design, Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλλινόις

Συντονιστής
Σοφία Βγενοπούλου: σκηνοθέτης - παιδοψυχίατρος

Επιμέλεια κύκλου «Εκπαίδευση»: Μανώλης Πιμπλής

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
 
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έργου «Η Ελληνική Σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης», το οποίο εντάσσεται στην Πράξη «Ακαδημία Πλάτωνος: Η Πολιτεία και ο Πολίτης».
 
Το Έργο σχεδιάστηκε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης - Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 14:48

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση