Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 02:04

Τζιμ Τζάρμους στο 54ο φεστιβάλ Θεσ/νίκης.

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Παρασκευή 1/11 μέχρι την Κυριακή 11/11 θα διεξαχθεί το 54ο Κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το γεγονός είναι πως ο πολύς ο κόσμος δεν δίνει διάρα τσακιστή για όσα συμβαίνουν και παίζονται εκεί. Φυσικό είναι, αφού οι περισσότεροι απ'τους συνανθρώπους μας που παρακολουθούν ταινίες στα σινεμά, στα κανάλια ή στον υπολογιστή, δεν ελκύονται από τις λεγόμενες φεστιβαλικές ταινίες. Όχι μόνο αυτές που προβάλλονται στη Θεσ/νίκη, αλλά και σε όλα τα φεστιβάλ του κόσμου. Που όμως, έχουν κι αυτές το δικό τους κοινό.

 

Ένα κοινό, που αν μη τι άλλο, επιθυμεί όπως φυσικά και οι όλοι οι υπόλοιποι, να συναντά το φανερό κι αφανέρωτο τρίπτυχο του εαυτού του, της ζωής του και της ιστορίας του. Όμως για τις φεστιβαλικές ταινίες υπάρχουν επιπλεόν ζητούμενα, που είναι κι ο τρόπος γραφής τους σε συνάφεια με τις αλληλοεπιδράσεις των θεμάτων του τρίπτυχου. Το άδηλο αίτημα είναι η γραφή και η αισθητική αυτών των ταινιών να μην υποκύπτουν στις συνταγές. Κι αυτό γιατί ένα από τα πανάρχαια ζητούμενα της τέχνης, δηλαδή των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή μαζί της, είναι απ'την πραγματικότητα, όπως την αντιλαμβάνεται ο δημιουργός της, να έχει αντλήσει την μορφή της δικιάς του ομορφιάς. Υπάρχουν φορές που οι φεστιβαλικές ταινίες έχουν μια λάμψη που συγκλονίζουν πολλούς από αυτούς που τις παρακολουθούν. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό να προστατέψει πολλούς από τους ανθρώπους που πηγαινοέρχονται σε φεστιβάλ και μπιενάλες, να μην καταλειφθούν από έναν σνομπισμό που γίνεται αναγνωρίσιμος από τον κόσμο ως η ασθένεια του καβαλημένου καλαμιού. Αλλά αυτό είναι μια συνέπεια όταν ντε και καλά επιθυμείς να θεωρείς τον εαυτό σου σπουδαίο και ξεχωριστό, επειδή με κάποιον τρόπο, συμμετέχεις στο παιχνίδι της πρωτοπορίας.

Τι νέα έχουμε φέτος από τη Θεσ/νίκη; Ο καλός κι εργατικός  Δ.Εϊπίδης εξακολουθεί να είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής ενός φεστιβάλ, που εκτός από το διαγωνιστικό διεθνές τμήμα του και το τμήμα με τις πρωτοεμφανιζόμενες Ελληνικές ταινίες, έχει ακόμα αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις. Πρόεδρος του διεθνούς φεστιβάλ είναι ο Ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, του οποίου η πρόσφατη ταινία του "Νεμπράσκα" θα είναι η εκτός συναγωνισμού ταινία που θα κλείσει το φεστιβάλ. Η ταινία του αναξάρτητου Αμερικανού σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους "Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί" ήταν η ταινία που άνοιξε την αυλαία του φετινού φεστιβάλ. Μια ταινία που παίζει με τον κλασσικό βαμπιρικό μύθο και που καταχειροκροτήθηκε.

Στην τελετή έναρξης, που την παρουσίασε η Ελένη Ρουσσινού, μια από τις πρωταγωνίστριες της βραβευμένης ταινίας του Αλέξανδρου Αβρανά "Miss Violence", μίλησαν οι Εϊπίδης, Μπουτάρης και Τζάρμους, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα μιας κατάμεσης αίθουσας του "Ολύμπιον" κι ο κακομοίρης Δημοσθένης Δαβέτας, σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά. Αυτός σίγουρα θα πρέπει να είχε τρομερή έμπνευση για την φράση με την οποία ξεκίνησε το λόγο του: "Έχετε τη στήριξη του πρωθυπουργού" κι αμέσως έπεσε το γέλιο της αρκούδας, ένα γέλιο αντίδραση στην απόγνωση που γεννάει το μπανάλ. Τι να πεις; Οι άνθρωποι που κινούνται στην περιφέρεια και στα ενδότερα της εξουσίας φαίνεται να μην έχουν πάρει χαμπάρι τίποτα. Εξ ου αναμενόμενα ήταν τα γιουχαίσματα που προκάλεσε στη συνέχεια ο κ. Δαβέτας.

Νοιώθουμε την ανάγκη να πούμε και δυο λόγια για τον Τζάρμους, του οποίου τέσσερις ταινίες του - Στην παγίδα του νόμου, Ο νεκρός, Με τον τρόπο των σαμουράι και Τσακισμένα λουλούδια - τις έχουμε δει κι ευχαριστηθεί αρκετές φορές. Ένα βασικό μοτίβο που το συναντάμε σε όλες τις ταινίες του συνομήλικου Τζάρμους είναι το θέμα της συνάντησης διαφορετικών ανθρώπων. Τι παθαίνουν και μαθαίνουν όταν οι συνθήκες φέρνουν σ'επαφή ανθρώπους που διαφέρουν; Το θέμα αυτό το προσεγγίζει ο Τζάρμους από διάφορες γωνιές. Καταφέρνει όμως κάθε φορά να μας δημιουργήσει μια επιθυμία να πλησιάσουμε το Άλλο και τους Άλλους. Το στυλ του Τζάρμους διακρίνετε από τα χαρακτηριστικά ενός κουλ κόσμου. Χαλαρές κινήσεις της μηχανής, απαλά περάσματα από πλάνο σε πλάνο που τα περισσότερα είναι μεσαία. Το πολύπλοκο παιχνίδι ανάμεσα στο απρόσμενο και στο αναμενόμενο, τον οδήγησε να δημιουργήσει ένα μοντέρνο σινεμά, όπου όμως η απλότητα ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Παρών κι ένα υπαινικτικό χιούμορ που συχνά το γεννάει μια ασυμμάζευτη απελπισία. Στα πλαίσια του φεστιβάλ ο Τζάρμους παρεχώρησε μία συνέντευξη που εμάς, που είμαστε φαν του, μας άρεσε. Πατώντας  εδώ  θα εμφανιστεί στην οθόνη σας η συνέντευξη αυτή.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 21:52
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση