Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013 12:53

Το προοδευτικό κίνημα των πέντε δημάρχων, του Ηλία Κανέλλη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι προσεχείς Δημοτικές εκλογές δεν θα γίνουν, όπως γινόντουσαν χρόνια τώρα, τον Οκτώβριο. Κι αυτό διότι αποφασίστηκε στην Ε.Ε να συμπίπτουν, από τούδε και στο εξής, οι δημοτικές εκλογές με τις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο.

 

Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως πάντα σε δύο γύρους και μάλλον με το ισχύον σύστημα. Ο πρώτος γύρος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 18 Μαΐου 2014, και ο δεύτερος, μαζί με τις ευρωεκλογές, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 25 Μαΐου. Άρα, αν αφαιρέσουμε τον Αύγουστο που όλοι και στις πόλεις να είναι, τις θάλασσες και τις εξοχές έχουν στο μυαλό τους, ο πραγματικός χρόνος που απομένει μέχρι τις δημοτικές εκλογές, είναι οχτώ μήνες και κάτι.

Αυτό που είναι γνωστό σε όσους έχουν έστω και μία μικρή επαφή με αυτά που συμβαίνουν στους δήμους, είναι οι μεγάλες περικοπές που έχει κάνει η κυβέρνηση στην χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένα άλλο στοιχείο είναι ο πολύ αυστηρότερος έλεγχος που γίνεται από την πολιτεία στα έσοδα- έξοδα των Δήμων. Και ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η αλλαγές που έγιναν σε σχέση με το προσωπικό τους. Απολύθηκαν οι σχολικοί φύλακες και την δημοτική αστυνομία την μετεκόμισαν στην Ελληνική αστυνομία. Πολλοί εκτιμούν πως με όλες αυτές τις ρυθμίσεις η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν αποσκοπεί στην αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησς και στην ενίσχυση της αποκέντρωσης, αλλά στα ακριβώς αντίθετα.

Ακόμη κι έτσι να είναι η κατάσταση, να δυσκολεύονται δηλαδή από την κεντρική διοίκηση οι δήμοι για να παράγουν έργο σημαντικό και ουσιαστικό για τις τοπικές κοινωνίες, πάντα υπάρχουν τα περιθώρια να βρίσκουν τρόπους και ανθρώπους εκείνες οι Δημ. Αρχές που έχουν στο μυαλό τους το καλό των δημοτών τους. Αλλά για να προκύπτει κάτι τέτοιο χρειάζεται ενημέρωση, σκέψη και συζήτηση, χρειάζονται άνθρωποι, ικανοί να συνεργάζονται και να πείθουν για τα σχέδιά τους και για την ανιδιοτέλειά τους. Χρειάζεται δηλαδή, να κυριαρχεί η αντίληψη εκείνη που βλέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δίνει μάχες για να κάνει έργα και να προσφέρει υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες όλων των δημοτών. Που στην μέρες μας οι ανάγκες αυτές, τείνουν να είναι για αρκετούς οι στοιχειώδεις.

Τα κόμματα, χρόνια τώρα, χρησιμοποιούν βασικά τις δημοτικές εκλογές σαν ένα μεγάλο γκάλοπ. Αυτά που έχουν στο μυαλό τους και πραγματοποιούν όσοι δήμαρχοι εκφράζουν το πνεύμα και τη γραμμή του κομματός τους, είναι κατά βάση η ενίσχυση της δύναμης του κομματικού τους φορέα. Γι'αυτό το λόγο εύκολα καταφεύγουν σε όλες εκείνες τις μεθόδους και επιλογές που ευνοούν συγκεκριμένους κύκλους και ψηφοφόρους/πελάτες. Αυτών των δημάρχων το έργο είναι πάντα φτωχό, πανάκριβο και αναντίσοιχο με ότι θα μπορούσε να γίνει προς το καλύτερο.

Τπάρχουν πέντε δήμαρχοι στην χώρα μας που εκλέχτηκαν με την υποστήριξη πολλών κομμάτων, αλλά εκδήλωσαν μια κάπως ανεξάρτητη και προσωπική δράση. Τυχαίνει οι δήμαρχοι αυτοί να είναι οι δημοτικοί άρχοντες σε μεγάλες πόλεις. Μιλάμε για τον δήμαρχο Αθηνών, κ.Καμίνη, Θεσ/νίκης, κ. Μπουτάρη, Πάτρας, κ Δημαρά, Βόλου, κ.Σκοτινιώτη και Ιωαννίνων, κ. Φίλιο. Αυτοί οι δήμαρχοι, που εξ απόστάσεως και από ότι ακούγεται γενικώς, περισσότερα είναι τα καλά που έκαναν στις πόλεις τους παρά τα κακά, προβληματίζονται από κοινού για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλη Ιουλίου έδωσαν στη δημοσιότητα μια πρώτη διακήρυξη - εδώ - όπου εκθέτουν κάποιες σκέψεις τους για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη μια ακομμάτιστη Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν και με άλλες απόψεις τους και συγκεκριμένες προτάσεις που τις επεξεργάζονται.

Μας φάνηκε ενδιαφέρουσα η διακήρυξη αυτή, με αρκετές θέσεις αρχής που αξίζουν να συζητηθούν. Γι'αυτό επιλέξαμε κι ένα πρόσφατο άρθρο από τα Νέα, του δημοσιογράφου Ηλία Κανέλλη, το οποίο αναδεικνύει και σχολιάζει τη στάση και τις απόψεις των 5 αυτών δημάρχων. Πατώντας εδώ θα σας παρουσιαστεί αυτό το άρθρο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013 14:12
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση